2/8/24

H Ανταλλαγή των Κρατουμένων έγινε στην Τουρκία με Συντονισμό της ΜΙΤ

 

Η MIT, συντόνισε την επιχείρηση ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Συλλογικής Δύσης και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Η ανταλλαγή περιελάμβανε 13 κρατούμενους από κάθε πλευρά . 

Ενεπλάκησαν πέντε χώρες της Δύσης  ΗΠΑ, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Νορβηγία, η  Ρωσία και η Λευκορωσία. 

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με επτά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις ΗΠΑ και από ένα από τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία. 

Δέκα κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία. 

Δεκατρείς κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία και τρεις στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών ο εβραίος πράκτορας Ίβαν Γκέρσοβιτς και ο πράκτορας και πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Πώλ Βελάν.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε  με την ευκαιρία μιας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ήταν απαραίτητο να «βγάλουμε τους δικούς τους ομήρους με αντάλλαγμα  του προδότες», οι οποίοι θα πρέπει τώρα να επιλέξουν νέα ονόματα για τον εαυτό τους, όπως συνηθίζεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

«Φυσικά, θα ήθελα οι προδότες της Ρωσίας να σαπίσουν ή να πεθάνουν στη φυλακή,, αλλά είναι πιο χρήσιμο να βγάλετε έξω τους ανθρώπους που εργάστηκαν για τη χώρα, για την πατρίδα, για όλους μας». Είπε

Η πράκτωρ Γιούλια Ναβάλνινα εξήρε την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Χάρις ευχαρίστησε τη Γιούλια Ναβάλνι μετά την ανταλλαγή κρατουμένων . Η  Κάμαλα Χάρις τηλεφώνησε στη χήρα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, μετά την ανταλλαγή κρατουμένων στην οποία  συμπεριελήφθησαν και  μέλη της ομάδας του Ναβάλνι, και την ευχαρίστησε για το θάρρος της να συνεχίσει το έργο του συζύγου της.
Η οικογένεια του Αμερικανού Μαρκ Βόγκελ, που καταδικάστηκε στη Ρωσία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για δύο μέτρα και δύο σταθμά λόγω της απουσίας του ονόματός του από τον κατάλογο ανταλλαγής κρατουμένων. 
 «Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία πέτυχε την απελευθέρωση ξένων πολιτών που κρατήθηκαν πολύ αργότερα από τον Μαρκ, και αρνήθηκε να κάνει το ίδιο για τον Μαρκ Βόγκελ», ανέφεραν οι συγγενείς του καταδικασθέντος .

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέϊκ Σάλιβαν. απάντησε ότι η
 απελευθέρωση του αμερικανού πολίτη Μαρκ Βόγκελ, ο οποίος καταδικάστηκε στη Ρωσία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, είναι ένα από τα καθήκοντα που ασκούν ενεργά οι αμερικανικές αρχές. 
 «Θα συνεχίσουμε το έργο μας αντλώντας έμπνευση και θάρρος για όλους εκείνους που έχουν κρατηθεί όμηροι ή καταδικαστεί σε όλο τον κόσμο. Και αυτό ισχύει για τον Μαρκ Βόγκελ, για την απελευθέρωση του οποίου από τη Ρωσία εργαζόμαστε επίσης ενεργά», δήλωσε ο Σάλιβαν.

1 σχόλιο:

  1. Ο Βογκελ σε αλλο επεισοδιο. Ισως ανταλλαγη με τον μιστετ μπιτκοιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή