24/7/18

Απόψε μη μας πουλήσετε

Με ρώτησε ένας αναγνώστης τι σήμαινε το σύνθημα που φωνάζαμε στους πολιτικούς αρχηγούς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου.
 Απαντώ: Δεν ξέρω!
Ήμουν 19 ετών. 
Ήταν Δευτέρα νομίζω, αλλά επειδή δεν είχα τίποτα να κάνω, τηλεφώνησα κατά τη μία σε έναν φίλο που τον είχα γνωρίσει στην Κατάληψη της Νομικής και του οποίου η μητέρα ήταν του Κανελλόπουλου, για να συναντηθούμε το απόγευμα.
Αυτός, μου είπε ότι φώναξαν τον Κανελλόπουλο και δώσαμε ραντεβού στη Βουλή. 
Μετά, βγήκε το ΕΙΡ με την είδηση για τη σύσκεψη.
 Οπότε , πήρα το λεωφορείο από την Αγία Παρασκευή και κατέβηκα. 
Έφτασα στο φυλάκιο στην είσοδο της Βουλής κατά τις 5. Ήσαν περίπου 100 άτομα και καθόλου αστυνομία. Όλοι άγνωστοι μεταξύ μας. 
Όταν άρχισαν να έρχονται οι «πολιτικοί αρχηγοί», τον Γαρουφαλιά, τον Νόβα, τον Στεφανόπουλο, και τον Μαρκεζίνη τους γιουχάραμε. Το σύνθημα, «απόψε μη μας πουλήσετε» το φωνάξαμε στο Μαύρο και τον Κανελλόπουλο. Φαντάζομαι τώρα, ότι εκεί μαζί μας ήταν και αριστεροί και εκείνοι θα το πρωτοφώναξαν. Εμένα μου άρεσε γιατί ήταν κατά της «συναλλαγής». 
Που να φανταζόμουνα ότι η συναλλαγή είχε γίνει ένα χρόνο πριν.
 Δεν γεννήθηκα σοφός. Γηράσκω αεί διδασκόμενος.

5 σχόλια:

  1. Τα βιβλία ψηθηκαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν λέτε η συναλλαγή έγινε ένα χρόνο νωρίτερα εννοείται τον πόλεμο του γιομ κιπουρ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, εννοεί τη συνάντηση του Καραμανλή με τον Κίσινγκερ το 1973 στο Παρίσι...

      Διαγραφή
  3. Κυρ-Σπυρο θα κάνετε κάνα κόπο να γράψετε μια ιστορική πραγματεια και για τα σχετικά με το σκοπιανο ζήτημα και γενικότερα τα αλυτρωτικα πέριξ της Μακεδονίας; Θα ήταν και επίκαιρο για έκδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει σερβιριστεί μια τελείως πλαστή μυθολογία για την μεταπολίτευση, δηλαδή ότι η χούντα καταρρέει υπό το βάρος της προδοσίας της Κύπρου και ότι ο Καραμανλής έρχεται πανυγηρικά ΜΕΤΑ την Κύπρο και αποθεώνεται από τον κόσμο.

    Η αλήθεια είναι ότι όταν η χούντα έφερε τον Καραμανλή, το μόνο που είχε απομείνει ήταν να εξαλειφθούν οι θύλακες στην Κύπρο και να απελευθερωθεί πλήρως το νησί.

    Η χουντική μεταπολίτευση μετετράπη σε παλαιοκομματικό κοινοβουλευτισμό και εγκατέλειψε εντελώς την Κύπρο.

    Ο κόσμος δεν καταλάβαινε τί γινότανε και τα γεγονότα τρέχανε, γι'αυτό και δεν επετράπη η συμμετοχή του Παπαδόπουλου στις εκλογές, θα ήταν καταστροφικό για τους πολιτικούς που επιστρέφανε να έβγαινε κυβέρνηση ο Παπαδόπουλος το οποίο πιθανόν να γινότανε στις προγραμματισμένες εκλογές του Φεβρουαρίου του 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή