10/8/24

Ημέρες Προδοσίας. 18η ημέρα της Μεταπολίτευσης. 10 Αυγούστου 1974 Η Άγκυρα δημοσίευσε την Γραμμή Καραογλάν. Ο Κίσινγκερ, ενημέρωσε τον πρόεδρο Φορντ ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται να καταλάβουν το 30% του εδάφους της Κύπρου .Ο Κουφός έκανε σύσκεψη με τους άλλους Προδότες για να συναποφασίσουν ότι η Κύπρος είναι μακράν


Η "Γραμμή Καραογλάν" που έγινε η γραμμή του Αττίλα


To τηλεφώνημα Κίσινγκερ στον Φορντ 
Transcript of Telephone Conversation Between President Ford and Secretary of State Kissinger Washington, August 10, 1974, 3:40 p.m. 

Ο Κίσινγκερ ενημέρωσε τον άσχετο Τζέραλντ Φόρντ ,για όσα του μετέφερε από την Γενεύη        ο ειδικός απεσταλμένος Άρθουρ Χάρτμαν, οποίος ενημερώθηκε από την Σύμμαχο Βρετανία.  για τα Σχέδια των Τούρκων, τα οποία όμως τα γνώριζε και τα ενέκρινε ο Κίσινγκερ. 
Στον Χάρτμαν «προσέφυγε» η Βρετανία  δια της  συμβούλου Άνν Γουόρμπερτον, η οποία ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τα Τουρκικά σχέδια, ώστε «τυπικά» η Σύμμαχος να είναι  εν τάξει.                Ο Κίσινγκερ  ενημέρωσε τον Φόρντ για αυτά που δεν του είπε δυο ημέρες πριν, ως δήθεν νέα εξέλιξη.  
Η Πλάκα είναι ότι ο Προδότης Καραμανλής μιλούσε με τον Κίσινγκερ για να σταματήσει τον Αττίλα

 Φ.: Ναι, Χένρι. 
Κ.: Κύριε πρόεδρε, λυπάμαι που σας ενοχλώ. 
 Φ.: Εντάξει.
 Κ.: Εχουμε κάποιες εξελίξεις στην Κύπρο. Μέχρι να ξέρω πώς θέλετε να το αντιμετωπίσετε σκέφτηκα ότι πρέπει να ελέγξω μαζί σας μερικές από αυτές τις ενέργειες. Γνωρίζετε ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι συναντιούνται κάτω από τη βρετανική προεδρία στη Γενεύη και έχουμε έναν βοηθό υπουργό εκεί για να είναι γενικά χρήσιμος. 
 Φ.: Τον Σίσκο;
 Κ. Οχι. Τον Αρτ Χάρτμαν. Ο Βρετανός υπουργός εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει εκλογές, οπότε αναζητούν μια γρήγορη επιτυχία και είναι λίγο σαν ταύρος σε κατάστημα πορσελάνης. Ο Κάλαχαν δεν είναι πολύ έμπειρος. Οι Τούρκοι θέλουν ένα γρήγορο αποτέλεσμα που θα οδηγήσει στη διχοτόμηση του νησιού σε ελληνικό και τουρκικό τμήμα με ένα είδος γενικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία όμως θα ήταν πολύ αδύναμη. Εχουν περίπου 15% του νησιού και θέλουν 30%. 
Μπορεί να προσπαθήσουν να το αρπάξουν. Εγώ έχω μιλήσει με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. 
Ηταν μαθητής μου και του είπα ότι δεν μπορούσαμε -πραγματικά τις πρώτες 48 ώρες της θητείας σας - να είστε πολύ χαλαρός σχετικά με τη μονομερή στρατιωτική δράση.
 Φ.: Σίγουρα δεν μπορούμε. 
Κ.: Αν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί να διαχωρίσουμε τη θέση μας από αυτό που προσπαθήσαμε να αποφύγουμε. Ο κίνδυνός μας στην Τουρκία και γιατί πρέπει να ελιχθούμε προσεχτικά. Μπορεί να γίνουν πολύ εθνικιστές και οι Ρώσοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν αυτό, αλλά δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να ενεργήσουν μονομερώς. Γράφω ένα γράμμα στον Ετσεβίτ. Εχει υποσχεθεί να καθυστερήσει για 24 ώρες. Γράφω στον Ετσεβίτ εκ μέρους μου, περιγράφοντας πού βλέπω τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται. Οι Τούρκοι προτείνουν δύο περιοχές, μία τουρκική και μία ελληνική. Νομίζω ότι οι Ελληνες μπορούμε να τους σπρώξουμε σε μια θέση όπου θα τους έκανε να είναι πρόθυμοι να δεχτούν δύο ή τρεις αυτόνομες τουρκικές περιοχές, αλλά όχι μια συνεχόμενη περιοχή. Αυτό θα απέτρεπε τη μεταφορά πληθυσμού. 
 Φ.: Σωστά. 
Κ.: Αυτό θα μας έδινε την ευκαιρία να καθυστερήσουμε τις στρατιωτικές ενέργειες για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετά για να λειτουργήσουμε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε έναν συμβιβασμό. 
 Φ.: Νομίζετε ότι η επιστολή προς τον Ετσεβίτ αρχικά θα σταματήσει οποιαδήποτε στρατιωτική δράση και δεύτερον ίσως να οδηγήσει σε κάποια τροποποίηση των απαιτήσεών τους; 
Κ.: Σωστά. Οι Βρετανοί υποστηρίζουν πλήρως τους Ελληνες αυτή τη στιγμή και απειλούν ακόμη και με στρατιωτική δράση κατά των Τούρκων, η οποία είναι ένα από τα πιο ηλίθια πράγματα που έχω ακούσει. Το μόνο που έχουν εκεί στην Κύπρο είναι μερικά Phantoms και 1.000 στρατιώτες. Είναι καθαρά πολιτικό το πράγμα. Θα μπορούσαν να μην το τραβήξουν. Θέλουν να ξεκινήσουν μια κρίση και εμείς τότε θα πρέπει να τη λύσουμε και αυτοί θα προσπαθήσουν να το καρπωθούν.

 Φ.: Γιατί δεν προχωράτε. Θα είμαι εδώ στην Ουάσινγκτον όλο το Σαββατοκύριακο. Μου φαίνεται λογικό και βασίζομαι στην ορθή κρίση σας. 
Κ.: Σωστά, κύριε πρόεδρε. Αν συμβεί κάτι, θα σας καλέσω. Θα το κάνω. Δεν θα σας ενοχλήσω για κάθε κίνηση τακτικής.
 Φ.: Τη γενική ιδέα την εγκρίνω. 
Κ.: Είναι να πάρουμε μια θέση που είναι μεταξύ των Βρετανών και της ελληνικής θέσης και αυτής της Τουρκίας ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την τουρκική απαίτηση αλλά να μην αφήσουμε και τους Τούρκους να ισχυριστούν ότι είμαστε εμείς που τους ακυρώνουμε και ταυτόχρονα να είμαστε σκληροί απέναντι σε μονομερείς τουρκικές κινήσεις.
 Φ.: Και ηρεμήστε λίγο τους Βρετανούς φίλους μας.
 Κ.: Ναι. Θα στείλουμε ένα μήνυμα στον Κάλαχαν. 
 Φ.: Ακούγεται λογικό σε μένα

Στις 10 Αυγούστου 1974, ο τότε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κουρτ Βάλντχαϊμ, ανακοίνωσε τον διορισμό του Σαντρουντίν Αγά Χαν, τότε Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ, ως συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας για την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου