14/10/09

Συνεχίζεται η κατρακύλα του δολαρίου, και ο χρυσός παραμένει τσάμπα.

Η πτώση του δολαρίου ενισχύει την «επενδυτική τάση» προς τον χρυσό και το πετρέλαιο. Οι αεριτζήδες αγοράζουν τσάμπα τον χρυσό και το πετρέλαιο με πληθωρικά δολλάρια.

«Οι συνθήκες βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο Phil Burke, επικεφαλής παπαγάλος, της JP Morgan Securities στο Σίδνεϊ. «Η ανάληψη κινδύνου θα ενισχυθεί και το αμερικανικό δολάριο πιθανώς θα αποδυναμωθεί», συμπλήρωσε.

Η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές της Τετάρτης κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό, που απέχει πολύ από την προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό τιμή που εκτιμάται από τους αναλυτές στα 2.079 δολάρια ανά ουγγιά.

Οι προσδοκίες για διατήρηση του επιτοκίου της Fed σε χαμηλά επίπεδα, δημιουργούν πιέσεις στο δολάριο, και σήμερα το δολάριο διαπραγματεύεται έναντι του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε στη διάρκεια της ημέρας τα 1,4920 ευρώ που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το αμερικανικό νόμισμα από τον Αύγουστο του 2008. Στη συνέχεια το δολάριο ανέκαμψε ελαφρώς με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται το απόγευμα στα 1,4889 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4881 δολάρια. Ο δείκτης Δολαρίου, ο οποίος καταγράφει τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, βρέθηκε στις 75.860 μονάδες, κοντά σε χαμηλά 14 μηνών.

Η τιμή του χρυσού άμεσης παράδοσης έφθασε τα 1.069,45 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου , παραδόσεως Δεκεμβρίου, ανήλθε στα 1.071,10 δολαρίων ανά ουγγιά.

Η τιμή του αργού, παραδόσεως Νοεμβρίου ,ενισχύεται στα 74.80 δολάρια, (50,2 ευρώ),το βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές του χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, και στο άνοιγμα άγγιξε τα 75,15 δολάρια, (το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Οκτωβρίου 2008) καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με την ενίσχυση της ζήτησης μετά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων του OPEC και την υποχώρηση του δολαρίου. Το αργό τύπου brent στο Λονδίνο βρίσκεται στα 72.90 δολάρια το βαρέλι.(48,91 ευρώ).

Χθες η τιμή του αργού αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων βρίσκοντας στήριξη στην αναβάθμιση των εκτιμήσεων του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 και το 2010.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2009 αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 84,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την έκθεση του OPEC για τον Οκτώβριο.

Σπύρος Χατζάρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου