26/2/09

Ομολογία για τα κλεμμένα πιστόλια Συναγερμό για τις διαρρήξεις έχει σημάνει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., κάνοντας λόγο για «άκρως ανησυχητικό φαινόμενο».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr

Το πρωτοφανές μπαράζ διαρρήξεων με θύματα αστυνομικούς και λεία τα υπηρεσιακά τους όπλα προκαλεί πολιτική θύελλα και πλήθος ερωτηματικών για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ., η οποία χθες επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αποκαλύπτεται ότι συναγερμό για την «επιδημία» διαρρήξεων έχει ήδη σημάνει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Βασ. Τσιατούρας, κάνοντας λόγο για «άκρως ανησυχητικό φαινόμενο».

Με υπηρεσιακό έγγραφο από τις 15 Φεβρουαρίου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δίνει έμφαση στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων κλοπής του ατομικού οπλισμού των αστυνομικών και, ουσιαστικά, εκπέμπει SΟS, ζητώντας από το προσωπικό της Αστυνομίας να ακολουθεί κατά γράμμα στο εξής τους όρους ασφαλούς φύλαξης των υπηρεσιακών όπλων.

Η εντολή του κ. Τσιατούρα αποκαλύπτει και τον συναγερμό που έχει προκαλέσει στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. η πρωτοφανής «συλλογή» όπλων με διαρρήξεις σε σπίτια και αυτοκίνητα αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα ειδική σύσκεψη των ηγετικών κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ για την «ασυνήθιστη» κατάσταση που διαμορφωνόταν ενημερώθηκε τόσο η πολιτική ηγεσία του τομέα Δημόσιας Τάξης όσο και το πρωθυπουργικό επιτελείο. Την ίδια ημέρα έγινε μία ακόμη διάρρηξη, ενώ ακολούθησε και άλλη στις 18 Φεβρουαρίου, προκαλώντας νευρικό κλονισμό στην Κατεχάκη.
Τα στοιχεία που έρχονται στο φως, εξάλλου, αποδεικνύουν ότι η κατάσταση είναι ακόμη σοβαρότερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες εκτός από τις επτά διαρρήξεις με τη λεία οκτώ όπλων, που αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», έχουν γίνει άλλες τρεις διαρρήξεις με θύματα αστυνομικούς, ανεβάζοντας πλέον στα 11 τον αριθμό των κλεμμένων πιστολιών.
Πρόκειται για διαρρήξεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και επίσης βρέθηκαν στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Κατά τις ίδιες πηγές, η πρώτη διάρρηξη έγινε στις 12 Ιανουαρίου στο διαμέρισμα διοικητή αστυνομικού τμήματος που κατοικεί στο Κερατσίνι, ενώ άλλες δύο με την αφαίρεση υπηρεσιακών όπλων σημειώθηκαν στις 14/1 και στις 17/2 και είχαν ως θύματα γυναίκες αστυνομικούς που ζουν στον Πειραιά (αστυφύλακες της Τροχαίας).
Παρ΄ όλα αυτά, η ΕΛ.ΑΣ. χθες επιδόθηκε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα που έχει ανακύψει. Με προφανή στόχο να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, αλλά και να αποφευχθεί γενικευμένος πανικός στο σώμα των αστυνομικών όπως εκτιμούσαν και υπηρεσιακοί παράγοντες, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εμφάνισε το μπαράζ των διαρρήξεων και τη «συλλογή» των όπλων αστυνομικών περίπου ως συνηθισμένο γεγονός που δεν θα πρέπει να εμπνέει ανησυχίες.
Το αρχηγείο παραδέχθηκε την κλοπή των οκτώ όπλων, αλλά μέσα από ένα δελτίο Τύπου και διαδοχικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ του εκπροσώπου Τύπου κ. Παν. Στάθη επιχείρησε να συσκοτίσει την υπόθεση, πέφτοντας σε αντιφάσεις και ανακρίβειες.

Κατά την ΕΛ.ΑΣ., τα οκτώ όπλα εκλάπησαν ύστερα από διαρρήξεις σε τρία διαμερίσματα και πέντε αυτοκίνητα αστυνομικών.
Οι επιτελείς της Αστυνομίας αποκρύπτουν ότι το μπαράζ κλοπών υπηρεσιακών πιστολιών έχει γίνει μόλις μέσα τον τελευταίο ένα μήνα (σε 28 μέρες για την ακρίβεια) και κάνουν γενικά λόγο για «τους τελευταίους μήνες».
Στον απολογισμό του μάλιστα αποκρύπτει ότι τα πιστόλια που εκλάπησαν ήταν 9 και μιλάει για 8. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε (στη ΝΕΤ) ότι κατά τις οκτώ διαρρήξεις εκλάπησαν οκτώ όπλα, αλλά πλέον λείπουν μόνον πέντε, γιατί στην πορεία ανευρέθησαν τα τρία, τα οποία είχαν πάρει τοξικομανείς διαρρήκτες.
Οι πληροφορίες επιμένουν, ωστόσο, ότι κατά τη διάρρηξη στο Περιστέρι (6 Φεβρουαρίου) αφαιρέθηκαν από αστυφύλακα δύο όπλα- το υπηρεσιακό πιστόλι του κι ένα ιδιωτικό. Συνεπώς, η Αστυνομία θα έπρεπε να αναζητά σήμερα έξι κλεμμένα όπλα.
Ακόμη, στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι ανάμεσα στα θύματα των άγνωστων διαρρηκτών δεν περιλαμβάνεται ανθυπαστυνόμος. Κι όμως. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», στις 18 Φεβρουαρίου, στους Αμπελοκήπους, ως θύμα διάρρηξης έχει καταγραφεί ο ανθυπαστυνόμος Π.Τ., ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Παλαιού Ψυχικού. Οι άγνωστοι δράστες τού αφαίρεσαν το υπηρεσιακό πιστόλι τύπου C275.
Επισημαίνεται ακόμη ότι ο κ. Στάθης, αναφερόμενος στις επτά διαρρήξεις που παρουσίασαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», υποστήριξε ότι σε μια περίπτωση το θύμα ήταν γυναίκα αστυνομικός, της οποίας διέρρηξαν το αυτοκίνητο. Ωστόσο, από τη σχετική κατάσταση προκύπτει ότι και τα επτά θύματα ήταν άνδρες (τα πλήρη στοιχεία τους, στη διάθεση της εφημερίδας).
Αίσθηση προκαλούν, εξάλλου, και οι εξηγήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι διαρρήξεις στα πέντε Ι.Χ. αυτοκίνητα αστυνομικών. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι κάτοχοί τους (αστυνομικοί) ,είχαν σταθμεύσει προσωρινά, προκειμένου είτε να προβούν σε ιδιωτικές τους ασχολίες (ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ), είτε να ενεργήσουν προσωρινό έλεγχο των οχημάτων τους για διαφόρους λόγους.

Στις πέντε περιπτώσεις διαρρήξεως των αυτοκινήτων, οι δράστες εκμεταλλευόμενοι την ολιγόλεπτη απουσία των κατόχων ή τον αιφνιδιασμό τους αφαίρεσαν μικρές τσάντες που οι ιδιοκτήτες είχαν αφήσει εντός των οχημάτων, και οι οποίες περιείχαν τα υπηρεσιακά τους όπλα, γεμιστήρες φυσιγγίων αλλά και χρηματικά ποσά, ιδιωτικά έγγραφα, και προσωπικά αντικείμενα».
Με την ίδια ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. αποσυνδέει την Αντιτρομοκρατική από την υπόθεση, παραπέμποντας ουσιαστικά σε δράστες του κοινού ποινικού δικαίου για όλες τις διαρρήξεις, ενώ αναφέρει ότι εις βάρος των αστυνομικών κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία για πλημμελή φύλαξη οπλισμού.

Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες επιμένουν ότι η Αντιτρομοκρατική ενεργοποιήθηκε (όπως θα έπρεπε εξάλλου με τη σημερινή έξαρση της τρομοκρατίας και τις επιθέσεις κατά αστυνομικών) σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.
ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ της ΕΛ.ΑΣ. για τα κλεμμένα όπλα των αστυνομικών, ύστερα από ένα πρωτόγνωρο μπαράζ διαρρήξεων, προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που συνδέει άμεσα την υπόθεση με το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και την εικόνα διάλυσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με ερώτηση στη Βουλή, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί να γνωστοποιηθεί ο πλήρης κατάλογος των διαρρήξεων και των κλεμμένων πιστολιών κατά τον τελευταίο μήνα και, παράλληλα, να διευκρινιστεί ο ρόλος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
«Το γεγονός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδοθεί σε τυχαίες διαρρήξεις. Αυτό επιχειρεί να περάσει ως μήνυμα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.», αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί και τα όπλα τους να αποτελούν «στόχο οργανωμένου σχεδίου», καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει πότε ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική επί του θέματος και και σε τι ενέργειες έχει προβεί.

«Η κλοπή οκτώ υπηρεσιακών όπλων μέσα σε διάστημα ενός- δύο μηνών, από σπίτια και αυτοκίνητα εν ενεργεία αστυνομικών, είναι τόσο απίθανο φαινόμενο και νομίζω δημιουργούνται σε όλους μας εύλογα ερωτηματικά αν κρύβεται πίσω κάποια ενέργεια τρομοκρατικών κύκλων», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. να δώσει «πραγματικές εξηγήσεις» και να μην καταφεύγει σε «ασάφειες».
από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: