13/10/24

Ο ΖΑΡΑΣ!

Κύριο άρθρο του Εμπρός της 15ης Οκτωβρίου 1948 για τον θρυλικό Γεώργιο Ζάρα
 Ο Γεώργιος Ζάρας στο Μνημόσυνο της 13ης Οκτωβρίου 1949,  για τους πεσόντες άνδρες του αποσπάσματος του και τους πεσόντες χωροφύλακες στη μάχη της Ζαχαρως 

Ο Γεώργιος Ζάρας γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1915 στο χωριό Λογγός  του σημερινού Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων  και πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2011 στον Πύργο Ηλείας.

Το 1937 κατατάχθηκε για να υπηρετήσει τη θητεία του στον Ελληνικό στρατό και έγινε Λοχίας.

 Απολύθηκε παραμονές του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 με την κήρυξη του οποίου επιστρατεύθηκε και συμμετείχε με τον βαθμό του Επιλοχία. 

Σύμφωνα με το στρατολογικό του μητρώο έλαβε μέρος σε 9 μεγάλες μάχες μέσα σε πέντε μήνες, με το 5ο Σύνταγμα  Πεζικού, της 11ης Μεραρχίας.

Βγήκε από τους πρώτους στα βουνά της Ολυμπίας και εντάχθηκε στις Εθνικές αντάρτικες ομάδες των Χρήστου Καραχάλιου και Γεωργίου Θεοχαρόπουλου με το βαθμό του Ανθυπασπιστή.

Εδρασε στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας και Αρκαδίας.

 Μετά την διάλυση των Εθνικών ανταρτικών ομάδων Ολυμπίας από τον ΕΛΑΣ, ο Ζάρας συνελήφθη και οδηγήθηκε μαζί με άλλους για εκτέλεση, αλλά τους διέφυγε.

Επικεφαλής ομάδος περίπου 150 ανδρών ο Ζάρας συμμετείχε στον Συμμοριτοπόλεμο στην Πελοπόννησο. 

Στις 13 Μαρτίου 1948 το απόσπασμα Ζάρα ενεπλάκη σε μάχη με τους κομμουνιστοσυμμορίτες που επιτέθηκαν στο χωριό Ψάρι Τριφυλίας και τους απώθησε προκαλώντας τους πανικό και πολλούς θανάτους .Δοξάστηκε  στις  μάχες της Ζαχάρως.

 Κατά την Τρίτη μάχη της Ζαχάρως το απόσπασμα Ζάρα διοικούσε ο έφεδρος Υπολοχαγός Περικλής Κανελλόπουλος διότι ο Ζάρας απουσίαζε στην Τρίπολη.

Μόλις πληροφορήθηκε τα της επιθέσεως, επέβη αεροπλάνου και έπεσε με αλεξίπτωτο στην Ζαχάρω προκειμένου να τεθεί επικεφαλής των ανδρών του . 

Στη μάχη αυτή, το απόσπασμα Ζάρα είχε 5 νεκρούς και 18 τραυματίες.

Στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 ο Ζάρας εκλέχθηκε βουλευτής Μεσσηνίας με το κόμμα «Ελληνική Αναγέννησις» που συμμετείχε στον εθνικιστικό συνασπισμό «Πολιτική Ανεξάρτητος Παράταξις» συγκεντρώνοντας 4.905 ψήφους. 

Ο Ζάρας άσκησε βουλευτικά καθήκοντα έως τις 30 Ιουλίου του 1951 , όταν διαλύθηκε η Βουλή και προκηρύχθηκαν εκ νέου εκλογές. 

Στις εκλογές του 1951 πολιτεύτηκε στην περιφέρεια Μεσσηνίας με το Λαϊκό Κόμμα, αλλά δεν εξελέγη .

Μετά την εκλογική του αποτυχία επανήλθε στις τάξεις της Ελληνικής Χωροφυλακής και διετέλεσε διοικητής Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη και το 1968 είχε τον βαθμό του Ταγματάρχη. Διατέλεσε Υποδιοικητής και Διοικητής της Ανωτέρας Διοικήσεως Χωροφυλακής Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα και αποστρατεύτηκε το 1975 με το βαθμό του Αντιστρατήγου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου