1018 . Ο Ερρίκος Β’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας γνωστός επίσης ως Άγιος Ερρίκος υπέγραψε την Συνθήκη του Μπάουτσεν με τον Μπόλεσλαβ Α τον Γενναίο της Πολλωνίας και έληξε το γερμανο-πολωνικό πόλεμο.
1648 .Κατά τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε η συνθήκη του Μύνστερ, με την οποία έληξε η σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Επαρχιών των Κάτω Χωρών.
και της Ισπανίας.
1649 . Αποκεφαλίστηκε στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Καρόλος Α που είχε καταδικαστεί για προδοσία.
1661. Στην επέτειο εκτέλεσης του Καρόλου, ξεθάφτηκε από το Αβαείο του Γουέστμινστερ ο Λόρδος Προστάτης της Κοινοπολιτείας Όλιβερ Κρόμγουελ, που είχε πεθάνει δυο χρόνια πριν και εκτελέστηκε τελετουργικά, από τους αντιπάλους του. Η νεκροκεφαλή του του, καρφωμένο σε ένα κοντάρι έμεινε εξω από το Γουέστμινστερ καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου B' έως το 1685.
1667 .Με την υπογραφή της ανακωχής του Αντρούσοβο έληξε ο δωδεκαετής Ρωσοπολωνικός πόλεμος. Η Πολωνία αποδεχόταν τη ρωσική κυριαρχία στο Σμόλενσκ, το Κίεβο και στις περιοχές της Ουκρανίας στην αριστερή όχθη του Δνείπερου.
1822. Τουρκικά πλοία αποβίβασαν 800 άνδρες για να καταλάβουν το Νεόκαστρο της Μεθώνης. Οι Έλληνες μαζί με 50 φιλέλληνες υπό τον Γερμανό Κάρολο Νόρμαν χάρη στις εύστοχες βολές πυροβολικού απέκρουσαν τις τουρκικές επιθέσεις.
1823. Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου από τη μοναχή Πελαγία.
1880. Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωακείμ Γ' ευλόγησε τα θεμέλια του νέου οτης Μεγάλης του Γένους Σχολής στο λόφο του Φαναρίου.
πλοίο.
1923. Μετά τη γενοκτονία των Ποντίων και τη μικρασιατική καταστροφή υπογράφηκε στην Λωζάνη στις 17/30 Ιανουαρίου η Σύμβαση για την Υποχρεωτική Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας η οποία στη συνέχεια κατέστη μέρος της Συνθήκης της Λωζάνης. Από την εφαρμογή της σύμβασης εξαιρέθηκαν οι έλληνες της Κωνσταντινούπολης της Ίμβρου και Τενέδου και οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.
1925. Η τουρκική κυβέρνηση απέλασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ’, με βάση τη σύμβαση περί ανταλλαγής πληθυσμών. γιατί δεν ήταν τούρκος υπήκοος.Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επιβιβάστηκε στο τρένο και στάλθηκε στην Ελλάδα.
1928. Στο Ηράκλειο, έγινε παλλαϊκό
συλλαλητήριο κατά των φορολογικών μέτρων της
κυβέρνησης. Πάνω από 5.000 ένοπλοι
κύκλωσαν τη νομαρχία.
Οι διαμαρτίες των αγροτών πετυχαν την αποφυλακιση των κρατουμένων για χρέη.
1933. Ο Αδόλφος Χίτλερ ορκίστηκε ως καγκελάριος της Γερμανίας
1934. Η βουλγαρική κυβέρνηση επέβαλε κρατικό μονοπώλιο στο σιτάρι και τη σίκαλη.
1937. Έληξε στη Μόσχα η δεύτερη δίκη των τροτσκιστών, που αποτελούσαν το λεγόμενο «αντισοβιετικό τροτσκικό κέντρο», στους οποίους περιλαμβάνονταν οι Καρλ Ραντέκ, Γκεόργκι Πυατακόφ, και Γκριγκόρι Σοκόλνικοφ, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιανουαρίου Όλοι οι 17 κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι. Δεκατρείς εκτελέστηκαν, και οι υπόλοιποι στάλθηκαν στα γκουλάγκ και πέθαναν εκεί. Ο Καρλ Ράντεκ κατά την ομολογία του έκανε λόγο και για μια επιπλέον πολιτική πτέρυγα αντιφρονούντων ανεξάρτητη από αυτή του Τρότσκυ και του Ζινόφιεφ, εμπλέκοντας τον Νικολάι Μπουχάριν.
Ο Αδόλφος Χίτλερ δήλωσε στο Ράιχσταγκ ότι η Γερμανία απέσυρε την υπογραφή της από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
1940. Το Γερμανικό Υποβρύχιο U-55 βύθισε στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά της Κορνουάλλης, το 5085 τόνων ελληνικό φορτηγό «Keramiai» του εφοπλιστή Λυκιαρδόπουλου που συμμετείχε σε νηοπομπή. Διασώθηκαν από
τα συνοδευτικά πλοία 35 μέλη του πληρώματος.
1941. Ο Αλέξανδρος Κορυζής υπέγραψε τον ΑΝ 2250/1940 για τον «Αστικό Κώδικα» και τον ΑΝ 2783/1941 που ήταν « ο Εισαγωγικός Νόμος του νέου αστικού κώδικα, που εκπόνησε επιτροπή νομομαθών υπό τον καθηγητή Γεώργιο Μπαλλή».
1942. Ο στρατάρχης Ρόμελ μπήκε στη Βεγγάζη ανακαταλαμβάνοντάς την από τους Άγγλους.
1943. Μέσω ραδιοφωνικής μετάδοσης ο στρατάρχης Φον Πάουλους πληροφορήθηκε στο Στάλιγκραντ ότι ο Φυρερ τον προήγαγε σε στρατάρχη. ΗΒασιλική Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε τους 24ωρους βομβαρδισμούς του Βερολίνου. Την ίδια μέρα, πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση Τσόρτσιλ - Ινονού σε βαγόνι τρένου στο σιδηροδρομικό σταθμό των Αδάνων.
1945.Το γερμανικό κρουαζιερόπλοιο Βίλχελμ Γκούστλοφ που μετείχε στην επιχείρηση εκκένωσης της Ανατολικής Πρωσίας δέχτηκε στη Βαλτική Θάλασσα (Ώρα 21.10) χτυπήθηκε από τρεις τορπίλες από το ρωσικό υποβρύχιο «S-13» . Διασώθηκαν μόνο 1.239 από τους 8.000 που μετέφερε.
Ο Χίτλερ έκανε την τελευταία δημόσια ραδιοφωνική ομιλία του με την ευκαιρία της 12ης επετείου της ανάληψης της εξουσίας.
1948 . Ο ειρηνιστής και Ινδός πνευματικός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι δολοφονήθηκε στο Νέο Δελχί από ένα φανατικό εθνικιστή Ινδό ονόματι Γκόντσε.
1953. Ο Υπουργός Συντονισμού του Παπάγου ανακοίνωσε την απορρόφηση της Τραπέζης Αθηνών από την Εθνική. Στην Νεα Υόρκη τα υποκαταστήματα Εθνικης και Αθηνών συνενώθηκαν στην «Ατλάντικ Μπάνκ» της οποίας την διοίκηση ανέλαβε ο Κωστας Ηλιάσκος διοικητής της «Αθηνών».
1967. Ο Πάπας Παύλος ΣΤ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ Νικολάι Ποντγκόρνι , τον σοβιετικό ηγέτη που επισκέφθηκε το Βατικανό.
1968. Άρχισε η επίθεση Τετ στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Το Τετ είναι ο εορτασμός του νέου έτους στο σεληνιακό ημερολόγιο και θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή του Βιετνάμ. Ξημερώνοντας η πρώτη μέρα του Τετ, στις 30 Ιανουαρίου, στρατιώτες του Βορείου Βιετνάμ και του Νοτιοβιετναμέζικου Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επιδρομή, έφτασαν μέχρι την Σαϊγκόν, πολιορκώντας για 6 ώρες την ίδια την αμερικανική πρεσβεία. Επιθέσεις έγιναν σε 100 πόλεις στο Νότιο Βιετνάμ.
1969. Οι Μπιτλς έκαναν στην ταράτσα της δισκογραφικής τους εταιρίας την τελευταία συναυλία τους, πριν από τη διάλυσή τους. Διήρκεσε 42 λεπτά και διαλύθηκε από την αστυνομία.
1972 . Η «Ματωμένη Κυριακή» στο Λοντόντερι της Βόρειας Ιρλανδίας. Άγγλοι στρατιώτες πυροβόλησαν κατά μιας απαγορευμένης αλλά ειρηνικής πορείας 10.000 αόπλων καθολικών, που ζητούσαν την αποχώρηση των Βρετανών από
τη Βόρειο Ιρλανδία και την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Δεκατρείς διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί πυροβολήθηκαν πισώπλατα, καθώς έτρεχαν για να αποφύγουν τα τεθωρακισμένα οχήματα των Βρετανών.
Το Πακιστάν αποχώρησε από την Κοινοπολιτεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας για να αναγνωρίσουν το Μπαγκλαντές.
1988. Η συμφωνία του «όπλου παρά πόδα». Συνάντηση Νταβός του
Ανδρέα Παπανδρέου και του Τουργκούτ Οζάλ. Έβαλαν το Κυπριακό στο «ράφι» για το
οποίο είπε στη Βουλή ο Ανδρέας το, «Mea culpa».
1996. Η κρίση στα Ίμια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον με τον Κ. Σημίτη και την Τουρκάλα Πρωθυπουργό Τσιλέρ, αποσοβείται η ένταση και απομακρύνεται η απειλή πολέμου. Καμία σημαία, ούτε στρατεύματα δε βρίσκονται στα Ίμια, σύμφωνα με τις αμερικανικές συμβουλές.
2001. Υπογράφηκε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων
από το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.
2003 . Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας επικύρωσε τη συμφωνία για τη διπλή υπηκοότητα της ΟΔΓ και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.