25/2/09

Σάν σήμερα-25 Φεβρουαρίου.

1956 - Ο Νικίτα Χρουστσιόβ ,εκφωνεί την ομιλία «Περί της προσωπολατρείας και των συνεπειών της», στο 20ο Συνέδριο του Κ.Κ.Σ.Ε, το πρώτο μετά το θάνατο του Στάλιν,με την οποία ξεκινά η περίοδος της αποσταλινοποίησης στην ΕΣΣΔ. Λειώνουν οι πάγοι.
Το 1964,ο 22χρονος Κάσιους Κλέι, ( Μοχάμετ Αλι, κερδίζει με τεχνικό νοκ άουτ στον 6ο γύρο τον Σόνι Λίστον στο Μαϊάμι Μπιτς και ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών,εισέρχεται στην ιστορία των ΗΠΑ,και προκαλεί τη λευκή Αμερική.


138... ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός υιοθετεί τον Αντώνιο Πίο καθιστώντας τον έτσι, διάδοχό του.
το 1570... ο πάπας Πίος Ε' αφορίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Α' της Αγγλίας.

το 1707... γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Κάρλο Γκολντόνι.

το 1822 ..καταργείται με απόφαση της εθνοσυνέλευσης ,η δουλεία στην Ελλάδα.
το 1826... οι Τούρκοι κυριεύουν το νησάκι Βασιλάδι, προπύργιο του Μεσολογγίου, σφίγγοντας το κλοιό γύρω από την Ιερή Πόλη, που θα αντέξει ακόμα ενάμιση μήνα.
το 1848... με δημοψήφισμα οι Γάλλοι ιδρύουν τη Δεύτερη Δημοκρατία, ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος Λουδοβίκος, έχει ήδη παραιτηθεί υπέρ του 10χρονου εγγονού του και έχει φύγει στο Λονδίνο.
το 1870... ορκίζεται ο πρώτος Αφροαμερικανός βουλευτής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον ρεπουμπλικάνο Χίραμ Ρόουντς Ρίβελς, από την Πολιτεία Μισισιπή.
το 1873... γεννιέται ο τραγουδιστής της όπερας Ενρίκο Καρούζο.

το 1910... αιματηρές ταραχές ξεσπούν στη Γουαδελούπη, όταν η χωροφυλακή συγκρούεται με τους εργάτες γης που απεργούν.
το 1915... ο συμμαχικός στόλος της Αντάντ καταλαμβάνει τη Λήμνο ως ορμητήριο για απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

το 1919... οι Δωδεκανήσιοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα.
το 1919... το Όρεγκον γίνεται η πρώτη αμερικανική Πολιτεία, που εισπράττει φόρο επί της βενζίνης επιβάλλοντας φόρο ύψους ενός σεντ για κάθε γαλόνι βενζίνης.
το 1921... ο κόκκινος στρατός καταλαμβάνει τη Γεωργία.
το 1930... στασιάζουν οι καπνεργάτες στη Μυτιλήνη και στην Αγιάσω.

το 1932... ο Αδόλφος Χίτλερ, μετανάστης μέχρι τότε από την Αυστρία, αποκτά τη γερμανική υπηκοότητα.
το 1940... τα σκανδιναβικά κράτη επιβεβαιώνουν την ουδετερότητά τους στον ευρωπαϊκό πόλεμο.
το 1950... οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη δέσμευση των καταθέσεων Βούλγαρων, Ούγγρων και Ρουμάνων.
.
το 1951... ο Τσεχοσλοβάκος Πρόεδρος Κλέμεντ Γκότβαλντ αποκαλύπτει συνωμοσία, που αποσκοπούσε στην "ευθυγράμμιση" της χώρας με τη Δύση. Το σχέδιο είχε καταστρώσει ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Κλεμέντις, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί από τον Ιανουάριο.
το 1954... ο Γκαμάλ Αμπντούλ Νάσερ γίνεται πρωθυπουργός της Αιγύπτου.
το 1956... σε λόγο του στο 20ο Συνέδριο του Κ.Κ.Σ.Ε, το πρώτο μετά το θάνατο του Στάλιν, ο πρώτος γραμματέας Νικήτα Χρουστσόφ κηρύσσει την αποσταλινοποίηση και καταγγέλλει την προσωπολατρία.
το 1959... ανακαλούνται οι εκτοπίσεις του Μακάριου και των τριών συνεξορίστων του.
το 1961... η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Βέλγιο εξαιτίας του Κονγκό.
το 1962... στο Λονδίνο, ο Μπέρτραντ Ράσελ αποκαλεί τις ατομικές δοκιμές "σφαγή".
το 1963... στην Ινδία, ο Νεχρού αρνείται να αναγνωρίσει τη συνθήκη για τα σύνορα Κίνας - Πακιστάν.
το 1964... η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αθρακα και Χάλυβα και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας συγχωνεύονται με την ΕΟΚ.
το 1964... ο 22χρονος Κάσιους Κλέι, ο οποίος αργότερα θα ονομαστεί Μοχάμετ ʼλι, κερδίζει με τεχνικό νοκ άουτ στον 6ο γύρο τον Σόνι Λίστον στο Μαϊάμι Μπιτς και ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών.

το 1971... η Χιλή ανακοινώνει ότι θα πουλήσει χαλκό απευθείας στην Κίνα.
το 1972... εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι, με προορισμό το Δία, το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Πάιονιρ Χ", στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝΑΣΑ για την εξερεύνηση του διαστήματος από μη επανδρωμένα διαστημόπλοια.
το 1972... το σοβιετικό διαστημόπλοιο "Λούνα 20" επιστρέφει στη Γη με δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης.
το 1973... 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτηρίου με συνθήματα κατά της χούντας.
το 1979... η τουρκική Βουλή υπερψηφίζει τη δίμηνη παράταση του στρατιωτικού νόμου σε 13 πόλεις.
το 1980... συναγερμός σημάνει στην Πύλο, όταν πετρέλαιο αρχίζει να χύνεται στη θάλασσα μετά από έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο.
το 1984... πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο κωμικός ηθοποιός Κούλης Στολίγκας.
το 1986... ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδο Μάρκος, ερχόμενος αντιμέτωπος με τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της εξουσίας του, φυγαδεύεται από το Προεδρικό Μέγαρο στη Μανίλα με αμερικανικό ελικόπτερο.
το 1991... ιρακινός πύραυλος "σκουντ" πλήττει αμερικανική βάση του Νταχράν, στη Σαουδική Αραβία, σκοτώνοντας 28 στρατιώτες.
το 1991... σύμφωνα με το ραδιοσταθμό της Μόσχας, 100 Σοβιετικοί στρατιώτες κρατούνται ακόμα από Αφγανούς αντάρτες, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του στρατού της ΕΣΣΔ.
το 1991... την υποστήριξή της στις χερσαίες επιχειρήσεις των Συμμάχων εκφράζει η Αθήνα, επικρίνοντας το Ιράκ επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ.
το 1994... στη Νικαράγουα, οι τελευταίοι από τους αντάρτες Κόντρας συμφωνούν με την Κυβέρνηση να παραδώσουν τα όπλα τους.
το 1996... στην Τουρκία, αποτυγχάνουν οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Γιλμάζ και Ερμπακάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: