Άλλαξε κούρεμα...πριν γίνει πρωθυπουργός
του Δημήτρη Τσαλαπάτη
Μιλάμε για οικονομική τρέλα σ΄όλο της το μεγαλείο, που συμπληρώνει τον πολιτικό ευτελισμό των ημερών.
Στάση πρώτη: Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος επισκέπτης καθηγητής σε θέματα Public Policy, στο Ηarvard διαφωνεί από την πρώτη στιγμή ανοιχτά με το μεγάλο κούρεμα επισημαίνοντας τις παγίδες που κρύβει, σε ένα άρθρο-παρέμβαση του στο Βήμα και στους Financial Times, τις παραμονές της συνόδου κορυφής (23.10.2011).
«…Δεν υπάρχουν, όπως γράφει, δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες, ούτε εύκολες λύσεις για τους πιστωτές. Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένα (καθαρά) οικονομικά οφέλη και θα συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους που θα απειλήσουν σοβαρά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της ευρωζώνης στο σύνολό της….»,
Αμέσως μετά όμως ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης και αναλαμβάνει να κάνει το μεγάλο κούρεμα, όπως αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής και όλα τα άλλα που προβλέπει το πρώτο μνημόνιο μαζί με αυτό πού μας έρχεται και με τοποτηρητή την τρόικα.
Η κραυγαλέα πολιτική (και όχι μόνο) αντίφαση …. «μαζεύεται» όπως-όπως, μήπως και χαθούν τα ίχνη.Στο ηλεκτρονικό «Βήμα» το ρεπορτάζ (12-11-2011) αποκαλύπτει ότι Παπαδήμος διορθώνει Παπαδήμο, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός (αλλά πάντως μετά την δημοσίευση του επίμαχου άρθρου κατά του κουρέματος), σε συνέδριο για τα 10 χρόνια της έδρας. Κ. Γ. Καραμανλή, στη σχολή Φλέτσερ, του πανεπιστημίου Τάφτς στην Βοστώνη.
Συντονίζοντας λοιπόν κάποιο πάνελ ο σημερινός πρωθυπουργός, με την ιδιότητα του απλού επισκέπτη καθηγητή τότε, είχε την ευκαιρία-πάντα κατά το Βήμα- να πει διάφορα για το ευρώ την Ελλάδα και το έλλειμμα.
«Και φυσικά, αναφέρεται στο ρεπορτάζ,ρωτήθηκε για τους έντονους φόβους που είχε εκφράσει στο άρθρο του για «κούρεμα» μεγαλύτερου του 50%....»
»…..Και αφού πρώτα ανέλυσε τις ιδιαίτερα θετικές για την Ελλάδα πρόνοιες της συνθήκης της 26ης Οκτωβρίου (σημ. στυξ: τις οποίες…εντόπισε κάπως αργά), σημείωσε με νόημα ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και αυτές δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί…..».
Έτσι μπορεί να λέει τώρα με ανακούφιση «εγώ τα είπα» και έχει και τα ψιλά γράμματα στη σύμβαση που δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη.
Μόνο που η κωλοτούμπα έγινε λίγο πριν ορκισθεί ο καθηγητής και μάλιστα σε αμερικάνικο έδαφος.
Πάμε για Ζάππειο 3
Στάση δεύτερη: Ο καθηγητής κ. Ι. Μουρμούρας, ως συστηματικός αρθρογράφος στα έντυπα του ΔΟΛ, καταλόγιζε και αυτός τα μύρια όσα στην Κυβέρνηση Παπανδρέου -Βενιζέλου επισημαίνοντας (27.09.10 ΤΑ ΝΕΑ):
«το Μνημόνιο (που είναι ουσιαστικά τρεις συνεχείς κρατικοί προϋπολογισμοί), αγνοώντας την αναγκαία διάκριση μεταξύ κυκλικού και διαρθρωτικού ελλείμματος (το τεχνικό λάθος του Μνημονίου) υιοθετεί έναν δυσανάλογο υπερακοντισμό μέτρων, ο οποίος στο τέλος επιδεινώνει την ύφεση (7% στη διετία 2010-11)..»
Ταυτόχρονα από την ίδια στήλη, ο ίδιος προτείνει και την αρχιτεκτονική για το «Ζάππειο 2», που εκπόνησε ως σύμβουλος του κ. Σαμαρά αναφέροντας:
«.. Με περίπου τα μισά δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο μπορεί να μηδενισθεί και το διαρθρωτικό έλλειμμα».
...«Και με την ανάδειξη του εθνικού ενεργητικού της χώρας, δηλαδή την άμεση αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (κινητής, ακίνητης και άυλης) θα απελευθερωθούν πόροι που θα πάνε για την εφάπαξ απομείωση του χρέους…»
Απομένει λοιπόν τώρα να αποδείξει και αυτός, ως υφυπουργός Οικονομικών πως θα δικαιολογήσει το Ζάππειο 2, εφαρμόζοντας το Μνημόνιο και την σύμβαση που έρχεται. Το κυριότερο όμως είναι τι θα κάνει με την δημοσία περιουσία, αφού με απόφαση Βενιζέλου ανέλαβε από προχθές την εποπτεία των υπηρεσιών για την διαχείριση και την αξιοποίηση της α-λα τρόικα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης η κοινή γνώμη περιμένει την δημοσίευση της έκθεσης της ΕΔΕ η του διεθνούς αερικάνικου εκτιμητικού οίκου αναφορικά με τις εκτιμήσεις του ΣΟΕ (Σώμα ορκωτών Εκτιμητών) για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Υπάρχει άλλωστε η δέσμευση του νέου υφυπουργού, με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΟΕ, που περιλαμβάνεται στα πρακτικά της ειδικής επιτροπής της Βουλής. Και την έκθεση θα πρέπει, όταν του παραδοθεί, να την δώσει αμέσως στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του σώματος κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, μήπως και καταλάβει ότι υπήρχαν και άλλοι λόγοι που τον έκαψε έτσι ο Πρόεδρος του.
«Αν γνώριζα ότι έρχεται το όργιο των ανταλλαγών, θα πρόσεχα κι εγώ λίγο πιο νωρίς να δω τι γίνεται….» φέρεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής (ΕΘΝΟΣ 10-11-08), να δηλώνει τότε, ο σημερινός υφυπουργός και τότε μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι.
Έλα όμως που ψήφο εμπιστοσύνης δεν δίνει ο λαός……………..
ΥΓ. Το ανέκδοτο: Θα ψηφίσει όμως ο Μπεγλίτης...