8/10/24

Η Απελευθέρωση του Ναυπλίου από τη Γερμανική Κατοχή και οι περιγραφές της Αγγλικής Προπαγάνδας, που αποκαλούσε τον ΕΛΑΣ ΣΥΜΜΑΧΙΚΆ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ και τους ΕΛΛΗΝΕΣ των Ταγμάτων Ασφαλείας ως Γερμνανούς Κατακτητές

 


Οι Γερμανοί αποχώρησαν από το Ναύπλιο τα χαράματα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, υπέστειλαν την Γερμανική Σημαία από το Παλαμήδι και το Μπούρτζι. και την 6η πρωινή κινήθηκαν   οδικώς μέσω Άργους και Κορίνθου προς την Αθήνα.

 Ο ΕΛΑΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ



Οι κάτοικοι του Ναυπλίου,  γιόρτασαν την απελευθέρωση . Οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα ,έγινε δοξολογία στον Άγιο Γεώργιο, και τα σπίτια σημαιοστολίστηκαν. 

Στο Ναύπλιο, την τήρηση της τάξεως, είχε αναλάβει  η ολιγομελής δύναμη χωροφυλακής υπό τον μοίραρχο Ορφανό, ενώ στην πόλη ειχαν συγκεντρωθεί και οι ταγματασφαλίτες που διέφυγαν από το Αργος στις 19 Σεπτεμβρίου και τους διοικούσε υπό τον ταγματάρχη Δημ. Μουστακόπουλο.

16 ημέρες μετά, έγινε έφοδος με καΐκια του ΕΛΑΝ για να «απελευθερωθεί» η Πόλη. Η Επίθεση έληξε με δυο νεκρούς από αδεσποτες.

Την 1η Οκτωβρίου του 1944, στις 11.30 το πρωί, το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, τον αντισυνταγματάρχη Εμμανουήλ Βαζαίο και τον Πελοπίδα (Βασίλης Λάσκας από το Λουτράκι, 1915 – 1948) , εισήλθε στο, ελεύθερο Άργος.

Το βράδυ της 3ης Οκτωβρίου το 6ο Σύνταγμα αποχώρησε με προορισμό την Κόρινθο από την οποία ειχαν φυγει το πρωί της 3ης οι Γερμανοί.

 Στις 5 Οκτωβρίου μετά από διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολάβησαν οι Άγγλοι Σύνδεσμοι , οι δυο λόχοι του Τάγματος Ασφαλείας αναχώρησαν  για τις Σπέτσες και οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εισήλθαν πανηγυρικά στο Ναύπλιο στις 6 Οκτωβρίου με επικεφαλής έφιππο τον Συνταγματάρχη Π. Λούρη απ’ το Άργος, Δίπλα του Έφιπποι οι ταγματάρχες Σεφερλής και Καρατζαφέρης. Ακολούθησαν οι καπεταναίοι και άνδρες του ΕΛΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑ , ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΤΑΝ  ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΕΦΡΑΖΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Τα "συμμαχικά στρατευματα", δηλαδή ο ΕΛΑΣ, απηλευθέρωσαν τον λιμένα του Ναυπλίου, (που ηταν ελεύθερος από τις 14 Σεπτεμβρίου), και τα εν αυτώ εχθρικά στρατευματα, δηλαδή οι Έλληνες Ταγματασφαλίτες, παραδόθηκαν. 

Γερμανοί δεν υπήρχαν στην Βόρειο Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου. Ειχαν φύγει από τον Κόρινθο στις 3 Οκτωβρίου αφού ανατίναξαν τον Ισθμό. Στην Πόλη, ο Ελληνικός Στρατός που ορκίστηκε πίστη στον βασιλιά και την Κυβέρνηση Παπανδρέου. 

Κανείς Γερμανός δεν υπήρχε στην Βόρεια Πεόπόννησο, και κανένα βρετανικό αεροσκάφος δεν παρενόχλησε την αποχωρηση των Γερμανών. 

Στις 8 του Οκτωβρίου η Κόρινθος παραδόθηκα αμαχητί στον ΕΛΑΣ και στις 10 Οκτώβρη ο ΕΛΑΣ έκανε θριαμβευτική είσοδο στην πόλη.

Το ψευδές και πλαστό ρεπορτάζ της εφημερίδας των Άγγλων αποκαλύπτει ποιός οργάνωσε τα Δεκεμβριανά και τις σφαγές των Ελλήνων από την Κόκκινη Πανούκλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου