3/7/24

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 3 Ιουλίου 1922 στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» δημοσιεύτηκε συνέντευξη του στρατηγού Αλέξανδρου Κοντούλη που ήταν ο διοικητής του Μετώπου της Μικράς Ασίας. Ο στρατηγός Κοντούλης 32 ημέρες πριν την αυτοδιάλυση της Στρατιάς δήλωνε ότι η Στρατιωτική Καταστροφή του ΚΕΜΑλ ήταν απολύτως δυνατή και τόνιζε ότι δεν υπήρχε κανένας στρατιωτικός λόγος για την εκκένωση της Μικράς Ασίας


 


Ο Αλέξανδρος Κοντούλης υπήρξε ένθερμος οπαδός της Μεγάλης Ιδέας και υπήρξε ένα από τα βασικά μέλη της υπέρτατης αρχής της Εθνικής Εταιρείας και για μια δεκαετία πρόεδρος της «Σκοπευτικής Εταιρείας» .

 Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 29 Δεκεμβρίου 1858. Καταγόταν από οικογένεια γαιοκτημόνων. 

Ο πάππος του Κωνσταντής Κοντούλης ήταν Δημογέρων το 1805. Υιός της αδελφής του ήταν ο Στρατηγός Χαρίλαος Αναστασίου Κριεκούκης. 

Ο Αλέξανδρος Κοντούλης σε ηλικία 20 ετών μετείχε ως εθελοντής στην επανάσταση της Ηπείρου του 1878. Τότε συνελήφθη από τους Τούρκους και καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και αμέσως κατατάχθηκε ως εθελοντής .Εξήλθε ως ανθυπολοχαγός του πεζικού το 1885 από τη Σχολή Υπαξιωματικών .

Το 1886 συμμετείχε στις συμπλοκές που σημειώθηκαν  στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

 Στον  Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 υπηρέτησε ως υπολοχαγός στην 3η ταξιαρχία του  Κωνσταντίνου Σμολένσκη  Για την ηρωική και σπουδαία δράση του στην καθ΄ όλη διάρκεια του πολέμου προήχθη επ΄ ανδραγαθία σε λοχαγό και του απένειμαν τον Αργυρού Σταυρό του Σωτήρος. 

Το 1904 ως λοχαγός μαζί με τους ανθυπολοχαγούς Π. Μελά, Γ. Κολοκοτρώνη και Α. Παπούλα μετέβη στη Μακεδονία για την οργάνωση του Μακεδονικού Αγώνα. 

Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο έχοντας τον βαθμό του συνταγματάρχη ανέλαβε διοικητής των ευζωνικών ταγμάτων της Ηπείρου. Κατά την μάχη της Αετοράχης καθώς και στη μάχη του Μπιζανίου τραυματίσθηκε. 

Την περίοδο 1917 – 1920 φέροντας τον βαθμό του υποστράτηγου ανέλαβε Διοικητής της 4ης Μεραρχίας (Ναυπλίου) . 

Δύο μήνες μετά τις εκλογές του 1920, αρχές του 1921, διορίστηκε από την κυβέρνηση Γούναρη διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού στη στρατιά της Μικρασιατικής Εκστρατείας, θέση που διατήρησε μέχρι τον Ιούνιο του 1922.

Ο στρατηγός Κοντούλης ήταν αντιβενιζελικός. Ηταν «Γουναρικός». Τον μετέθεσαν για «λόγους υγείας» επειδή δεν δεχόταν την εκκένωση. 

Και τον αντικατέστησαν με τον ΠΡΟΔΟΤΗ Τρικούπη της Οικογενείας των Πρακτόρων και ο οποίος είχε προϊστορία στο να το βάζει στα πόδια. Στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 δεν πολέμησε .Ήταν «επιτελικός»  στο Επιτελείο της 1ης Μεραρχίας που το έβαλε πρώτη στα πόδια.



 

3 ΙΟΥΛΙΟΥ 1948. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μπίγκαρτ που πήγε στο "Βουνό" μέσω Βελιγραδίου, και όχι μέσω Θεσσαλονίκης και που πήρε συνέντευξη από τον "Μάρκο" στην Αετομηλίτσα , πέρασε στις ελληνικές γραμμές τον παρέλαβε ο Αμερικανός Σύνδεσμος

Η εμφάνιση του κ. Μπίγκαρτ  επι του ελληνικού εδάφους αποκάλυψε τα ψεύδη και τα παραμύθια  της Ιντέλιζενς Σέρβις και των Κομμουνιστών για την δολοφονία του Τζώρτζ Πολκ
24 μέρες μετά την δολοφονία του Πολκ, οι Αμερικανοί έστειλαν στον Μάρκο έναν ανταποκριτή μέσω Βελιγραδίου και του είπαν να επιστρέψει μέσω Ελλάδος για να μάθουν και οι πλέον χαζοί Έλληνες ότι ο δρόμος για το «Βουνό», δηλαδή τις Πρέσπες περνούσε από το Βελιγράδι και ΟΧΙ από την Θεσσαλονίκη


3 ΙΟΥΛΙΟΥ 1941 . Ο Πατριωτισμός του Στάλιν . Η ομιλία του Σήφη από τα μεγάφωνα προς τον σοβιετικό λαό


Η ομιλία από το ραδιοφωνικό Στούντιο της Μόσχας  του Προέδρου της Κρατικής Επιτροπής Άμυνας Ι. Β. Στάλιν στις 3 Ιουλίου 1941 ήταν η πρώτη,  μετά τη Γερμανική Επίθεση , ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ έκκληση του επικεφαλής της κυβέρνησης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν στον σοβιετικό λαό

Πριν , στις 22 Ιουνίου, υπήρξε μόνο η ομιλία του Μολότοφ. 

Το γεγονός ότι ο Στάλιν δεν απευθύνθηκε στον λαό αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου εξακολουθεί να απασχολεί τους «μελετητές» .

 Σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Μολότοφ,     ο Στάλιν δεν ήθελε να εκφράσει τη θέση του, σε συνθήκες που δεν ήταν ακόμη σαφείς. 

Πάντως προετοίμαζε το ΝΕΟ στοιχείο. 

Τον Πατριωτισμό.

Η ομιλία άρχιζε με τις λέξεις: «Σύντροφοι! Πολίτες! Αδελφοί και αδελφές! Στρατιώτες του στρατού και του ναυτικού μας! Σας απευθύνω έκκληση, φίλοι μου!» 

Ο Στάλιν στη συνέχεια μίλησε  για τα δεινά στο μέτωπο, στις περιοχές που καταλάμβανε  ο εχθρός και για τους βομβαρδισμούς των πόλεων, και είπε: «Ένας σοβαρός κίνδυνος κρέμεται πάνω από την πατρίδα μας».

Είπε ότι οι Γερμανοί δεν είναι «Ανίκητοι» και θυμήθηκε το παράδειγμα της ήττας των στρατευμάτων του Ναπολέοντα. 

Αυτό το είχε τονίσει και ο Μόλοτοφ στις 22 Ιουνίου.

Ο Στάλιν αρνήθηκε ότι η σύναψη του συμφώνου μη επίθεσης ήταν λάθος και τόνισε ότι «βοήθησε να διασφαλιστεί ενάμισης χρόνος ειρήνης».

Ο Στάλιν ,ζήτησε τη δημιουργία λαϊκών πολιτοφυλακών και τη διεξαγωγή ανταρτοπόλεμου πίσω από τις γραμμές του εχθρού και τόνισε τον Παλλαϊκό χαρακτήρα του Πολέμου αφήνοντας στην άκρη την ταξική Πάλη.  

« Ο πόλεμος με τη ναζιστική Γερμανία δεν είναι μόνο πόλεμος μεταξύ δύο στρατών. Ταυτόχρονα, είναι ένας πόλεμος ολόκληρου του σοβιετικού λαού . Ο σκοπός αυτού του πανεθνικού Πατριωτικού Πολέμου εναντίον των φασιστών καταπιεστών δεν είναι μόνο να εξαλείψει τον κίνδυνο που πλανάται πάνω από τη χώρα μας, αλλά και να βοηθήσει όλους τους λαούς της Ευρώπης που στενάζουν κάτω από τον ζυγό του γερμανικού φασισμού.

 Ο ολοκληρωτικός πόλεμος για την ελευθερία της πατρίδας πρέπει να συγχωνευθεί με τον αγώνα των λαών της Ευρώπης και της Αμερικής για την ανεξαρτησία τους και για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Η ΕΣΣΔ δεν είναι μόνη της. Εντάσσεται στο ενιαίο μέτωπο λαών που υπερασπίζονται την ελευθερία, ενάντια στην υποδούλωση και την απειλή της υποδούλωσης από τους Χιτλερικούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη ανακοινώσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια στην ΕΣΣΔ».

Ο σκοπός της ομιλίας του Στάλιν, ήταν να διαλύσει τις αμφιβολίες, τη δυσπιστία, το άγχος και να κινητοποιήσει τις λαϊκές δυνάμεις να αντισταθούν στη "φασιστική εισβολή". 

Στην ομιλία του απευθύνθηκε  στον «πατριωτισμό», ως  στοιχείο ενοποιητικό και ως μέσο άμβλυνσης και άρσης των διαφορών. 

Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Στάλιν έκανε τους ακροατές του  να αισθάνονται σημαντικοί και μοναδικοί , αναφερόμενος στον «μεγάλο ρωσικό λαό» και είπε ότι υποχρέωση κάθε Ρώσου ήταν «να συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο».

Ωστόσο, η «ραδιοφωνική ομιλία» που σχεδιάστηκε ως σημείο καμπής δεν ακούστηκε από τον λαό.

 Από τις 25 Ιουνίου, μια εβδομάδα πριν από την ομιλία του Σήφη, με απόφαση του Συμβουλίου των Λαϊκών Κομισάριων της ΕΣΣΔ , (ΝΑΡΚΟΜ) διατάχθηκε η κατάσχεση εντός 5 ημερών ΟΛΩΝ των ραδιοφώνων  που ήταν διαθέσιμα προκειμένου «να αποτραπεί η εχθρική προπαγάνδα». 

Εξαίρεση  έγινε για τους οι ξένους διπλωμάτες, τους ξένους δημοσιογράφους και ορισμένους σοβιετικούς αξιωματούχους.

Όλοι οι άλλοι μπορούσαν να ακούσουν μόνο ένα πρόγραμμα που μεταδιδόταν στο ραδιοφωνικό δίκτυο της πόλης της Μόσχας με ενσύρματα μεγάφωνα . 

Αυτοί την άκουσαν στις 3 Ιουλίου. 

Όταν  κατάλαβαν το πρόβλημα, το ραδιοφωνικό μήνυμα  τυπώθηκε στην εφημερίδα "Πράβντα" και αργότερα εκδόθηκε ξεχωριστά με τη μορφή φυλλαδίου.

Πάντως το μήνυμα Στάλιν δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στην αρχή αλλά Πανικό. 

 Όλοι έφευγαν προς τα μετόπισθεν καταστρέφοντας τα πάντα για να μην τα βρουν οι Γερμανοί.

3 ΙΟΥΛΙΟΥ 1995. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. ΤΕΘΗΚΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΤΑΞΑ ΤΗΝ ΧΡΗΗΣΗ ΠΥΡΟΣ ΕΑΝ ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ ΤΗΣ ΓΙΟΥΛ ΕΠΑΓΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Ο ΑΓΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στις 3 Ιουλίου 1956  η Αγγλική προπαγάνδα επέδειξε στους Δημοσιογράφους τα (λίγα) ΟΠΛΑ 
 της ΕΟΚΑ που βρήκαν


 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΖΙΝΑ. Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΗΣ (ΤΟ 1957) ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΦΑΪΖΕΡ (ΤΟ 2021).

ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 1957. ΑΣΦΑΛΗΣ (ΠΡΑΣΙΝΗ )ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΒΜΑ . 
ΟΠΩΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
60  ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΠΑΝ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΨΕΚ ΟΤΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΜΠΟΛΙ ΗΤΑΝ ΑΣΦΑΛΕΣ 

 

ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 55. ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ. Η ΠΡΟΚΉΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΥΝΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ Η ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΖΗΜΕΝΣ

3 ΙΟΥΛΙΟΥ 1955.
 Εν μέσω της Κυπριακής Θεομηνίας, υποβλήθηκε η Παραίτηση Καραμανλή λόγω Ζήμενς.
Ο κλεφτολουμπινέ Κώστας, κανόνισε η παραίτηση να φθάσει στον Κανελλόπουλο που ήταν ο ανταυτού του Παπάγου ενώ βρισκόταν εν πλω προς την Επίδαυρο. 
Πήγαινε μαζί με τον Λάμπρο κρουαζιέρα για να ζήσουν τον Έρωτά τους.


 





Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ

Η Μικρασιατική Προδοσία .102 χρόνια μετά ο Σπύρος Χατζαρας αποκαλύπτει τους Προδότες

Οι Λαντινόπουλοι της Σαλανίκ και οι Τσιφούτηδες Τοκογλυφόπουλοι Λομπαρντέλλι

 

Οι Τουρκόπουλοι, οι Προδοτόπουλοι, οι Λαντινόπουλοι, και οι Λομπαρντέλλι

Οι Ρωμαίοι της Ανατολής , οι «Βυζαντινοί», που μιλούσαν Ελληνικά, και όχι "Βυζαντινά" αποκαλούσαν το στρατιωτικού Σώμα που ίδρυσε ο «Βυζαντινός» Αλέξιος Κομνηνός, και στο οποίο υπηρετούσαν οι γιοί των Ευγενών που έπεσαν μαχόμενοι για την Αυτοκρατορία, «Οι Αρχοντόπουλοι».
 
Με αυτό το πρότυπο, τους "Αρχοντόπουλους" οι «Βυζαντινοί», ονόμασαν τα μισθοφορικά σώματα του συγκροτούσαν από Τούρκους, «Τουρκόπουλους».
 Έτσι τους έλεγαν και οι "δυτικοί" όταν εμφανίστηκαν στην καθ' ημάς Ανατολή.

 Με αυτό το γλωσσικό προηγούμενο δημιούργησα και εγώ τα επίθετα «Προδοτόπουλοι» και «Οβριούπουλοι». 

Και από τους «Οβριόπουλους» περνάμε στους σαλονικιούς «Λαντινόπουλους». 

Τα «Λαντίνο» είναι η «μυστηριώδης γλώσσα που μιλούσαν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, και που ήταν μείγμα Εβραϊκών και Ισπανικών.

 Από τα «Λαντίνο» που μιλούσαν στην Σαλανίκ, με τον τύπο «Τουρκόπουλος» προήλθε ο Λαντινο-πούλος. 

Πάμε τώρα στους Εβραίους Τραπεζίτες , τους Τοκογλυφόπουλους που εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο και οι οποίοι μετανάστευσαν από την Λομβαρδία. 

 Το επιτόκιο τους ήταν το «Λόμπαρντ» που αποτελεί ακόμα στις μέρες το επιτόκιο του Σίτυ. Και φυσικά γέλασα όταν διάβασα ότι η Κλάρα Λομπαρντέλλι (Lombardelli) έγινε προχθές υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική.

 Λομπαρντελλι, Λαντινόπουλοι,Μαγιόρκα-ίνηδες, Σαραγοσόπουλοι όλοι παιδιά του Κερατά Θεού. 

 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Ημέρες του 1974. Στις 3 Ιουλίου , δώδεκα ημέρες πριν το πραξικόπημα, στην Λευκωσία. ο Ετσεβίτ διατύπωσε επίσημα από το Βήμα της Τουρκικής Βουλής την απαίτηση για την πολιτική "ισότητα" των Τούρκων της Κύπρου που δεν ήταν "μειονότητα" αλλά Συστατικός Λαός. Ο Προδότης Μακάριος το γνώριζε όταν καλούσε τον Αττίλα.

Το 50%-50% που είναι η βάση της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό από το 1974, παρουσιάστηκε πριν το πραξικόπημα της Εθνικής Φρουράς και απευθυνόταν στο Μακάριο με την έγκριση του συμμαχικού παράγοντα


 50 χρόνια μετά την Προδοσία της Κύπρου, δεν είναι σαφές εάν οι διπλωμάτες ενημέρωσαν τους στρατιωτικούς για την δήλωση του Ετσεβίτ στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την πολιτική ισότητα των Τούρκων με τους Έλληνες στην Κύπρο  και για το ΟΧΙ στην "Ένωση"
 και ΟΧΙ στην Διχοτόμηση.

Από τις δηλώσεις Γκιουνές στις 2 Ιουλίου στο Βουκουρέστι,  και        του Ετσεβίτ στις 3 Ιουλίου ήταν σαφές ότι  οι Αμερικανοί δεν θα επανέφεραν το σχέδιο Άτσεσον και ότι οι πληροφορίες που μετέφερε  ο Γκας Αβράκωτος  προς τον Ιωαννίδη ήσαν αέρας Κοπανιστός.

Οι διπλωμάτες όμως, ενημέρωσαν τους στρατιωτικούς για την ανακοίνωση Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας που έδειχνε πως        έβλεπαν οι Τούρκοι το καθεστώς των Αθηνών και    απέλασαν τον καημένο τον Σύμβουλο Τύπου.


Στην Λευκωσία, στις 3 Ιουλίου οι Πραιτωριανοί του Μούσκου 
επιτέθηκαν σε στρατιώτες που φώναζαν συνθήματα εναντίον του

Η 3η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 3η Ιουλίου είναι η 185η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024 . Απέμειναν 181 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου .

321. Ο άγιος Κωνσταντίνος υπέγραψε το διάταγμα που καθιέρωσε την Κυριακή αργία ως ημέρα ξεκούρασης και αφιερωμένη στις θρησκευτικές τελετές. Εθνικών και χριστιανών.

324. Η  Μάχη της Ανδριανούπολης. O Άγιος Κωνσταντίνος νίκησε τον Λικίνιο, ο οποίος διέφευγε στο Βυζάντιο.

987.Ο αρχιεπίσκοπος της Ρενς, Ανταλμπερόν με την άδεια του Πάπα Σιλβέστρου Β΄ συγκάλεσε , μετά τον θάνατο του βασιλιά Λοθάριου και του γιου του, σύνοδο ευγενών που εξέλεξε στις 3 Ιουλίου 987τον Ούγο Καπέτο ως νέο κληρονομικό βασιλιά των Φράγκων. Ο Ούγος Καπέτος διηύθυνε μια μπεριοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στο Παρίσι και την Ορλεάνη. Στην χώρα του υπήρχαν γύρω στις 150 μορφές νομισμάτων και ομιλούνταν 12 γλώσσες.

1035.  Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έγινε  Δούκας της Νορμανδίας.

1194. Στο δάσος του Φρετεβάλ, στην Κοιλάδατου Λουάρ, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αιχμαλώτισε την οπισθοφυλακή του  Φίλιππου Β΄ της Γαλλίας ο ίδιος ο Γάλλος Βασιλιάς  μετά βίας γλύτωσε την σύλληψη. Τράπηκε σε φυγή αφήνοντας σημαντικά  έγγραφα στα χέρια του Ριχάρδου και το Ταμείο.

1450 .Οι Επαναστάτες του Κεντ, με επικεφαλής τον Τζακ Κέιντ μπήκαν στο Λονδίνο  το λεηλάτησαν, και αποκεφάλισαν μερικά μέλη της βασιλικής αυλής.

1528. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ εξέδωσε τη Βούλα που νομιμοποιούσε το τάγμα των Καπουτσίνων.


1620. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε στην Ουλμ, με τη μεσολάβηση Γάλλων διπλωματων, η συμφωνία μη επιθέσεως ανάμεσα στην Ευαγγελική Ένωση και την Λίγκα των Καθολικών. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Προτεσταντική Ένωση δήλωσε ουδετερότητα και σταμάτησε την υποστήριξη προς τον Φρειδερίκο Ε της Βοημίας.. Ο ισχυρότερος προτεστάντης ηγεμόνας, ο λουθηρανός εκλέκτορας της Σαξονίας, συντάχθηκε με τον αυτοκράτορα. 

1642.   Έληξε η ναυμαχία της Βαρκελώνης, μεταξύ του γαλλικού και ισπανικού στόλου με νίκη των Γάλλων  . Η ισπανική αρμάδα θα αποσύρθηκες στη Μαγιόρκα για να κάνει τις επισκευές.

1702. Στο πλαίσιο του πολέμου για την ισπανική διαδοχή, η Αυστρία  κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία και την Ισπανία.

1715. Κυριακή 3 Ιουλίου. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο Παλαμήδι. Η φρουρά, τους επιτέθηκε μέσα στην Τάφρο,   και  τους ανέτρεψε.


1735 .Ο Κάρολος των Βουρβόνων στέφτηκε  βασιλιάς των Δύο Σικελιών στον  καθεδρικό ναό του Παλέρμο.

1773. Η μάχη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Μια από τις βασικές μάχες του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1768-1774. 5600 Ρώσοι κατατρόπωσαν 30.000 Τούρκους. Οι Ρώσοι είχαν 180 απώλειες και οι Τούρκοι πάνω από 5,000. 

1778. Ο Φρειδερίκος της Πρωσίας, μετά από άγονες διαπραγματεύσεις   με την Αυστρία, στις 3 Ιουλίου  της κήρυξε τον πόλεμο, και μετά δυο μέρες ο στρατός του πέρασε τα βουνά και μπήκε στη Βοημία. Έτσι άρχισε ο πόλεμος της Βαυαρικής διαδοχής.

1790. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-σουηδικού πόλεμου, (1788-1790) , ο  σουηδικός  στόλος που είχε αποκαλεστεί από τον Τσιτσαγκόφ  στον κόλπο του  Βίμποργκ, κατάφερε να διαφύγει με μεγάλες όμως απώλειες.


1821.Ο Καπουδάν Πασάς Καράς Αλής με  36 πλοία κανονιοβόλησε  τη Σάμο και επιχείρησε απόβαση αλλά η δύναμη αποβάσεως,  υπέστη  πανωλεθρία.

1826. Οι δυνάμεις του Κιουταχή, (10.000 άνδρες) που είχαν εισβάλει στην Αττική, κατέλαβαν την Μονή Πετράκη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια και το Χάνι του Χασεκή, και άρχισαν την πολιορκία της Ακροπόλεως με  26 πυροβόλα.

1830. Στον Καύκασο. άρχισε η πολιορκία της ρωσικής Φρουράς 500 ανδρών που υπερασπιζόταν το φρούριο στη Γκάγκρα της Αμπχαζίας υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Έσσε .

1849. Τα Γαλλικά στρατεύματα. (6000 άνδρες ) που νίκησαν τους Γκαριβαλδίνους εισήλθαν στη Ρώμη και αποκατέστησαν την εξουσία του Πάπα Πίου IX, καταλύοντας τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.

1863.  Άρχισε τις εργασίες  της στο Σιμπίου η Δίαιτα της Τρανσυλβανίας. Ην αποτελούσαν 125 βουλευτές.48 Ρουμάνοι, για 1.300.913 κατοίκους. (έναςανά 28.280). 44 Ούγγροι,  για 568.172 κατοίκους (ένας ανά 12.913 ) και 33 Σάξονες: 33  για 204.031 κατοίκους (ένας βουλευτής για 6.370 άτομα). Την ίδια ημέρα ο Στρατός των Βορείων νίκησε το στρατό της Συνομοσπονδίας στο Γκέτισμπεργκ.

1866. Κατά τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμο, οι Πρώσοι συνέτριψαν τον Αυστριακό στρατό στη μάχη του Κένινγκραντς και τους υποχρέωσαν να συνάψουν την ειρήνη της Πράγας. Από τις δυο πλευρές πολέμησαν συνολικά με συνολικά 436.000 στρατιώτες και χρησιμοποιήθηκαν 1.700 κανόνια. Οι Αυστριακοί είχαν περίπου 43.000 νεκρούς, τραυματίες, και αγνοούμενους. Οι αιχμάλωτοι καταμετρήθηκαν με ακρίβεια. Ήσαν 22.170.  Η Πρωσία έγινε  η ηγέτιδα δύναμη του γερμανικού έθνους. Την ίδια ημέρα κατά τον τρίτον ιταλικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας στην μάχη του Μόντε Σουέλο οι Γκαριβαλδίνοι νίκησαν την 8η Μεραρχία των Αυστριακών που διοικούσε  ο στρατηγός  Φον Κουν.

1881. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλαν Ομπρένοβιτς κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Σιδηροδρόμου  Βελιγραδίου-Νις.
 
1882. Με πρόταση του Χαρυ του Επτωχεύσαμεν Τρικούπη η Βουλή ψήφισε την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, η οποία ολοκληρώθηκε το 1931.

1896. Η Εθνική Εταιρεία  συγκρότησε και απόστελλε  στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία οκτώ ανταρτικές ομάδες δυνάμεως 500 ανδρών, υπό τους Χρ. Βερβέρα, Παπαδήμα, Λεπενιώτη, Γούλα, Γκρούτα και Αθ. Μπρούφα, με σκοπό
την δημιουργία επαναστατικών εστιών.

1905. Η  Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 ψήφους υπέρ και 233 κατά ψήφισε το νόμο  σχετικά με τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

1907.Οι Μακεδονομάχοι  Τόμπρας και Πλατανιάς με τις ομάδες τους συνεπλάκησαν  με βουλγαρική συμμορία στα Κορέστια και εξοντωσαν 10 κομιτατζήδες, ανάμεσά τους και τον αρχικομιτατζή Κορσάκωφ.

1908.  Στο Ρέσεν της Αχρίδας ο  Άχμεντ Νιαζί Μπέη με την έγκριση της Επιτροπής για την Ένωση και την  Πρόοδο έκανε τη δήλωση για Συνταγματική μοναρχία. H πρώτη ένοπλη ομάδα 160 Νεοτούρκων ξεκίνησε από τη Ρεσεν της Βουλγαρίας προς το Μοναστήρι. O Ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέρ ανακάλυψε το «Δίσκο της Φαιστού» στο υπόγειο δωματίου του Μινωικού Ανακτόρου της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. 

1915. Στην Τουρκία τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα.

1916 . Έγινε στο Λονδίνο η δίκη της καταστροφής του Τιτανικού. Οι δικαστές έκριναν ότι «το πλοίο βυθίστηκε ως αποτέλεσμα σύγκρουσης με παγόβουνο που προκλήθηκε από την υπερβολική ταχύτητα με την οποία έπλεε. Κανείς δεν θεωρήθηκε ποινικά υπεύθυνος για τη βύθιση του Τιτανικού, καθώς οι καιρικές συνθήκες αναγνωρίστηκαν ως η κύρια αιτία της καταστροφής

1921. Μικρασιατική Εκστρατεία. Έληξε με νίκη των ελληνικών όπλων η διήμερη μάχη του Τσαούς Τσιφλίκ – Υψώματος 1799, που υ πήρξε μία από τις πλέον αιματηρές μάχες της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Στις 0545 της 3ης/16ης Ιουλίου οι τουρκικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί βόρεια του Τσαούς Τσιφλίκ, ύστερα από ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού εκτόξευσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του 33ου Συντάγματος που ηταν ενισχυμένο με το ΙΙ/44 Τάγμα, και λόχος Σκαπανέων. Διεξήχθη επί μία ώρα γιγαντομαχία δια της λόγχης και χειροβομβίδων. Στο τέλος υπερίσχυσε ολοκληρωτικά το 33ο Σύνταγμα Πεζικού, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τραπούν σε φυγή προς τον βορρά. Δεξιότερα, το πρωί της 3ης Ιουλίου και ύστερα από συνδυασμένη ενέργεια των Ιης και ΙΙας Μεραρχιών, καταλήφθηκε το ύψωμα 1799. Η δεξιά πτέρυγα της Τουρκικής τοποθεσίας είχε διαρρηχθεί. Κατόπιν της απώλειας της ισχυρά οχυρωμένης τοποθεσίας Τσαούς Τσιφλίκ – Καρατάς Νταγ, η Τουρκική ηγεσία αποφάσισε την σύμπτυξη των δυνάμεων της προς το Δορύλαιο. Οι ελληνικές απώλειες ήταν; Νεκροί 28 Αξιωματικοί και 392 οπλίτες. Αγνοούμενοι 151 οπλίτες.. Τραυματίες 65 αξιωματικοί και 1807 οπλίτες.


1940. Οι Βρετανοί με πρόσχημα την αποτροπή παράδοσης του γαλλικού στόλου στους Γερμανούς επιτέθηκαν αιφνίδια την μοίρα του Γαλλικού στόλου στον λιμένα Μερς Ελ Κεμπίρ, και βύθισαν τα περισσότερα πλοία. Σκοτώθηκαν 1297 Γάλλοι.


1941
 . Η ομιλία του Στάλιν από το ραδιόφωνο προς τον σοβιετικό λαό που δεν την άκουσε αφού τα ραδιόφωνα είχαν κατασχεθεί από τις 25 Ιουνίου. Την άκουσαν από τα Μεγάφωνα όπου αυτά λειτουργούσαν  στις πόλεις. Το κείμενο της ομιλίας τυπώθηκε στην εφημερίδα "Pravda" της 3ης Ιουλίου 1941 και αργότερα εκδόθηκε ξεχωριστά με τη μορφή φυλλαδίου.

1944. Οι σοβιετικοί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μπαγκρατιόν» απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. 100.000 Γερμανοί στρατιώτες παραδόθηκαν. Η αγγλοαμερικανική αεροπορία βομβάρδισε τη Ρούσε στη Βουλγαρία


  1948
. Η Αλβανία ζήτησε από όλους τους πολίτες της       Γιουγκοσλαβίας. να φύγουν από τη χώρα.
 Ο  ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε από τους Κομμουνιστές  το Επταχώρι στην Πίνδο, που ηταν η έδρα του Βραχνού στον Πόλεμο του 1940. Στον Γράμμο κατελήφθη το ύψωμα κλέφτης

 1954. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταργήθηκε το δελτίο παροχής τροφής που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


1955. 
Εν μέσω της Κυπριακής Θεομηνίας, η Παραίτηση Καραμανλή λόγω Ζήμενς , ενώ πήγαινε μαζί με τον Λάμπρο κρουαζιέρα στην Επίδαυρο. Στην Κύπρο. προκήρυξη του Διγενη για τη φιλία και την αγάπη των ελλήνων πατριωτών  προς τους Τουρκοκύπριους συνοίκους

1956 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ενέκρινε την έναρξη των πτήσεων των «U-2» πάνω από το έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης. Οι πτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το Μάιο του 1960 όταν καταρρίφθηκε ο Γκάρι Παόυερς.
Στην Κύπρο  καταδικάστηκε  σε θάνατο ο 23χρονος αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α.-Ιάκωβος Πατάτσος με την κατηγορία ότι σκότωσε Τούρκο αστυνομικό, αν και δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του, με μόνη την ψευδομαρτυρία μιας Τουρκοκύπριας. Απαγχονίστηκε από τις Αγγλικές δυνάμεις κατοχής της Κύπρου στις 9 Αυγούστου 1956, στις Κεντρικές φυλακές Λευκωσίας, μαζί με τους συναγωνιστές του Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ. Τάφηκε στον περίβολο των Κεντρικών φυλακών, στο χώρο που αποκαλείται Φυλακισμένα μνήματα.  
Η πολωνική κυβέρνηση επέτρεψε τη μετανάστευση των Εβραίων στο Ισραήλ. 

1960 .Ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε  το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ με το τραγούδι «Κυπαρισσάκι», το οποίο ερμήνευε η Νάνα Μούσχουρη. 
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ απαγόρευσε την εισαγωγή κουβανικής ζάχαρης

1962 . Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλγερίας μετά από 132 χρόνια γαλλικής κατοχής, αφού το 75% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ αυτής της απόφασης στο δημοψήφισμα της 1ης Ιουλίου. Η (εξόριστη) προσωρινή κυβέρνηση της Αλγερίας επέστρεψε στο Αλγέρι

1963. Ογδόντα εννέα άτομα δηλητηριάστηκαν από κόλλυβα με παραθείο στο χωριό Χείμαρρος Σερρών.

1964. Περίπου 300 νεαροί με επικεφαλής τον λογοτέχνη Ρένο Αποστολίδη αποσπάστηκαν από την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Δημάρχου Γεωργίου Πλυτά, και επιτεθήκαν στη Βουλή . Μερικοί έφτασαν μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κατά του Γεωργίου Παπανδρέου. Συνελήφθησαν 30.

1965. Εικοσιτετράωρη απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων εξ αιτίας της αύξησης των νοσηλίων τους.

1967. Τραγωδία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, λίγο μετά την προσγείωση του βασιλικού αεροσκάφους με τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία, υποχώρησε λόγω του συνωστισμού η εξέδρα που είχε στηθεί ενώ ο Κωνσταντίνος επιθεωρούσε το άγημα. Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες.

1972. Η Ινδία και το Πακιστάν υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία, η οποία τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο του 1971.

1973. Άρχισε στο Ελσίνκι η Διάσκεψη για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). 


1974
.Η Αθήνα απέλασε τον ακόλουθο Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας. Ο Ετσεβίτ εμφάνισε την απαίτηση πολιτικής ισότητας των Τούρκων στην Κύπρο και είπε προς τον Μακάριο ότι οι Τούρκοι είναι συστατικός λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μειονότητα. Υπογράφηκε από τους Νίξον και Μπρέζνιεφ η συνθήκη μεταξύ της ΕΣΣΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών για τον περιορισμό των υπόγειων δοκιμών πυρηνικών όπλων που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Δεκεμβρίου 1990 , σχεδόν 16 χρόνια μετά την υπογραφή.

1976 . Στην Ουγκάντα. Iσραηλινοί κομάντος απελευθέρωσαν τους ομήρους του Airbus της Air France στο αεροδρόμιο Έντεμπε .300 νεκροί από τις δυνάμεις της Ουγκάντα.  
Υπογράφηκε στη Βόννη συμφωνία για την προμήθεια δύο πυρηνικών σταθμών στο Ιράν από τη δυτικογερμανική εταιρεία «Kraftwerkunion» . 

1981. Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε ένα σύντομο άρθρο σχετικά με την εμφάνιση ενός «σπάνιου καρκίνου» στους ομοφυλόφιλους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. Ηταν η πρώτη ανακοίνωση για την επιδημία του AIDS.

1983. Στο Βελιγράδι, έληξε η έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι κοντά στην Τζάκοβιτσα πέντε Αλβανοί από την οικογένεια Κράσνικι.επιτέθηκαν στην σερβική οικογένεια Σάριτς. Σκοτώθηκε ο Μίοντραγκ Σάριτς (43).

1985 . Ο Φραντσέσκο Κοσίγκα  ορκίστηκε ως ο όγδοος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

1987 . Στη Γαλλία», καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο λεγόμενος «Χασάπης της Λυών», Κλάους Μπάρμπι .

1988 . Το αμερικανικό ναυτικό κατέρριψε στον Περσικό Κόλπο ένα A300 της Iran Air που εκτελούσε την πτήση 655. 298 άτομα σκοτώθηκαν. Το αμερικάνικο ναυτικό απέδωσε το έγκλημα σε λάθος του ραντάρ του «USS Vincennes». Άνοιγμα της δεύτερης γέφυρας που διασχίζει τον Βόσπορο της «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ».

1990. Η Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1992. Στο Μόσταρ, οι Κροάτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κήρυξαν την πόλη ως πρωτεύουσα της Χέρτζεκ-Μπόσνα. 
Ο Μπετίνο Κράξι μίλησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων στην Ιταλία. 

1994.Τρομοκρατική επίθεση στο μετρό του Μπακού.

1995. Η εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Μπάσκετ έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τουρνουά της Αθήνας. Η νίκη προκάλεσε επίθεση στην ελληνικη πρεσβεία στο Βελιγράδι.

1996. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κέρδισε το 53.82%, και εκλέχτηκε. Ο αντίπαλος του κομμουνιστής Ζιουγκάνοφ έλαβε το 40,31%.

2000. Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση του Ιβαν Κοστώφ κατήγγειλε τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2001. Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη, είπε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο και αρνήθηκε να σχολιάσει το κατηγορητήριο. Ένα ρωσικό αεροπλάνο Tupolev Tu-154 συνετρίβη κοντά στο Ιρκούτσκ. Και οι 145 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν.


2002. Βρέθηκε  η κεντρική γιάφκα της  «17Ν» στη συμβολή των οδών Πάτμου 84 και Προμηθέως στα Πατήσια.Βρέθηκαν το λάβαρο και τη σημαία της οργανώσεως, οι αντιαρματικές ρουκέτες που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας το 1988, και μεγάλος αριθμός όπλων που είχαν κλαπεί από το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα.

2004.Στην Ισπανία: ο Θαπατέρο επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας του PSOE,  με 95% τους πληρεξούσιων  στο συνέδριο του κόμματός του.

2005.Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας υπό τον  Σαλί Μπερίσα κέρδισε  τις γενικές εκλογές στην Αλβανία. Σε μια «εγκάρδια» τελετή, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινίασαν στη γέφυρα των Κήπων την έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.Δύο νεκρούς, και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε  η ξαφνική νεροποντή που έπληξε την Αττική

2008 .Το Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον διοικητή της 28ης Μεραρχίας  του μουσουλμανικού στρατού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,  Νάσερ Όριτς για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1992-1995.

2013. Ο αιγυπτιακός στρατός με πραξικόπημα ανέτρεψε το Πρόεδρο της «Άνοιξης» Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Βασιλιάς Αλβέρτος Β ́ του Βελγίου ανακοίνωσε, με τηλεοπτικό διάγγελμά του, την παραίτησή του υπέρ του γιου του, πρίγκιπα Φιλίππου 

2016. Επιθέσεις αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους, στη Βαγδάτη.   Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νόμο για την συγκρότηση της «Εθνικής Φρουράς» με καθήκοντα να επεμβαίνει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να καταπολεμά την τρομοκρατία και να ασχολείται με την εδαφική άμυνα. Της ανατέθηκε επίσης η προστασία των κρατικών εγκαταστάσεων, και η ρύθμιση του έργου των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας.

2019. Στη Ράκα της Συρίας αποκαλύφθηκε  μαζικός τάφος με 200 σορούς θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους. Τα θύματα ήταν αλυσοδεμένα και είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι  .Μικρή  έκρηξη του ηφαιστείου Στρόμπολι στην Ιταλία. Σκοτώθηκε ένας (τυχερός) τουρίστας. Στη  Λιβύη, οι πολιτοφυλακές του Χάφταρ  έφτασαν στα ανατολικά της Τρίπολης.

2020. Στη Γαλλία, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ  και αντικαταστάθηκε  από τον Ζαν Καστέξ.

2023. Η ρωσική FSB απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του επικεφαλής της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, που οργανώθηκε από τις ουκρανικές "ειδικές υπηρεσίες".