21/7/24

Ο πτέραρχος Νίκος Κουρής, ήταν ο νικητής στον πόλεμο του Μαρτίου 1987 χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα. Μνήμη Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που «έφυγε» το 2018. Είχε γεννηθεί στις 27 Μαΐου του 1930, και αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων το 1950.


 

Ο Πτέραρχος Νίκος Κουρής 
 και η κρίση του Μαρτίου 1987 

Τον είχα επισκεφθεί στο Γραφείο του την παραμονή της 25ης Μαρτίου και μου είχε πει: 
«Να προσεύχεσθε κ Χατζάρα να βγουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο». 

 Ο πτέραρχος, είχε εκτιμήσει σωστά τις εξελίξεις και γνώριζε ότι οι Τούρκοι , με αμερικανική προτροπή, είχαν μεταφέρει στη Αεροπορική Βάση του Ιντσερλίκ τα F-4E, για να υποστηρίξουν την κατάληψη της Μοσούλης, (σε περίπτωση που κατέρρεε το Ιράκ υπό την πίεση του Ιράν).
 Στα αεροδρόμια της Στρατιάς του Αιγαίου υπήρχαν μόνο F-5A/B, και F-104, ενώ εμείς είχαμε 53 A-7H. που πολεμούσαν και τη νύχτα, και 34 Mirage F-1CG. 

 Ο Πτέραρχος (πανευτυχής), με ενημέρωσε ότι οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει μια άσκηση «Θαλασσόλυκος», και ότι ο στόλος τους ανέβαινε προς τα στενά για να βγεί το Αιγαίο μαζί με το Ωκεανογραφικό «Σισμίκ». 
 «Τα κορσέρ θα τους βουλιάξουν», μου είχε πει ο αείμνηστος Πτέραρχος. 

 Όταν στο ΚΥΣΕΑ, που έγινε στο σπίτι του Αντρέα στο Καστρί, υιοθετήθηκε η «γραμμή» Κουρή-Χαραλαμπόλπουλου, βγήκε από το σαλόνι που γινόταν η συνάντηση, και μαζί συντάξαμε τη ανακοίνωση που έσπευσα και μετέδωσα από την ΕΡΤ, και την οποία, μετά, μου τη ζήτησε ο Μαρούδας για να την βγάλει ως ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Τύπου. 

 Το ίδιο βράδυ, ενώ ο Παπούλιας τα έλεγε με τον Ζίβκοφ, οι Καταδρομείς ,εισέβαλαν στις Γούρνες και στη Νέα Μάκρη και κλείδωσαν τις αίθουσες επιχειρήσεων των Αμερικανών που έτσι δεν μπορούσαν πια να υποκλέπτουν ή να εμποδίζουν τις επικοινωνίες μας.

 Στις 6:00 πμ της 27 Μαρτίου 1987 άρχισε ο απόπλους όλων σχεδόν των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού υπό των ήχο εμβατηρίων, και περίπου την ίδια ώρα έφθαναν στον Εβρο και τα νησιά οι 10.000 επιστρατευμένοι με ατομικές προσκλήσεις διαφόρων κρίσιμων ειδικοτήτων. Στα νησιά, τα τάγματα ¨εθνοφυλακής» είχαν επιστρατευτεί πλήρως και στις θέσεις μάχης βρίσκονταν και οι «Νέστορες» τη Παλλαϊκής Άμυνας. 

 Τις δηλώσεις του Οζάλ από το Λονδίνο για την ματαίωση των ερευνών και την επιστροφή του στόλου, τις έμαθε από εμένα στις 02.55 της 28ης Μαρτίου. Τον ενημέρωσα μόλις βγήκε  το τηλεγράφημα του Ρώϋτερ.
«Νικήσαμε κ. Χατζάρα», ήταν τα πρώτα λόγια που μου είπε ο Πτέραρχος και πρόσθεσε. "Κλείστε για να ενημερώσω τον πρωθυπουργό".

4 σχόλια:

  1. Δεν μας είπες τί έκανε το 1974 κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και πώς έβλεπε γενικά την κατάσταση τότε και πού ανήκαν οι ευθύνες κατά την άποψη του για την καταστροφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απέπνεε μια αυστηρότητα και μια δωρικότητα. Μιλούσε πιό πολύ με πράξεις, παρά με λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μόνο που έμενε ήταν μια προέλαση στην Ανατολική Θράκη για την κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως και τελικά την κατάληψη της Άγκυρας το 1996.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κουρης που δεν ηθελε "τσιβια" (aka συστημα αυτοπροστασιας) στα Φ16 & τα Μιραζ2000....

    ΑπάντησηΔιαγραφή