6/7/24

Η 6η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 6η Ιουλίου είναι η 188η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024 . Απομένουν 178 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

640. Κοντά στην αρχαία πόλη της Ηλιούπολης, διεξήχθη  η αποφασιστική μάχη μεταξύ των μουσουλμανικών  στρατευμάτων που διοικούσε ο Αμρ ιμπν αλ-Άσις και του βυζαντινού στρατού υπό τη διοίκηση του  ανώτατου διοικητή όλων των βυζαντινών δυνάμεων στην Αίγυπτο , του Θεόδωρου, που έληξε με  νίκη των μοτσουλμάνων . Οι αραβο-μουσουλμανικές δυνάμεις αριθμούσαν 15.000 άνδρες και οι βυζαντινές δυνάμεις αριθμούσαν πάνω από 20.000 άνδρες . Οι Απώλειες των Βυζαντινών ήταν τεράστιες. Η ήττα  οδήγησε  στην πτώση της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, της Αλεξάνδρειας, η οποία συνέβη  στις 4 Νοεμβρίου 641, μετά από πολιορκία ενός έτους  Η ήττα των Βυζαντινών άνοιξε την πόρτα στην αραβική κατάκτηση του Εξαρχάτου της Αφρικής που έπεσε το 698.

1016. Ο φιλόδοξος Όντο Β΄ του Μπλουά ηττήθηκε στην μάχη του Ποντλεβουά από τους συμμάχους Φούλκωνα Γ΄ του Ανζού και τον Έρμπερτ Α΄ του Μάιν. Το πεζικό του Όντο , περικυκλώθηκε και κατασφάχτηκε. Η μάχη έκρινε το Στάτους Κβο στην κοιλάδα του Λουάρ. 

1189. Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας.


1253. Ο πρώτος γνωστός Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας ο Μιντάουγκας που το 1251, βαπτίστηκε Ρωμαιοκαθολικός στέφτηκε Βασιλιάς με τη στήριξη του Τάγματος της Λιβονίας. Ήταν ο μόνος βασιλιάς της Λιθουανίας. 

1274. Κατά τη δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο της Λυών συζητήθηκε παρουσία του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η 'Παλαιολόγου το Φιλιόκβε και η εκκλησιαστική Ένωση.

1348 . Ο Πάπας Κλήμης ΣΤ' εξέδωσε στην Αβινιόν την παπική βούλα με την οποία απάλλαξε τους Εβραίους Εμπόρους που ο κόσμος έλεγε πως διακινούσαν την πανούκλα από κάθε ευθύνη και κάλεσε τους καθολικούς να προστατεύουν τους Εβραίους.

1415. Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Καρόλου στην Πράγα Γιαν Χους, (Ιωάννης Ούσσιος) καταδικάστηκε στην Σύνοδο της Κωνσταντίας, ως αιρετικός , σε θάνατο. Κάηκε αυθημερόν στην πυρά και η στάχτη του σκορπίστηκε  στο Ρήνο. Ο Γιάν Χους είχε προσέλθει στην σύνοδο της Κωνσταντίας για να παρουσιάσει τις απόψεις του, έχοντας την εγγύηση της ζωής από τον αυτοκράτορα Σιγισμούνδου.

1439. Σε επίσημη λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας διαβάσθηκαν από ελληνικής πλευράς από τον Μητροπολίτη Νικαίας Βησσαρίωνα, οι Όροι της Ένωσης. Το κείμενο έφερε τις υπογραφές των πάντων εκτός από του πατριάρχη Ιωσήφ Β΄ που είχε στο μεταξύ πεθάνει και του Μάρκου Ευγενικού που αρνήθηκε να υπογράψει. Επίσης δεν υπέγραψαν ο επίσκοπος Ιβηρίας και ο Ιωάννης Ευγενικός –αδελφός του Μάρκου- διάκονος και νομοφύλακας της μεγάλης εκκλησίας, ο Λακεδαίμονος και ο Σταυρουπόλεως Ησαΐας που έφυγε πριν τη λήξη για να μην υπογράψει.

1449. Έγινε η μάχη της Καστιόνε, ανάμεσα στους Ελβετούς από το Καντόνι του Ουρί και του Μιλανεζους του Λουδοβίκου της Σαβοίας  την «Χρυσή Αμβροσιανή Δημοκρατία».

1450 .Κατά τη διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου η πόλη της Καέν παραδόθηκε στους Γάλλους. 

1495. 20 χλμ νοτιοδυτικά της Πάρμας έγινε η μάχη του Φάρνοβο ανάμεσα στους Γάλλους του Καρόλου Η και του Στρατού της Λίγκας της Ενετίας στον οποίο συμμετείχαν και οι Έλληνες Στρατιώτες, υπό τον Ιωάννη Παλαιολόγο.
 Νίκησαν οι Ενετοί με αρχηγό τον Φραγκίσκο Γκονζάγκα, αλλά οι Γάλλοι πέρασαν και υποχώρησαν προς τη Γαλλία, αφήνοντας πίσω του περί τους 3.000 άνδρες του νεκρούς και αιχμαλώτους .Οι απώλειες των Ιταλών έφτασαν στις 2.000 άνδρες περίπου. Οι Έλληνες δεν φαίνεται από τις πηγές να υπέστησαν απώλειες στη μάχη. 

1517. Οι Οθωμανοί υπό τον σουλτάνο Σελίμ Α. κατέλαβαν την Αίγυπτο.
1535. Ο Άγγλος φιλόσοφος και  Καγκελάριος του Ερρίκου Η' εκτελέστηκε  για προδοσία κατά του βασιλιά Ερρίκου
1570. Καταστράφηκε το τουρκικό φρούριο στο Πόρτο Κάγιο.

1573. Στην πολιορκούμενη Λα Ροσέλ οι Ουγενότοι υπέγραψαν τη συμφωνία ειρήνης που τους προσέφερε ο Ερρίκος του Ανζού που είχε εκλεγεί βασιλιάς της Πολωνίας. Η πολιορκία λύθηκε στα Ιουλίου.

1609. Ο αυτοκράτορας της Αγίας  Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας  Ροδόλφος Β΄ εξέδωσε έναν χάρτη που παραχώρησε το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας στη Βοημία.

1630. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο 4.000 σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο εισέβαλαν στην Πομερανία της Γερμανίας. 

1713. Στη Μαδρίτη με πρωτοβουλία του «πεφωτισμένου» Δούκα της Εσκαλόνα Χουάν Μανουέλ Φερνάντεθ Πατσέκο, έγινε η  πρώτη  συνάντηση εργασίας της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδημίας στο σπίτι του ιδρυτή της. Το επόμενο έτος, ο βασιλιάς Φίλιππος Ε΄ ενέκρινε το καταστατικό της  και την έθεσε υπό την προστασία του.

1751. Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΔ' κατάρχησε  το Πατριαρχείο της Ακουιλήιας και ίδρυσε την Αρχιεπισκοπή του Ούντινε και της Γκορίτσια.

1758 . Ο Ιησουίτης Κάρλο ντε λα Τόρρε ντι Ρετσόνικο, από την Βενετία εκλέχθηκε Πάπας και ονομάστηκε Κλήμης ΙΓ΄.Ηταν διαβόητος για τον αχαλίνωτο νεποτισμό του.   

1785. Το Κογκρέσο αποφάσισε ομόφωνα να είναι το δολάριο  το επίσημο νόμισμα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν το δεκαδικό νομισματικό σύστημα.

1793 . Από το «παράρτημα του Λουξεμβούργου» στο Μονπαρνάς ξεκίνησε την ιδέα της μαζικής επιστράτευσης παντός δυναμένου να φέρει όπλο.

1801. Ο Γαλλικός στόλος νίκησε τους Βρετανούς στη ναυμαχία της Αλγεθίρας
1809. Η πολύνεκρη μάχη του Βαγκράμ , Βορειοανατολικά της Βιέννης κατά την οποία ο Ναπολέων κατήγαγε αποφασιστική Νίκη με αποτέλεσμα να συνθηκολόγηση η Αυστρία και ν α διαλυθεί ο Ε΄Συνασπισμός.
Η γαλλική στρατιά στην οποία μετείχαν και ο Στρατός της Βαυαρίας και της Σαξονίας είχε 154.000 στρατιώτες και είχε απώλειες 34.000. Οι Αυστριακοί είχαν 158.000 στρατιώτες και απώλεσαν 52.000.

1821. 
Στις 6/18 Ιουλίου του 1821 ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη  βαρόνος  Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Στρόγκανωφ,  επέδωσε στην Πύλη το τελεσίγραφο του Τσάρου που είχε συντάξει ο Καποδίστριας, με το οποίο η  Ρωσία, υπενθύμιζε στην Υψηλή Πύλη, την απάνθρωπη συμπεριφορά του Σουλτάνου εναντίον των χριστιανών υπηκόων του, πολλοί από τους οποίους προέβαλαν  πια  νόμιμη  άμυνα, και δήλωνε ότι , «η συμβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης θα απέβαινε αδύνατη, εάν ο Σουλτάνος,  δεν σεβόταν τη Χριστιανική θρησκεία, και εάν δεν ακύρωνε το σχέδιο εξοντώσεως των Ελλήνων».

1827. 1827. Η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπόγραψαν τη Συνθήκη του Λονδίνου για την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων και τη σύσταση ενός Αυτόνομου Ελληνικού Κράτους, που θα ηταν φόρου υποτελές στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η Αυστριακή Αυτοκρατορία και το Βασίλειο της Πρωσίας προσκλήθηκαν επίσης στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι κυβερνήσεις αυτών των ευρωπαϊκών δυνάμεων αρνήθηκαν να στείλουν τους εκπροσώπους τους στο Λονδίνο.

1850. Ήρθη ο αποκλεισμός των Ελληνικών παραλίων από το Βρετανικό στόλο, μετά την ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των Βρετανών για την αποζημίωση του Εβραίου τοκογλύφου Πατσίφικο

1868
. Οι Τσέτες του Χατζή Ντιμήταρ και του Στέφαν Καρατζά διέσχισαν τον Δούναβη και μπήκαν στη Βουλγαρία κοντά στο το χωριό Βαρντίμ.


1913. Στις 23 Ιουνίου/6 Ιουλίου άρχισε η μάχη της Δοϊράνης.

1917. Η μάχη της Άκαμπα. Ο Λόρενς της Αραβίας, με Άραβες επαναστάτες επιτέθηκαν στους Τούρκους και κατέλαβαν την Άκαμπα.

1918. Η φράξια του Ρωσικού Σοσιαλ-Επαναστατικού Κόμματος (Εσέροι) που συνεργαζόντουσαν με την Αντάντ δολοφόνησαν το Γερμανο πρέσβη στη Μόσχα Γκραφ φον Μίρμπαχ, ξεκινώντας την αποτυχημένης εξέγερση των Αριστερών Εσέρων στην Μόσχα που ήταν μέρος του σχεδίου της Αντάντ να υπονομεύσει την εξουσία του Λένιν στηρίζοντας την αντιπολίτευση μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Αταμάνου Καλέντιν στην περιοχή του Ντον. Δυο πράκτορες της Τσε-ΚΑ ο εβραίος Γιακόβ Μπλούμκιν και ο Νικολάι Αντρέεφ με εντολή της Σπυριντόφκα πήγαν με πλαστά έγραφα στη Γερμανική Πρεσβεία και ζήτησαν να συναντήσουν τον πρέσβη. Τον πυροβόλησε στις 14:50 ο Αντρεεφ. Αμεσως μετά διέφυγαν.

1921 . Στη Μικρά Ασία To Γ' ΣΣ,  κατέλαβε το Δορύλαιο. (Εσκή Σεχήρ) .

1922. Στη Σόφια με πρωτοβουλία του Ατανάς Μπούροβ και του Αντρέι Λουάπτσεφ το Ριζοσπαστικό Κόμμα και το Προοδευτικό Λαϊκό Κόμμα συγκρότησαν το Συνταγματικό Μπλοκ για να αντιμετωπίσουν την Αγροτική Λαϊκή Ένωση.

1923. Τέθηκε επίσημα σε ισχύ το σοβιετικό Σύνταγμα και δημιουργήθηκαν η ΕΣΣΔ και το Συμβούλιο των Κομισάριων.

1940 .Στρατοδικείο της Τουλούζης καταδίκασε ερήμην σε τέσσερα χρόνια φυλακή τον ηγέτη της Ελεύθερης Γαλλίας στρατηγό Ντε Γκώλ.

1942. Τορπιλίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο U-132 στον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου και βυθίστηκε το φορτηγό «Αναστάσιος Πατέρας» που μετείχε στη νηοπομπή QS 15 Από το πλήρωμα σώθηκαν 26 και χάθηκαν 3. Τη ιδια ημέρα στον Ινδικό, τορπιλίστηκε και βυθίστηκε από τους Ιάπωνες το φορτηγό, «Νύμφη». Ο Μουσολίνι διέταξε την αποστολή ιταλικού εκστρατευτικού σώματος στην Ρωσία.

1945. Μια ομάδα πρώην ΟΠΛΑΤΖΗΔΩΝ που ανήκαν στην Παρτιζάνικη Βοηθητική Αστυνομία, μπήκαν τη νύχτα της 6ης Ιουλίου οπλισμένοι και μασκοφόροι, στην περιφερειακή φυλακή της Σχίου  στην Βιτσέντζα  και σκότωσαν 54 από τους 99 κρατουμένους ως «Φασίστες». 17 δέχθηκαν πυροβολισμούς ,αλλά επιβίωσαν. Άλλοι 15 καλυμμένοι από τα σώματα των νεκρών, σώθηκαν αλώβητοι. Στη δίκη για τη σφαγή που έγινε το  1952 αποδείχθηκε ότι, μεταξύ των 86 που πυροβολήθηκαν, μόνο 27 συνδέονταν με κάποιο τρόπο με το Ρεπουμπλικανικό Φασιστικό Κόμμα. Οι άλλοι ήσαν εντελώς άσχετοι.

1949.  Στην Αθήνα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Διομηδη με 199 υπέρ, 72 κατά και 2 παρών. 11.293 μολδαβικές οικογένειες, με  35.796 μέλη , συγκεντρώθηκαν  και μεταφέρθηκαν στη Σιβηρία στο πλαίσιο της αναγκαστικής αποεθνικοποίησης και κολεκτιβοποίησης, που διενεργήθηκε το βράδυ τις 6ης Ιουλίου και τελείωσε   στις 7 Ιουλίου.

1951. Η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου με την είσοδο των  Γ. Μαύρου, Ν. Μπακόπουλοτ, Τζών Γκλαβάνη, Κ. Μητσοτάκη, Ν. Τερζόγλου, έλαβε  ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, χάρη  στην υποστήριξη του Λαϊκού Κόμματος και του Πλαστήρα. 125 ψήφισαν υπέρ και 74 κατά . Ο Πλαστήρας, κατά τη σχετική συζήτηση, συνεπικουρούμενος και από τον Καρτάλη, επανέφερε το θέμα της Μακρονήσου και αξίωσε την άμεση απόλυση από εκεί όλων των εξόριστων και κρατουμένων.

1955 . Ο Χριστιανοδημοκράτης  Αντόνιο Σέγκνι έγινε  πρωθυπουργός της Ιταλίας για πρώτη φορά.


1956. 
Το ΑΚΕΛ κατήγγειλε τον Διγενή ως Φασίστα.. Η ΕΟΚΑ εκτέλεσε προδότη συνεργάτη των άγγλων στην Λεμεσό. Η Άγγλοι απαγόρευσαν να αποβιβαστούν στην Κύπρο 4 φοιτητές που σπούδαζαν στην Αθήνα διότι εκπαιδεύτηκαν στον ανταρτοπόλεμο. Οι Τούρκοι κατήγγειλαν την Αθήνα ότι στράφηκε προς τη Σοβιετική Ένωση.  

1959. Μονογραφή της συνθήκης εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1960. Η Αιτωλική Εταιρία Πετρελαίων και η βρετανική BP υπέγραψαν σύμβαση για έρευνες πετρελαίου στην Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα.
Η Αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις εισαγωγές ζάχαρης από την Κούβα κατά 95%.

1964. Το Μαλάουι κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο


1967. Ο νιγηριανός στρατός εισέβαλε στην επαρχία της Μπιάφρα που διακήρυξε την ανεξαρτησία της.

1970. Άρχισε στο Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 35 μελών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καλούδη, με τον Α.Ν.509. Στην Ιταλία, μην μπορώντας να αντιμετωπίσει την απεργία στην ΦΙΑΤ  ανετράπη η κυβέρνηση του Μαριάνο Ρούμορ που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 17 Απριλίου 1970 με 348 ψήφους υπέρ και 239 κατά.


1974.
9 ημέρες πριν το πραξικόπημα στην Κύπρο.  Ο Λαγάκος επέστρεψε στην Λευκωσία κομίζοντας την απάντηση Γκιζίκη.            Ο Μακάριος έδωσε στην δημοσιότητα την δική του επιστολή. 270 αμερικανοί  βουλευτές ζήτησαν τη διακοπή της αμερικανικής βοήθειας προς την Τουρκία λόγω του Οπίου.

1976. Η Σοβιετική Ένωση εκτόξευσε  το διαστημόπλοιο Σογιούζ 21 στο διάστημα με δύο αστροναύτες.

1981. Στο Μπουένος Άιρες, η Ιζαμπέλα Περόν απελευθερώθηκε μετά από πέντε χρόνια σε κατ' οίκον κράτηση.

1988.
 Μια πλατφόρμα πετρελαίου στο βρετανικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, η «Piper Alpha» ανατινάχθηκε ,σκοτώνοντας 167 εργαζόμενους . Στο Μεξικό, εξελέγη πρόεδρος ο Κάρλος Σαλίνας ντε Γκορτάρι

1990 . Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Μλαντένοφ παραιτήθηκε εν μέσω κατηγοριών ότι διέταξε τα τανκς να διαλύσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

1996. Στην Κατεχόμενη Βόρεια Κύπρου, άγνωστοι που παραμένουν άγνωστοι δολοφόνησαν τον αριστερό δημοσιογράφο και συγγραφέα, Κουτλού Ανταλί. 

1998. Στο Κοσσυφοπέδιο, στην περιοχή Μπρέζενικ - Λότζια, συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια μέχρι θανάτου από  τρομοκράτες του UCK, ο αστυνομικός Σέρντζαν Πέροβιτς

1999 .Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μέλη της διεθνούς κατοχικής δύναμης συνέλαβαν στη Μπάνια Λούκα τον ηγέτη του Σερβικού Εθνικού Κόμματος και βουλευτή Ράντοσλαβ Μπρντιάνιν.

2000 .Το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο ενέκρινε τροποποίηση του Συντάγματος ώστε ο τότε Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία.
Το κύμα θερμότητας που σάρωσε την νοτιοδυτική Ευρώπη, με θερμοκρασίες έως 45 βαθμούς Κελσίου, προκάλεσε το θάνατο 25 ανθρώπων και πολλές πυρκαγιές.
2000. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές διαμαντιών από τη Σιέρα Λεόνε.

2003.Στην Κορσική απορρίφθηκε το σχέδιο περιορισμένης Αυτονομίας που προσέφερε η Γαλλία . Στο Δημοψήφισμα το 50,98% ψήφισε ΟΧΙ,

2009. Η Γιαντράνκα Κόσορ έγινε πρωθυπουργός της Κροατίας


2012. Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας καθαίρεσε  τον πρόεδρο  Τραϊάν Μπασέσκου.Καταστροφική πλημμύρα στο  Κρασνοντάρ μετά από έντονες βροχοπτώσεις.34000 κάτοικοι  επηρεάστηκαν από την πλημμύρα, 171 άνθρωποι πέθαναν

2015. Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα  του δημοψηφίσματος . Το 61,31 ψήφισε ΟΧΙ στην Συμφωνία με τους δανειστές. Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Στη θέση του τοποθετήθηκε  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

2018.Στην Ιαπωνία, εκτελέστηκαν με απαγχονισμό οι επτά δράστες της Σέκτας Ομ Σινρικιό, που στις 20 Μαρτίου 1995, εκαναν επίθεση με αέριο Σορίν στο Μετρό του Τόκιο.

5/7/24

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν έως και 13,500 στρατιώτες στη Ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης σε μια εβδομάδα

 



Τις τελευταίες επτά ημέρες, ο ουκρανικός στρατός έχει απώλειες έως και 13.525  στρατιώτες. 
 Στην περιοχή ευθύνης του Σώματος Στρατού "Βορράς" αναφέρθηκε από τους διοικητές των μονάδων η καταμέτρηση  1495 πτωμάτων επί του πεδίου. Στην περιοχή ευθύνης του Σώματος Στρατού  "Δύση" οι διοικητές ανέφεραν την περισυλλογή  3580 τραυματιών και νεκρών .
Στην περιοχή ευθύνης του Σώματος Στρατού "ΝΟΤΟΣ" όπου βρίσκεται και το Μέτωπο του Τσασίβ Γιαρ οι διοικητές των μονάδων της Πρώτης Γραμμής  ανέφεραν την περισυλλογή 3845  πτωμάτων  στις απελευθερωμένες περιοχές από όπου υπεχώρησαν οι Ουκρανοί. 
Το Σώματο Στρατού "Κέντρο" ανέφερε 2970 απώλειες των Ουκρανών  σε νεκρούς και τραυματίες.
 Στην περιοχή ευθύνης της ομάδας Μεραρχιών "Ανατολή" , η ουκρανική πλευρά έχασε έως και 900 άτομα, σε νεκρούς και τραυματίες.
Οι απώλειες των Ουκρανών σε υλικό που καταστράφηκε ήσαν: 5 άρματα μάχης, 41 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 11 σταθμοί ηλεκτρονικού πολέμου, 143 πυροβόλα πεδίου, 4 οχήματα εκτόξευσης πυραύλων ,  και 75 αποθήκες πυρομαχικών.
 Στην περιοχή ευθύνης της ομάδας  Δνείπερος , οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχασαν έως και 635 άτομα, (νεκροί και τραυμματίες) ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης, 24 πυροβόλα πεδίου, επτά σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου και τρεις αποθήκες πυρομαχικών. 
 Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο αεροσκάφη MiG-29, ένα Su-27, πέντε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, πέντε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Neptune-MD, 14 βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow, επτά γαλλικές κατευθυνόμενες βόμβες Hammer, έναν πύραυλο αντι-ραντάρ HARM, 42 βλήματα HIMARS και Vampire και 451 drones. 
 Πέντε Su-27 και ένα ελικόπτερο Mi-24 καταστράφηκαν στα αεροδρόμια, λοπου στάθμευσαν δύο αεροσκάφη Su-27 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας υπέστησαν ζημιές. Επίσης, τις τελευταίες επτά ημέρες, ο ρωσικός στρατός έχει εξαπολύσει 23 ομαδικές επιθέσεις σε στρατιωτικά αεροδρόμια, ενεργειακές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και καταστήματα συναρμολόγησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. 
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, 32 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν. 

Για να μανθάνετε αυτά που δεν σας είπαν

Όταν οι Παλαιολόγοι και οι Σέρβοι πολέμησαν μαζί με τον Μεχμέτ στις 5 Ιούλιου  1413.

Η Μάχη του Τσαμουρλού, κοντά στην Σόφια  μεταξύ των γιών  του Βαγιαζήτ του Μωυσή (Μουσά) Τσελεμπή και του Μεχμέτ Τσελεμπή, εγινε στις 5 Ιουλίου 1413. 40 χρόνια πριν την Άλωση.

Ήταν η τελευταία μάχη του οθωμανικού εμφυλίου. 

Το προπύργιο του Μωυσή ήταν η Ρωμυλία. Ο Μεχμέτ συγκέντρωσε τα στρατεύματά του στην Άγκυρα .Στην πορεία του προς την Προύσα, ο Μεχμέτ απέκτησε στρατεύματα από τη δυτική Ανατολία. 

Φτάνοντας στα στενά, ο στρατός του Μεχμέτ πέρασε στην Ευρώπη  με πλοία του  Μανουήλ Β' Παλαιολόγου , ο οποίος προμήθευε επίσης τον Μεχμέτ με  στρατεύματα

Ο Μεχμέτ βάδισε  με τον στρατό του από την Κωνσταντινούπολη στην Αδριανούπολη.

 Στη συνέχεια βάδισε στο Κοσσυφοπέδιο για να ενώσει τις δυνάμεις του με τον σύμμαχό του και  θείο του  Σέρβο Στέφαν Λαζάρεβιτς 

.Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στο Τσαμουρλού, κοντά στη σύγχρονη Σόφια της Βουλγαρίας. Αρχικά, ο Μούσα φάνηκε να κέρδιζε τη μάχη παρά την αποστασία του Πασά Γιγκίτ και του Σινάν Μπέη των Τρικάλων. Ωστόσο, η μάχη κρίθηκε υπέρ του Μεχμέτ, με τη βοήθεια των σερβικών και βυζαντινών στρατευμάτων, και ο Μουσά Τσελεμπή τράπηκε σε φυγή.  

Μετά τη μάχη, ο Μουσά Τσελεμπή συνελήφθη και στραγγαλίστηκε. Ο Μεχμέτ βοηθήθηκε επίσης στη μάχη από τα χριστιανικά αποσπάσματα του , Μπάνου Σαντάλι Χράνιτς του  Τζουράτζ Μπράνκοβιτς και Ούγγρων πολεμιστών με επικεφαλής τον Μπανο της Μάτσβα, Γιόβαν Μορόβιτσκι.

5 Ιουλίου 1964 . Διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο το Σχέδιο του μεσολαβητή Ντιν Άτσεσον για την λύση του Κυπριακού που προέβλεπε μεταξύ άλλων και την παραχώρηση στην Τουρκία του Καστελόριζου.

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα το προδοτικό τόξο  μένει. 
Ο Δημήτριος Νικολαρέϊζης, ο πρέσβης που πούλησε επί του Κλεφτολουμπινέ Κουφού το Σπίτι  του Συλλόγου Ελλήνων ο Ρήγας Φεραίος στο Βελιγράδι, στους Γιουγκοσλάβους Κομμουνιστές, για 6000 δολάρια, που τα αξιοποίησέ αγοράζοντας σερβίτσιο και τσαγερό για την πρεσβευτική κατοικία αλλά  και  ένα τούρκικο χαλί (παλαιό) τοποθετήθηκε στην Γενεύη το 1964 για να διαπραγματευτεί το Κυπριακό.

 

Σήμερα ψηφίζουν στο Ιράν για τον διάδοχο του Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου στα τέλη Μαΐου.

 


Οι Ιρανοί προσήλθαν στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μια εβδομάδα αφότου κανένας από τους υποψηφίους δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων στις πρόωρες εκλογές.
 Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8 π.μ. τοπική ώρα (0430 GMT) την Παρασκευή και έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν στις 6:00 μ.μ. (1430 GMT).
 Το  αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί το Σάββατο, αν και τα αρχικά στοιχεία μπορεί να βγουν νωρίτερα. 
 Ο ηγέτης της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα στην Τεχεράνη μόλις ξεκίνησε η ψηφοφορία

Οι μονομάχοι του δεύτερου Γύρου είναι ο μεταρρυθμιστής  Μασούντ Πεζεσκιάν που είναι χειρουργός και υπήρξε υπουργός Υγείας και είναι βουλευτής  από την Ταμπρίζ και ο Σαΐντ Τζαλίλι αναδείχθηκαν φαβορί, αλλά κανένας από τους δύο δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία που είναι «συντηρητικός» σκληρός αντιαμερικανικός και υπήρξε επικεφαλής διαπραγματευτής για τα πυρηνικά.

Γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο: Οι Εργατικοί ,στην κυβέρνηση, οι Τραπεζίτες στην εξουσία.

 





Μέχρι τις 9 το πρωί είχε τελειώσει η καταμέτρηση σε 641 από τις 650 έδρες, Οι Εργατικοί,  έχουν ήδη κερδίσει 409 λαμβάνοντάς το 33,9% . Η συμμετοχή ήταν 58.1%, Οι μεταρρυθμιστές του Φάραντζ είναι τρίτο Κόμμα με 14,3 % αλλά εκλέγουν μόνο 4 βουλευτές. Ο Νάϊτζελ Φάραντζ κέρδισε τελικά την εκλογή του στη Βουλή των Κοινοτήτων με την όγδοη προσπάθεια . Εξελέγη στο Έσσεξ με πλειοψηφία σχεδόν 8.000 ψήφων. Έλαβε 21.225 ψήφους, κερδίζοντας άνετα τον εν ενεργεία «Συντηρητικό» Τζάιλς Γουότλινγκ που έλαβε 12.850 .
Οι Φιλελέ που ήρθαν τέταρτοι με το 12,3% της λαϊκής ψήφου εκλέγουν 71 βουλευτές.  Οι Συντηρητικοί με τον Πακιστανό εκατομμυριούχο έπεσαν στο 23,7% και εκλέγουν 119.

Μεγάλος ηττημένος και το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, (SNP) που χάνει  38 έδρες, αφού οι "φτωχοί" ψήφισαν ξανά εργατικούς.

Η 5η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 5η Ιουλίου είναι η 187η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024. Απομένουν 179 ημέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.

1294 .Μετά από 27 μήνες άκαρπων συνεδριάσεων του κονκλάβιο εκλέχτηκε ο Πάπας ο μοναχός και ερημίτης Πέτρο Ανγκελάριο που έλαβε το όνομα Κελεστίνος Ε΄ Τα διατάγματά του (edicts) ακυρώθηκαν από τον διάδοχό του Βονιφάτιο Η΄ εκτός από αυτό του δικαιώματος του Πάπα να παραιτείται. Μία εβδομάδα μετά την έκδοση του διατάγματος αυτού ο Κελεστίνος παραιτήθηκε, στι 13 Δεκεμβρίου επιθυμώντας να επιστρέψει στην πρότερη ταπεινή ζωή του. 

1316. Διεξήχθη η μάχη της Μανωλάδας ανάμεσα στον Φερδινάνδο της Μαγιόρκας και τον Δούκα της Βουργουνδίας Λουδοβίκο με έπαθλο το πριγκιπάτο της Αχαΐας. Ο Φερδινάνδος έφτασε στο Πριγκηπάτο στα μέσα του 1315, και αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Κυλλήνης και στη συνεχεία κατέλαβε το φρούριο της Γλαρέντζας. Στις 17 Αυγούστου 1315 κατέλαβε την Ανδραβίδα, την πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου. 
Ο Λουδοβίκος της Βουργουνδίας βρισκόταν στην Βενετία αλλά επί τόπου έσπευσε η σύζυγος του και νόμιμη κληρονόμος Ματθίλδη του Αινώ, η κόρη της Ιζαμπώ, που εγκαταστάθηκε στην Κεφαλονιά όπου την υποδέθηκαν ο Ιωάννης Ορσίνι και ο Βαρώνος της Χαλανδρίτσας. 
Υπέρ της Ματθίλδης ήταν το Φρούριο της Πάτρας. 
Ο δεσπότης του Μυστρά Μιχαήλ Κατακουζηνός συμμάχησε με την Ματθίλδη. Τότε, έφτασε στην Πάτρα ο Λουδοβίκος που εξεστράτευσε μαζί με τους Βυζνατινούς και τον Ορσίνι κατά του Φερδινάνδου, ο οποίος περίμενε ενισχύσεις από την Καταλανική Εταιρεία της Αθήνας και από τη Νάπολη. Η μάχη έγινε πριν φθάσουν οι ενισχύσεις . Οι ΚΑταλανοί της Αθήνας στις 5 Ιουλίου βρισκόντουσαν στο Αιγειο. Ο Φερδινάνδος σκοτώθηκε επί του πεδίου της Μάχης, ενώ από τους «ντόπιους» εκτελέστηκε ως προδότης επί του πεδίου της Μάχης, ο Βαρώνος του Γερακίου Ιωάννης Β΄ ντε Νιβελέ που είχε περάσει στην πλευρά του Φερδινάνδου. Η οικογένεια Νιβελέ ήδη από τη δεκαετία του 1260, είχε φύγει από το Γεράκι που δόθηκε στους Βυζαντινούς μετά την Μάχη της Πελαγονίας, και αποζημιώθηκαν με νέα εδάφη στη Μεσσηνία. Τα εδάφη του, δόθηκαν σε έναν από τους Βουργουνδούς ακόλουθους του Λουδοβίκου, τον Ντραί ντε Σαρνύ. Το κεφάλι του Φερδινάνδου στήθηκε έξω τη Γλαρέντζα, μέχρι που το φρούριο παραδόθηκε στον Λουδοβίκο. Ο Λουδοβίκος πέθανε από υψηλό πυρετό  τέσσερις εβδομάδες μετά τη μάχη, αφίνοντας για δεύτερη φορά χήρα την 23χρονη  Ματθίλδη.

1413. Η Μάχη του Τσαμουρλού, κοντά στην Σόφια  μεταξύ των γιών  του Βαγιαζήτ του Μωυσή (Μουσά) Τσελεμπή και του Μεχμέτ Τσελεμπή. Ήταν η τελευταία μάχη του οθωμανικού εμφυλίου. Το προπύργιο του Μωυσή ήταν η Ρωμυλία. Ο Μεχμέτ συγκέντρωσε τα στρατεύματά του στην Άγκυρα .Στην πορεία του προς την Προύσα, ο Μεχμέτ απέκτησε στρατεύματα από τη δυτική Ανατολία. Φτάνοντας στα στενά, ο στρατός του Μεχμέτ πέρασε στην Ευρώπη  με πλοία του  Μανουήλ Β' Παλαιολόγου , ο οποίος προμήθευε επίσης τον Μεχμέτ με  στρατεύματα. Ο Μεχμέτ βάδισε  με τον στρατό του από την Κωνσταντινούπολη στην Αδριανούπολη. Στη συνέχεια βάδισε στο Κοσσυφοπέδιο για να ενώσει τις δυνάμεις του με τον σύμμαχό του και  θείο του  Σέρβο Στέφαν Λαζάρεβιτς .Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν στο Τσαμουρλού, κοντά στη σύγχρονη Σόφια της Βουλγαρίας. Αρχικά, ο Μούσα φάνηκε να κέρδιζε τη μάχη παρά την αποστασία του Πασά Γιγκίτ και του Σινάν Μπέη των Τρικάλων. Ωστόσο, η μάχη κρίθηκε υπέρ του Μεχμέτ, με τη βοήθεια των σερβικών και βυζαντινών στρατευμάτων, και ο Μουσά Τσελεμπή τράπηκε σε φυγή.  Μετά τη μάχη, ο Μουσά Τσελεμπή συνελήφθη και στραγγαλίστηκε. Ο Μεχμέτ βοηθήθηκε επίσης στη μάχη από τα χριστιανικά αποσπάσματα του , Μπάνου Σαντάλι Χράνιτς του  Τζουράτζ Μπράνκοβιτς και Ούγγρων πολεμιστών με επικεφαλής τον Μπανο της Μάτσβα, Γιόβαν Μορόβιτσκι.

1436. Στο προπύργιο των καθολικών Γιχλάβα, στις όχθες του ποταμού Γίχλαβα, στα ιστορικά σύνορα Μοραβίας και Βοημίας υπογράφηκε η συνθήκη με τους «μετριοπαθείς» Χουσίτες που αποδέχτηκαν τον Αυτοκράτορας Σιγισμόνδο φον Λουξεμπούργκ ως βασιλιάς της Βοημίας
.
1439. Συνάντηση του Πάπα Ευγένιου Δ΄ και του αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄ στη  Φεράρα .

1601. Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ολλανδικής ανεξαρτησίας άρχισε η τριετής πολιορκία της Οστάνδης από τους Ισπανούς.

1770. Κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768-1774 στις 24 Ιουνίου / 5 Ιουλίου διεξήχθη στο στενό ανάμεσα στη Χιο και την Μικραιστικη Ακτή η ναυμαχία του τουρκικού στόλου με την Μοίρα των αδελφών Ορλώφ. Ο τουρκικός στόλος είχε 5 πλοία της γραμμής των 80 κανονιών, 10 των 60-70, 6 φρεγάτες, 6 Σεμπέκια, αι άλλα μικρότερα πλοία. Η Ρωσική μοίρα είχε 9 πλοία της γραμμής και τρεις φρεγάτες. Την αυγή της 24ης Ιουνίου/5 Ιουλίου τα Ρωσικά και τα τουρκικά πλοία παρατάχθηκαν για μάχη. Η ρωσική μοίρα αναπτύχθηκε σε τρεις γραμμές. Στην πρώτη γραμμή ήταν ο Ναύαρχος Σπυριντόνοφ με την Ναυαρχίδα «Άγιος Ευστάθιος», το θωρηκτό «Ευρώπη»με τον πλοίαρχο Κλοκασόφ, το θωρηκτό Αγια Τριάδα με τον πλοίαρχο Χμετέφσκι και η Φρεγάτα «Άγιος Νικόλαος». Στις 11:00 το πρωί ο Ορλώφ έδωσε το σήμα στο σύνολο του στόλου για να επιτεθεί στον εχθρό. Οι διοικητές της ρωσικής μοίρας χρησιμοποίησαν τις νέα τακτική και άρχισαν να επιτίθενται σε μια γραμμή κάθετη προς τον εχθρό. Αυτός ο ελιγμός ήταν πολύ επικίνδυνος, καθώς τα ρωσικά πλοία πλησίασαν με τουρκικά σε μια στήλη αλλά η ταχύτητα της κίνησης επέτρεψε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και ο εχθρός δεν ήταν σε θέση να επικεντρώσει στην ρωσική μοίρα όλα της τα όπλα του. Από τις πρώτες αναμετρήσεις το «Ευρώπη» έπαθε σημαντικές ζημιές στα κατάρτια του και αποσυρθηκε ενώ το Αγιος Ευστάθιος συγκρούστηκε με το τουρκικό «μπουρί ου Ζαφέρ» και οι ρώσοι έκαναν ρεσάλτου και κατέλαβαν το τουρκικό αλλά έπεσε φωτιά η πυριτιδαποθήκη του Αγιος Ευστάθιος και ανατινάχτηκε. Χάθηκαν 22 αξιωματικοί και 473 ναύτες. Το θωρηκτό Τρείς Ιεράρχες που διοικούσε ο άγγλος Γκρέγκ κατέστρεψε την τουρκική ναυαρχίδα. Γύρω στις 14.00 οι Τούρκοι αποσύρθηκαν στο κόλπο του Τσεσμέ. Οι δυο στόλοι είχαν χάσει από ένα πλοίο αλλά οι ζημίες του τουρκικού στόλου ήταν τέτοιες και τόσες που δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει τις επιχειρήσεις. 

1792 .Ο Φραγκίσκος Β΄ ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στέφτηκε αυτοκράτορας διαδεχόμενος τον πατέρα του. 

1803. Ο στρατός του Ανοβέρου παραδόθηκε με τη συνθήκη του Άρτλενμπουργκ και 35000 Γάλλοι κατέλαβαν τα Αννόβερο την πατρίδα του Γεωργίου της Αγγλίας.

1809. Άρχισε η διήμερη μάχη του Βάγκραμ στην οποία ενεπλάκησαν 165.000 άνδρες υπό τον Ναπολέοντα με 145.000 Αυστριακούς υπό τον Αρχιδούκα Κάρολο, και η οποία έκρινε την τύχη του  πέμπτου συνασπισμού. 

1811. Η Βενεζουέλα ανακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ισπανία και ο στρατηγός Φρανσίσκο ντε Μιράντα διορίστηκε ως αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων με εκτεταμένες εξουσίες.


1821. Ο αρματολός Νικόλαος Στουρνάρης κήρυξε την επανάσταση στο αρματολίκι του Ασπροποτάμου του οποίου τα 67 χωριά κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες. Τη γενική αρχηγία είχε ο Νικόλαος Στουρνάρης και μαζί του συντάχθηκαν ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, ο Γρηγόρης Λιακατάς, και ο Αθανάσιος Μάνταλος από τα Χάσια.
Στη Σάμο  ο Καπετάν Σταμάτης Γεωργιάδης  με τον Λυκούργο Λογοθέτη με 60 περίπου Σαμιώτες και 25 Σφακιανούς  υπό τον Χατζηγιώργη Μουριανό επιτέθηκαν στους Γενιτσάρους  που προσπάθησαν να αποβιβαστούν(αιφνιδιαστικά)  με βάρκες στο Ακρωτήρι της Αγίας Παρασκευής. Οι περισσότεροι από τους 700  Γενιτσάρους πνίγηκαν αλλά όσοι πάτησαν στην ξηρά σκοτώθηκαν.

1824. Έγινε η δεύτερη μάχη του Μαραθώνα. Ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου αποβιβάστηκε στον Ωρωπό στις 3/15 Ιουλίου για να επιτεθεί την Αθήνα. Ο φρούραρχος της Ακρόπολης Γκούρας οχυρώθηκε στον Τύμβο με 600 άνδρες. Η μάχη έγινε στις 5/17 Ιουλίου και σε αυτή ενεπλάκη τότε, ο στρατηγός Διονύσιος Ευμορφόπουλος, προερχόμενος από την Κόρινθο . Οι Τούρκοι υποχώρησαν στο Καπανδρίτι  και άφησαν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς, και τον αρχηγό των γενιτσάρων Ιμπραήμ. 

1830. Η Γαλλία κατέλαβε το  Αλγέρι

1831. Επιδημία χολέρας στην Αγία Πετρούπολη.

1867. Κατά την Κρητική Επανάσταση οι πασάδες Ομέρ Μεχμέτ και Ρεσίτ επιτέθηκαν στην περιοχή των Σφακίων. 

1870. Καταστροφική πυρκαγιά στην Κωνσταντινούπολη. 1.200 νεκροί και 60.000 άστεγοι.

1875.Με την επίθεση του Χαϊντούκων σε ένα τουρκικό καραβάνι , στο δρόμο Μόσταρ Mostar – Νεβεσίνιε ξεκίνησε η εξέγερση  κατά της οθωμανικής κυριαρχίας στην Ερζεγοβίνη.


1879 . Στη Βουλγαρία ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Μπάττενμπεργκ υπέγραψε το διάταγμα αριθ. 1 για την ίδρυση του Υπουργείου Εσωτερικών και διόρισε τον Τοντόρ Μπούρμοφ ως Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργό Παιδείας και για πρώτη φορά Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου.

1882. Σχηματίστηκε η έβδομη κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Λεονίντ Σομπόλεφ.

1916. Έναρξη της τακτικής κυκλοφορίας  δημοσίευσης της εβδομαδιαίας γαλλικής σατιρικής εφημερίδας «Le Canard enchaîné».

1917 .Οι Βούλγαροι απαγχόνισαν στο Δάτο Φιλίππων τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Γερμανό Σακελλαρίδη.  Στο  Ντομπόι της Βοσνίας άνοιξε  στρατόπεδο συγκέντρωσης των Σέρβων στο οποίο φυλακίστηκαν  45.000 άτομα. Ανάμεσά τους ήταν χιλιάδες μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 12 χρόνων,  γυναίκες και ηλικιωμένοι. Οι περισσότεροι κρατούμενοι ήταν από την περιοχή του Σεράγεβο,  την Ποσαβίνα και το Πόντρινιε, 12.000 πέθαναν.

1919. Οι Άγγλοι έθεσαν εκτός νόμου το Σιν Φέιν στην Ιρλανδία.

1920. Στο Βέλγιο άρχισε, η Διάσκεψη του Σπα μεταξύ των Συμμάχων αφενός και της Γερμανίας και Τουρκίας αφετέρου, για το ζήτημα των αποζημιώσεων στις νικήτριες δυνάμεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο Σπα, αποφασίστηκε να δοθεί μερίδιο 1% του συνόλου των γερμανικών αποζημιώσεων στη Ρουμανία και το 10,55% των αποζημιώσεων από την Ουγγαρία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία.

1922. Στην Ολλανδία ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες.


1924 .
¨Άρχισαν  στο Παρίσι οι 8οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Συμμετείχαν 3.092 αθλητές (συμπεριλαμβανομένων 136 γυναικών εκ των οποίων μία Ελληνίδα) από 44 χώρες. Οι πρωτοεμφανιζόμενες ήταν οι εθνικές ομάδες της Ιρλανδίας, του Μεξικού, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουρουγουάης, των Φιλιππίνων, του Ισημερινού. Οι ομάδες της Γερμανίας και των συμμάχων της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο απουσίαζαν και πάλι από τους Αγώνες. Σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής που την αποτελούσαν 39 αθλητές ήταν ο 30χρονος σφαιροβόλος Χρήστος Βρεττός.

1932 . Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ έγινε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

1937. Στο Σασκάτσουαν του Καναδά καταγράφηκε θερμοκρασία  45 βαθμών κελσίου.


1938. Η Ιταλία, η Ιαπωνία και  το Μαντσουκούο υπέγραψαν στο Τόκιο  εμπορική συμφωνία.

1940 . Η ουδέτερη Σουηδία επέτρεψε στη Γερμανία να χρησιμοποιήσει το σουηδικό σιδηρόδρομικό δίκτυο για τη μεταφορά στρατιωτών στη Νορβηγία.Tο Ηνωμένο Βασίλειο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γαλλία του Βισύ

 1941. Τα Γερμανικά στρατεύματα έφθασαν στον  Δνείπερο
Οι Γερμανοί έθεσαν υπό περιορισμό, τον επικεφαλής των Ουκρανών εθνικιστών Στεπάν Μπαντέρα. Στο Βελιγράδι, οι γερμανικές αρχές κατοχής ίδρυσαν το στρατόπεδο Μπάνιτσα που ήταν  σε λειτουργία για περισσότερα από τρία χρόνια.

1942Οι Γερμανοί εκτέλεσαν  στη Καισαριανή  εκτελέστηκαν οι Λιμενικοί  Η. Καζάκος και  Γ. Κωτούλας «επειδή διευκόλυναν τη φυγή Ελλήνων στη Μέση Ανατολή». Ο Ίαν Φλέμινγκ αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή κατασκόπων στον Καναδά


1943
.Οι γερμανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεση στο Κουρσκ, γνωστή και ως Επιχείρηση Ακρόπολη. Στη μάχη ενεπλάκησαν 2.700 γερμανικά τανκς και 3.500 σοβιετικά. Οι ανθρώπινες απώλειες και από τις δύο πλευρές έφθασαν τους 230.000 στρατιώτες. 
Από την Βόρια Αφρική απέπλευσε το πρώτο «κύμα» των 2,590 πλοίων που μετέφεραν την δύναμη εισβολής στην Σικελία.

1945. Έγιναν οι εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία αλλά τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 26 Ιουλίου για να φτάσουν και να μετρηθούν οι ψήφοι του Στρατού.

1946, Κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης μόδας στο Παρίσι, το μοντέλο Μισελίνα Μπερναρντινί ανέβηκε  στην πασαρέλα, φορώντας το μαγιό «μπικίνι» , που σχεδιάστηκε από τον σχεδιαστή μόδας Λουί Ρεάρ.

1950. O 27χρονος θρυλικός Σικελός πολιτικός ληστής και ένοπλος μαχητής για την ανεξαρτησία του νησιού του, Σαλβατόρε Τζουλιάνο, δολοφονήθηκε τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουλίου στο Μοντελέπρε Σικελίας από τον υπαρχηγό του Πισκιότα. 


1958. 
Στην Κύπρο στην πλατεία του χωριού Αυγόρου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του Σχεδίου ΜακΜίλαν, οι Άγγλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν την Λουκία Παπαγεωργίου 32 ετών που ήταν έγκυος στο έβδομο παιδί της και τον γεωργό Παναή Ζαχαρία, 46 ετών πατέρα πέντε παιδιών.

Οι αγγλικές αρχές δήλωσαν ότι οι φονευθέντες αποπειράθηκαν να απελευθερώσουν συλληφθέντα συγχωριανό τους. 
 Η Λουκία Παπαγεωργίου και άλλοι Αυγορίτες όρμησαν εναντίον των Άγγλων στρατιωτών που κακοποιούσαν νεαρό Αυγορίτη, ο οποίος αρνήθηκε να κατεβάσει από την πλατεία το πανό στο οποίο ήταν γραμμένο σύνθημα εναντίον του Σχεδίου ΜακΜίλαν . Στη Λεμεσό οι Τούρκοι σκότωσαν τον 33χρονο Χριστόδουλο Γιαλλούρη.

1959 .Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουκάρνο διέλυσε το κοινοβούλιο, 
ανέστειλε το Σύνταγμα του 1950 και επέβαλε δικτατορικό καθεστώς.

 
1960 .Η κατανάλωση ύδατος στην περιοχή της Αθήνας έφτασε τα 220.000 κυβικά μέτρα ημερησίως έναντι των 160.000 που εισέρχονταν από την Υλίκη καθημερινά στη λίμνη Μαραθώνα. 

1962 .H Αλγερία έγινε ανεξάρτητη από τη Γαλλία.  Αρχηγός του κράτους ο Αχμέντ Μεν Μπελά.
Ο εισηγητής της Ένωσης Κέντρου Γεώργιος Μαύρος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση των έκτακτων μέτρων, του εμφυλίου δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κ.Κ.Ε. 



1964.
 
Παρουσιάστηκε το Σχέδιο Άτσεσον για την λύση του Κυπριακού. Προέβλεπε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, έναντι ανταλλαγμάτων .Παραχώρηση ή μίσθωση της Χερσονήσου της Καρπασίας Χερσονήσου στην Τουρκία και παραχώρηση στην Τουρκία του Καστελόριζου. Θρίαμβος της Ε.Δ.Α. στις δημοτικές εκλογές. Στην Αθήνα και τον Πειραιά επικράτησαν οι αριστεροί υποψήφιοι Νίκος Κιτσίκης και Γεώργιος Κυριακάκος, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκλέχτηκε ο κοινός υποψήφιος Ε.Δ.Α.-Ένωσης Κέντρου Κωνσταντίνος Τσίρος.

1965. Η Μαρία Κάλλας έκανε την τελευταία εμφάνιση στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, με την «Τόσκα». 

1970. Στη Κύπρο έγιναν οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές από την Ανεξαρτησία.15 έδρες κέρδισε  το Eνιαίο Kόμμα της Eθνικόφρονος Παρατάξεως,  που προήλθε από δυνάμεις του Πατριωτικού Μετώπου με επικεφαλής  το Γλαύκο Κληρίδη.
Το ΑΚΕΛ εξέλεξε  9 βουλευτές. Η Προοδευτική Παράταξη με αρχηγό τον Οδυσσέα Ιωαννίδη, ο οποίος προερχόταν από το Πατριωτικό Μέτωπο και στην οποία προσχώρησε και το Προοδευτικό Κόμμα του Νίκου Σαμψών εξασφάλισε 9 έδρες. Η ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη έβγαλε  2 βουλευτές.
Δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στη Βουλή το Δημοκρατικό Εθνικό Κόμμα του Τάκη Ευδόκα.

1975. Το Πράσινο Ακρωτήριο απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Πορτογαλία.

1977 .Στο Πακιστάν στρατιωτικό πραξικόπημα .Ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζία Ουλ Χακ ανέτρεψε  τον Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο.

1978 . Ο Γιούρι Αντρόπωφ κατέστησε την KGB ανεξάρτητη από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΣΣΔ.

 1982. Ο πρώτος ανασχηματισμός του Ανδρέα. Καταργήθηκε το Υπουργείο Συντονισμού και έφυγε ο Λάζαρης. Ο Γεράσιμος Αρσένης ανέλαβε Τσάρος και το θείο βρέφος Υφυπουργός Νέας Γενιάς και Αθλητισμού. Οικουργός Οικονομικών ο Κουλουριάνος.  


1986. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο  της Σαραγόσα ο Νίκος Γκάλης σημείωσε 35 πόντους στον νικηφόρο αγώνα της Εθνικής με τον  Παναμά. (110-81).

 1989. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Κώστας Κάππος έδωσε στη δημοσιότητα δήλωση-ράπισμα για τον Χ. Φλωράκη: «Πιστεύω ότι η συνεργασία ΝΔ-ΚΚΕ  είναι ολέθρια για το ΚΚΕ (…) που τείνει να υποταχθεί σε μικροαστικές και αστικές εκσυγχρονιστικές θέσεις» ανέφερε  μεταξύ άλλων.  Στις ΗΠΑ, ο  αντισυνταγματάρχης των Πεζοναυτών Όλιβερ Νορθ καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο λαθραίας πωλήσεως όπλων στο Ιράν. Του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 150.000 δολαρίων και προσφορά κοινωφελούς εργασίας 1.200 ωρών.

1990.  Στο Βελιγράδι, η Συνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας ακύρωσε την απόφαση της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου και τη διέλυσε. Το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών ανέλαβε την ασφάλεια στο Κόσσοβο  και πήρε τον έλεγχο της τηλεόρασης της  Πρίστινα.

1991. Οι Ρυθμιστικές αρχές έπεισαν το δικαστήριο του Λουξεμβούργου να διατάξει την εκκαθάριση της BCCI με την αιτιολογία ότι ήταν αφερέγγυα. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η BCCI είχε χάσει περισσότερο από το σύνολο του κεφαλαίου της. Οι κεντρικές Τράπεζες εισέβαλαν στο Υποκατάστημα του Λονδίνου στη 1 μ.μ. Ήταν 8 π.μ. στην πόλη της Νέας Υόρκης. Περίπου ένα εκατομμύριο καταθέτες έχασαν τα λεφτά τους
.


1999.
 
Στη Βουλγαρία έγινε η 5η  νομισματική μεταρρύθμιση . Το νέο λεβ ήταν συνδεδεμένο με το γερμανικό μάρκο με ισοτιμία ένα προς ένα Σε σχέση με τα παλιά λεβ  1000 παλιά ήταν ένα νέο. Η Κούβα μήνυσε τις ΗΠΑ για 181 δισεκατομμύρια δολάρια για ζημιές που προκλήθηκαν από 40ετή οικονομικό αποκλεισμό

2001. Οι Αλβανοί και η κυβέρνηση στα Σκόπια κατέληξαν σε κατ αρχήν συμφωνία  για κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τη δήλωση υπέγραψαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Πάντε Πετρόβσκι και ο στρατηγός της αστυνομίας Ρίστο Γκαλέφσκι. Από τους Αλβανούς υπέγραψε ο Αλι Αχμέτι. Η  ειρηνευτική συμφωνία που τερμάτισε μήνες μαχών υπογράφηκε στις 13 Αυγούστου στην Αχρίδα. 

 2003. Η εισαγγελία της Νεαπολέως  εξέδωσε ένταλμα  για τη σύλληψη του τότε Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς για τη συμμετοχή του σε λαθρεμπόριο  τσιγάρων.

2004.Αποθεώθηκε  σε τελετή υποδοχής στο Καλλιμάρμαρο η Εθνική Ποδοσφαίρου, που κατέκτησε στην Πορτογαλία το πρωτάθλημα Ευρώπης.

2005. Tο υπουργικό συμβούλιο, με πρόταση  του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Aν. Παπαληγούρα, επέλεξε  ομοφώνως τον Pωμύλο Kεδίκογλου ως νέο πρόεδρο του Aρείου Πάγου.

2006.O Nίκολα Γκρουέφσκι και ο συνασπισμός του VMRO-DPMNE έλαβαν 303,543 ψήφους στις κοινοβουλευτικές εκλογές στα Σκόπια, (ποσοστό 32,5%),  και εξέλεξαν 45 βουλευτές. Οι κομμουνιστές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του απερχόμενου πρωθυπουργού  Βλάντο Μπούτσκοφσκι πήραν 23,3% και έβγαλαν 32. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών έβγαλε 11.
Στο Σεράγεβο η Προεδρία  της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατέληξε σε απόφαση σχετικά με το μέγεθος, τη δομή και τις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.


2009. Κοντά στο Λίτσφιλντ του Στάφορντσαιρ, βρέθηκε θαμμένος ο μεγαλύτερος Αγγλοσαξονικός θησαυρός που αποτελείτο από περισσότερα από 3000 κομμάτια από Χρυσός, ασήμι και σμάλτο. 
Στη Βουλγαρία έγιναν  βουλευτικές εκλογές 


2014
. Οι Νοβορώσοι αυτονομιστές του Ντονμπάς εκκένωσαν το Σλαβιάνσκ που περιήλθε στις δυνάμεις του Κιέβου.

 2015. Δημοψήφισμα στην Ελλάδα σχετικά με το μνημόνιο. Το 61.31% απάντησε «όχι» στο μνημόνιο.

2016 . Το  διαστημικό σκάφος «Ήρα» εισήλθε  στην τροχιά του Δία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος από την Γη  πλησίασε το μεγαλύτερος πλανήτη του ηλιακού συστήματος.

2017. Σχεδόν μετά από τρία χρόνια αγώνα ενάντια σε διάφορες ομάδες τζιχαντιστών, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός κατέλαβε την  πόλη της Βεγγάζης.

2018. Η Λιθουανία έγινε το 38° μέλος του ΟΟΣΑ

2020. Στην Κροατία, έγιναν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. O Συνασπισμός της HDZ με επικεφαλής τον Αντρέι Πλενκόβιτς έλαβε       37.26%  και εξέλεξε   66 βουλευτές.


2022. Το ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΣΤΑΝ  κάηκε  με λίγο αεράκι. Κόλαση στο Πόρτο Γερμανό και στο Πικέρμι. Εκκενώθηκε ο Μύτικας,