31/8/20

Οι 532 ψήφοι που έστειλαν στον αγύριστο τον Μίλο. Να που έχασε η Μαφία τις στημένες εκλογές

Οι Συνασπισμοί της Αντιπολίτευσης είχαν από ενωρίς τη Κυριακή 42 έδρες, μέχρι που τα ξημερώματα της Δευτέρας η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έδωσε την 30 έδρα στον Τζουκάνοβιτς. 
 Τότε άρχισε το «δράμα» εάν η Κροατική Κίνηση Πολιτών (HGI) που υποστήριζε τον Τζουκάνοβιτς θα κέρδισε την έδρα που είχε πάρει το 2016 με το 0.47%. Αλλά, κάποιος είχε φροντίσει να κατέβει στις εκλογές το Κροατικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (HRS) του οποίου ιδρυτές ήσαν ο Ράντοβαν Ράντε Μάριτς και η Μαρίγια Βουτσίνοβιτς. 
Η Κροατική Κίνηση Πολιτών έμεινε στις 1115 ψήφους και στο 0,27% κάτω από το κατώφλι του 0.35%. 
Το Κροατικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα πήρε 532 ψήφους ή 0.13% . 
Χωρίς αυτούς η Κροατική Κίνηση Πολιτών θα είχε 0.40% θα κέρδιζε την έδρα και ο Τζουκάνοβιτς θα είχε την δεδηλωμένη.

Αλβανός που χειρουργήθηκε τσάμπα με τα δικά μας λεφτά ο δράστης της επίθεσης στη νοσοκόμα του Αττικού Νοσοκομείου

Στις 5.20' τα ξημερώματα 32χρονη νοσηλεύτρια στην καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από 59χρονο αλβανό που πριν από μια βδομάδα χειρουργήθηκε στον πνευμονοθώρακα, ενώ εντός των επόμενων 48 ωρών θα έπαιρνε εξιτήριο. 
Η νοσοκόμα δεν βρίσκεται σε κίνδυνο για τη ζωή της, αλλά φέρει σοβαρά τραύματα σχεδόν σε όλο της το σώμα, από το λαιμό, τον θώρακα, μέχρι και τα πόδια της. Η νοσηλεύτρια αντιστάθηκε με όλη της τη δύναμη στην επίθεση, αλλά ο ασθενής της καρδιολογικής, σε κατάσταση αμόκ τη χτυπούσε όπου μπορούσε. Από τις φωνές της ξύπνησαν οι άλλοι ασθενείς που έσπευσαν μαζί με εργαζόμενους στο νοσοκομείο να βοηθήσουν την 32χρονη μητέρα δύο παιδιών. Ο δράστης τότε απείλησε και όλους όσοι είχαν προστρέξει και κατάφερε να βγει από τον θάλαμο, και να ανέβει στον πέμπτο όροφο του νοσοκομείου, απ' όπου έπεσε στο κενό. 
 Στον φάκελό του δεν αναφερόταν ιστορικό ψυχικών νοσημάτων. Νοσηλευόταν σε τετράκλινο δωμάτιο και ο ίδιος χτύπησε το κουδούνι καλώντας τη νοσηλεύτρια για βοήθεια. Την περίμενε με ένα κουζινομάχαιρο πίσω από την πόρτα και μόλις μπήκε της επιτέθηκε με το μαχαίρι.

Το περιούσιο παιδί από τη Μαγιόρκα έχει ντοκτορά στην αγυρτεία

Ως ειδικός Λοιμωξιολόγος του Χα Σεμ μας είπε ότι βρισκόμαστε ήδη στο «δεύτερο Κύμα» της Πανδημίας. 
Δίπλα μας οι Βούλγαροι έκαναν την Κυριακή 1470 τεστ και βρήκαν 28 κρούσματα. Ποσοστό «μεταδοτικότητας 0,18%». Οι Σέρβοι έκαναν 4.356 τεστ και βρήκαν 83 θετικά «άτομα». 
Ποσοστό «μεταδοτικότητας», 0,20%». Ακριβώς όπως τα προέβλεψε 
ο «περιούσιος» τενενκές . Βρισκόμαστε ήδη στο «δεύτερο Κύμα». 

 To Ψωροελαδιστάν λόγω της Αλβανοκρατίας ακολουθεί επιδημιολογικά την Αλβανία. Οι Μαγιορκίνηδες, οι Σώψηδες και ο Όμπερστουρμ φύρερ του ΜΠΡΑΒΟΚΟΥΛΙΣ θα έπρεπε πόσα από τα κρούσματα που βρίσκουν είναι από την Αλβανία ή συνδέονται με Αλβανούς. 
 Την Κυριακή στην Αλβανία, έκαναν 803 τεστ και βρήκαν 101 κρούσματα. Ποσοστό 12.6%.

Η 31η Αυγούστου στην Ιστορία

784. Η Ειρήνη η Αθηναία απομάκρυνε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παύλο και ανακοίνωσε ότι Πατριάρχης θα γινόταν ο λαϊκός Ταράσιος, που ενθρονίστηκε τελικά τα Χριστούγεννα, αφού πέρασε από «ταχύρυθμο πρόγραμμα». 



1056 . Στην Κωνσταντινούπολη πέθανε σε ηλικία περίπου εβδομήντα πέντε ετών, από  γαστρεντερικό πρόβλημα, όπως ανέφερε  ο Ψελλός η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα η Πορφυρογέννητη. Ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων. Ο θάνατος της σήμανε και το τέλος της Μακεδονικής δυναστείας. Έστεψε διάδοχό της τον Μιχαήλ ΣΤ΄ τον Στρατιωτικό.

1217. Ο υιός της  Βερεγγάριας της Καστίλης, Φερδινάνδος Γ΄ , ο Άγιος, έγινε Βασιλιάς της Καστίλης.


1302.  Τερματίστηκε ο Πόλεμος των Σικελικών Εσπερινών με τη συνθήκη της Καλταμπελλόττα που υπέγραψαν ο Κάρολος Β΄Βαλουά της Νεαπόλεως  με τον Φρειδερίκο Β΄ της Σικελίας .

1492. Υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Πριγκιπάτου της Μόσχας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 



1685. Οι ενετοί του Μοροζίνι κατέλαβαν  εξ εφόδου την Κορώνη. Περίπου 3000  Τούρκοι εσφάγησαν.

1686. Στις 21/31 Αυγούστου, οι Τούρκοι παρέδωσαν το Ναύπλιο στον Μοροζίνι.


1788. Η ναυμαχία της Καρπάθου. Στις 20/31  Αυγούστου  ο Λάμπρος Κατσώνης επιτέθηκε στα ανοιχτά της Καρπάθου, σε Μοίρα του τουρκικού στόλου από ενα δίκροτο των 74 πυροβόλων, μια φρεγάτα των 50 πυροβόλων και πέντε σεμπέκια των 28 πυροβόλων. Οι Τούρκοι υποχώρησαν και κατέφυγαν στην Ρόδο.



1806 . Ο Τσάρος Αλέξανδρος Α' διακήρυξε την ανιδιοτέλεια ως βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας.

1813 . Στο τελικό στάδιο του Πολέμου της Ιβηρικής Χερσονήσου, τα βρετανικά και τα πορτογαλικά στρατεύματα κατέλαβαν το σημερινό Σαν Σεμπαστιάν.

1819. Έληξαν στο Κάρλσμπαντ, (Κάρλοβι Βάρι), της Τσεχίας οι εργασίες του συνέδριου των υπουργών των γερμανικών Κρατών που εγινε υπό την αιγίδα του Μέτερνιχ. Εκτός από την Αυστρία εκπροσωπήθηκαν η Βαυαρία, η Πρωσία, η Σαξονία, το Ανόβερο , το Μεκλεμβούργο, το εκλεκτοράτο της Εσσης, το Νασσάου , η Βυρτεμβέργη, η Βάδη και η Βαϊμάρη. Το Συνέδριο υιοθέτησε διατάγματα για την επιβολή λογοκρισίας, και τον διορισμό επιτρόπων στα πανεπιστήμια. Οι εργασίες του συνεδρίου κάλυψαν το χρονικό διάστημα από 6 έως 31 Αυγούστου 1819.

1847. Πέθανε ο Ιωάννης Κωλέττης.

1867. Ο  πρώτος γύρος των εκλογών για το Ράιχστάγκ, της Βόρειας Γερμανικής Συνομοσπονδίας. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα έβγαλε 81 από τους 297. Οι Συντηρητικοί δεύτεροι με 66. Οι Πολωνοί εξέλεξαν 11. 

 1876. Στην Κωνσταντινούπολη,  μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, καθαιρέθηκε λόγω "ψυχικών προβλημάτων" και εκθρονίστηκε ο Σουλτάνος Μουράτ Ε’, και τον διαδέχτηκε ο αδελφός του, Αμπντούλ Χαμίτ Β’. 

1897.Ο Θεόδωρος Χερζλ  συγκάλεσε στη Βασιλεία Πρώτο Σιωνιστικό Συνέδριο για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.

1907 .Αγγλία, η Ρωσία συμφώνησαν την πολιτικο-στρατιωτική συμμαχία με τη Γαλλία.(Entente). Η Ρωσία και Αγγλία, υπέγραψαν και συμφωνία για την οριοθέτηση των σφαιρών επιρροής στο Ιράν, το Αφγανιστάν και το Θιβέτ. Στο Αμστερντάμ έληξε το Διεθνές Συνέδριο των Αναρχικών.


1909. Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε για επαναστατική δραστηριότητα  τον 16χρονο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.



1920 . Το Βέλγιο άρχισε να πληρώνει  συντάξεις γήρατος.



1921. Τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου 1921 οι ελληνικές δυνάμεις,  πέρασαν τις γέφυρες του Σαγγαρίου επιστρέφοντας στα ορμητήριά τους στην δυτική όχθη του ποταμού, από όπου είχαν ξεκινήσει την προέλασή τους πριν ένα μήνα.

1922. Στις 31 Αυγούστου/13 Σεπτεμβρίου το κάψιμο  της Σμύρνης . Οι Τούρκοι πυρπόλησαν  την ελληνική και την  αρμενική συνοικία της Σμύρνης. Η 11η Μεραρχία, υπό τον Υποστράτηγο Νικόλαο Κλαδά, παραδόθηκε τους Τούρκους στα Μουδανιά.Με προκήρυξή του, ο Κεμάλ κάλεσε  όλους τους υπηρετήσαντες στον ελληνικό στρατό να παραδοθούν μέσα σε 24 ώρες.

1923 . Η φασιστική κυβέρνηση Μουσολίνι τέσσερεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελίνι και τεσσάρων μελών της ιταλικής ομάδας που συμμετείχε στη Διεθνή Επιτροπή για τη χάραξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, διέταξε την κατάληψη της Κέρκυρας. Ο Ιταλικός στόλος βομβάρδισε τα δύο φρούρια της Κέρκυρας, στα οποία είχαν στρατοπεδεύει πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 16 πρόσφυγες και υπήρξαν 30 τραυματίες και 2 ακρωτηριασμένοι. Η κατάληψη της Κέρκυρας έληξε όταν η Πρεσβευτική Διάσκεψη, στην οποία η Κοινωνία των Εθνών παρέπεμψε το ζήτημα ,υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στην Ιταλία αποζημίωση 50 εκατομμυρίων λιρετών, και να διενεργήσει ανακρίσεις για την ανεύρεση των δραστών, υπό την εποπτεία του διεθνούς παράγοντα. 


1928 .Έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο η Όπερα της Πεντάρας των Βάιλ- Μπρεχτ

1933. Εγκαινιάστηκε το Λαϊκό Νοσοκομείο στού Γούδη, στο οποίο θα είχαν πρόσβαση οι λαϊκές τάξεις και οι άποροι . 



1935. Στη Σοβιετική Ένωση,  νέο Ρεκόρ παραγωγής του Σταχάνοφ. Σε μια βάρδια,(5 ώρες και 45 λεπτά), έβγαλε  102 τόνους  άνθρακα, ξεπερνώντας την νόρμα κατά 14 φορές.

1939. Αργά το βράδυ, της 31ης Αυγούστου ,το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ,« γύρω στις 8 μ.μ., Πολωνοί επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και κατέλαβαν το γερμανικό ραδιοσταθμό του Γκλάιβιτς. Στη συνέχεια, μετέδωσαν μια προκήρυξη στην πολωνική και τη γερμανική γλώσσα. Η αστυνομία, που ειδοποιήθηκε από ακροατές του σταθμού, κατόρθωσε μέσα σε λίγα λεπτά να τους εξουδετερώσει. Από τα πυρά έχασαν τη ζωή τους κάποιοι από τους εισβολείς». Ηταν μια στημένη από τον Χίμλερ επίθεση.Την επομένη στις 5 το πρωί ξεκίνησε ο Πόλεμος. Στην Απω Ανατολή έληξαν οι συνοριακές μάχες  των Σοβιετικών με τους Ιάπωνες στον ποταμό Χαλχίν Γκολ.  



1942. Στο Λουξεμβούργο, κηρύχτηκε  γενική απεργία μετά τη γενική επιστράτευση που επέβαλε ο Γερμανός Γκαουλάιτερ.

1943. Συμμαχικός βομβαρδισμός της Πίζας.  2.000 νεκροί . 2.500 σπίτια καταστράφηκαν.  Πρώτος βομβαρδισμός της Πεσκάρα


1944. Τα ρωσικά τανκ εισήλθαν στο Βουκουρέστι και οι Ρουμάνοι αποθεώσαν τον Κόκκινο Στρατό.
1946 .Το μεταβατικό  απόσπασμα Μεγαλουπόλεως της χωροφυλακής,  δυνάμεως 10 ανδρών ενέπεσε έξωθι του χωρίου Τριλόφου εις ενέδρα των Κ]Σ  υπό τον Δημήτριο  Γιαννακούρα ή Πέρδικα. Φονεύθησαν οι Χωρ]κες Γρίβας Κωνσταντίνος και Τσιαχρίστος Απόστολος, ο κρατούμενος ιδιώτης Νικόλαος Βουγιούκος και ο οδηγός του αποσπάσματος ιδιώτης Ιωάννης Κουτσουβέρης.

Πολυμελής συμμορία  προσέβαλε το χωρίον Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής.

1947. Περί  ώραν 23,30' , οι συμμορίτες προσέβαλαν  τις δυνάμεις Χωροφυλακής και ΜΑΥ  Αμμοχωρίου και Σιταριάς Φλωρίνης. Οι συμμορίτες  στο Αμμοχώριο  κατεκρεούργησαν δύο γέροντας και εν δωδεκαετές παιδίον, ενέπρησαν εξ οικίας, απήγαγον ένα αδειούχο Στρατιώτη και έναν οπλίτη  ΜΑΥ και στρατολόγησαν δύο ιδιώτες. Εκ Σιταριάς απήγαγον δύο ιδιώτες μετά των συζύγων των, λεηλάτησαν οικίας και αφήρεσαν δέκα ύποζύγια. Απώλειες ημετέρων έν Αμμοχωρίω εις νεκρός ΜΑΥ και εν Σιταριά, είς νεκρός και δύο τραυματίαι ΜΑΥ.


1949. Υπό αποσπάσματος Χωροφυλακής Λουτσίνης κατόπιν συμπλοκής επί Ταϋγέτου εξωντώθησαν οι κομμουνιστοσυμμορίτες  Σταύρος Ζερβέας, εξ Εκωχωρίου Καλαμών και ο έμπορος έξ Αθηνών. Στέφανος Παναγιωτόπουλος.
Ως διεπιστώθη  «ο έμπορος . Στέφανος, Παναγιωτόπουλος είναι ο 'Αρχικ]ρίτης Στέφανος Γκιουζέλης, υποστράτηγος Διοικητής  της Μεραρχίας Πελοποννήσου των Κ]Σ και μέλος του Ανωτάτου Πολεμικού Συμβουλίου τού ΔΣ.  Η  αγνώρισις εγένετο παρουσία Αξιωματικού Χωροφυλακής και Στρατού υπό Συμμοριτών μετακληθέντων έκ του Στρατοπέδου Τριπόλεως και ανηκόντων εις τό επιτελείο τού εξοντωθέντος Αρχικ]ρίτου.
Τμήμα Στρατού και Χωροφυλακής Δεσκάτης συνεπλάκη  μετά πολυμελούς Κ]Σ. Εφονεύθησαν 14 Κ/Σ. και ηχμαλωτίσθησαν 3. Είς χείρας ημετέρων περιήλθον 15 ατομικά όπλα, 2 οπλοπολυβόλα, 18 ημίονοι, 80 πρόβατα, 500 οκάδες αλεύρου κ.λ.π. τρόφιμα.

1960.
Στο «Αχίλλειο» της Κέρκυρας λειτούργησε  το Καζίνο από Γερμανούς επιχειρηματίες.

1961. Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμμετοχή της Ελλάδας στον Ο.Ο.Σ.Α. 

1965.Συνεδρίαση στα Ανάκτορα του Συμβούλιο του Στέμματος .
Ο Γ. Παπανδρέου δέχθηκε την πρόταση του αρχηγού της ΕΡΕ Π. Κανελλόπουλου να αναλάβει εκείνος  την πρωθυπουργία με αντάλλαγμα την άμεση διενέργεια εκλογών. Το παλάτι, και η αμερικανική πρεσβεία άσκησαν  ασφυκτική πίεση στον Κανελλόπουλο, τόσο άμεσα όσο και μέσω της ακραίας φιλοβασιλικής πτέρυγας της ΕΡΕ, ώστε να υπαναχωρήσει από την πρότασή του και τελικά ο ηγέτης της ΕΡΕ υποχρεώθηκε να θέσει  απαράδεκτους όρους στον Γ. Παπανδρέου για διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη,  και περιοριστικά μέτρα κατά της Αριστεράς.



1971. Ο Γεώργιος Γρίβας  σε ηλικία 74 χρόνων, επέστρεψε  στην Κύπρο σε συνεννόηση με τον Μακάριο για να συμβάλει στην αποτροπή της διχοτόμησης της νήσου του πρότειναν οι αμερικανοί  στην Χούντα των Αθηνών.


1973. Σε ηλικία ογδόντα χρόνων, πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες ο θρυλικός παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελευθέρα πάλη Τζιμ Λόντος» . Ο Χρίστος Θεοφίλου, από το Κουτσοπόδι, τους Άργους. 

1974. Ο Καραμανλής από το Μακεδονία Παλλάς μίλησε σε χιλιάδες Μακεδόνες και ανακοίνωσε την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Τα απόγευμα στις 19.30 έκανε τα εγκαίνια της 39ης ΔΕΘ με δεύτερη ομιλία στο Παλέ ντε Σπορ.
1977 . Ο Πρόεδρος της SFR Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο έφτασε στην Κίνα αρχίζοντας την πρώτη επίσκεψη Γιουγκοσλάβου ηγέτη. 


1980 . Στο Γκντανσκ της Πολωνίας ο Λεχ Βαλεσα υπέγραψε με τον αντιπρόεδρο της Πολωνικης κυβέρνησης, μετά από απεργία δύο μηνών, τη συμφωνία με την κυβέρνηση σχετικά με το δικαίωμα της απεργίας και την αναγνώριση του συνδικάτου «Αλληλεγγύη».Η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα στο σοβιετικό μπλοκ στο οποίο μπορούσε να λειτουργήσει Ανεξάρτητο Συνδικάτο. 

1984.Παραίτηση του Ε. Αβέρωφ από την ηγεσία της ΝΔ.Στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 50.000 θεατές αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του Μίμη Δομάζου με την φανέλα του Παναθηναικού.  

1990. Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία υπέγραψαν τη συνθήκη της ενοποίησής.


1991. Το  Κιργιστάν κήρυξε την ανεξαρτησία του.   



1992. Η αντιπολίτευση του Τατζικιστάν εισέβαλε στο προεδρικό μέγαρο στη Ντουσάνμπε.



1994 . Αποσύρθηκαν από τη Γερμανία μετά από 50 χρόνια Κατοχής τα τελευταία ρωσικά στρατεύματα. Ο Ιρλανδικός Ρεπουμπλικάνικος Στρατός διέταξε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός . 

1995. Αεροσκάφος Αντόνοφ της κρατικής εταιρείας του Μαλί, κατέπεσε λόγω απώλειας καυσίμων στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

1997. Με διαταγή  της Ελισάβετ, το ΜΙ6 δολοφόνησε στο Παρίσι την  πριγκίπισσα Νταϊάνα, μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγιέτ.
.

1998. Η ρωσική Δούμα απέρριψε την υποψηφιότητα του Βίκτορ Τσερνομίρντιν, τον οποίο ο Μπόρις Γιέλτσιν πρότεινε για  πρωθυπουργό.


1999 . Στη Μόσχα , έκρηξη βόμβας στην Κόκκινη Πλατεία.

2009. Η Αρμενία και η Τουρκία συμφώνησαν να «συνάψουν»  διπλωματικές σχέσεις.


2016. Με απόφαση της Γερουσίας της Βραζιλίας  η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ καθαιρέθηκε λόγω εμπλοκής της  σε σκάνδαλο διαφθοράς.




2018. Οι Ουκρανοί δολοφόνησαν τον πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ Αλέξανδρο Ζαχαρτσένκο. Ηθικοί Αυτουργοί της δολοφονίας η Μέρκελ,  ο Μακρόν, το ΝΑΤΟ και ο μέθυσος Ζαν Κλώντ.



Μαυροβούνιο: Κριβοκάπιτς: Ήρθε ελευθερία. Μια νέα ημέρα ξεκινά στο ελεύθερο Μαυροβούνιο. Η καλύτερη λύση είναι ,μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Το DPS υπέστη συντριπτική ήττα ήττα σε Ποντγκόριτσα, και Μπούντβα.

Κριβοκάπιτς: Ήρθε ελευθερία. Μια νέα ημέρα ξεκινά στο ελεύθερο Μαυροβούνιο. Η καλύτερη λύση είναι ,μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Το DPS υπέστη συντριπτική ήττα ήττα σε Ποντγκόριτσα, και Μπούντβα. 
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών Αλέκσα Μπέτσιτς στην νικητήρια δήλωση του δήλωσε ότι δίνει το χέρι στα μειονοτικά κόμματα. Βόσνιους και Αλβανούς.
Ο Αμπάζοβιτς του Συνασπισμού Μαυρο στο Άσπρο δήλωσε ότι αυτοί  που ψήφισαν το DPS δεν είναι εχθροί του κράτους, «όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη δεξιά πλευρά της ιστορίας» δήλωσε ο Αμπάζοβιτς.Ο Αμπάζοβιτς που προέτρεψε τους πολίτες να γιορτάσουν στον κύκλο της οικογένειας και να μην βγουν στο δρόμο υποστήριξε και αυτός τον σχηματισμό κυβέρνησης εμπειρογνωμόνων.
Στις δημοτικές εκλογές της Μπούντβα το Δημοκρατικό Μέτωπο έβγαλε 15 Συμβούλους και το DPS 11. Οι  Δημοκράτες 6, και η URA 1. Η Αντιπολίτευση έβγαλε 22 από τους 33.
Στις δημοτικές εκλογές του Κότορ. Το DPS προηγείται με  34,1% .  Το «Δημοκρατικό Μαυροβούνιο» κέρδισε το  23,5%, το Κίνημα Πολιτών URA 5,8, το SDP 5,2, και ο Συνασπισμός του Δημοκρατικού Μετώπου «για το μέλλον του Κότορ» 15,7,. Σύνολο 50,6.
Στο Τίβατ ο Συνδυασμός «Ο Λαός Νικά» πήρε 3.514 ψήφους, και έβγαλε 14 από τους 32 Συμβούλους, ενώ το DPS πήρε  3.012 ψήφους και 12 Συμβούλους. 

Μαυροβούνιο: Έπεσε το ΝΑΤΟκομμουνιστικό καθεστώς. Οι Άγιοι Νίκησαν

Τζουκάνοβιτς Καπούτ. Έχασε 44-37. Οι Σέρβοι πανηγυρίζουν σε όλο το Μαυροβούνιο αλλά βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το ιστορικό αποτέλεσμα και στην Μπάνια Λούκα και στο Βελιγράδι. 
Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Συνασπισμού «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, δήλωσε: «Το καθεστώς έπεσε». 
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Έξιτ Πόλ , το DPS του Τζουκάνοβιτς μπορεί να υπολογίζει σε 29 έδρες. 
 Ο συνασπισμός «Για το μέλλον του Μαυροβουνίου» σε 28. 
Οι αντιπολιτευόμενοι τον Τζουκάνοβιτς Συνασπισμοί, «Η ειρήνη είναι το έθνος μας» θα έχει 10 έδρες, το «Μαύρο σε Λευκό» σε τέσσερεις, και οι Σοσιαλδημοκράτες 2. Σύνολο 44. 
Από τρεις έδρες θα κατέχουν Σοσιαλδημοκράτες που υποστηρίζουν τον Τζουκάνοβιτς και το Βοσνιακό Κόμμα, δύο οι Αλβανοί. Σύνολο 37.
Η δεδηλωμένη θέλει 41.
Η συμμετοχή έφθασε το 75%.

30/8/20

Η 30η Αυγούστου στην Ιστορία

1040. Ο Πέταρ Δελεάνος στέφθηκε Τσάρος
των Βουλγάρων στο Βελιγράδι ξεκινώντας
την εξέγερση κατά της βυζαντινής κυριαρχίας.


1282. Στο πλαίσιο των Σικελικών  Εσπερινών.
Ο Πέτρος της Αραγονίας, ενώ πήγαινε
με το στόλο του στην Τύνιδα αποβιβάστηκε
στο Τράπανι, αποδεχόμενος πρόσκληση
των κατοίκων του Παλέρμο, να βοηθήσει
στον αγώνα κατά του Καρόλου του Ανδεγαυού



1483. Πέθανε ο   Λουδοβίκος ΙΑ΄ της Γαλλίας ο Συνετός, και τον διαδέχτηκε ο γιός του Κάρολος Η΄ που ήταν  13 ετών, οπότε την εξουσία ανέλαβαν η  Μητέρα του Καρλόττα της Σαβοΐας, η μεγάλης του αδελφή  Άννας και ο σύζυγος της, Πέτρος της Βουργουνδίας.

1672. Στο πλαίσιο του  Ολλανδικού Πολέμου (1672-1678) ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Λεοπόλδος Α ' των Αψβούργων, υπέγραψε  συνθήκη συμμαχίας εναντίον της Γαλλίας  με τις Ηνωμένες Επαρχίες,  την Ισπανία του Καρόλου Β ', και με τον Δούκα της Λωρραίνης Κάρολο Δ.


1700 . Η Ρωσία εισήλθε στον Βόρειο πόλεμο



1703 . Η  πρώτη από τις πλημμύρες στην ιστορία της Αγίας Πετρούπολης. Σε λίγες ώρες το νερό αυξήθηκε περισσότερο από δύο μέτρα .

1721.Με την υπογραφή στις 30 Αυγούστου/10 Σεπτεμβρίου της συνθήκης ειρήνης του Νίισταντ, τερματίστηκε ο Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος. Η συνθήκη ήταν ένας θρίαμβος του Μεγάλου Πέτρου .Αναγνωρίζονταν η προσάρτηση της Εσθονίας, της Ίνγκριας και του μεγαλύτερου τμήματος της Καρελίας. Προσαρτούσε επίσης μια σειρά από σημαντικές πόλεις όπως η Ρίγα, η Νάρβα και το Βίμποργκ, καθώς και κάποια νησιά στη Βαλτική. Ως αντάλλαγμα επέστρεφε τη Φινλανδία.


1757. Κατά τον επταετή πόλεμο, 70.000 Ρώσοι υπό τις διαταγές του στρατάρχη Στεπάν Απράκσιν, νίκησαν στην ανατολική Πρωσία στο σημερινό Καλίνινγκραντ το πρωσικό στρατό που είχε περίπου 30.000.

1787. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ της Γαλλίας διέλυσε το κοινοβούλιο.

1799 .Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Συνασπισμού κατά της Γαλλικής Επανάστασης μια μοίρα του στόλου της Βαταβιανης Δημοκρατίας, (Ολλανδία) παραδόθηκε στις βρετανικές δυνάμεις με τη συνθηκολόγηση του Βλίετερ.

1813. Η μάχη της Κουλμ, κατά την οποία 32.000 Γάλλοι υπό τις διαταγές του στρατηγού Βανντάμ νικήθηκαν από τους 54 000 άνδρες του συνασπισμού της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας, υπό τη διοίκηση του στρατηγού Μπάρκλειντε Τόλι

1829 .Στη Μόσχα, τέθηκε ο  θεμέλιος λίθος της Αψίδα του Θριάμβου.
1832.Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίστηκαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού κόλπου και απορρίφτηκαν τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.
1860. Στην Καλαβρία , ένα σώμα 12000 ανδρών των Βουρβόνων με διοικητή τον που Στρατηγό Τζουζέπε Γκίο , παραδόθηκε στο στρατό του Γκαριμπάλντι στη Βέγκια Μάνελι.

1870 . Κατά τον γαλλο-πρωσικό Πόλεμο έγινε στις γαλλικές Αρδέννες η Μάχη του Μπομόν-Μουζόν κατά την οποία οι Γάλλοι αιφνιδιάστηκαν και έχασαν 7500 άνδρες και 42 πυροβόλα. 
1877. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο στις  30 Αυγούστου/11 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η Τρίτη μάχη της πολιορκούμενης  Πλεύνας, (Πλέβεν), με τη συμμετοχή της 4ης Ρουμανικής Μεραρχίας και της 5ης Ρωσικής.   1905. Κατά τον μακεδονικό αγώνα,το Σώμα του μανιάτη  Ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Μπουκουβάλα, (Πετρίλου), που αποτελείτο από 50 άνδρες επιτέθηκε στους Βουλγάρους Κομιτατζήδες στα Λευκάδια  της Νάουσας (Γκολεσάτη)  και εξόντωσε  19. 




1914 .Έληξε η καταστρεπτική για τους Ρώσους μάχη του Τάνενμπεργκ. Από την δεύτερη Στρατιά του Στρατηγού  Αλεξάντερ Σαμσόνοβ,   92.000 αιχμαλωτίστηκαν, 78.000 σκοτώθηκαν  και μόνο 10.000 μπόρεσαν να υποχωρήσουν.Οι Ρώσοι έχασαν και 500 κανόνια. Ο Σαμσόνοβ, μη αντέχοντας να μεταφέρει την είδηση της  ήττας στον Τσάρο Νικόλαο Β', αυτοκτόνησε στις 30 Αυγούστου 1914 κοντά στο Βίλλενμπεργκ, στην Ανατολική Πρωσία.Το σώμα του βρέθηκε από τους Γερμανούς και παραδόθηκε η σορός του το 1916, στη σύζυγο του Σαμσόνοβ μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

1916. Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ρουμανίας.

1918 .Έγινε η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν. Τον πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας. Στη δολοφονική απόπειρα πρωταγωνίστησαν οι εβραίες αδελφές Φάνια και Ντόρα Καπλάν, αμφότερες μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος. Την ίδια ημέρα δολοφονήθηκε ο εμπνευστής της Κόκκινης Τρομοκρατίας Μωυσής Σολομώνοβιτς Ουρίτσκι.

1921. Στη Δημοκρατία Βαϊμάρης δημοσιεύτηκε το διάταγμα για την προστασία της Δημοκρατίας.

1929. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου αναθέτει στο χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, Έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρουπόλεως, τη μελέτη και οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.

1932.Απόπειρα πραξικοπήματος στον Ισημερινό, με απολογισμό 500 νεκρούς. Οι στασιαστές  παραδοθήκαν.

1939. Κηρύχτηκε γενική επιστράτευση στην Πολωνία. Κλήθηκαν 23 κλάσεις.



1940 . Στη Βιέννη ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας , με διαιτητές Γερμανούς, και Ιταλούς για την ρύθμιση των εδαφικών ζητημάτων . Η Ρουμανία επέστρεψε τη νότια Δοβρουτσά στη Βουλγαρία, και μέρος της Τρανσυλβανίας, (43 492 km²),  στην Ουγγαρία. 

1941. Πραγματική έναρξη της πολιορκίας του Λένινγκραντ (η επίσημη έναρξη θεωρείται η  8η Σεπτεμβρίου)
1942. Προσάρτηση του Λουξεμβούργου στο γερμανικό Ράιχ.

1943. Οι Ιταλοί εκτέλεσαν στην Καστανιά της Σάμου 17 νομιμόφρονες πολίτες και καλούς οικογενειάρχες. Εκτελέσεις έγιναν την ίδια ημέρα στο ύψωμα «Μελεγάκη», στους Κοσμαδαίους, ενώ εκτελέστηκαν και 4 άτομα στον Μαραθόκαμπο.


1944. Ο Σοβιετικός Στρατός κατέλαβε τις πετρελαιοπηγές στο Πλοέστι της Ρουμανίας, και μπήκε στο Βουκουρέστι. Οι Συμμαχικές Δυνάμεις μπήκαν θριαμβευτικά στην απελευθερωμένη από τους Γερμανούς γαλλική πρωτεύουσα.

1945. Διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβερνηση Βούλγαρη ο Πέτρος Γουναράκης .Οι Βρετανικές δυνάμεις εισήλθαν στο Χονγκ Κονγκ.


1948. Επίθεση των Κ/Σ στην Δημητσάνα που την υπεράσπιζαν 200 χωροφύλακες και 160 ΜΑΥδες, τους οποίους συνέδραμαν και 60 πολίτες της Δημητσάνης με επικεφαλής τον ιερέα Ανδρέα Βωβό. Η επίθεση εξαπολύθηκε στις 05.00 το πρωί και στις 12.00 οι Κ/Σ υποχώρησαν επειδή πλησίαζαν, ένα τάγμα της 72ης Ταξιαρχίας και μια Μοίρα Ορεινών Καταδρομών. Οι Κ/Σ είχαν 117 νεκρούς και 24 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι αμυνόμενοι είχαν 11 νεκρούς και 55 τραυματίες από τους οποίους πέθαναν αργότερα άλλοι 6.


1956. Απόδραση του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά από μάχη των ανδρών της ΕΟΚΑ. Δύο της ΕΟΚΑ  νεκροί και ένας Βρετανός λοχίας. 
Βομβιστική επίθεση σε Βρετανικό αρματαγωγό στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

1963. Εγκαινιάστηκε η τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου, για να μειωθεί ο κίνδυνος τυχαίου πυρηνικού πολέμου.

1964 . Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του πανεπιστήμιου της Πάτρας. 



1969 . Στην Αθήνα ανακοινώθηκε η εξάρθρωση της φιλοβασιλικής αντιστασιακής οργάνωσης Ελεύθεροι Έλληνες.




1974 . Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ζάγκρεμπ εκτροχιάστηκε το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Βελιγράδι-Ντόρτμουντ.  150 νεκροί.
1980. Η Πολωνία, μετά από 16 ημέρες απεργίας, αναγνώρισε στους εργάτες το δικαίωμα να σχηματίζουν ανεξάρτητα συνδικάτα. 

1986. Σεισμοί στη Ρουμανία. Στην Μολδαβία 100 νεκροί.

1992. Ο Στρατός της Ρεπούμπλικα Σιρπσκα διέκοψε τη πολιορκία των μουσουλμάνων της Γκοράζντε, που κράτησε πέντε μήνες.

1995.Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ συνέχισαν τις επιθέσεις σε σερβικές θέσεις στη Βοσνία.

2003 .Βυθίστηκε στη Θάλασσα του Μπαρέντς κατά τη ρυμούλκηση του για διάλυση το παροπλισμένο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-159 με αποτέλεσμα την απώλεια 9 ναυτών.


2008 . Η Λιβύη υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για αποζημιώσεις από την περίοδο της αποικιοκρατίας.


2014.  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε τον  πολωνό Ντόναλντ Τουσκ και την ιταλίδα   Φεντερίκα Μογκερίνι  για Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και  Ύπατη  Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.


2016. Ο Εμμανουέλ Πουστρόν  παραιτήθηκε  από τη θέση του υπουργού.

29/8/20

Η 29η Αυγούστου στην Ιστορία

886. Ο σκοτώθηκε σε ατύχημα ενώ κυνηγούσε με το άλογό του ο ιδρυτής της Μακεδονικής δυναστείας, Βασίλειος Α'. Είναι πιθανό να δολοφονήθηκε από τον υιό του Λέοντα που τον διαδέχτηκε και τον σύμβουλο του Βασιλείου Στυλιανό Ζαούτζη, που ήταν ο πατέρας της ερωμένης του Λέοντα, Ζωής.


1189. Ο βασάλος του Μανουήλ Κομνηνού , και Μπάνος της Βοσνίας , Κούλιν, υπέγραψε τη Χάρτα που επέτρεπε στους εμπόρους της Ραγκούσας, (Ντουμπρόβνικ) να εμπορεύονται στο κράτος του, χωρίς περιορισμούς και εισφορές.

1257. Υπογράφηκε η ειρήνη του Αγίου Αμβροσίου, με την οποία έληξε η επανάσταση του λαού του Μιλάνου κατά των Ευγενών και του αρχιεπισκόπου της Πόλης.

1261. Ο Ουρβανός Δ΄ διαδέχθηκε  τον Αλέξανδρο Δ' ως  182ος Πάπας.

1315 .Μάχη του Μοντεκατίνι: Ο στρατός της Δημοκρατίας της Πίζας και της Λούκα υπό τον Γιβελίνο Κοντοτιέρο Ουγκοτσιόνε ντε λα Φατζίουλα νίκησε τις ενωμένες δυνάμεις του Βασιλείου της Νάπολης και της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας.


1348. Οι Ενετοί νίκησαν τους Γενουάτες στη Ναυμαχία της Καρύστου. 


1350. Κατά τον  εκατονταετή πόλεμο έγινε στις  ακτές της Αγγλίας, στα ανοικτά του Γουίντσελσι ναυμαχία ανάμεσα σε 50 αγγλικά πλοία που διοικούσε  ο Βασιλιάς Εδουάρδος Γ με 47 πλοία του Βασιλείου της Καστίλης. ́ Νίκησαν οι Άγγλοι. Οι Καστιλιάνοι είχαν βαριές ανθρώπινε απώλειες. Δύο πλοία βυθίστηκαν και 14 αιχμαλωτίστηκαν. 

1450. Υπογράφηκε η Συνθήκη του Μπέργκεν, μεταξύ της Νορβηγίας και της Δανίας, για την αιώνια ένωση  της Νορβηγίας και της Δανίας που θα επέλεγαν  βασιλιά ήταν  από κοινού, και ο πρώτος βασιλιάς θα ήταν ο Χριστιανός Α.


1475.Υπογράφηκε μεταξύ των βασιλείων της Γαλλίας και της Αγγλίας, 
η Συνθήκη του Πικινύ με την οποία έληξε ο εκατονταετής Πόλεμος.



1499. Οι Ενετοί παρέδωσαν τη Ναύπακτο στους Οθωμανούς υπό τον Μουσταφά πασά, μετά από μακρόχρονη πολιορκία της  από ξηρά και θάλασσα .Οι ενετοί και οι Έλληνες πρόκριτοι πίεσαν τον ενετό διοικητή Ιωάννη Μόρο να παραδωθεί.

1512. Ο  παπικός και Ισπανικός  στρατός της Ιεράς Συμμαχίας   εισήλθε στην Τοσκάνη για να επαναφέρει  τους Μεδίκους. Η αποκατέστησε  τη Σινιορία.


1521 . Οι Τούρκοι υπό τη διοίκηση του Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπή, μετα από πολιορκία 30 ημερών, κατέλαβαν εξ εφόδου  το φρούριο του Βελιγραδίου, που το υπεράσπιζαν οι Ούγγροι, και το κατέστησαν έδρα του Σαντζακίου του Σμεντέρεβο.


1526. Στις 29 Αυγούστου/8 Σεπτεμβρίου διεξήχθη η καταστρεπτική για τους Ούγγρους μάχη του Μοχάτς. Σε αυτή τη μάχη οι δυνάμεις του Βασιλείου της Ουγγαρίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Παλ Τόμορι  και τον εικοσαετή  Βασιλιά Λουδοβίκο Β ́ (ηλικίας 20 ετών), ηττήθηκαν από τις αριθμητικά ανώτερες δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με επικεφαλής τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή.
Η πραγματική μάχη, διήρκεσε μόνο δύο ώρες καθώς τα αλλεπάλληλα κύματα των Ούγγρων στρατιωτών και του βαρέως ιππικού αποδεκατίστηκαν από το οθωμανικό πυροβολικό και τα πυρά των μουσκέτων. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης αλλά έπεσε από το άλογό του σε ένα ποτάμι στο Κέσελ και πνίγηκε. Περίπου 16.000 Ούγγροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και περίπου ίδιος αριθμός Οθωμανών.

1530. Στην Βλαχία ο Βλαντ Δ ο πνιγμένος νίκησε  στη μάχη στη Βιισοάρα, τον διεκδηκητή του θρόνου της Βλαχίας Μωυσή τον υιό του Βλαντισλάβ Γ. 
 
1541. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πρωτεύουσα του βασιλείου της Ουγγαρίας. τη Βούδα.
1590. Ο στρατός του Δούκα της Πάρμας, Αλέξανδρου Φαρνέζε από 27.000 πεζούς και 7.000 Ιππείς  έφτασε στο Παρίσι και ο Ερρίκος Δ αποφάσισε να μην πολεμήσει αλλά να άρει την πολιορκία των  Παρισίων.
]


1622. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο στο  Φλοερύς της Βαλλονίας  ο ισπανικός στρατό, με επικεφαλής τον Γκοζάλο ντε Κόρδοβα νίκησε τους προτεστάντες  που είχαν 5000 νεκρούς αιχμαλώτους και τραυματίες. Εκεί σκοτώθηκε σε ηλικία 26 ετών ο πρίγκιπας Φρειδερίκος της Σαξονίας-Βαϊμάρης.

1698. Ο Πέτρος ο Μέγας διέταξε τους υπηκόους του να ξυρίσουν τα γένια τους και να φορέσουν ευρωπαϊκά ρούχα.

1706. Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής το Τορίνο με ηρωική άμυνα που διεύθυνε ο Πιέτρο Μίτσα απέκουσε την επίθεση των Ισπανών.

1756 .Ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Β ' της Πρωσίας εισέβαλε στη Σαξονία με 60000, και άρχισε ο Επταετής Πόλεμος


1820 .Εκδηλώθηκε στο Πόρτο στην Πορτογαλία η αστική επανάσταση που ανάγκασε το βασιλιά Ζοάο να υπογράψει το φιλελεύθερο Σύνταγμα, που κατάργησε την Ιερά Εξέταση και τα προνόμια των φεουδαρχών.

1821. Στην Κρήτη ο Οσμάν Πασάς μπήκε στα Σφακιά και πυρπόλησε την Ασκύφου .

1824. Διεξήχθη η ναυμαχία του Γέροντα, απέναντι από τη Λέρο, ανάμεσα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο από 100, υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ Πασά, και του ελληνικού επαναστατικού στόλου , που αποτελούνταν από 75 πλοία από την Ύδρα και τις Σπέτσες. Οι Τούρκοι έχασαν περί τα 30 πλοία. Συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας. Ο Υδραίος πυρπολητής Κυριάκος Βατικιώτης πυρπόλησε μια τυνησιακή φρεγάτα. Με το τέλος της μέρας ο τουρκικός στόλος αποσύρθηκε προς την Αλικαρνασσό.


1826.  Στις 29 Αυγούστου/ 10 Σεπτεμβρίου ο Ιμπραήμ, προσπάθησε με 4.000 άνδρες να μπει στη Μέσα  Μάνη από την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου. Οι μανιάτες με τους Μαυρομιαχαλαίους τους Γιατράκους, τον Ηλία Κατσάκο, και τον Ηλία Τσαλαφατίνο, οχυρώθηκαν στην τοποθεσία Πολυάραβος, 26 χιλιόμετρα βόρεια του Γυθείου, σε υψόμετρο 840 μέτρων στο όρος Ζίζαλι. Ο Ιμπραήμ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά μέτωπο που αποκρούστηκαν με επιτυχία. Οι Αιγύπτιοι είχαν 200 νεκρούς κι ο ι Μανιάτες μόνο 9. Οι Αιγύπτιοι υποχώρησαν στις 30 Αυγούστου/11 Σεπτεμβρίου. Οι συνολικές απώλειες των Αράβων στην τριήμερη μάχη ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες, των δε Ελλήνων 28 νεκροί και 75 τραυματίες. 

1828. Το Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα εκ 16.000 ανδρών υπό τον Νικόλαο - Ιωσήφ Μαιζών  αποβιβάστηκε στην Μεσσηνία  με εντολή  του Καρόλου Ι΄ για να
αναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο.


1827. Στο μέτωπο της Αρμενίας ‘έγινε η θρυλική για τους Ρώσους μάχη του Οσακάν για την λύση της πολιορκίας της Μονής Εκμιατζινιάτζιν από τους Πέρσες του Χουσεΐν Χαν, κατά την οποία 3000 Ρώσοι υπό τον στρατηγό Κρασόφσκι νίκησαν 30.000 Πέρσες. Οι Ρώσοι είχαν 1130 νεκρούς και οι Πέρσες άφησαν στο πεδίο της μάχης πάνω από 3500.

1833. Με "ανθρωπιστικό" νόμο το αγγλικό Κοινοβούλιο περιόρισε το χρόνο εργασίας των παιδιών και των εφήβων στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και απαγόρευσε την απασχόληση παιδιών κάτω των 9 ετών.


1842.Υπογράφηκε η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία η Κίνα αναγκάστηκε να ανοίξει τα λιμάνια της στο Ευρωπαϊκό εμπόριο και το Όπιο , να δεχθεί το καθεστώς της ετεροδικίας για τους ξένους και να παραδώσει το Χονγκ Κονγκ στους Βρετανούς.


1862. Ο βασιλικός στρατός του Βιτόριο Εμμανουέλλε επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στο στρατόπεδο των Γαριβαλδίνων στο Ασπρομόντε, για να ανακόψει την πορεία   του Γαριβάλδη προς τη Ρώμη. Σκοτώθηκαν 15 Γαριβαλδίνοι. Ο Γαριβάλδης τραυματισμένος αιχμαλωτίστηκε.

1897. Άρχισε στη Βασιλεία το πρώτο παγκόσμιο Σιωνιστικό Συνέδριο, οργανωμένο από τον Τέοντορ Χερτσλ.


1912. Κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σκοτώθηκε στον Κορινθιακό κόλπο. Ο πιλότος Αλέξανδρος Καραμανλάκης. Το αεροσκάφος του έπεσε  ανάμεσα στα χωριά Στόμιο, και Δερβένι κοντά στην παραλία Λυγιά.

1916. Το Δ΄ σώμα στρατού στην Καβάλα, (7000 άνδρες)  παραδόθηκε  στους Γερμανούς , 29 Αυγούστου /11 Σεπτεμβρίου και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο  αιχμάλωτων  στο Γκέρλιτς της Γερμανίας. 

1921. Στον Σαγγάριο στις 29 Αυγούστου /11 Σεπτεμβρίου ενω συνεχιζόταν η αντεπίθεση των Τούρκων στην περιοχή των «Δίδυμων Λόφων» ο αρχιστράτηγος  Αναστάσιος Παπούλας σε συνεννόηση με το Επιτελείο της Στρατιάς, εξέδωσε διαταγή μετακίνησης του Β' Σώματος Στρατού του Πρίγκιπα Ανδρέα πίσω από το Α' Σώμα Στρατού. 

1944. Μετά από αίτημα της εξόριστης κυβέρνησης του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και του βασιλιά Πέτρου Β Καρατζώρτζεβιτς ο στρατηγός Ράτζα Μιχαΐλοβιτς κάλεσε τους άνδρες του να τεθούν υπό τη διοίκηση του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Η απόφαση του βασιλιά ανακοινώθηκε από το ραδιόφωνο στις 12 Σεπτεμβρίου. Στη Σλοβακία άρχισε η εξέγερση των κομμουνιστών και προοδευτικών εναντίον του καθεστώτος Γιόζεφ Τίσο, που ήταν σύμμαχος των Γερμανών. Στην Ουγγαρία ο αντιβασιλέας Μίκλος Χόρτι απέλυσε την φιλοναζιστική  κυβέρνηση  και ανέθεσε την εντολή στο στρατηγό  Γκέζα Λάκατος. Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορίας βομβάρδισε το Κένισμπεργκ.

1947. Ο  Κωνσταντίνος Τσαλδάρης ως ηγέτης του μεγαλυτέρου κόμματος   σχημάτισε κυβέρνηση που  αντικατέστησε την Κυβέρνηση Δημητρίου Μαξίμου,
Στην κυβέρνησή , δεν έλαβαν μέρος οι Στ. Στεφανόπουλος, Στ. Γονατάς, ούτε ο Απ. Αλεξανδρής και στις 7 Σεπτεμβρίου παρέδωσε στον Σοφούλη.


1949 . Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν. Στην Ελλάδα έληξε  η μάχη του Γράμμου.
 Η Γιουγκοσλαβία ζήτησε από τις ΗΠΑ  οικονομική βοήθεια προς εξάλειψη των συνεπειών του σοβιετικού οικονομικού αποκλεισμού.

1955. Άρχισε  στο Λάγκαστερ Χάουζ του Λονδίνου η τριμερής διάσκεψη Αγγλίας, Ελλάδας, Τουρκίας για το Κυπριακό.


1956. Ανακοίνωση Χάρτινγκ για το επόμενο μέγα βήμα διακανονισμού,  με τη δημοσίευση του συντάγματος Ράντκλιφ. Τέθηκε  σε κατ’ οίκον περιορισμό ο  Μητροπολίτης Κιτίου Άνθιμος.

1960. Δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Ιορδανίας Χαζά ελ Ματζαλί .


1962. Ενα Lockheed   U-2 της CIΑ εντόπισε  για πρώτη φορά  τη βάση εκτόξευσης πυραύλων στην Κούβα που οδήγησε  στην  κρίση της Κούβας, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Την ιδια ημέρα εγκαινιάστηκε η νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.


1965.Καταψηφίστηκε και η κυβέρνηση Τσιριμώκου.

1967.Με βούλευμα του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών παραπέμφθηκε σε δίκη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας ο Ανδρέας Παπανδρέου, για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.


1978. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Χούα Κούο Φενγκ ξεκίνησε περιοδεία στη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράν.



1985. Επανεκλογή, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, του Κ. Μητσοτάκη ως προέδρου του κόμματος . Αποχώρηση του Κ. Στεφανόπουλου από τη ΝΔ


1991.Αποφασίστηκε το κλείσιμο  του πεδίου  πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ, του Καζακστάν.

1995.Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας. Κάτω από ισχυρή διεθνή πίεση, η ηγεσία της Σερβίας Δημοκρατία συμφώνησε
 ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διαπραγματευτεί λύση
εξ ονόματος της.
Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας  του Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε στη Γεωργία.

2003.Ο ηγέτης των Σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ, Μοχάμεντ Μπακίρ Αλ Χακίμ, δολοφονήθηκε έξω από ένα τζαμί στη Νατζαφ.

28/8/20

28 Αυγούστου 1995. Μια βόμβα που είχαν βάλει οι αμερικανοί και οι μουσουλμάνοι στην αγορά του Σεράγεβο , σκότωσε 43 μουσουλμάνους καταναλωτές. Οι αμερικανοί κατηγόρησαν τους Σέρβους , και δύο μέρες αργότερα τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν θέσεις του Στρατού της Ρεπούμπλικα Σερπσκα.



Ακριβώς ένα χρόνο μετά δημοψήφισμα, στο οποίο οι Σέρβοι της Βοσνίας με 94% απέρριψαν το σχέδιο της Ομάδας Επαφής, οι «Κλόουν» της «Υπηρεσίας» έβαλαν μαζί με τους μουσουλμάνους  , στις 28 Αυγούστου 1995 μια βόμβα στην αγορά «Μερκάλε» του Σεράγεβο, που έσκασε 11.00 το πρωί και σκότωσε 43 μουσουλμάνους καταναλωτές ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 75. 

Αυτή η επίθεση ήταν η αφορμή για τις "ανθρωπιστικές αεροπορικές επιδρομές ΝΑΤΟ" κατά των Σερβοβόσνιων που ξεκίνησαν δυο μέρες μετά και που οδήγησαν στις ειρηνευτικές συμφωνίες Ντέιτον . 

Στο Κόλπο της «Μερκάλε» οι Αμερικανοί και το ΜΙ6 μαζί με τους αρχιρουφιάνους της «επικοινωνίας», τις ξανθιές των καναλιών και τα «ρουφιανάκια» της πολιτικής κατηγόρησαν αμέσως τους Σέρβους , και δύο μέρες αργότερα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν θέσεις του Στρατού της Δημοκρατίας της Σερβίας.

 Το 2015, βγήκε επιτέλους η αλήθεια για τις δολοφονίες των καταναλωτών στην υπαίθρια αγορά «Μερκάλε» του Σεράγιεβο και αποκαλύφθηκε η απάτη των μουσουλμάνων και των αμερικανικών υπηρεσιών και των συνένοχων δημοσιογράφων.Δεν έπεσε Όλμος. Ήταν βόμβα.

 Οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι σκότωσαν τον κόσμο για επικοινωνιακούς λόγους. Στη δίκη του Ράτκο Μλάντιτς, στη Χάγη, οι εμπειρογνώμονες κατέθεσαν , ότι οι θάνατοι στην αγορά «Μερκάλε» του Σαράγιεβο δεν προκλήθηκαν από όλμο , αλλά από εκρηκτικά που βρισκόντουσαν στο σταθερό έδαφος.

 Οι εμπειρογνώμονες είπαν στο δικαστήριο της Χάγης ότι το βλήμα σύμφωνα με την τροχιά και τη γωνία πρόσπτωσης που αναφέρονται στις εκθέσεις της αστυνομίας του Σεράγεβο και της UNPROFOR δεν θα μπορούσε να πέσει στην αγορά Μερκάλε χωρίς να προσκρούσει στην οροφή. Επίσης είπε ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δεν είναι ανάλογος της εκρηκτικής του ¨όλμου των 120 χιλιοστών. 

Οι εμπειρογνώμονες αποκάλεσε την έρευνα για τη σφαγή στην «Markale» «αντιεπαγγελματική και πολλαπλά εσφαλμένη», και είπαν ότι ήταν «πρακτικά αδύνατο» για τον σταθεροποιητή, (την ουρά του πυραύλου) , να παραμείνει θαμμένος στην άσφαλτο, μετά από την έκρηξη, όπως ισχυρίστηκαν οι ερευνητές, και τόνισαν ότι η ουρά του όλμου που βρίσκεται στο δικαστήριο , δεν έχει «γρατσουνιές» που θα έδειχναν ότι είχε χτυπήσει το έδαφος. 
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι στην Μερκάλε έγινε μια στατική έκρηξη, η οποία δεν ενεργοποιήθηκε από μακριά και ότι η τρύπα σκάφτηκε , ο σταθεροποιητής τοποθετήθηκε στο εσωτερικό, και στη συνέχεια καλύφθηκε με χώμα», ανέφερε η έκθεση των εμπειρογνομώνων. Αυτή είναι η αλήθεια.

 Οι «καλοί άνθρωποι» που έβαλαν τη Βόμβα στο Σεράγεβο, έριξαν και τα χημικά στη Συρία. 
 Όπως προέβλεπε το σενάριο, οι ευαίσθητοι όλου του κόσμου αμέσως καταδίκασαν τότε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, την οποία όμως έκαναν οι άνθρωποι των ΗΠΑ στην Συρία, και τα οποία προμηθεύτηκαν μέσω Τουρκίας. 
Η «Μερκάλε» του Σεράγιεβο και η νατοϊκή ωρολογιακή βόμβα που έπαιζε το ρόλο της «σερβικής βόμβας» επέστρεψαν.

Η 28η Αυγούστου το 1949 στον Γράμμο

Στο Βόρειο Γράμμο, η 51 Ταξιαρχία κατέλαβε την 04.00 ώρα της 28ης Αύγουστου το ΦΛΑΜΓΙΟΥΡΟ και συνέχισε προς ΦΑΡΜΑΚΗ—ΚΙΑΦΑ. 
Έτερον τμήμα την 03.00 ώρα ενεπλάκη μετά ΚΣ δυνάμεως 150— 200 εις την περιοχή ΒΕΓΕΡΝΙΚ—ΑΓ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ. 
Οι Κ/Σ προσπάθησαν, εν διαλύσει να διαφύγουν προς ΑΛΒΑΝΙΑΝ διά μέσου ΦΟΥΣΙΑ. Την 06.45 ώρα τμήματα της 45ης Ταξιαρχίας κατέλαβαν το ύψωμα 1666 και συνέχισαν την κίνηση των προς ΕΠΑΝΩ ΑΡΕΝΑ.
 Η 9η Μεραρχία συνέχισε με το πρώτο φως της ημέρας την προέλαση της κατά μήκος των συνόρων. 
Την 09.15 ώρα, ο 1ος Λόχος του 521 Τάγματος της 41ης Ταξιαρχίας έστησε και πάλιν την κυανόλευκη επί του υψώματος 2520 του ΓΡΑΜΜΟΥ. Η 3η Μεραρχία καταδρομών την 12.20 ώρα κατόπιν αγώνος κατέλαβε το ΣΚΙΡΤΣΗ. Οι Κ/Σ απεσύρθησαν καταδιωκόμενοι νοτίως της κορυφογραμμής ΚΙΑΦΑ—ΣΚΙΡΤΣΗ, ύψωμα 2520, προσπαθώντας να διαφύγουν προς ΑΛΒΑΝΙΑ κυρίως διά της διαβάσεως της ΜΠΑΡΑΣ. 
Περίπου το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου άρχισε η σύμπτυξη των δυνάμεών των Κ/Σ προς το κέντρο του μετώπου και η οργάνωση της υποχώρησης τους προς την Αλβανία. Επιθετική ενέργεια υπό της 74 ης Ταξιαρχίας την 1200 ώρα κατά ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ουδέν απέδωσε. 
Οι Κ/Σ αμυνθήκαν μετά πείσματος. 
Το μεσημέρι της 28ης Αυγούστου αφού έφτασε στο βουνό η απόφαση Ζαχαριάδη της προηγουμένης άρχισε η σύμπτυξη των δυνάμεων των Κομμουνιστοσυμμοριτών προς το κέντρο του μετώπου και η οργάνωση της υποχώρησης προς την Αλβανία.
 Η 75η Ταξιαρχία μετά από προπαρασκευή Πυροβολικοί και βομβαρδισμού υπό της Αεροπορίας εξαπέλυσε την 13.30 ώρα επίθεση κατά ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ—ΚΑΜΕΝΙΚ. Διεξήχθη σκληρός άγων μέχρι της 19,00 ώρας οπότε και ολοκληρώθηκε η κατάληψη του υψώματος. 
Την 14.25 ώραν τμήματα της 45ης Ταξιαρχίας κατέλαβαν την ΕΠΑΝΩ ΑΡΕΝΑ και το ΑΝΩΝΥΜΟΝ, ανατρέψαντα τις αντιστάσεις των Κ/Σ που επεχείρησαν αντεπίθεση από την ΤΣΙΟΥΜΙΑ αποκρούστηκε. 
 Την 14.45 ώρα τμήματα της 51ης Ταξιαρχίας κατέλαβαν το ύψωμα 2258 Β. ΚΙΑΦΑΣ.
 Την 14.55 ώρα κατέλαβαν την ΚΙΑΦΑ ολοκληρώνοντας την αποστολη της 51ης. Την 15.00 ώρα ολοκληρώθηκε η κατάληψη της κορυφογραμμής ΚΑΜΠΙΤΣΙΟ -ΕΙΙ. ΑΡΕΝΑ—ΤΣΙΟΥΜΙΑ υπό τμημάτων των 45 και 73 Ταξιαρχιών. Ό εχθρός συνεπτύχθη πρός ΑΕΤΟΜΗΛΙΤΣΑ, καταδιωκόμενος κατά πόδας. 
Την 15.30 ώρα κατελήφθη το ΦΑΡΜΑΚΗ υπό τμημάτων της 51 Ταξιαρχίας κατόπιν αγώνος 3 1/2 ωρών. Την 1600 ώρα η 41 Ταξιαρχία κατέλαβε τη διάβαση ΚΟΥΚΟΥΛΗ. Τμήματα της XV Μεραρχίας, προσέκρουσε σε ισχυρή αντίσταση των Κ/Σ επί ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΤΡΑΣ. Το Α Σώμα ανέφερε ότι «φάλαγγες ΚΣ διέρχονται από την ΜΠΑΡΑ εισερχόμενες στην ΑΛΒΑΝΙΑ και διέταξε την 61η Ταξιαρχία και την 79η να συνεχίσουν άνευ αναπαύσεως την κίνηση τους προς την ΜΠΑΡΑ προς απόφραξη ταύτης. Την 18.00 ώρα διλοχία της 79ης Ταξιαρχίας εγκαταστάθηκε επί της διαβάσεως ΚΟΥΚΟΥΛΙ. ΙΙερί την 23.00 ώρα τμήματα της 78ης Ταξιαρχίας εγκαταστάθηκαν επί του ΣΤΑΥΡΟΥ και του ΛΙΟΚΟΥ, όπου βρισκόταν το πυροβολικό των Κ/Σ. Οι Κ/Σ προέβαλαν αντίσταση στην περιοχή της ΘΕΟΤΟΚΟΥ μέχρι του μεσονυκτίου.
Πώς η Ιστορία γίνεται εργαλείο Πολιτικής 

 Πέραν από τις τακτικές προκλήσεις και απειλές των Τούρκων γειτόνων, εκπλήξεις μας προσφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και οι «εκπλήξεις» (που, φυσικά, δεν αποτελούν εκπλήξεις για όσους γνωρίζουν το πρόγραμμα και τον ψυχισμό του Ερντογάν) δημιουργούν δυσάρεστες αντιδράσεις σε όλους μας. Πρόσφατα παραδείγματα οι αποφάσεις του για μετατροπή σε τεμένη, πρώτα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, μετά της Μονής της Χώρας και έπεται… συνέχεια. Δεν έχουμε (ως επίσημη Ελλάς) αντιληφθεί ότι ο Ρ. Τ. Ερντογάν θέλει 1.να επαναφέρει την Τουρκία στο «Οθωμανικό μεγαλείο» της (σβήνοντας τα ίχνη του Κεμαλισμού από την τουρκική κοινωνία) και 2. να μετατραπεί ο ίδιος ως κορυφή (ο νέος Χαλίφης, κατά την σουνιτική μεθοδολογία) του Ισλάμ. Όλα αυτά τα αποκαλύπτουν και οι διακηρύξεις του και οι επιλογές Του. το πρόβλημα με τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης και της ευρύτερης Δύσεως (πχ. ΗΠΑ), τους οποίους επικαλούμαστε για … συμπαράσταση (δικαίως, βέβαια) είναι πως δεν έχουν αντιληφθεί 2 πράγματα. Ή, καλύτερα, δεν έχουν πάρει θέση επί 2 θεμάτων (ζωτικών για τον χώρο όπου κινείται η Τουρκία) : 
1.Ποιον συμφέρει η μετατροπή της Τουρκίας από ένα κοσμικής δομής κράτος (κληρονομιά του Κεμάλ) σε μία βαθέως Ισλαμική περιοχή; Και 2.Τι πιστεύει η (κατά τα άλλα, χριστιανική) Δύση για το Ισλάμ;
  Η Υποκρισία της Δύσης

Όσον αφορά το τελευταίο, απλώς αξίζει να επισημάνουμε την υποκρισία των περισσοτέρων κρατών της Δύσεως (και ημών αναπόφευκτα συμπεριλαμβανομένων) που (από την μια μεριά) θεωρούν ότι δεν έχουν πρόβλημα με το Ισλάμ (αλλά και με τους πιστούς του, που με την μορφή προσφυγιάς ή μετανάστευσης εισέρχονται στα Δυτικά Κράτη, χωρίς διάθεση προσαρμογής στα δεδομένα Δυτικού τύπου). 
Από την άλλη μεριά, οι Μυστικές Υπηρεσίες των Δυτικών κρατών (πχ. Γαλλίας, Γερμανίας, Βελγίου κλπ) στέλνουν πράκτορες στα τεμένη των μουσουλμάνων στις χώρες τους, για να παρακολουθούν τους πιθανούς και μελλοντικούς τρομοκράτες! 
 Τελικά, κινδυνεύει ή όχι ο Δυτικός Κόσμος από το Ισλάμ; 
Και δεν μιλάμε για «πολεμική κατάκτηση», αλλά για ευτελισμό Δυτικών αξιών ή Χριστιανικής Διδασκαλίας (στα οποία, ούτως ή άλλως, κινούνται οι Δυτικές κοινωνίες), λόγω επικρατήσεως των διδαχών φανατικών ισλαμιστών, περί κατωτερότητος των γυναικών, πολέμου κατά των απίστων, μη ανοχής σε διαφορετικότητα κλπ….. Μπορεί να απαντήσει κάποιος ηγέτης υπεύθυνα, αντιμετωπίζοντας ωστόσο τον φόβο να τον χαρακτηρίσουν «ισλαμοφοβικό» οι οπαδοί της Πολιτικής Ορθότητος; 
 Η υποκρισία διαφαίνεται και στην μερίδα του Δυτικού Κόσμου που αδιαφόρησε ή συνέβαλε στην καταστροφή της Συρίας από τους Τζιχαντιστές (τους οποίους στήριζε το καθεστώς Ερντογάν), μιας χώρας υπόδειγμα στην Μέση Ανατολή, που συμβόλιζε την εποικοδομητική συνύπαρξη λαών και θρησκειών.
 Ο Ερντογάν, το Βυζάντιο και το Μαντζικέρτ 

Ας δούμε επίσης τον Ερντογάν που εκτός από τις στρατιωτικές και διπλωματικές προκλήσεις (πχ. είσοδος ερευνητικού σκάφους σε ελληνικά ύδατα) προβαίνει και σε προώθηση ιστορικών προτύπων. 
Αυτές τις ημέρες τίμησε το (όντως) ιστορικό γεγονός της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων, τον Αύγουστο του 1071, κατά των Βυζαντινών του Ρωμανού Δ’ στο Μαντζικέρτ. 
Το αποτέλεσμα της μάχης (στο οποίο συνέβαλε και η έσωθεν προδοσία Βυζαντινών αξιωματούχων- συνήθης εικόνα σε καταστροφές του Ελληνισμού) ήταν να παύσει ο Βυζαντινός έλεγχος στην Μικρά Ασία και τουρκικά φύλα να εισβάλουν σε αυτήν. Κάτι που διατηρείται έως σήμερα. 
Ένα από αυτά τα φύλα θα εξελιχθεί στους γνωστούς μας Οθωμανούς, που θα κατακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου (και του Ελληνισμού) για αιώνες. 
 Τιμώντας τα περασμένα μεγαλεία του Τουρκισμού, ο Ερντογάν προσφέρει ένα όραμα στον Λαό του (άσχετα αν η Οικονομία του κατρακυλά). Ακόμη κι αν φαντάζει αιθεροβάμων ή λαϊκιστής ή γραφικός, τελικά ο Ερντογάν γίνεται αποδεκτός από μέγα μέρος του Λαού του και υπολογίσιμος από τους πάντες (που σπεύδουν να τον βοηθήσουν, όπως οι Ρώσοι, ή να τον εξευμενίσουν, όπως οι Γερμανοί, ή να στέκονται διφορούμενα, όπως οι Αμερικανοί). 
Και η Ιστορία είναι ένας καλός χώρος για άντληση οραμάτων και προτύπων, κάτι που ξέρουν οι ειδικοί αναλυτές. 
 Οι δικές μας επέτειοι;

Εμείς φέτος έχουμε μία ξεχωριστή επέτειο, που αφορά και την σχέση μας με τον Δυτικό Κόσμο. Και, προπαντός, με τις θυσίες μας για τις Ελευθερίες των Λαών ή τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 
Είναι τα 80 έτη από το ηρωικό ΟΧΙ του 1940. Έχοντας πλέον ελαχίστους Πολεμιστές του ’40 ζώντες ανάμεσά μας (υπεραιωνόβιους τους περισσοτέρους), θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την επέτειο, για να καταδείξουμε τις διαρκείς μας θυσίες για Ελευθερία και Ανθρώπινα Δικαιώματα; 
Ή θα περάσει κι αυτή η επέτειος (όπως οι προηγούμενες, των 50 ή 70 ετών) στην σιωπή κι ύστερα θα …θρηνούμε που οι λοιποί Δυτικοί δεν «αναγνωρίζουν» τα όσα προσέφερε ο Ελληνισμός! Και ξέρουμε όλοι τι θυσίες και πληγές υπέστη 
ο Ελληνισμός το 1940 και στην Κατοχή.
 Την ίδια ώρα η Τουρκία του Ερντογάν, προκλητική και αδιάφορη για το διεθνές κλίμα κάνει τους δικούς της σχεδιασμούς για το παρόν και το μέλλον. Και για τον σκοπό αυτόν η χρήση (ή η κατάχρηση) της Ιστορίας γίνεται προτεραιότητα για την Τουρκική ηγεσία, όσο κι αν μας ξενίζει ή το θεωρούμε γραφικό… 

 Γεώργιος Διον. Κουρκούτας 
 Καθηγητής φιλόλογος