22/5/09


Στις 20 Φεβρουαρίου, υιοθετώντας μια πρόταση του Παντελή Οικονόμου, παράξαμε και διακινήσαμε ηλεκτρονικά την αφίσα μας με θέμα «ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Ή ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ;».
Το σύνθημα υιοθετήθηκε, λίγες μέρες αργότερα, από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Χθες, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατάγγειλε το σύνθημα και ζήτησε την απόσυρσή του. Με το επιχείρημα ότι είναι αντιδημοκρατικό οι σοσιαλίστες να χαρακτηρίζουν ως βαρβαρότητα ότι κινείται έξω από το πλαίσιο της σκέψης τους. Αναρωτήθηκε μάλιστα πως είναι δυνατόν να καταλογίζεται βαρβαρότητα σε ένα μεγάλο κόμμα, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οφείλουμε την αντίκρουση :
1. Αυτό που ζούμε οι ευρωπαίοι είναι βαρβαρότητα. Και ασφαλώς δεν είναι σοσιαλισμός. Με την θέση μας, προτείνουμε στους λαούς, ανάμεσά τους και ο ελληνικός, να κάνουν την επιλογή: να δώσουν τέλος στην βαρβαρότητα και να προχωρήσουν προς τον σοσιαλισμό.
2. Αντιδημοκρατικές είναι οι ασύλλητες σε μέγεθος και ποικιλία διακρίσεις, τις οποίες υφίστανται οι πολλοί και αδύναμοι, σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και όχι ο χαρακτηρισμός τους ως «βαρβαρότητα».
3. Πράγματι, πολιτικές δυνάμεις με υπολογίσιμο μέγεθος, ανάμεσά τους και η ευρωπαϊκή δεξιά, υποστήριξαν με ένταση και σε διάρκεια την πορεία προς την σημερινή βαρβαρότητα. Γιατί το έκαναν απομένει στις ίδιες - και πάντως όχι σε μας - να εξηγήσουν. Αν είναι δημοκρατικές στην πραγματικότητα και όχι ρητορικά μόνον.
4. Διακινούμε ξανά την αφίσα μας.


Για τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ*
Μιχάλης Γεωργιάδης
* ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ: ρεύμα ιδεών που λειτουργεί στους κόλπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: