ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ

του Ζώη Μπέχλη 
 Στρατιωτικού Γιατρού και Προέδρου του Κινήματος 21

 Σήμερα θα κινηθούμε στο πλαίσιο των ρητορικών ερωτημάτων. 
 Η χώρα μας με πολυχιλιετή παρουσία στην ανθρώπινη ιστορία, με ένα έθνος που καυχάται ότι έχει αδιάκοπη συνέχεια αίματος αιώνων, όπως είναι φυσικό μέσα του περικλείει και την σπορά της προδοσίας, του εθνομηδενισμού, την σπορά του Εφιάλτη. 
 Ο Εφιάλτης ως έννοια είναι κάποιος που έχει την δύναμη να υλοποιεί σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές πράξεις που είναι καταλυτικά εναντίον του έθνους του, είτε με άμεσες συνέπειες είτε με μακροχρόνια εθνοθανατηφόρα αποτελέσματα. 

Παλαιότερα τον αναμέναμε να κάνει την εμφάνισή του στο πεδίο της μάχης και να καταδείξει την Ανοπαία ατραπό περικύκλωσης των ελλήνων στις Θερμοπύλες, τον συναντήσαμε στο πρόσωπο του Νενέκου να πουλά την επανάσταση για να επαναφέρει την Οθωμανική κανονικότητα, υποσχόμενος στους προσκυνημένους, ελευθερία, ηρεμία και ασφάλεια. 
Σας θυμίζει κάτι;;;; 
 Σήμερα έχοντας την δυνατότητα αντίληψης του βάθους του μέλλοντος χρόνου, αλλά και καλύτερη γνώση της ιστορίας, ποιος είναι ο Εφιάλτης;;; 

 Εφιάλτης είναι αυτός που εσκεμμένα οι πράξεις του θα έχουν σαν αποτέλεσμα μη αναστρέψιμες συνέπειες στο σώμα του έθνους, στην Εθνική Ψυχή, στην Εθνική Συνείδηση, στην Χώρα ως ζωτικό χώρο ασφαλείας του Έθνους, στα Σώματα των Ελλήνων που έρχονται. 

 Συνήθως ο Εφιάλτης επί της δυστυχίας του λαού από τον οποίο προέρχεται..ευτυχεί (με τα μέτρα τα δικά του ). Επί της πενίας και της καταστροφής του λαού του ο ίδιος πλουτίζει. Επί της αποδόμησης των χαρακτηριστικών του έθνους του, δηλαδή επί της καταργήσεως των χαρακτηριστικών της φυλής του, ο ίδιος αυτοπραγματώνεται ως άριστος συνεργάτης της ισχύος που κρύβεται πίσω του. Ο Εφιάλτης στερεί το μέλλον ενός έθνους, το διαστρέφει, το μειώνει σε συνέχεια χρόνου και ο ίδιος ως δήθεν ευφυής νοιώθει ότι χτίζει το δικό του μέλλον . Ο Εφιάλτης δεν είναι γενναίος, είναι δειλός για αυτό και ή θα προσκολληθεί στον εχθρό της πατρίδος του φανερά, είτε θα κυκλοφορεί μέσα στο έθνος του παραπλανώντας τους συμπολίτες του, εξαγοράζοντάς τους, διαφθείροντάς τους. Σας θυμίζει κάτι;;; Ο Εφιάλτης μπορεί να είναι ταπεινός συνεργάτης της εξουσίας, κόλακας ενός μεγαλύτερου Εφιάλτη, να δείχνει προς τα έξω την υποταγή του ως κανονικότητα και να λοιδωρεί τους συμπολίτες του, ως ...ψεκασμένους... ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ; Ο Εφιάλτης μπορεί να είναι ισχυρός, με παρελθόν, με επαφές, ισχύ πίσω του και να επηρεάζει πολύ κόσμο, να συνομιλεί με τον εχθρό, να παρουσιάζει την προδοσία ως μια προχωρημένη σύγχρονη πολιτική επιλογή, μπορεί να επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την επιστήμη, το καλό της ανθρωπότητας, τις διεθνείς συμβάσεις, ποτέ όμως δωρεάν και χωρίς κέρδος. Ο Εφιάλτης όσο ποιο σκοτεινό μέλλον ετοιμάζει στους συμπολίτες του, τόσο λαμπρή φαντάζεται την συνέχεια της ζωής του. Ο Εφιάλτης είναι έτοιμος να ατιμάσει ιδέες χιλιάδων ετών, να ασκήσει βία σε κάθε ιερότητα, να αποιεροποιήσει την ιστορία και την σχέση του λαού του με το μυστήριο της ζωής και του θανάτου. Ο Εφιάλτης είναι πρόθυμος να παρουσιάσει το ανώμαλο, το επιβλαβές, το χυδαίο ως ...φυσιολογικότητα, να το περιφρουρήσει με χυδαίους νόμους, να το επιβάλει ως δίκαιο. Επειδή ο ίδιος εξαγοράζεται και πουλιέται, το ίδιο και πιστεύει για τους συμπολίτες του, αν μπορεί, πριν σας πουλήσει, θα σας πληρώσει, θα επιχειρήσει να σας εξαγοράσει για να κάνει την δουλειά του, είστε για αυτόν ένα κομμάτι κρέας, που θα του αποφέρει κέρδος. ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ , ΚΑΤΙ;;;; Ο Εφιάλτης, πρόσωπο φαιδρό και χυδαίο, άνθρωπος που είναι βάρος για την γη που πατά , μέσα του γνωρίζει ότι δεν έχει μέλλον πέραν αυτής της ζωής για αυτό και έχει μένος για την ιερότητα της ύπαρξης που νοηματίζεται και μετά τον θάνατο και αποτυπώνεται στην ΠΙΣΤΗ και για εμας τους Έλληνες ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. Ο Εφιάλτης είναι αφορισμένος απο γεννησιμιού του, δεν είναι στο Σώμα της Εκκλησίας, ο Αφορισμένος είναι βδέλυγμα. 
Ο Εφιάλτης ξέρει ότι θα πάψει να υπάρχει ως όν, ως οντότητα διότι ο ίδιος αποιεροποίησε το είναι του, διότι άνθρωπος που δεν έχει ιερό και όσιο, έχει μόνο παρόν και αυτό σύντομα τελειώνει. Επειδή ο Εφιάλτης το γνωρίζει, επιδιώκει να στερήσει την αυτονόητη συνέχεια των συνανθρώπων του και το μέλλον τους, που είναι μέλλον του Έθνους μας. Ο Εφιάλτης ως τελευταία του αποστολή έχει να λερώσει ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, τις αθώες ψυχές. Συνεργάτες του είναι οι εχθροί της παιδικής αθωότητας, είναι αυτοί που δίνουν ζαχαρωτά για να πάρουν παιδικές ψυχές. Αποστολή του Εφιάλτη είναι να στερήσει απο τα παιδιά την φυσική θέαση της ύπαρξης , στόχος του είναι να κόψει την αδιόρατη σύνδεση της αγνής ψυχής με την συλλογική ιερότητα της οικογένειας, της κοινότητας, του έθνους της φυλής. Στόχος του Εφιάλτη είναι να περιορίσει την ύπαρξη στο τώρα και να το συνδέσει με τις σωματικές λειτουργίες και ανάγκες, να εντάξει τα παιδιά με έναν εμμονικό τρόπο στην κοινότητα της διαστροφής και του πανηδονισμού, να καταστρέψει με το νόμο, με οποιοδήποτε πρόσχημα και πάντα με χαμόγελο, την αθωότητα, την προοδευτική ωρίμανση, την αίσθηση της κανονικής οικογένειας, της παιδικής αγνότητας. 
ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ;;;; 

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !
Ο Εφιάλτης, ποτέ δεν θα ισχυριστεί ότι είναι Εφιάλτης, πάντα θα παρουσιάζεται ως η φωνή της λογικής, όχι επειδή αυτός το λέει, αλλά επειδή το λεν οι...ΕΓΚΡΙΤΟΙ...Οι βαφτισμένοι έγκριτοι, Πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των τεχνών και των...γραμμάτων, σούπερντούπερ Στρατηγοί και Ναυαρχαίοι...
 Όμως....υπάρχει ένα ΟΜΩΣ ...
 Αρκεί να κοιτάξει κάποιος γύρω του το καμμένο τοπίο και να αναρωτηθεί, μα αφού έχουμε τόσους έγκριτους, γιατί όλα είναι καμμένα;;;; 
 Δεν θα σας κουράσω άλλο....νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ποιος ή ποιοι είναι οι Εφιάλτες, θέλω όμως να τελειώσω με την εικόνα ενός ανθρώπου που μάλλον δεν ήταν έγκριτος, δεν ήταν ούτε επιστήμων, ούτε στρατηγός, ούτε τραγουδιστής, ούτε υπεραθλητής, ούτε σεφ. 
 Είναι η εικόνα του Πατρός Παισίου όπως τον γνώρισα, ταπεινότερο απο αυτό που οι θαυμαστές του, που διψούσαν για έγκριτους, είχαν ανάγκη να φαντάζονται....
 Μην σκεφτείτε, απλά φέρτε την εικόνα στο νου σας και βάλτε την δίπλα στην εικόνα του έγκριτου, αψέκαστου, με βιογραφικό, σύγχρονου Εφιάλτη.
 Τι σχέση έχει ο ένας με τον άλλο;;;; 
ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ...και όταν έρθει η ώρα... ΠΡΑΞΤΕ 
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!

Δημοσιεύτηκε στην ΕΛΩΡΑ 

1913: Σαν σήμερα η Σφαγή του Δοξάτου


Το πρωί της 30ης Ιονίου/13ης Ιουλίου μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κύκλωσε το Δοξάτο 9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας για να σφάξουν και να λεηλατήσουν το πλούσιο χωριό. 
Με τους Βουλγάρους συνενώθηκαν και αρκετοί μουσουλμάνοι του Δοξάτου. Αμέσως, οι επιδρομείς άρχισαν να σφάζουν αδιακρίτως όσους Δοξατινούς και Δοξατινές είχαν απομείνει στο χωριό, με πρωτοστατούντες τους κομιταζήδες. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια του Δοξάτου και το παρέδωσαν στις φλόγες. Οι επιδρομείς έσφαξαν αδιακρίτως όσους είχαν απομείνει στο χωριό, με πρωτοστατούντες τους κομιταζήδες. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια και τα παρέδωσαν στις φλόγες.
 Ο τραγικός απολογισμός των βουλγαρικών ωμοτήτων στο Δοξάτο ήταν 650 νεκροί , ενώ 240 σπίτια και 80 καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η εκδίκηση για την δολοφονία του Καπετάν Άγρα

Στις 30 Ιουνίου/13 Ιουλίου 1907, ο μακεδονομάχος λοχαγός Νικόλαος Δουμπιώτης, ή Καπετάν Αμύντας, και οι άνδρες του, εξόντωσαν τη συμμορία του διαβόητου αρχικομιτατζί της ΕΜΕΟ Κασάπτσε ή Χαψάσκι , ο οποίος είχε κρεμάσει τον Καπετάν Άγρα στις 7 Ιουνίου. 
Ο Νικόλαος Δουμπιώτης γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1866 . Ο πατέρας του Ιωάννης Δουμπιώτης συμμετείχε με τον Τσάμη Καρατάσο στην επανάσταση του 1854 στη Μακεδονία. 
Το 1882 ο Νικόλαος κατετάγη εθελοντής στον ελληνικό στρατό. Συμμετείχε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ως ανθυπολοχαγός του 4ου συντάγματος. 
Το 1907 με το βαθμό του λοχαγού και με το ψευδώνυμο καπετάν Αμύντας πέρασε στη Μακεδονία αντικαθιστώντας το σώμα του Άγρα.
 Η περιοχή ευθύνης του περιελάμβανε τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα, όπου αντιμετώπισε τις συμμορίες των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Πήρε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους ως ταγματάρχης. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστράτηγου το 1923.
 Πέθανε στην Αθήνα το 1951. 
Ο γιος του Ιωάννης, σκοτώθηκε το 1940 στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Ο Κορωνοϊός στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Στην Σκιπερία  σαρώνουν τον Κορωνοϊό. Το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι δεν καταγράφηκαν θάνατοι από τον Κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ από τα 3348 τεστ που πραγματοποιήθηκαν, μόνο 1 πολίτης στα Τίρανα βρέθηκε θετικός. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 56 ενεργά κρούσματα και νοσηλεύεται μόνο ένας ασθενής στην «πτέρυγα ΚΟΒΙΝΤ» της Κλινικής Λοιμωδών στα Τίρανα .Τις τελευταίες 24 ώρες, 8 ασθενείς έγιναν καλά , αυξάνοντας τον αριθμό των αποθεραπευμένων σε 130,002. ‎ ‎ ‎

Στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες δύο νέα κρούσματα  και αναφέρθηκαν δύο θάνατοι ασθενών που έρπασχαν από τον Κορωνοϊό. Στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , από τα 1.424 τεστ   επιβεβαιώθηκαν 11 νέα κρούσματα , ενώ τρεις ασθενείς  έχασαν τη ζωή τους λόγω των συνεπειών της λοίμωξης. ‎ ‎ ‎ ‎ Η ουγγρική κυβέρνηση θα δωρίσει 200.000 δόσεις του κινεζικού εμβολίου της «Σινοφαρμ». 100.000 δόσεις θα δοθούν στην Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και 100000 στην FBiH.

Στη Σεβερνοματσεντόνιγια καταγράφηκαν 6 νέα κρούσματα. Τρία στα Σκόπια και από ένα στο Τέτοβο, τη Στρούμιτσα και το Μπέροβο. Πραγματοποιήθηκαν 2.887 τεστ . Θετικότητα 0,2%. Για μία ακόμη ημέρα δεν αναφέρθηκε θάνατος ασθενούς από τον ΚΟΒΙΝΤ19 . Τις τελευταίες 24 ώρες  έγιναν καλά ακόμα 10 ασθενείς.         Ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύτηκαν είναι 149.977, και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι 221.

Στο Μαυροβούνιο, 26 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας η θετικότητα των1.235 τεστ που έγιναν ήταν 2,10% .Χθες αναφέρθηκε  ο θάνατος ενός ασθενούς 69 ετών στο Μπαρ  , ο οποίος συνδέεται με τη λοίμωξη .Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη λοίμωξη ΚΟΒΙΝΤ-19 στο Μαυροβούνιο από την αρχή της πανδημίας είναι 1.610.‎ Μέχρι τις 1500 μμ, είχε αναφερθεί η ανάρρωση 24 ασθενών.     Ο  συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων  στο Μαυροβούνιο ανέρχεται σε 280. Στο Κλινικό Κέντρο του Μαυροβουνίου  στην Ποντγκορίτσα νοσηλεύονται 16 ασθενείς με ΚΟΒΙΝΤ 19,‎ έξι από τους οποίους βρίσκονται επί του παρόντος σε κίνδυνο.

Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, 6 νέα κρούσματα και κανείς θάνατος. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Πρίστινα ανακοίνωσε ότι η θετικότητα των 1933 τεστ που έγιναν ήταν 0,31%. Τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκε η ανάρρωση δέκα ασθενών και κανείς θάνατος. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι 166. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην Πρίστινα μεταξύ των 22 δειγμάτων που εστάλησαν για έλεγχο στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής  στο Βερολίνο, επιβεβαιώθηκαν , δυο κρούσματα της μετάλλαξης «δελτα». Και  οι δυο ασθενείς έχουν ήδη αναρρώσει και η απομόνωσή τους έχει τελειώσει.‎

 Στη Ρουμανία 73  νέα κρούσματα. Διενεργήθηκαν περισσότερα από 29000 τεστ. Καταγράφηκαν και 6 θάνατοι ασθενών. 500 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων  80 σε ΜΕΘ. ‎‎ Οι ρουμανικές αρχές πραγματοποιούν τις τελικές προετοιμασίες για την εισαγωγή από την 1η Ιουλίου του Πράσινου Πιστοποιητικού ΚΟΒΙΝΤ19 που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ταξιδιών μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και  αναζητούν νέους τρόπους για να επιταχύνουν τον εμβολίασμό, συμπεριλαμβανομένης μιας κινητής ομάδας που θα φέρει τα εμβόλια στις αγροτικές περιοχές.

Στη Βουλγαρία, εκδηλώνεται μαζική δυσπιστία για τα εμβόλια. Κάτω από το 14% των Βουλγάρων έχουν κάνει και τις δυο δόσεις.Τον εμβολιασμό τους με 2 δόσεις έχουν ολοκληρώσει 790 901 άτομα.

Το τελευταίο 24ωρο, έγιναν 20 035 τεστ από τα οποία το 0.57% ήταν θετικά. Από τα 115 νέα κρούσματα τα 34 εντοπίστηκαν στην Σόφια και τα 11 στο Μπλαγκόεβγκραντ . Τα ενεργά κρούσματα είναι 9 364. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1 517 ασθενείς και από αυτούς οι 186 σε κρεβάτια ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο απεβίωσαν 13 ασθενείς και αποθεραπεύτηκαν 117. ‎ ‎ ‎

 Στη  Σερβία επιβεβαιώθηκαν  73 νέα κρούσματα λοίμωξης  από τον Κορωνοϊό και πέθαναν τέσσερεις ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ΚΟΒΙΝΤ19. Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν επιβεβαιωθεί 716.458 κρούσματα κορωνοϊού από τα οποία 7.043  έχουν πεθάνει.‎ Το ποσοστό θνησιμότητας είναι 0,98%.‎ Έγιναν 8864 τεστ. Θετικότατα 0,82%.   Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 301 ασθενείς με ΚΟΒΙΝΤ και επτά είναι διασωληνωμένοι .‎Ο ιολόγος Μιλένκο Σέκλερ δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει αυξάνεται  και ότι το φθινόπωρο θα είναι 4000 την ημέρα.

 

Η 30η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 30η Ιουνίου είναι η 181η ημέρα του έτους Απομένουν 184 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

763. Διεξήχθη η πολύνεκρη μάχη της Αγχιάλου κατά την οποία οι Βυζαντινοί που διοικούσε ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε' νίκησαν τους Βούλγαρους. Και οι δυο είχαν μεγάλες απώλειες .

1397. Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία υπέγραψαν την Ένωση του Καλμάρ, υπό τη Βασίλισσα Μαργαρίτα.


1409. Η μάχη του Κάλιαρι, μεταξύ των οπαδών της Δημοκρατίας της Σαρδηνίας και των δυνάμεων του Βασλείου Καταλονίας –Αραγώνος που έληξε με νίκη των Καταλανών που κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να κατακτήσουν το νησί μετά από σχεδόν εκατό χρόνια προσπαθειών.

1422. Ο στρατός του Δούκα του Μιλάνου νίκησε τη δύναμη της Παλαιάς Ελβετικής Ομοσπονδίας, στη μάχη του Αρμπέντο εδραιώνοντας την κυριαρχία του Μιλάνου στις νότιες περιοχές των Άλπεων Μπελλιντσόνα και Λεβεντίνα.


1520. Κατά τη θλιβερή νύχτα («νότσε τρίτσε»), οι Αζτέκοι αιφνιδίασαν στην Τενοτστιτλάν τις δυνάμεις τον Κονκισταδόρες και τους κατέσφαξαν αλλά ο Κορτές και αρκετοί άντρες του καταφέρνουν να διαφύγουν.

1544. Άλωση των Αιολίδων Νήσων στη νότια Τυρρηνική Θάλασσα, από το Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Ο οθωμανικός στόλος από 180 πλοία επιτέθηκε στα νησιά και αιχμαλώτισε όλους τους επιζώντες, (περίπου 9.000 άτομα μόνο στο Λίπαρι) και τους πούλησε ως σκλάβους, με αποτέλεσμα τα νησιά να ερημώσουν. Αργότερα οι Αραγονέζοι της Σικελίας έστειλαν στις Αιολίδες για μόνιμη εγκατάσταση οικογένειες από τη Σικελία, την Καλαβρία και την Ισπανία.


1559. Ο βασιλιάς Ερρίκος Β΄ της Γαλλίας τραυματίστηκε θανάσιμα σε κονταρομαχία εναντίον του Γκαμπριέλ, κόμη του Μοντγκόμερι και πέθανε 10 ημέρες μετά. Ο θάνατος του προκάλεσε την απαγόρευση του σπορ των Κονταρομαχιών.


1570. Κατά τον 4ο Τουρκο-βενετικό πόλεμο αγήματα του βενετικού στόλου από 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι, με την βοήθεια των Μανιατών άρχισαν την πολιορκία του φρουρίου στο Πόρτο Κάγιο που είχε ανεγερθεί από τους Τούρκους το καλοκαίρι του 1568.

1651. Έληξε η μάχη του Μπερεστέτσκο, κατά την οποία οι Τάταροι πρόδωσαν τον Χμελνίτσκι και οι Κοζάκοι υπέστησαν συντριπτική ήττα από τους Πολωνούς που αιχμαλώτισαν τον Μπογκντάν Χμελνίτσκι.




1736. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμος του 1735-1739 στις 19/30 Ιουνίου παραδόθηκε στους Ρώσους το φρούριο του Αζώφ.

1758. Kατά τη διάρκεια του τρίτου πολέμου Σιλεσίας που έγινε στο πλαίσιο του επταετούς πολέμου 12000 άνδρες των Αψβούργων επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κοντά στο χωριό Ντομασόβ της Τσεχίας, σε ένα σώμα 30000 Πρώσων που μετέφερε εφόδια και ενισχύσεις στο Βασιλιά Φρειδερίκο τον Μέγα που πολιορκούσε το Όλομουτς. Οι Αυστριακοί κατέστρεψαν τη φάλαγγα των Πρώσων που είχαν 2,000 νεκρούς και 1,500 αιχμαλώτους. Η αυστριακή νίκη έσωσε το Όλομουτς και ο Πρωσικός στρατός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μοραβία.


1764. Εμφανίστηκε το τέρας της Ζεβοντάν που επιτέθηκε σε μια βοσκοπούλα στην που κατάφερε να επιβιώσει επειδή την υπερασπίστηκαν τα σκυλιά της, δίνοντάς της χρόνο να καταφύγει ανάμεσα στα βόδια της, που κράτησαν μακριά το τέρας με τα κέρατά τους. Η κοπέλα έφτασε τελικά στο χωριό σώα και διηγήθηκε στους έκπληκτους χωρικούς το συμβάν. Σύμφωνα με την περιγραφή της, της επιτέθηκε ένα ζώο που έμοιαζε με λύκο αλλά ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στους επόμενους μήνες, το Τέρας που τρομοκράτησε τη Γαλλία σκότωσε περίπου 100 ανθρώπους κυρίως γυναίκες και παιδιά.

1793. Ο Ροβεσπιέρος απομάκρυνε από τους ορεινούς τους «λυσσασμένους» Ζακ Ρου, και Τεοφίλ Λεκλέρκ.

1800. Ο Αλή πασάς, επικεφαλής 10-15 χιλιάδων Τουρκαλβανών στρατιωτών εμφανίστηκε στις περιοχές των σουλιωτικών χωριών.

1810. Η Γαλλία αγόρασε το Πριγκιπάτο της Βηρυττού στην τιμή των 15 εκατομμυρίων φράγκων από το Βασίλειο της Βαυαρίας.

1848 . Υπό την πίεση των «μαζών» στο Βουκουρέστι παραιτήθηκε η «αντιδραστική» κυβέρνηση υπό τον Μητροπολίτη Νεόφυτο και οι στρατηγοί Οντομπέσκου και Σόλομον υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από το στρατό και να εγκαταλείψουν την Βλαχία. Σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της Βλαχίας που αποφάσισε να οργανώσει ένα σώμα εθελοντών που αργότερα θα αποτελούσαν τη βάση του στρατού.

1876. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο, σε συμμαχία με τη Ρωσία, κήρυξαν τον πόλεμο στην Τουρκία.

1879. Στην Αίγυπτο καθαιρέθηκε από τον Σουλτάνο ο κεδίβης Ισμαήλ πασάς.



1884 . Στην Αθήνα εγκαινιάστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ.


1907 . O λοχαγός Κοσμάς Δουμπιώτης, ( Καπετάν Αμύντας) και οι άνδρες του εξόντωσαν τη συμμορία του διαβόητου αρχικομιτατζί Κασάπτσε ή Χαψάσκι ,
ο οποίος είχε παγιδεύσει τον Τέλλο Άγρα και τον οποίο κρέμασε στις 7 Ιουνίου, αφού τον βασάνισε απάνθρωπα και τον έσερνε ημιθανή στα γύρω χωριά για να κατατρομοκρατηθεί ο ντόπιος ελληνικός πληθυσμός!

1908. Στην ανατολική Σιβηρία, από την πτώση κομήτη ή αστεροειδούς που προκάλεσε σεισμό που έγινε αισθητός και στην Κεντρική Ευρώπη κάηκε η περιοχή του ποταμού Τουγκούνσκα. (Περισσότερα από 2.000 τετρ. χλμ. δάσους)


1913. Το πρωί της 30ης Ιουνίου/13ης Ιουλίου μία ίλη ιππικού της 10ης Μεραρχίας του βουλγαρικού στρατού, με επικεφαλής τους ταγματάρχες Μπίρνεφ και Σιμεόνοφ, συνεπικουρούμενη από ένα τάγμα πεζικού και ομάδες κομιτατζήδων, κύκλωσε το Δοξάτο 9 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της Δράμας. Οι επιδρομείς έσφαξαν αδιακρίτως όσους είχαν απομείνει στο χωριό. Στη συνέχεια περιέλουσαν με πετρέλαιο τα σπίτια και τα παρέδωσαν στις φλόγες. Ο τραγικός απολογισμός των βουλγαρικών ωμοτήτων στο Δοξάτο ήταν 650 νεκροί , ενώ 240 σπίτια και 80 καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οι βουλγαρικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους Σέρβους στη Μπρεγκάλνιτσα. Έτσι ξεκίνησε ο Β 'Βαλκανικός Πόλεμος, που διήρκεσε ένα μήνα. Η Βουλγαρία επηρεαζόμενη από την Αυστρο-Ουγγαρία ήθελε να απαγάγει καταλάβει τη «Μακεδονία του Βαρδάρη».
Τουρκική εισβολή από τα ΝΑ στη Βουλγαρία. Ανακλήθηκε από τη Σόφια, ο πρέσβης της Ρουμανίας. Το γερμανικό Ράιχσταγκ ψήφισε το νομοσχέδιο της άμυνας, που προέβλεπε σταδιακή αύξηση του στρατού.



1916. 30 Ιουνίου/13 Ιουλίου. Μεγάλη Πυρκαγιά στο Τατόι.

1925. Η κυβέρνηση του Θ. Πάγκαλου εμφανίστηκε στην Εθνοσυνέλευση, ανέγνωσε τις «προγραμματικές δηλώσεις» της, και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Πάγκαλος διακηρυξε: «Δι' ημάς δεν υπάρχει βενιζελισμός ή κωνσταντινισμός, διότι δεν υπάρχουν πλέον τα εκπροσωπούντα τα δυο ταύτα κόμματα πρόσωπα.
Ο μεν Βενιζέλος απέθανε πολιτικώς, ο δε Κωνσταντίνος φυσιολογικώς».
Η κυβέρνηση έλαβε 185 ψήφους και καταψηφίστηκε μόνο από 14 βουλευτές. Ακόμη και «ο πατέρας της Δημοκρατίας» πίστεψε τις διαβεβαιώσεις του Πάγκαλου ότι... δε θα κηρύξει δικτατορία και τον υπερψήφισε! Από την ψηφοφορία απέσχαν τα Κόμματα των Προοδευτικών και Συντηρητικών Φιλελευθέρων (Καφαντάρης - Μιχαλακόπουλος). Στη συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση ο Θ. Σοφούλης όρθωσε το ανάστημά του και την καταδίκασε.
Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επιτέθηκε στο Θ. Πάγκαλο ο δημοκρατικός πληρεξούσιος Π. Καρασεβδάς. Στη συνέχεια η Εθνοσυνέλευση συγκρότησε 30μελή Επιτροπή την οποία «εξουσιοδότησε» να ψηφίσει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο. Η Εθνοσυνέλευση θα κυρώσει τελικά το νέο Σύνταγμα και από 1ης Νοεμβρίου θα μετατρεπόταν σε απλή Βουλή και η θητεία της θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου.

1930. Υπογράφηκε η 3η Αγγλο-ιρακινή συνθήκη που άνοιξε το δρόμο για την ανεξαρτησία του Ιράκ. Συνεχίστηκε όμως η Βρετανική στρατιωτική παρουσία και η πρόσβαση των Ρότσιλντ στο πετρέλαιο της χώρας. Αποχώρησαν από τη Ρηνανία τα Γαλλικά στρατεύματα. Ιδρύθηκε η Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

1934. Ο Αδόλφος Χίτλερ με τη συμπαράσταση των Χέιντριχ , Χίμλερ, Γκέρινγκ, διέταξε τα ΕΣ-ΕΣ και την Γκεστάπο να συλλάβουν τα ηγετικά στελέχη των «Φαιοχιτώνων». Συνελήφθησαν ο Ερνστ Ρεμ, ο Γκρέγκορ Στράσσερ, ο Στάϊνχουμπερ, ο Βόλφ και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι των Ταγμάτων Εφόδου. Που εκτελέστηκαν στις 2 Ιουλίου.

1936. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ απεύθυνε στην Κοινωνία των Εθνών έκκληση για βοήθεια ενάντια στην εισβολή της Ιταλίας στη χώρα του. Η Κοινωνία των Εθνών διέταξε κυρώσεις κατά της Ιταλίας, που δεν εφαρμόστηκαν.

1937. Η Τράπεζα της Γαλλίας εγκατέλειψε τον κανόνα του Χρυσού.

1940. Οι Γερμανοί κατέλαβαν τα νησιά της Μάγχης.

1944. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων στην Παραμυθιά ανάμεσα στο ΙΙ/16 Τάγμα του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου ( ΕΔΕΣ) και τους Τσάμηδες
Η επίθεση των ενόπλων Τσάμηδων εκδηλώθηκε την 0530 ώρα της 30ης Ιουνίου επί της κατευθύνσεως από Μενίνα προς Αγίους Θεοδώρους. Προηγούντο δύο Γερμανικά αυτοκίνητα έλκοντα ένα Πυροβόλο των 47 και Δέκα περίπου αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών. Η μάχη των Αγίων Θεοδώρων ήταν η πρώτη μάχη εκ παρατάξεως σε πεδινή περιοχή που έδωκαν οι ανταρτικές ομάδες.
Ο άφθαστος ηρωισμός των εμπειροπολέμων ανδρών του ΙΙ/16 Τάγματος έγραψε σελίδες δόξας και ηρωισμού. Το Τάγμα είχε ένα νεκρό, τον αντάρτη του 5ου Λόχου Κοντό Σωτήριο, και 5 τραυματίες, τους αντάρτες Σιώχο Παναγιώτη, Παπαδόπουλο Νικόλαο, Δημητρίου Φώτιο, Τάχια Βασίλειο και Σακαντέμη Ιωάννη. Στο Κεφαλόβρυσο, κάτωθεν του πλατάνου, ανευρέθηκαν μετά την λήξη της μάχης 30 Γερμανοί νεκροί. Άλλοι 6 νεκροί Γερμανοί περισυλλέγησαν εκ του πεδίου της μάχης. Οι Γερμανοί είχαν και 42 τραυματίες. Επί του πεδίου της μάχης περισυλλέγησαν υπό των ανταρτών σαν λάφυρα 2 αυτοκίνητα, 1 αντιαρματικό πυροβόλο, 2 ασύρματοι, 5 οπλοπολυβόλα, 10 κτήνη, 35 τυφέκια μάουζερ. 1946. Προκηρύχθηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, (ΦΕΚ Α΄ 205), το Δημοψήφισμα με το ερώτημα της επανόδου του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα ή όχι καθώς και μια μια τρίτη επιλογή υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.
1948. Μετά τον σεισμό της 22ας Απριλίου των 6,3 Ρίχτερ,σεισμός 6,4 Ρίχτερ επληξε τη Λευκάδα με επίκεντρο στα βόρεια του νησιού. 7 νεκροί και 100 τραυματίες. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στα χωριά ,Τσουκαλάδες, Άγιος Νικήτας, Δρυμώνας, Καλαμίτσι και Εξάνθεια. Στην πρωτεύουσα κατεστράφησαν τελείως ή κατέστησαν ακατοίκητοι περί τας 280 οικίες και 880 περίπου υπέστησαν κατά το μάλλον ή ήττον σοβαράς ζημίας. Συνολικά στο νησί έπεσαν 1209 σπίτια και 1869 υπέστησαν σημαντικές ζημίες.

1949. Σχηματίστηκε η κυβέρνηση Αλέξανδρου Διομήδη. σύνθεση της κυβέρνησης ήταν: Αλέξανδρος Διομήδης πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης Α΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών Σοφοκλής Βενιζέλος Β΄ Αντιπροέδρος Κυβερνήσεως και υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Μελάς υπουργός Δικαιοσύνης Φωκίων Ζαΐμης υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρέντης υπουργός Δημοσίας Τάξεως Κωνσταντίνος Τσάτσος υπουργός Θρησκευμάτων και Παιδείας Στέφανος Στεφανόπουλος υπουργός Συντονισμού Δημήτριος Χέλμης υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαύρος υπουργός Εθνικής Οικονομίας εις ον ανατίθεται προσωρινά η άσκησις καθηκόντων υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Σταύρος Νικολαΐδης υπουργός Δημοσίων Έργων Πάνος Χατζηπάνος υπουργός Μεταφορών Εμμανουήλ Παπαδογιάννης υπουργός Ανοικοδομήσεως Δημήτριος Βουρδουμπάς υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων, και Τηλεφώνων Χρήστος Γουλόπουλος υπουργός Γεωργίας Κωνσταντίνος Ροδόπουλος υπουργός Υγιεινής Κωνσταντίνος Καραμανλής υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Ευάγγελος Αβέρωφ υπουργός Εφοδιασμού και Διανομών Εμμανουήλ Μαρινάκης υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Εμμανουήλ Λουλακάκης υπουργός Εργασίας Γεράσιμος Βασιλειάδης υπουργός Ναυτικών Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης υπουργός Αεροπορίας Μιχαήλ Αιλιανός υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου.Υφυπουργός Τύπου και Πληροφοριών Βασίλειος Στεφανόπουλος.Κωνσταντίνος Κορόζος υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος.


1950. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν έδωσε την εντολή αμερικανικά στρατεύματα που στάθμευαν στην Ιαπωνία να βοηθήσουν τη Δημοκρατία της Κορέας.

1955. Ανακοινώθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Άγγλο πρωθυπουργό Άντονι Ίντεν η πρόσκληση προς την Ελλάδα και τη Τουρκία σε τριμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.


1958. Εφονεύθη υπό τουρκοκυπρίων παρά την Παλλουριώτισσα ο Ανδρέας Αναστασίου 42 ετών εκ Λευκωσίας.

1960. Η Δημοκρατία του Κονγκό ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βέλγιο.

1964.Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών έδωσε εντολή στον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη να διακόψει το ανακριτικό του έργο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη μέχρις ότου αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί της αίτησης εξαιρέσεώς του. 1965. Αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη χρηματοδότηση της Κοινης Αγροτικής Πολιτικής ,Εναρξη της πρώτης μεγάλης κρίσης της ΕΟΚ με τηναποχή των Γάλλων Υπουργών από τα Συμβούλια..

1967. Έληξε στο Βουκουρέστι η 11η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.

1968.Στη Γαλλία, η προεδρική πλειοψηφία κατέλαβε 354 από τις 456 έδρες της Εθνοσυνέλευσης στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. 1970. Στο Λουξεμβούργο , το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία άρχισαν διαπραγματεύσεις για προσχώρηση, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1971.Τρεις Σοβιετικοί αστροναύτες ο Αντισυνταγματάρχης Γκεόργκι Ντομπροβόλσκι,ο Μηχανικός Πτήσης Βλάντισλαβ Βολκόφ και ο Μηχανικός Ερευνών Βίκτορ Πατσάεφ, έχασαν τη ζωή τους λόγω της αποσυμπίεσης του διαστημοπλοίου . Ο σχεδιασμός του πλοίου δεν περιελάμβανε διαστημικές στολές για το πλήρωμα. Το Σογιούζ ΙΙ, βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη για 570 ώρες και 22 λεπτά.



1972. Αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της 21ης Απριλίου, το αυτόματο διαζύγιο.

1990. Ενοποιήθηκαν οικονομικά η Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία.

1992. Η πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε μέλος της Βουλής των Λόρδων με τον τίτλο του βαρόνη του Κέστεβεν.

1993. Στο Αζερμπαϊτζάν, μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, ο Σουράτ Χουσεϊνοφ έγινε πρωθυπουργός και ο Χαιντάρ Αλίεφ Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στην Αθήνα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε η Ιδρυτική συγκέντρωση της Πολιτικής Άνοιξης.

1995 . Η μουσουλμανική κυβέρνηση στο Σεράγεβο διέκοψε όλες τις επαφές με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ κατηγορώντας τον για επιεική στάση έναντι των Σέρβων της Βοσνίας.

1996 . Κάτω από ισχυρή πίεση από τη διεθνή κοινότητα και τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος της Σέρβικης Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάραζιτς παραιτήθηκε και μετέφερε τις αρμοδιότητες του στην Αντιπρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς.
Μετά την παραίτηση του Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο Μεσιούτ Γιλμάζ ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός της Τουρκίας . Εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε από το 4ο συνέδριο του Κινήματος ο Κώστας Σημίτης με 53,7% έναντι 45,7% του Άκη Τσοχατζόπουλου.

1997. Κίνα πήρε επίσημα τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ μετά από 156 χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας.
1998.Αρχισε επίσημα τη λειτουργία της στη Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
1999. Η Σκωτία μετά από σχεδόν 300 χρόνια ανέκτησε το δικό της κολοβό «κοινοβούλιο».

2003. Ο Σερβοβόσνιος Ζέλικο Μέκιτς, που κατηγορούνταν από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου στο στρατόπεδο Ομάρσκα κοντά στο Πρίεντορ, παραδόθηκε στις αρχές της Σερβικης Δημοκρατίας και εκδόθηκε στην Χάγη.


2004. Ο Άγγλος Ύπατος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πάτι Άσνταουν, απομάκρυνε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας Ντράγκαν Κάλινιτς από τη θέση του και του απαγόρευσε κάθε δημόσια και πολιτική δραστηριότητα. Μαζί με τον Κάλινιτς απαγόρευσε σε 60 στελέχη του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, να ασχολούνται με την πολιτική.

2010. Η Ιρλανδία βγήκε και επίσημα από την ύφεση. Ορκίστηκε η νέα πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο. 

2014. Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas τιμωρήθηκε από τις αμερικανικές Αρχές με πρόστιμο 8,97 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο κατά του Ιράν, του Σουδάν και της Κούβας.

2019 .
Συνάντηση στα σύνορα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορεας ,στο χωριό Πανμουντζόμ,μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν. Για πρώτη φορά, ένας Αμερικανός πρόεδρος πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

29/6/21

Η Αλβανία με την άδεια του Κράτους Δικαίου είναι ο Χασισοβολώνας της Ευρώπης και ο Ράμα ο πρώτος Χασισέμπορος

 Η Αλβανία αναφέρεται ως η κύρια χώρα παραγωγής κάνναβης στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο για την περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με την φετινή παγκόσμια έκθεση για τα ναρκωτικά , που δημοσιεύθηκε από την UNODC, το παγκόσμιο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το έγκλημα και τα ναρκωτικά.

 Οι μεγάλες χασισοπαραγωγοί χώρες στον κόσμο,  είναι κατά σειρά, τ ο Μαρόκο, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, οΛίβανος, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, και 6η η Σκιπερία. Στην έκθεση καταγράφονται 71 χώρες . Στην Ευρώπη η Αλβανία ε΄λιανι πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστάς της, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Η Ισπανία αναφέρεται ως η όγδοη στον κόσμο, ενώ η Ολλανδία είναι η ένατη.

Στην έκθεση Αναφέρεται επίσης ότι τα αλβανικά δίκτυα, ελέγχουν το εμπόριο κοκαΐνης σε ολόκληρη την Ευρώπη, και εφαρμόζουν το λεγόμενο επιχειρηματικό μοντέλο  «από άκρο σε άκρο»,  που αποκλείει τρίτα μέρη και διαχειρίζεται τη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος.

 «Η ποικιλία των παραγόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού κοκαΐνης μεταξύ Λατινικής Αμερικής και Ευρώπης διευκόλυνε την αύξηση της διαθεσιμότητας κοκαΐνης στην Ευρώπη’, ανέφερε η έκθεση.

Οι Ρουφιάνοι των δολοφόνων κάνουν την Νύχτα Μέρα και υπόσχονται στους συνταξιούχους ότι θα ζήσουν εάν κάνουν τη θανάσιμη ένεση με το πειραματικό σκεύασμα του Σαλονικιού

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που γίνονται σε άλλες χώρες, και τα μαθηματικά μοντέλα,  αναμένεται, ότι στην Ελλάδα αυτό τον χειμώνα  θα   νοσήσουν βαριά από την μετάλλαξη «Δέλτα» πάνω από 1.500.000 «εμβολιασμένοι».   Πολλοί από αυτούς δυστυχώς θα πεθάνουν. Ελπίζω μόνο να μην δούμε 1.000.000 φέρετρα «εμβολιασμένων».

Προς Ιουδαίο «Άγνωστο»

 

Τα Σχόλια σας  των Κιμπούτζ της Cia δεν αναρτώνται στο δελτίο των 11.

ΥΓ. Σιχτίρ

Ο Ιουδαϊκός Ναζισμός. Το Κίτρινο Αστέρι επιστέφει.

 

Ο Οινόφλυξ  Ν.Αναστασιάδης πρότεινε : «Οι ανεμβολίαστοι να φορούν ειδικό βραχιολάκι για να μπορούμε να τους ξεχωρίζουμε»!

Ο θάνατος του εικονολήπτη

 

 
Το πλάνο του θανάτου. (29 Ιουνίου 1973) . 

 Τα 100 δευτερόλεπτα , που «τράβηξε», έξω από το προεδρικό Μέγαρο του Σαντιάγο «Λα Μονέδα», ο Αργεντίνος κάμεραμαν Λεονάρντο Χένριχσεν, κατά στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Αλιέντε της 29ης Ιουνίου 1973. 
 Όποιος έχει δουλέψει για ειδήσεις με φίλμ αναγνωρίζει την ικανότητα του Λεονάρντο Χένριχσεν να μοντάρει το υλικό του κατά την λήψη.
Όταν άρχισε η δράση με τους πυροβολισμούς δεν σταμάτησε το γύρισμα και δεν έφυγε. Πρώτα τον πυροβόλησε ο επικεφαλής του αποσπάσματος Έκτωρ Γκόμεζ με το πιστόλι και τον σκότωσε ένας στρατιώτης, πάνω στο φορτηγό ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. 
 Το ρεπορτάζ Θανάτου του Λεονάρντο Χένριχσεν προβλήθηκε στην τηλεόραση της Αργεντινής στις 24 Ιουλίου 1973.

1957. Η Εκκαθάριση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικού Κόμματος από τους Σταλινικούς. Στις 29 Ιουνίου η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος απομάκρυνε από την εξουσία τη λεγόμενη Αντικομματική Ομάδα , Μολότοφ, Μαλένκοφ, Καγκάνοβιτς και άλλων».

Ο Ιουδαίος Χρουστσόφ ήταν ο προστατευόμενος του ιουδαίου Λαζάρ Καγκάνοβιτς ο οποίος τον έκανε γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης της Μόσχας και εξετέλεσε τουλάχιστον 50000 ανθρώπους. Το 1939 εγινε γραμαμτέας στο φέουδο του Καγκάνοβιτς την Ουκρανία. 
Το 1953 η συμμορία Καγκάνοβιτς-Χρουστσόφ χωρίς να έχει πλειοψηφία χάρη στους ανταγωνισμούς των ηλιθίων συνεργατών του Στάλιν πήραν την εξουσία στην ΕΣΣΔ. Πρώτα σκότωσαν τον Μπέρια που αποτέλεσε για σύντομο διάστημα μέλος της κυβερνώσας τρόικας με τον Γκεόργκι Μαλένκοφ και τον Βιάτσεσλαβ Μόλοτωφ.
 Το Φεβρουάριο του 1955 η συμμορία Καγκάνοβιτς- Χρουστσόφ απομάκρυνε τον Γκεόργκι Μαλένκοφ από την θέση του Πρωθυπουργού και τοποθέτησε τον δικό τους Νικολάι Μπουλγκάνιν. 
 Τον Ιούνιο του 1957, ο Καγκάνοβιτς οργάνωσε μια δήθεν προσπάθεια ανατροπής του Χρουστσόφ, για να εκτεθούν οι Σταλινικοί και να διαγραφούν από το Κόμμα. Ήταν δηλαδή ένα κομματικό πραξικόπημα-προβοκάτσια. Με αφορμή τη νέα οικονομική πολιτική του Χρουστσόφ, οι Γκεόργκι Μαλένκοφ, Βιάτσεσλαβ Μολότοφ και Λαζάρ Καγκάνοβιτς πρότειναν στο Προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, την απομάκρυνση του Πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Νικίτα Χρουστσόφ. 
Ο Μολότοφ, ο Μαλένκοφ και ο Καγκάνοβιτς, υποστηριζόμενοι από τους συνεργάτες τους από την «παλιά φρουρά του Στάλιν» καθώς και το νεότερο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής τον Ντμίτρι Σεπίλοφ, είχαν την πλειοψηφία στην Προεδρία της Κεντρικής Επιτροπής και αποφάσισαν να απομακρύνουν τον Χρουστσόφ . 
 Ο Πρώτος Γραμματέας με την βοήθεια του Καγκάνοβιτς και των ανθρώπων του; εξασφάλισε την επείγουσα σύγκληση έκτακτης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνήλθε στις 22 Ιουνίου 1957. 
 Στην πρώτη συνεδρίαση , ο Σοβιετικός υπουργός Άμυνας Στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ καταδίκασε δριμύτατα τους αντιπάλους του Χρουστσόφ, κατηγορώντας τους για πολλά εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Στάλιν
Έτσι, κατάφερε να παρασύρει την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής στο πλευρό του Πρώτου Γραμματέα. Ο Σεπίλοφ δεν συμμετείχε στις κατασταλτικές ενέργειες του Στάλιν, αλλά τιμωρήθηκε για «προδοσία του Χρουστσόφ» και δήλωσε ότι συνάσσεται με την πλειοψηφία του Προεδρείου. Στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 29 Ιουνίου 1957, υιοθετήθηκε το ψήφισμα .
«Σχετικά με την αντικομματική ομάδα των Μαλένκοφ, Μολότοφ, Καγκάνοβιτς και Σεπίλοφ και όσων προσχώρησαν σε αυτές». Οι ενέργειες της αντικομματικής Ομάδας χαρακτηρίστηκαν «ασυμβίβαστες» με τις αρχές του λενινιστικού κόμματος και αποφάσισαν να τους καθαιρέσουν από μέλη της Προεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής και από την Κεντρική Επιτροπή» στερώντας έτσι κάθε επιρροή στο κόμμα και το κράτος. 
Αυτός ήταν ο Επίλογος της δολοφονίας του Στάλιν.

26 Ιουνίου, 1953. Το πραξικόπημα του Ιουδαίου Χρουστσόφ και η Ανατροπή του Σταλινισμού 

 Ο Νικήτα Χρουστσόφ. συγκάλεσε συνεδρίαση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΣΣΔ στις 26 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξαπέλυσε ξαφνική επίθεση κατά του Μπέρια, κατηγορώντας τον ότι είναι προδότης και κατάσκοπος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Μπέρια αιφνιδιάστηκε εντελώς. Ο Μολότοφ και άλλοι επενέβησαν επίσης εναντίον του Μπέρια. 
Ο Χρουστσόφ πρότεινε την άμεση απόλυσή του. Ο στρατάρχης Γκεόργκι Ζούκοφ και μια ομάδα ενόπλων αξιωματικών που περίμεναν σε παρακείμενο δωμάτιο συνέλαβαν την Μπέρια. Ο υπουργός Άμυνας Νικολάι Μπουλγκάνιν διέταξε το Σύνταγμα τεθωρακισμένων «Καντεμίροβσκαγια» και το Μηχανοκίνητο Σώμα Τυφεκιοφόρων «Ταμαμανσκάγια» να καταλάβουν θέσεις στη Μόσχα για να αποτρέψουν την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας που ήταν πιστές στην Μπέρια.

Πολλοί από τους υφισταμένους, προστατευόμενους και συνεργάτες του  Μπέρια συνελήφθησαν επίσης, μεταξύ των οποίων οι Μερκούλοφ , Μπόγκνταν Κομπούλοφ , Σεργκέι Γκολγκίντζε, Βλάντιμιρ Ντεκανόζοφ , Πάβελ Μέσικ και Λεβ Βλοντζίμιρσκι . Μετά τη σύλληψή τους, κρατήθηκαν σε μυστική φυλακή κοντά στη Μόσχα. 

 Η εφημερίδα «Πράβντα» , ανακοίνωσε τη σύλληψη του Μπέρια μόλις στις 10 Ιουλίου, κάνοντας λόγο για εγκληματικές δραστηριότητες εναντίον του κόμματος και του κράτους.

Ο Κορωνοϊός στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Στη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, τις τελευταίες 24 ώρες, δεν επιβεβαιώθηκε από τα τεστ που διενεργήθηκαν  κανένα  νέο κρούσμα και στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας δεν αναφέρθηκαν  αναφερθεί θάνατοι, από τη λοίμωξη. ‎Στην Ομοσπονδία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό, ενώ δεν υπήρξαν θάνατοι.

 Στην Βουλγαρία, το  Κέντρο Λοιμωδών και Παρασιτικών Νόσων ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν  επτά νέα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού και ένα της μετάλλαξης  .Όλα τα δείγματα προέρχονταβ από το Νοσοκομείο Πιρόγκοφ, της Σόφιας, και λήφθηκαν το διάστημα  6-14 Ιουνίου. Με το στέλεχος τύπου Β μολύνθηκε ένας άντρας που κατοικεί προσωρινά στη Σόφια και ήδη έχει αναρρώσει. Με το στέλεχος «δέλτα» μολύνθηκαν 2 γυναίκες και 5 άνδρες  από τη Σόφια ,  από τους οποίους μόνο ένας εισήχθη στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ οίκον καραντίνα.

Το τελευταίο 24ωρο δεν  απεβίωσε  από τον κορωνοϊό ούτε ένας ασθενής στην Βουλγαρία και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 2 915 τεστ από τα οποία το 0.55% ήταν θετικά, και επιβεβαίωσαν 16 νέα κρούσματα. Τα περισσότερα χθεσινά κρούσματα εντοπίστηκαν  στο Πάζαρτζικ (4). Τα ενεργά κρούσματα  είναι 9 379. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1 560 ασθενείς από τους οποίους  οι 197 σε κρεβάτια ΜΕΘ. Το τελευταίο 24ωρο αποθεραπεύτηκαν 19 ασθενείς και εμβολιάστηκαν 2 720 άτομα

Στην Σκιπερία, κατά τις τελευταίες 24 ώρες δεν καταγράφηκε απώλεια ζωής από τον κορωνοϊό και βρέθηκε μόνο ένα νέο κρούσμα στο Ελβασάν. Έγιναν 2954 τεστ. Μόνο ένας ασθενής  λαμβάνει νοσοκομειακή περίθαλψη. Τέσσερεις ασθενείς έγιναν καλά, αυξάνοντας τον αριθμό των αποθεραπευθέντων σε 129,994 Υπάρχουν επί του παρόντος 63 ενεργές περιπτώσεις.

Στη Σεβερνοματσεντόνιγια ,το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, πραγματοποιήθηκαν 1.342 τεστ από τα οποία προέκυψαν  και 3 νέα κρούσματα. Όλα στα Σκόπια. Θετικότητα 0,022% .6 ασθενείς έγιναν καλά και δεν καταγράφηκαν θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι 149.967, ο αριθμός των θανάτων είναι 5.484 και ο αριθμός των ενεργών περιπτώσεων είναι 225.

Στο Κοσσυφοπέδιο , το  Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στις περιοχές υπό τον υγειονομικό έλεγχο της Πρίστινα  στο Κοσσυφοπέδιο δεν υπήρξαν θύματα από τον ΚΟΒΙΝΤ-19 τις τελευταίες 24 ώρες. Από την ανάλυση   1 386 δειγμάτων προέκυψαν 4 κρούσματα. Θετικότητα 0,028%.Κατά τις τελευταίες 24 ώρες, 5 ασθενείς έγιναν καλά .Ο συνολικός αριθμός των αποθεραπευμένων ανέρχεται σε 105.315 . Απομένουν 170 ενεργά κρούσματα .

Στη ‎‎Ρουμανία , τις τελευταίες 24 ώρες πραγματοποιήθηκαν 4.533 τεστ RT-PCR, (2.312 βάσει ιατρικού πρωτοκόλλου και 2.221 κατόπιν αιτήματος) , και 6.190 αντιγονικά τεστ, από τα οποία προέκυψαν 37 νέα κρούσματα ΚΟΒΙΝΤ 19. Θετικότητα 0.034% . Χθες πέθανε μόνο ένας ασθενής‎ .Στα Νοσοκομεία νοσηλεύονται 534 ασθενείς και από αυτούς, ‎‎οι 86 σε ΜΕΘ.

Στη Σερβία, ανακοινώθηκαν 84 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν από τα 7.530 τεστ που έγιναν. Θετικότητα 1,11%. Στα νοσοκομεία ΚΟΒΙΝΤ νοσηλεύονται 309  ασθενείς από τους οποίους οι 13 είναι διασωληνωμένοι .Το τελευταίο 24ωρο, οκτώ ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στη Σερβία ως αποτέλεσμα της λοίμωξης  από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων  σε 7.039,

Στο Μαυροβούνιο, τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, από τον ΚΟΒΙΝΤ-19.Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας από τα 920 άτομα  που ελέγχτηκαν ,βρέθηκαν 14 θετικά, Θετικότητα 1,52% ‎. Μέχρι τις 15.00 μμ στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας είχε αναφερθεί η ανάρρωση  οκτώ ασθενών. Τα ενεργά κρούσματα  στο Μαυροβούνιο είναι 279.

 

 

 

Η 29η Ιουνίου στην Ιστορία

 Η 29η Ιουνίου είναι η 180η ημέρα του έτους . Απομένουν 185 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου .


922. Ο γιος του Κόμητος του Ανζού Ροβέρτου του Κραταιού και της Αδελαΐδας του Τουρ, από τον Οίκο των Ροβερτιδών με την υποστήριξη του κλήρου και πλήθος ευγενών επαναστάτησε κατά του βασιλιά Κάρολου Γ και στέφθηκε
ο ίδιος βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων στην Ρενς στις
29 Ιουνίου 922, ως Ροβέρτος Α΄

983. Οι Σλάβοι που ζούσαν ανατολικά του ποταμού του Έλβα διέσχισαν τον παραπόταμο του Ελβα , Χάβελ και εισέβαλαν στο έδαφος της Επισκοπής Χάβελμπεργκ.
Έτσι ξεκίνησε η Μεγάλη Σλαβική Επανάσταση ενάντια στον Χριστιανισμό και την υποταγή στο γερμανικό βασίλειο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας .


1128. Ο Κορράδος Γ' στέφτηκε στο Μιλάνο , από τον αρχιεπίσκοπο Άνσελμο Ε΄. βασιλιάς της Λομβαρδίας.

1149 . Ο Ραϋμόνδος της Αντιόχειας σκοτώθηκε στη μάχη του Ινάμπ, όπου οι Σταυροφόροι ηττήθηκαν από τον Νουρεντίν Ζενγκί. Το κεφάλι του κόπηκε από τον Σιρκού τον θείο του Σαλαντίν και απεστάλη μέσα σε ένα ασημένιο κουτί σαν δώρο στον χαλίφη της Βαγδάτης.

1174 . Η Πολτάβα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Χρονικό Υπάτιεφ, με το όνομα Ιππολάβα. Το όνομα Πολτάβα εμφανίστηκε το 1430.

1236. Στην Ισπανία, ο βασιλιάς της Καστίλης Φερδινάνδος Γ κατέλαβε την Κόρδοβα.



1312. Ο βασιλιάς της Γερμανίας από τον Οίκο του Λουξεμβούργου, Ερρίκος Ζ΄ στέφτηκε αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν η πρώτη στέψη Αυτοκράτορα από την πτώση των Χοενστάουφεν.

1400. Άρχισε η βασιλεία του Αλέξανδρου Α του Καλού στη Μολδαβία που διήρκεσε μέχρι την 1 Ιανουαρίου 1432.


1444. Μεγάλη Νίκη του Σκεντέρμπεη εναντίον των Τούρκων σε μάχη βόρεια της Επισκοπής, στην πεδιάδα του Τορβιόλ. Στη μάχη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 22.000 Τούρκοι και άλλοι 2.000 συνελήφθησαν. Ο Στρατός του Σκεντέρμπεη από 8000 Ιππείς και 7000 πεζούς είχε 4.000 νεκρούς και τραυματίες. Μετά τη Μάχη του Τορβιόλ ακολούθησε ο πόλεμο που διήρκεσε ένα τέταρτο του αιώνα
1540. Στο Βίτενμπεργκ, στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάηκε ζωντανή ως μάγισσα η Πρίστα Φρουμπότιν μαζί με έναν από τους γιούς της και δυο συνεργούς. .

1561. Στη Μόσχα στην Κόκκινη Πλατεία, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου.

1570. Κατά τον Πέμπτο Βενετοτουρκικό Πόλεμο για την Κύπρο 25 γαλέρες υπό τον ναύαρχο Μάρκο Κονερίνι σε συνεργασία με τους Μανιάτες άρχισαν την πολιορκία του φρουρίου του Πόρτο Κάγιο.
1617. Ο αρχιδούκας της Αυστρίας από τον Οίκο των Αψβούργων, Φερδινάνδος Β΄, αφού εξελέγη βασιλιάς της Βοημίας από τη Βουλή της Βοημίας, στέφτηκε στην Πράγα ως βασιλιάς της Βοημίας.



1659. Κατά τον Ρωσοπολωνικό πόλεμο του 1654-1667 έγινε η μάχη του Κονοτόπ μεταξύ ενός συνασπισμού Πολωνών Τατάρων της Κριμαίας και ουκρανών Κοζάκων των οποίων ηγείτο ο χατμάνος Ιβάν Βιχόφσκι, με τον ρωσικό Τσαρικό Στρατό που οδηγούσαν ο πρίγκιπας Τρουμπέτσκοϊ , ο Σιμιόν Ποζάρσκι και ο Σιμιόν Λβόβ και με τους οποίους συνέπρατταν 6500 Κοζάκοι του Ιβάν Μπέζπαλι, και οι οποίοι πολιορκούσαν τους 4000 άνδρες Φρουράς του Οχυρού Κονοτόπ. Οι Ρώσοι ήσαν 28600. Ο συνασπισμός διέθετε, 30.000 Τατάρους υπό τον Χάνο Μεχμέτ Δ, 4000 Πολωνούς ενισχυμένους με 3000 Μολδαβούς μισθοφόρους , και 16000 Κοζάκους. Ο συνασπισμός του Βιχόφσκι νίκησε τους Ρώσους και τους συμμάχους τους και ανάγκασε τον ρωσικό στρατό να διακόψει την πολιορκία του Κονότοπ. Οι απώλειες των Ρώσων σε νεκρούς ήταν 4,769, και των Κοζάκων του Μπέζπαλι, περίπου 2000. Από τους Κοζάκους του Βιχόφσκι σκοτώθηκαν 4000 ενώ από τους Τατάρους 3-6000. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της μάχης ενέτεινε τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των Κοζάκων στην και οδήγησε στην απομάκρυνση του Βιχόφσκι από την εξουσία μερικούς μήνες αργότερα .

1715. Στο Πολιορκημένο Ναύπλιο ο Σερασκέρης ζήτησε την παράδοση της Πόλης. Οι Κάτοικοι δήλωσαν στον φρούραρχο έτοιμοι να πολεμήσουν.
Ο Φρούραρχος απάντησε ότι τα κλειδιά της πόλης κρέμοντααν από τα Κανόνια από όπου μπορούσαν να τα πάρουν οι Τούρκοι. Σφαγή των αιχμαλώτων από την Ακροκόρινθο κάτω από τα τείχη του Ναυπλίου, για να τρομοκρατηθούν οι υπερασπιστές της Πόλης.

1729. Καταστρεπτικός σεισμός στη Ζάκυνθο. «κατέπεσαν ουρανόθεν τρεις σφαίρες πύριναι εις τοποθεσίας Σωτήρος, Αλυκών και Σχιναρίου. Αι δονήσεις κράτησαν 28 ημέρες..»

1797. 1.500 Δημοκρατικοί Γάλλοι μαζί με 400 μισθοφόρους της Βενετιάς, αποβιβάστηκαν στην Κέρκυρα, όπου τους υποδέχθηκε «ένα έξαλλο από ενθουσιασμό πλήθος», με επικεφαλής τον ορθόδοξο Επίσκοπο Μάντζαρο Χαλκιόπουλο, που προσέφερε στον στρατηγό Ζεντιλύ ένα αντίτυπο της «Οδύσσειας». Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Λομβαρδίας και διόρισε τη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Ιταλίας.

1807. Ο Ρώσος ναύαρχος Ντμίτρι Σενιάβιν νίκησε τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία του Άθω.

1822. Η Μάχη της Πλάκας Ο Ομέρ Βρυώνης, επιτέθηκε στο Σώμα του Μάρκου Μπότσαρη από 1200 άνδρες που πάγαιναν προς βοήθεια των Σουλιωτών, στην Πλάκα. Οι Οθωμανοί υπερίσχυσαν και ο Μπότσαρης οπισθοχώρησε στο Πέτα έχοντας χάσει 100 άνδρες.

1850. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε Πατριαρχικό Τόμο που όρισε τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή από Σύνοδο αρχιερέων με πρόεδρο το Μητροπολίτη Αθηνών και ελεύθερα από κάθε κυβερνητική επέμβαση.

1866. Το Ρουμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο Σύνταγμα της Ρουμανίας.

1874. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καιροί» το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει».

1881. Στο Σουδάν, ο ιεροκήρυκας Μουχαμάντ Αχμαντ ανακήρυξε τον εαυτό του Μαχντί ( δηλαδή Μεσσίας), και ξεκίνησε την εξέγερση των νομάδων στο Σουδάν ενάντια στην τυραννία των Ευρωπαίων.

1882 .Στο Βελιγράδι τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο σύγχρονο σύστημα παροχής νερού από πέντε βαθιά πηγάδια.

1906. Ο Καστοριανός μακεδονομάχος Σπυρίδων Δούκης το πρωτοπαλίκαρο του Γεώργιου Λεπιντάτου, (καπετάν Αρκούδα), έπεσε μαχόμενος εναντίον του Οθωμανικού στρατού στη Μάχη του Τσουρχλίου, (Άγιος Γεώργιος) Γρεβεβών.


1913. Στο Διοικητήριο της πόλης των Σερρών, ο πρώτος Φρούραρχος της ελεύθερης πια πόλης Λοχαγός Κωνσταντίνος Μαζαράκης ύψωσε την ελληνική σημαία. Την ιδια ημέρα έφτασε στην πόλη και η 7η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού.

1917. Αναστήθηκε η «Βουλή των Λαζάρων».
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υποχρέωσε τον Αλέξανδρο Α΄, να υπογράψει το Βασιλικό Διάταγμα της 29ης Ιουνίου , το οποίο ανακαλούσε το ΒΔ της 29ης Οκτωβρίου του 1915 για τη διάλυση της προηγούμενης βουλής, και επανέφερε τη Βουλή του 1915 σε νέα τακτική σύνοδο .Η Βουλή αυτή παρέμεινε για τρία χρόνια μέχρι το 1920, χωρίς να γίνουν εκλογές.

1921. Άρχισε η μεγάλη θερινή επίθεση της ελληνικής στρατιάς στη Μ. Ασία, (11 μεραρχίες πεζικού και 1 ταξιαρχία ιππικού) , με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη του Εσκί Σεχίρ. Απόπειρα δολοφονίας στο Βελιγράδι κατά του Αλεξάνταρ Καρατζώρτζεβιτς.

1929.Ο Κονδύλης κυκλοφόρησε το βιβλίο του για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο επισήμανε τις ευθύνες του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1931. Στη Βουλγαρία σχημάτισε κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Μαλίνοφ. Μέλη της οργανώσεως «Εθνική Ένωσις Ελλάς» έβαλαν φωτιά στον Εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης

1934. Τη νύχτα της 29ης προς την 30ή Ιουνίου ξεκίνησε το Κύμα των εκκαθαρίσεων των ταγμάτων Εφόδου. Ήταν η λεγόμενη νύχτα των ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ.

1935. Στη Γερμανία, καθελκύστηκε κρυφά  στο ναυπηγείο «Deutsche Verke» το υποβρύχιο U-1, το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο που κατασκευάστηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, 
1941. Τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λιεπάγια. Επίθεση των γερμανικών και Φινλανδικών στρατευμάτων στο Μουρμάνσκ. Στην Ερζεγοβίνη, οι Ουστάσι σκότωσαν 140 Σέρβους.

1942. Οι δυνάμεις του Άφρικα Κορπ υπό τον Ρόμελ, έφθασαν στο Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια. Έκανε πρεμιέρα στο Λένινγκραντ η 7η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς

1943. Στο Κρούσεβατς, της Σερβίας ο γερμανικός στρατός εξετέλεσε 600 Σέρβους πολίτες σε αντίποινα. Στην Ερζεγοβίνη οι Ουστάσι εκτέλεσαν 183 Σέρβους χωρικούς και έκαψαν τα χωριό Γκάσκα.


1944. Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Μπομπρουίσκ στη Λευκορωσία. Περισσότεροι από 20.000 Γερμανοί στρατιώτες νεκροί.
Η σφαγή στην Τσιβιτέλα της Τοσκάνης. Άνδρες της Μεραρχίας «Χέρμαν Γκέρινγκ» που στάθμευε στην περιοχή, εκτέλεσαν 244 αμάχους σε αντίποινα για τη δολοφονία τριών νεαρών στρατιωτών της Βέρμαχτ, από παρτιζάνους.

1945. Η Σοβιετική Ένωση και η Τσεχοσλοβακία υπέγραψαν τη συνθήκη προσχώρησης της Ρουθηνίας των Καρπαθίων που ενσωματώθηκε στην Ουκρανία.

1947. Στο Καλμάρ της Σουηδίας καταγράφηκε θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου. Το ίδιο ρεκόρ είχε ήδη καταγραφεί 14 χρόνια νωρίτερα, στις 9 Ιουλίου, 1933.

1957.  Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης υιοθέτησε την απόφαση «Σχετικά με την αντικομματική ομάδα Μαλένκοφ, Μολότοφ, Καγκάνοβιτς και Σεπίλοφ  και όσων  εντάχθηκαν σε αυτή» και στήριξε τον Χρουστσόφ.

1958. Στην Πάφο της Κύπρου, σε έκτροπα των Τουρκοκυπρίων ,δολοφονήθηκε από Τούρκους μεταξύ Αρμίνου και Αγ. Ιωάννη, ο Αριστείδης Παπαδόπουλος 48 ετών από την Αρμίνου.

1960. Στην Κούβα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση εθνικοποίησε την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Τεξάκο».
1964 .Αποκαταστάθηκαν ομαλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και υπογράφηκαν 12 συμφωνίες.

1965 .Η Ομάδα Μητσοτάκη- Κόκα, επιτέθηκε κατά του Γεωργίου Παπανδρέου με άρθρο στην "Ελευθερία".

1967. Βαφτίστηκε ο διάδοχος Παύλος.


1973. Στη Χιλή εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των τεθωρακισμένων του οποίου ηγείτο ο αντισυνταγματάρχης Ρομπέρτο Σούπερ και είχε οργανωθεί από την εθνικιστική παραστρατιωτική ομάδα «Πατρίδα και Ελευθερία». Τα 16 τεθωρακισμένα του Σούπερ και οι 80 άνδρες του περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο, «Λα Μονέδα». Το πραξικόπημα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τους νομιμόφρονος από τον στρατηγό Κάρλος Πράτ. Υπήρχαν 4 πολίτες νεκροί και ο Αργεντινός οπερατέρ Λεονάρντο Χένριχσεν/

1974. Η Ισαβέλα Περόν ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής αντικαθιστώντας τον άρρωστο σύζυγό της Χουάν Περόν, που πέθανε δυο ημέρες μετά.

1982. Οι Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Νότιο Λίβανο και εγκλώβησαν τον Γιασέρ Αραφάτ στο δυτικό τμήμα της Βηρυτού.

1987.Δολοφονική απόπειρα εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραφτόπουλου από την τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη», ενώ ο Αντρέας βρισκόταν στις Βρυξέλλες.

1988. Άνοιξε στη Μόσχα το 19ο Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.


1991.Στο Βούκοβαρ, Κροάτες παραστρατιωτικοί σκότωσαν το Σέρβο πολιτικό Γιόβαν Γιακόβλιεβιτς, μπροστά στο σπίτι του. Ήταν ο τρίτος Σέρβος που δολοφονήθηκε στο Βούκοβαρ πριν από τον πόλεμο.

1992. Ο Στρατός της Σερβικής Δημοκρατίας εκκένωσε το αεροδρόμιο του Σεράγεβο και το παρέδωσε στον έλεγχο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ,(UNPROFOR), ώστε να δίνεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του Σεράγεβο.

1993.Επίσημη επίσκεψη του Μπόρις Γέλτσιν.

1995. Με συλλείτουργο του Ιωάννη Παύλου Β' και του Βαρθολομαίου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βατικανό.

1996.Στην Τουρκία, ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός ο Νετσμετίν Ερμπακάν.

1997. Νίκη των σοσιαλιστών στις αλβανικές εκλογές. Πήραν 80 από τις 155 έδρες.

1998. Η Γιούρομπαγκ πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης. Ο πρώην δήμαρχος του Βούκοβαρ, Σλάβκο Ντοκμάνοβιτς, αυτοκτόνησε στη φυλακή στη Χάγη.

1999. Στη Σερβία, με συγκέντρωση στο Τσάτσακ ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την ανατροπή του Μιλόσεβιτς. Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2002. Τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Σάββας Ξηρός λόγω «ελαττωματικού» πυροκροτητή , κοντά στα γραφεία της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς» στον Πειραιά. Ναυμαχία μεταξύ σκαφών της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα.


2004. Οι 25 διάλεξαν το ιουδαίο Μεράνο Μπαρούχ (Μπαρόζο), ως διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι. Ανανεώθηκε για μία πενταετία η θητεία του Υπάτου Χαβιέ Τσογλάνα. Επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στο Δικαστήριο της Χάγης, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κράινα, Μίλαν Μπάμπιτς.

2008.Στην Πόλη του Βατικανού, ο Πάπας Βενέδικτος εγκαινίασε μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον εορτασμό των 2000 ετών , (χωρίς καμία ιστορική θεμελίωση), από τη γέννηση του Αγίου Παύλου.

2009. Σε φυλάκιση 150 ετών καταδικάστηκε στις ΗΠΑ ο ιουδαίος επενδυτής Μπέρναρντ Μάντοφ.

2011. Με 155 ψήφους πέρασε στην Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015.Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

2012. Εκδόθηκε Ψήφισμα 2054 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για τη σύσταση Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Δίωξη προσώπων που ευθύνονται για γενοκτονία και άλλες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Ρουάντα, και των πολιτών της Ρουάντα που ευθύνονται για γενοκτονία και άλλες τέτοιες παραβιάσεις που διαπράχθηκαν στο έδαφος γειτονικών κρατών, μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 31ης Δεκεμβρίου 1994.

2014. Οι σουνίτες της Cia ανακήρυξαν το Χαλιφάτο στη Συρία και το βόρειο Ιράκ.με επικεφαλής τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι αλ-Χουσεΐνι αλ-Κουράσι.                Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δυο βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Θάλασσας της Ιαπωνίας.

2015. Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου οι τράπεζες έμειναν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, λόγω των Κάπιταλ Κοντρόλς. Επαναλειτούργησε το τεμπελχανείο Βορείου Ελλάδος.
2016. Γενικές εκλογές στη Μογγολία. 

2017. Το Διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του, σχετικά με τη συνοριακή διαφορά μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας για τον κόλπο του Πιράν. Η Κροατία απάντησε ανακοινώνοντας ότι αρνείται να την εφαρμόσει. 

2020.Στο Πακιστάν, το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Μπαλουχιστάν επιτέθηκε στο Χρηματιστήριο του Καράτσι . Δέκα νεκροί,71τραυματίες.