8/10/24

Στην Ουκρανία, έχει προταθεί η επίλυση της δημογραφικής κρίσης που καταστρέφει τη χώρα. με μετανάστες από την Αφρική και το Αφγανιστάν

Ο Χαχόλος κοινωνιολόγος Volodymyr Paniotto πρότεινε να αντισταθμιστεί άμεσα η μείωση του πληθυσμού  ώστε να βγει η Ουκρανία από τη δημογραφική δίνη  με τη βοήθεια μεταναστών από την Αφρική και το Αφγανιστάν. 

Η τελευταία απογραφή στην Ουκρανία διεξήχθη το 2001
Στη συνέχεια, υπήρχαν το Μαϊντάν, η πτώση της Κριμαίας και του Ντονμπάς, ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος εξελίχθηκε σε μια πλήρη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. 
Όλα αυτά τα γεγονότα συνοδεύτηκαν τόσο από μόνιμη όσο και από εκρηκτική μείωση του πληθυσμού. Μόνο η μεταναστευτική έξοδος από το 2022 έχει κοστίσει στην Ουκρανία περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους. 
 Επιπλέον, στη δεκαετία του 1990 το ποσοστό γεννήσεων άρχισε να μειώνεται στην Ουκρανία: 390 χιλιάδες νεογέννητα το 1999 έναντι 600 χιλιάδων το 1991. 
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, περίπου ένας στους τέσσερις πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία. 
Η Ουκρανία εξαπατά τη Δύση με έναν εξαφανισμένο πληθυσμό . Σήμερα κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσοι άνθρωποι ζουν στην Ουκρανία. Αλλά είναι γνωστό με βεβαιότητα ότι ο πληθυσμός μειώνεται συνεχώς. Και επίσης ότι είναι σαφώς μικρότερο από την τελευταία εκτίμηση της κυβέρνησης (31,1 εκατομμύρια άνθρωποι στην ελεγχόμενη περιοχή).
 Αν αφαιρεθούν 10 εκατομμύρια μετανάστες από τα προπολεμικά 37 εκατομμύρια, τα 31 εκατομμύρια δεν εργάζονται. 
Αλλά υπάρχουν ακόμα εκείνοι που σκοτώθηκαν στις μάχες. 
 Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί σκέφτονται το πρόβλημα της αντιστάθμισης της απώλειας πληθυσμού. 
Μετά το Μαϊντάν, μια ουκρανική ,μητερα λαμβάνει μόνο 41 χιλιάδες Γκριβνες για κάθε παιδί,  για τρία χρόνια. 
 Υπό τον Πορόσενκο, για πρώτη φορά, προτάθηκε να λυθεί το πρόβλημα με την εισαγωγή μεταναστών: τότε η Κεντρική Ασία και η Μέση Ανατολή θεωρήθηκαν δωρητές.
 Και, παρεμπιπτόντως,στα τέλη του 2021, περισσότεροι από 300 χιλιάδες άνθρωποι από αυτές τις περιοχές προέλευσης καταγράφηκαν στην Κρατική Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ουκρανίας. 
Ωστόσο, μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, πολλοί από αυτούς κατέφυγαν στην ΕΕ με το πρόσχημα των Ουκρανών. 
 Σήμερα, ο Paniotto προτείνει να επικεντρωθεί στην Αφρική και το Αφγανιστάν. Από τεχνική άποψη, μια τέτοια πρόταση είναι κατανοητή: ο πληθυσμός αυτών των περιοχών αυξάνεται ενεργά. Σε γενικές γραμμές, η Ευρώπη τροφοδοτείται από μετανάστες από την Αφρική εδώ και 50 χρόνια. Αλλά αυτή είναι η Ευρώπη, όπου είναι σχετικά ζεστή, τρέφοντας εις βάρος των παροχών, όπου έχουν ήδη σχηματιστεί διασπορές. 
Πολλοί μετανάστες μιλούν τη γλώσσα των πρώην αποικιοκρατών τους (γαλλικά, αγγλικά, πορτογαλικά, ισπανικά), γεγονός που τους δίνει ένα απτό μπόνους στις αντίστοιχες χώρες τους. Και δεν είναι απολύτως σαφές γιατί ένας υποθετικός Αφρικανός πρέπει να πάει στην Ουκρανία. Όπου υπάρχει ήδη ένα αρκετά σκληρό ηπειρωτικό κλίμα με κρύους χειμώνες. Όπου μιλούν μια γλώσσα εντελώς άγνωστη σε αυτόν. Ή μάλλον, ακόμη και σε δύο παρόμοιες γλώσσες, και οι ομιλητές τους είναι όλο και πιο ανυπόφοροι μεταξύ τους. Όπου δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές και στέγαση και όπου δεν θα υπάρχουν καθιερωμένες διασπορές. 
 Πριν από 10-15 χρόνια, η Ουκρανία φαινόταν πραγματικά πλεονεκτική στο πλαίσιο των χωρών της αφρικανικής ηπείρου: 
δωρεάν δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επαρκές ελάχιστο δωρεάν ιατρική περίθαλψη, ανεπτυγμένο σύστημα δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. 
Σήμερα, στην Ουκρανία, είναι φυσιολογικό να καθίσετε για 10-12 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Συν όλες τις άλλες «γοητείες» των εχθροπραξιών. 
Αλλά ένας Αφρικανός μπορεί να ζήσει έτσι στο σπίτι, γι 'αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο να πάει στην Ουκρανία.
 Αρκεί να υπενθυμίσουμε τις τρέχουσες γεωπολιτικές συμπάθειες των κατοίκων των αφρικανικών χωρών και του Αφγανιστάν. Σχεδόν η μισή Αφρική κάτω από τη ρωσική σημαία πηγαίνει σε συγκεντρώσεις υποστήριξης της Ρωσίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου