31/12/24

O Πούτιν στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του προς τους Ρώσους: "Θα πάμε μόνο μπροστά"

 


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, απηύθυνε σύντομο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά από το Κρεμλίνο, στους Ρώσους που διήρκεσε λίγο περισσότερο από τρεισήμισι λεπτά. Οι πρώτοι που  είδαν το μήνυμα ήταν οι κάτοικοι της Καμτσάτκα και της Τσουκότκα. Για τους κατοίκους άλλων περιοχών, τα τηλεοπτικά κανάλια θα μεταδίδουν το μήνυμα του προέδρου τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τις ζώνες ώρας.


 Στην ομιλία του, ο Πούτιν υποσχέθηκε να προχωρήσει μόνο προς τα εμπρός. 
«Όλα θα πάνε καλά, θα πάμε μόνο μπροστά», είπε.
 «Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η μοίρα της Ρωσίας και η ευημερία των πολιτών της ήταν, είναι και θα είναι απόλυτης αξίας για εμάς». 

 Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η επιθυμία προστασίας της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Ρωσίας έχει γίνει θέμα τιμής για τους κατοίκους της χώρας.
«Τα ειλικρινή συναισθήματα για την πατρίδα γεμίζουν τη ζωή μας με υψηλό νόημα και η επιθυμία να συμβάλουμε στην προστασία της κυριαρχίας, της ασφάλειας, των συμφερόντων της, της ελεύθερης ανάπτυξης έχει γίνει θέμα τιμής για εμάς», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους. 
 Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία έχει ακόμη πολλά να κάνει, αλλά μπορούμε ήδη να είμαστε υπερήφανοι για τις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν. 
 «Ναι, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, αλλά μπορούμε δικαίως να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που έχει ήδη γίνει - αυτή είναι η κοινή μας κληρονομιά, μια αξιόπιστη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους. 
«Η χώρα μας, ανεξάρτητη, ελεύθερη και ισχυρή, μπόρεσε να ανταποκριθεί στις πιο δύσκολες προκλήσεις. Και τώρα, την παραμονή του νέου έτους, σκεφτόμαστε το μέλλον»
 Ο Πρόεδρος Πούτιν  επικεντρώθηκε επίσης στο ρόλο των μαχητών της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αποκαλώντας τους πραγματικούς ήρωες. 
«Αυτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι σκέψεις, οι ελπίδες συγγενών και φίλων, εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη τη Ρωσία μαζί με τους στρατιώτες και τους διοικητές μας. Είστε αληθινοί ήρωες που έχουν αναλάβει το μεγάλο στρατιωτικό έργο της υπεράσπισης της Ρωσίας και της παροχής ισχυρών εγγυήσεων ειρήνης και ασφάλειας στον λαό μας. Είμαστε περήφανοι για το θάρρος και τη γενναιότητά σας, πιστεύουμε σε εσάς», δήλωσε ο Πούτιν.
 Επιπλέον, σημείωσε την πίστη της Ρωσίας στις αρχές και τις παραδόσεις των βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
 Ο Πούτιν τόνισε ότι η ενότητα βοήθησε τη χώρα να ξεπεράσει τις δοκιμασίες και να επιτύχει ιστορικά σημαντικούς στόχους κατά το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα. 
«Αυτή η περίοδος ήταν γεμάτη με πολλά, συμπεριλαμβανομένων ιστορικά σημαντικών, γεγονότων μεγάλης κλίμακας. Θέσαμε μεγάλους στόχους για τον εαυτό μας και τους πετύχαμε, πολλές φορές ξεπεράσαμε τις προκλήσεις, επειδή ήμασταν μαζί. Έτσι ενισχύθηκε η ενότητά μας, η πίστη μας στους εαυτούς μας και στις δυνατότητές μας», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης. 
 «Πολύ λίγα έχουν απομείνει πριν από την άφιξη του νέου έτους. Αυτές τις στιγμές, οι πιο κοντινοί άνθρωποι είναι δίπλα μας. Αυτοί είναι η οικογένειά μας, τα παιδιά, οι γονείς, τα εγγόνια, οι φίλοι και οι συμπολεμιστές μας. Εύχομαι ευημερία και ευημερία σε κάθε ένα από τα σπίτια μας, σε κάθε μία από τις οικογένειές μας και στην αγαπημένη μας χώρα - τη Ρωσία! Όταν θα είμαστε μαζί, όλα θα γίνουν πραγματικότητα», ευχήθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας. 

Ο Ματθαίος πράσινος για άλλα τρία χρόνια. Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού!


 

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR ανακοίνωσε  την επέκταση της συνεργασίας της με τον αθλητή Ματθαίο Λεσόρ έως το καλοκαίρι του 2028.

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 1947. Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΟΠ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΩΝ

Το Εθνικόφρον πωλιτικό Τίποτα ακολουθούσε τις οδηγίες των «Συμμάχων», ενώ ο Λαός τους ψήφιζε ο Λαός για να για να τους δώσουν πίσω τη ζωή του.
 Η εκκαθάριση των μετόπισθεν είχε αποφασιστεί από τις 31 Δεκεμβρίου 1947, αλλά πραγματοποιήθηκε στην Πελλοπόννησο τον Δεκέμβριο του 1948 , μετα την κατάληψη της Καρδίτσας από τους Πετζόπουλο, Μανιδάκη, Τσακαλώτο με Αρχηγό ΓΕΣ τον «στρατιώτη Δημήτριο» Γαζή και προκάλεσε τις θυελλώδεις διαμαρτυρίες των Πωλητικών

 Η είδηση της 31ης Δεκεμβρίου  1947 όπως δημοσιεύτηκε στο "ΕΜΠΡΟΣ" την 1η Ιανουαρίου 1948

31 Δεκεμβρίου 1948

Ο Πετζόπουλος απάντησε στις 31 Δεκεμβρίου  στις διαμαρτυρίες των Πωλητικών ότι ήταν έτοιμος να δεχθεί προσωπικά κάθε έναν διαμαρτυρόμενο. και ότι, ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ                ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΜΟ

Η απάντηση της Ανωτέρας Στρατιωτικής Διοίκησης Πελοποννήσου για τις συλλήψεις


Στις 31 Δεκεμβρίου 1948 δεν υπήρξε μεγάλη σύγκρουση του Εθνικού Στρατού με τους Συμμορίτες, Στις εκκαθαρίστηκες επιχειρήσεις σκοτώθηκαν  τρείς δικοί μας και 27 Κ/Σ. Κατά την εξερεύνηση του «Μπούκοβικ» βρέθηκαν 28 πτώματα Συμμοριτών που είχαν σκοτωθεί από τα αεροπλάνα μας. Στις 31 Δεκεμβρίου 1948 παραδόθηκαν 42 Κ/Σ. Οι 23 στην Πελοπόννησο.

 Το Ανακοινωθέν του ΓΕΣ της 31ης Δεκεμβρίου 1948 

ΤΟ "ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ" ΤΗΣ ΚΟΜΙΝΦΟΡΜ

31 Δεκεμβρίου 1945. Ο Ζαχαριάδης που ζήτησε να Μπέι το ΕΑΜ στην κυβέρνηση χαρακτήρισε τους ψευτομακεδόνες αυτονομιστές «κινούμενα της αντίδρασης».


 

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 1944. 28η ημέρα της ΕΑΜοκρατίας στην Αττική. Το ΚΚΕ με το υπόμνημα Σβώλου ζήτησε να πάψουν οι Άγγλοι το πυρ. Ο Σκόμπυ ζήτησε την παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού για τους Άγγλους



Μετα την εκκαθάριση του μετώπου της Καισαριανής και την υποχώριση των Κομμουνιστών πρός Λιόπεσι και Αγία Παρασκευή Μεγάλες  δυνάμεις Άγγλων και Εθνοφρουράς συγκεντρώθηκαν στους Αμπελόκηπους, στο Ψυχικό. 
Μεγάλες δυνάμεις Άγγλων και Εθνοφρουράς συγκεντρώθηκαν στους Αμπελόκηπους, στο Ψυχικό.  , Η 3η Ορεινή Ταξιαρχία μέχρι το τελευταίο φως της 31ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των Ανατολικών Συνοικιών. (Καισαριανή- Παγκράτι-Ν.Ελβατία-Βύρωνα) και συνδέθηκε με την 28η Βρετανική..

Στο Κέντρο της Αθήνας, στην Σκομπία, η ΕΠΟΝ επιτέθηκε από την Κλινική Σμπαρούνη στο Χημείο που το κρατούσαν οι "Χίτες" και αποκρούστηκε.Ο ΕΛΑΣ κατείχε το τετράγωνο Χαρ. Τρικούπη- Ναυαρίνου-Μαυρομιχάλη-Διδότου. Το ορμητήριό τους ήταν  η πολυκατοικία στην Διδότου 47. Το πρωί της 31ης Δεκεμβρίου ένας Όλμος έπεσε στην αυλή πίσω από τη Διδότου 47.  Εκεί ήταν οχυρωμένη  μια μικρή ομάδα, με επικεφαλής τον Γιάννη Ξενάκη, φοιτητή τότε του Πολυτεχνείου, που ταυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε στην Κλινική Σμπαρούνη. Άλλοι δύο σκοτώθηκαν.



Στον Πειραιά σφοδρός βομβαρδισμός από τα Καράβια. Η άμυνα του ΕΛΑΣ εξαιτίας των μεγάλων απωλειών κατέρρευσε.
Στις μάχες του Πειραιά σκοτώθηκαν ο Έφ. Ανθυπολοχαγός Φίλιππος Παπαστεργιόπουλος 29 ετών , και ο Ανθυπολοχαγός(ΠΖ) Ηλίας Ηλιάδης 28 των  του Τάγματος Πεζοναυτών.

Οι εκτελέσεις 

Στο Περιστέρι εκτελέσθηκε ο ταγματάρχης Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος 57 ετών. Στην Καρδίτσα εκτελ’έστηκε ο ΕΔΕΣίτης Αθανάσιος Αντωνόπουλος. Στην Λευκάδα  εκτελέσθηκε ο Αντάρτης του ΕΔΕΣ  Νικόλαος Μήτσουρας  30 ετών.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΒΩΛΟΥ.


 

Οι Χαχόλοι νόμιζαν ΄το θα βρουν μεθυσμένους τους Ρώσους και εκαναν την αυγή 12 επιθέσεις στο Κουρσκ. 505 από αυτούς έγιναν «200άρηδες». Δεν θα τους βρει η πρωτοχρονιά

Οι ρωσικές Μονάδες στο Κουρσκ  απέκρουσαν 12 επιθέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που υποχώρησαν αφήνοντας επί του εδάφους  505 «200άρηδες» στρατιώτες. (Πτώματα). Καταστραφήκαν  ένα γερμανικό άρμα μάχης Leopard, ένα όχημα πεζικού, δύο αμ,ερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, τρία τουρκικά τεθωρακισμένα (4Χ4) «Kirpi» , ένα βρετανικό «Snatch»  ένα Ουκρανικό «Kozak, ένα οβιδοβόλο Msta-B 152 mm και δύο οβιδοβόλαD-30 των 122 mm. 


Οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τις τελευταίες ώρες  απελευθέρωσαν δύο οικισμούς στην περιοχή Κουρσκ και βρίκσονται στα τρία χιλιόμετρα από την Σούτζα, την κύρια πόλη που κατέλαβαν τον Αύγουστο οι Χαχόλοι. Απελευθερώθηκαν οι οικισμός «Τσερκάσυ Κονοπέλκα» και το χωριό «Αγκρονόμ», ενώ ο  ρωσικός στρατός διέσπασε τις γραμμές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας κοντά στο χωριό «Μαχνόβκα» για το οποίο διεξάγονται μάχες

 Οι Ρώσοι  προχώρησαν στη δασική ζώνη της περιοχής Σουτζάνσκι και βρίκσονται  στα  τρία χιλιόμετρα από τη Σούτζα.

Ο ρωσικός στρατός ολοκληρώνει την εκστρατεία του 2024 στη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης  με επιτυχημένες επιθετικές επιχειρήσεις. Τα ρωσικά στρατεύματα απελευθέρωσαν 214 οικισμούς στη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης. Στο Κουρσκ έχουν ανακαταλαβει το 50% του εδάφους που κατέλαβαν οι Χαχόλοι τον Αύγουστο.

 Τον Ιανουάριο, οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν το Βεσέλογιε στην ΛΔ Ντόνετσκ, καθώς και τους οικισμούς Κραχμάλνογιε και το Ταμπάεβκα στο μέτωπο του Κουπιάνσκ.

 Τον Φεβρουάριο, απελευθερώθηκε η Αβντίιβκα, που ηταν ήταν ίσως η πιο οχυρωμένη περιοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς και μετά την απελευθέρωσή της, η άμυνα των Χαχόλων  μετατοπίστηκε δεκάδες χιλιόμετρα. 

Ο Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από την απελευθέρωση της Νεβέλσκογιε και του Μίρνι , και τον Απρίλιο τα κυρια γεγονότα ηταν η απελευθέρωση της Βοντιάνε και του Πριβομάϊσκι .Τον Μάιο, απελευθερώθηκαν 27 οικισμοί, συμπεριλαμβανομένων των Κλισέεβλα και Μπέρντιτσι , καθώς και του στρατηγικά σημαντικού Ραμπότινο  στην περιοχή Ζαπορόζιε. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος ήταν οι μήνες των πιο ενεργών εχθροπραξιών. Τον Αύγουστο απελευθερώθηκαν 19 οικισμοί και τον Σεπτέμβριο, απελευθερώθηκαν 36 οικισμοί. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Βουλεντάρ, που επετεύχθη με την περικύκλωση της οχυρωμένης περιοχής των Χαχόλων σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστες απώλειες. Αυτό δημιούργησε απειλή περικύκλωσης  για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή της Βελίκα Νοβοσέλκα.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεσή τους, παίρνοντας τον έλεγχο περισσότερων από 30 οικισμών.

Το στρατηγικό σχέδιο δράσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην εκστρατεία του 2024 ήταν η περικύκλωση ή η  απειλή περικύκλωσης μεγάλων οικισμών και αμυντικών περιοχών του εχθρού.

Η προέλαση των ρωσικών μονάδων πίσω από την Αβντέεβκα επέτρεψε την περικύκλωση των σημαντικών κόμβων επιμελητείας του Κουράχοβο και του Πακρόβσκ. Η επιχείρηση για την απελευθέρωση του Κουράχοβο  πλησίαζει στην ολοκλήρωσή της και η άμυνα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα περίχωρα του Πακρόφσκ καταρρέει. Και οι δύο αυτοί οικισμοί είναι κρίσιμης σημασίας για ολόκληρη την άμυνα και την επιμελητεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς.

Ένα άλλο αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της Αβντέεβκα  ήταν η διάρρηξη του μετώπου τ μέχρι τα σύνορα με την περιοχή Ντιέπροπετροφσκ, όπου αναπτύσσεται σήμερα μια μετωπική επίθεση. Σε ορισμένες περιοχές, η απόσταση από τα σύνορα με την περιοχή Dnipropetrovsk είναι μικρότερη από 10 χιλιόμετρα.

Σε σημείο καμπής βρίκσονται οι μάχες για το Τσασόβ Γιαρ  , του οποίου το 50% βρίσκεται ήδη υπό ρωσικό έλεγχο. Στον αστικό οικισμό του Τορέτσκ  , οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν οχυρωθεί και αμύνονται στα ορυχεία και σε  σωρούς αποβλήτων, έχοντας ήδη χάσει όλη την αστική περιοχή ανάπτυξη. Η επικείμενη απελευθέρωση του Τορέτσκ  θα οδηγήσει στην απελευθέρωση της Κωνσταντίνοβκα , και του τελευταίου σημαντικού στόχου στο Ντονέτσκ την περιοχή Σλαβιάνσκ- Κραματόρσκ.


Μια ανεκπλήρωτη ευχή από το 2009

 «ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ 2025 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

 ΕΥΧΟΜΑΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ

 ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ!

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ! 

 

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Η 31η Δεκεμβρίου 1940 στο ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά που δεν είχε ακόμα δηητηριαστεί αλλά ζούσε τις τελευταίες ημέρες του. Ο Μεατξάς είχε προαίσθημα. H τοξίνη «κλοστρίντιουμ μποτουλίνουμ» που προκαλεί την αλλαντίαση θα τον καθήλωνε στο Κρεβάτι σε 17 ημέρες.Και μετα από 12 ημέρες πάλης με τον Χάρο θα έφευγε για το "Μεγάλο Ταξείδι"

Η 65η Ημέρα του ελληνοϊταλικού Πολέμου 

Το υποβρύχιο «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Α. Σπανίδη, βύθισε το ιταλικό «Κουίντο», (531 ΚΟΧ) έξω από τo Μπαρ της Γιουγκοσλαβίας. Το δεκαμελές πλήρωμα χάθηκε,
 Το 33ο ΣΠ της Φλωρίνης επιτίθετο στο Μάλι Φερόσι εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι Στρατιώτες Αγγελής ή Γιδαράκος Ιωάννης , Δαδιώτης Ιωάννης, Καζάνης, Γεώργιος, και Κεφάλας Θωμάς Παναγιώτη, Στρατιώτης, και στο ύψωμα 897 δίπλα από το 1220 που είχε καταληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου. 
Εκεί σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος του 33ου .
 Στο ύψωμα1280 σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Καλτσάς Σπυρίδων του 3ου ΣΠ. 
Το 28ο ΣΠ προωθείτο προς την Κλεισούρα. Σκοτώθηκε ο ανθυπολοχαγός ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. 
Το 66ο επιχειρούσε προς το Μπεράτι.Στον αυχένα Σιρακούτ σκοτώθηκαν ο στρατιώτηςΠαπαϊωάννου Βασίλειος και Μἀμαλης Λεωνίδας. 
Το 36ου ΣΠ. επιχειρούσε στο ύψωμα Μπένσας , νότια του Τεπελενίου. Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης Λέλας Αριστείδης.

Το Αρχηγείο των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων στις 31 Δεκεμβρίου 1940 στο Πολεμικό ανακοινωθέν No. 207 σημείωνε: 
 «Στο ελληνικό μέτωπο έλαβαν χώρα μάχες κυρίως τοπικού χαρακτήρα. Ο εχθρός υπέστη σημαντικές απώλειες και άφησε όπλα και αιχμαλώτους στα χέρια μας. Οι ναυτικές μονάδες πραγματοποίησαν έντονη βομβιστική ενέργεια εναντίον εχθρικών κέντρων ανεφοδιασμού κατά μήκος των ελληνοαλβανικών ακτών με ορατά αποτελέσματα. Πολυάριθμοι βομβαρδισμοί και προσέβαλαν συνεχώς στρατιωτικές προετοιμασίες, γέφυρες και δρόμους. Τα λιμάνια και οι στρατιωτικοί στόχοι της Θεσσαλονίκης και της Πρέβεζας και τα αεροδρόμια των Ιωαννίνων και της Κοζάνης βομβαρδίστηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Δύο εχθρικά αεροσκάφη καταστράφηκαν στο έδαφος. Μια περίπολος Hurricane που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τον σχηματισμό βομβαρδιστικών μας αποκρούστηκε και ένα καταρρίφθηκε».

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. Κόνιτσα 31 Δεκεμβρίου 1947. "Με την βοήθειαν του Θεού μαχόμεθα υπέρ της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας της Πατρίδος μας"

Η 7η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ 
ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ


Μετά από  τις σκληρές μάχες Σώμα με Σώμα και τους Γιουγκοσλάβους και Αλβανούς εισβολείς  οι υπερασπστές της Κόνιστας  στους οποίους, από τα ξημερώματα είχαν προστεθεί η Διλοχία του 527ΤΠ υπό τον Λυγεράκη και οι Χωροφύλακες του βουλευτού Αλέκου Παπαδόπουλου, έστειλαν δια του ασυρμάτου  προς το ΓΕΣ και προς όλο τον Ελληνικό Λαό λίγο πρίν από τον νέο Χρόνο, το μήνυμα   "Με την βοήθειαν του Θεού μαχόμεθα  υπέρ της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας  της Πατρίδος μας" 


Οι Κ/Σ εξαπέλυσαν στις 03.00 πμ της 31ης Δεκεμβρίου την τελική επίθεση για την κατάληψη της Κόνιτσας.   Ηταν  Γενική Επίθεση σε όλο το μέτωπο της πόλης.  Η κύρια δύναμη είχε συγκεντρωθεί στο ύψωμα Προφήτη Ηλία και την Τραπεζίτσα.         

  Οι δυνάμεις του ΔΣΕ δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την άμυνα του Εθνικού Στρατού  . Οι συμμορίτες έφτασαν κοντά στους στρατιώτες και έγιναν μάχες σώμα προς σώμα με λόγχες και χειροβομβίδες.


Η 31η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

Η 31η Δεκεμβρίου είναι η 366η και τελευταία ημέρα του δίσεκτου 2024 

192. Ένας αθλητής, ο Νάρκισσος, στραγγάλισε στο λουτρό του τον Αυτοκράτορα Κόμμοδο. Το δολοφόνο έβαλαν στο Λουτρό η παλλακίδα του Μαρκία και ο οικονόμος του, Εκλεκτός, οι οποίοι ενεργούσαν προς όφελος του Πόπλιου Έλβιου Πέρτιναξ που διαδέχτηκε για τους τρεις πρώτους μήνες του 193, τον Κόμμοδο.
Ο Πέρτιναξ  γιος ενός απελευθερωμένου σκλάβου και πριν γίνει αξιωματικός του στρατού εργάστηκε ως δάσκαλος. Ο Νάρκισσος παραδόθηκε στα θηρία στην Αρένα το επόμενο έτος με εντολή του νέου αυτοκράτορα Σεπτίμιου Σεβήρου.

406. Στις 31 Δεκεμβρίου του 406 μεγάλα πλήθη Αλανών, Βουργουνδών, Σουηβών και Βανδάλων διέσχισαν τον παγωμένο Ρήνο τον οποίο φρουρούσε «μόνο η πίστη των Γερμανών και ο αρχαίος τρόμος που ενέπνεε το όνομα της Ρώμης» και εισέβαλλαν στη Γαλατία. Ο ρωμαϊκός στρατός του Στιλίχωνα δεν ήταν σε θέση να τους σταματήσει, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της πτώσης της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

535. Ο στρατηγός Βελισάριος κατέλαβε το τελευταίο οχυρό των Βανδάλων στη Σικελία. Tις Συρακούσες.

1229.Ο Ιάκωβος Α΄ της Αραγωνίας μετά από τρίμηνη πολιορκία ολοκλήρωσε την απελευθέρωση της Μαγιόρκας, καταλαμβάνοντας την πρωτευουσα των μουσουλμάνων Μεντίνα που την μετονόμασε σε Πάλμα ντι Μαγιόρκα.

1352. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε το Αρέτσο στην Ιταλική Χερσόνησο .

1426. H Δημοκρατία του Ντουμπρόβνικ αγόρασε από το βασίλειο της Βοσνίας το δυτικό τμήμα της Κοβάλνε.

1435. Μετά την εκεχειρία του Δεκεμβρίου του 1433 και τον θάνατο του Λαδισλάβου το 1434, το Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών και η την Πολωνο-Λιθουανική Ένωση υπέγραψαν συνθήκη «αιώνιας ειρήνης» στο Μπρεστ που επαναλάμβανε τους όρους της συνθήκης του Μέουνο (1422) και απέκλειε το δικαίωμα παρέμβασης στον Πάπα και στον Γερμανό Αυτοκράτορα.

1494. Κατά τον Πρώτο Ιταλικό Πόλεμο ο στρατός του Κάρολος Η΄ της Γαλλίας του επονομαζόμενου Ευγενικού, εισήλθε στη Ρώμη.

1600. Η Βασίλισσα Ελισάβετ Α ' της Αγγλίας υπέγραψε την Βασιλική εξουσιοδότηση για την ίδρυση της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών που επέτρεπε στην Εταιρεία να εμπορεύεται μεταξύ του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος και του Πορθμού του Μαγγελάνου με έξι πλοία.


1621. Κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, ο καρδινάλιος Φραντς φον Ντίντριχστάιν υπέγραψε στη Μοραβία, εκ μέρους του Αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β την Συνθήκη του Νίκολσμπουργκ (Μικούλοφ), με τον Βοεβόδα της Τρανσυλβανίας Γαβριήλ Μπέτλεν, με την οποία ο Γκάμπορ Μπέθλεν παραιτήθηκε από το στέμμα της Ουγγαρίας και σε αντάλλαγμα, έλαβε τον τίτλο του Πρίγκιπα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τους επτά νομούς του Τίσα και την Άνω Σιλεσία.

1660 .Ο Ιάκωβος Β ́ της Αγγλίας διορίsthke Δούκας της Νορμανδίας από τον Λουδοβίκο 14o  της Γαλλίας.

1687. Με το Έδικτο του Φονταινεμπλώ, (Οκτώβριος 1685) , του Λουδοβίκου ΙΔ΄ με το οποίο ανακλήθηκε το Έδικτο της Νάντης (1598) και δινόταν εντολή για την καταστροφή των εκκλησιών των Ουγενότων, καθώς και για κλείσιμο των προτεσταντικών σχολείων, χιλιάδες Ουγενότοι εγκατέλειψαν. Με πρωτοβουλία της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών οι πρώτοι Ουγενότοι από την Ολλανδία απέπλευσαν για το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος.

1695. Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Οράγγης, καθιέρωσε στην Αγγλία των φόρο των παραθύρων.

1757. Κατά τον Επταετή Πόλεμο η Αυτοκράτειρα Ελισάβετ υπέγραψε το Ουκάζιο της 31ης Δεκεμβρίου με το οποίο το Καλίνινγκραντ προσαρτήθηκε στη Ρωσία. Τα Ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν το 1763.


1776. Άφιξη στο Παρίσι του ανεπίσημου πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Βενιαμίν Φραγκλίνου για να ζητήσει βοήθεια από τη Γαλλία . Ο Φραγκλίνος μαζί με τα δυο εγγόνια του τον Σίλα Ντιν και τον Άρθουρ Λι, αναχώρησε από τις ΗΠΑ στο τέλος Οκτωβρίου και αποβιβάστηκε στον λιμένα του Σεν Γκοστέν στις 3 Δεκεμβρίου.

1790 . Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδος που τύπωσαν οι αδερφοί Μαρκίδες- Πούλιου στη Βιέννη. Η «Εφημερίς», υπήρξε μαχητικό όργανο των ιδεών του νεοελληνικού εθνικού διαφωτισμού και πρέσβευε στην εθνική απελευθέρωση.

1805. Η τελευταία ημέρα ισχύος του γαλλικού επαναστατικού ημερολογίου.

1822. Οι τούρκοι, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, μετά την αποτυχία τους να καταλάβουν το Μεσολόγγι, έλυσαν  την πρώτη πολιορκία της πόλεως, η οποία είχε αρχίσει στις 25 Οκτ. 1822

1877. Κατά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο , η μάχη του Τασκεσέν, (σήμερα Σαράντσι) στη Βουλγαρία, κατά την οποία οι Ρωσοι του Ιωσήφ Γκούρκοδιέλυσαν ένα τουρκικό σύνταγμα που διοικούσε ο άγγλος Μπέικερ Πασάς και το οποίο κάλυπτε την υποχώρηση του Σαχήρ Πασά προς τη Σόφια. Οι Τούρκοι που είχαν 1000 νεκρούς έκαψαν το χωριό.

1880. Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη απογραφή πληθυσμού στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας Απογράφηκαν 2. 007.919 κάτοικοι.

1887. Ολοκληρώθηκε η απογραφή πληθυσμού στη Βουλγαρία μετά από τη προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας. Καταγράφηκαν 3.154.375 κάτοικοι.

1888 .Το ιδρυτικό συνέδριο του Αυστριακού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. 1898. Λειτούργησε η τηλεφωνική γραμμή Μόσχα - Αγία Πετρούπολη.

1898. 
Στη Ρωσία άρχισε να λειτουργεί η πρώτη υπεραστική τηλεφωνική γραμμή μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης

1918. Ο γερμανικός στρατός αποσύρθηκε από το Βίλνιους.

1919 . Στη Ρωσία έληξε η εξαήμερη μάχη του Ντομπάς με νίκη του Κόκκινου Στρατού που τον διοικούσε ο στρατηγός Εγκόροφ με πολιτικό Επίτροπο τον Στάλιν κατά των Λευκών του στρατηγού Ντενίκιν. Στη Βουλγαρία παραπέμφθηκαν να δικαστούν σχετικά με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον
Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρωθυπουργός Βασίλ Ραντοσλάβοφ και οι υπουργοί του.

1926 . Έπαψε να υφίσταται η Λατινική Νομισματική Ένωση.

1940.Το υποβρύχιο  «Κατσώνης», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Α. Σπανίδη, βύθισε  το ιταλικό «Κουίντο», (531 ΚΟΧ) έξω από τo Μπαρ  της Γιουγκοσλαβίας. Το δεκαμελές πλήρωμα χάθηκε ,
Το 33ο ΣΠ της Φλωρίνης επιτίθετο στο Μάλι Φερόσι εκεί έπεσαν μαχόμενοι οι  Στρατιώτες Αγγελής ή Γιδαράκος Ιωάννης , Δαδιώτης Ιωάννης,  Καζάνης, Γεώργιος, και Κεφάλας Θωμάς Παναγιώτη, Στρατιώτης, και στο ύψωμα 897 δίπλα από το 1220 που είχε καταληφθεί στις 28 Δεκεμβρίου. Εκεί σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος του 33ου  . Στο ύψωμα1280 σκοτώθηκε ο Στρατιώτης Καλτσάς Σπυρίδων του 3ου ΣΠ. Το 28ο ΣΠ προωθείτο προς την Κλεισούρα. Σκοτώθηκε  ο ανθυπολοχαγός  ΝΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Το 66ο επιχειρούσε προς το Μπεράτι.Στον αυχένα Σιρακούτ σκοτώθηκαν ο στρατιώτηςΠαπαϊωάννου Βασίλειος και Μἀμαλης Λεωνίδας. Το 36ου ΣΠ.  επιχειρούσε στο ύψωμα Μπένσας , νότια του Τεπελενίου. Εκεί σκοτώθηκε ο στρατιώτης  Λέλας Αριστείδης.

1942. Στο μέτωπο του Στάλινγκραντ έληξε η σφοδρή αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού για την απόκρουση της «Χειμερινής Θύελλας», που στόχευε στην διάσωση της παγιδευμένης 6ης Στρατιάς του Φον Πάουλους, με την ολοκληρωτική ήττα της 4ης ρουμανικής Στρατιάς και την βαριά ήττα της 4ης Τεθωρακισμένης Στρατιάς του Χέρμαν Χοτ.Σφαγές Ελλήνων στην Βόρειο Ήπειρο από Ιταλούς και Αλβανούς.

1943. Στις 31-12-1943, οι κομμουνιστές μετέφεραν από το στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων στο Χάραδρο Κυνουρίας, τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη μαζί με τους Αναστάσιο Κανάβαρο, Σαράντο Πουρνάρα, Τάκη Κουγιούρα και Γεώργιο Τράκα , στη θέση Διάσελο δυο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, τους έριξαν σε ένα λάκκο και τους δολοφόνησαν με πέτρες!!!
Οι ΟΠΛΑτζήδες βασάνιζαν πολλές μέρες σε καθημερινή βάση τον Ιωάννη Βουγιουκλάκη. Μετά από δημόσιο βασανισμό κατά τον οποίο του έβγαλαν τα νύχια και λιποθύμησε του έβγαλαν τα χρυσά δόντια με την τανάλια!!!
Οι κομμουνιστές πέταξαν στο βάραθρο «τρύπα του ταράτσα» κοντά στα Νιάτα .39 αντικομουνιστές κατοίκους των Μολάων τους οποίους καταδίκασε Λαϊκό Δικαστήριο στο «ανταρτοχώρι» του Αγίου Δημητρίου - Ζάρακα Λακωνίας. Οι εκτελεσθέντες με απόφαση του «Λαϊκού Δικαστηρίου» ήσαν: 1. Καρυτσιώτης Νικ. – ιερέας 2. Λύρας Θεόδωρος 3. Φερδιανάκης Νικ. 4. Ζερβάκος Αντ. 5. Φουργιέζος Γρηγ. 6. Κωστάκος Λεων., 7. Καρυτσιώτης Ιωανν. 8. Κοντοσταθάκος Ευθ. 9. Φριτζίλας Χρ. 10. Γραμματικάκης Δημ., 11.Λιβερδίσης Δημ. 12. Παντελής Κων. 13. Ζερβάκος Χρ. 14. Κωστάκος Εμμ. 15. Αντωνάκος Νικ. 16. Ζερβάκος Δημ. 17. Καναβάρος Σταμ. 18. Καναβάρος Νικ. 19. Κουτσογιάννης Ιωαν. 20. Κουτσογιαννόπουλος Γ. 21. Σκανδαλάκης Δημ. 22.Νικολινάκος Γεωργ. 23. Λυγερός Παν. 24. Έξαρχος Δημ. 25. Γιανναράκης Αντ. 26. Καλαμβόκης Ευαγ. 27. Νικολινάκος Γρηγ. 28. Δριβάκης Αντ. 29. Καλκανδής Σταυρ. 30. Κυριακάκος Παν. 31. Μανιατάκος Ιωανν. 32. Μανωλάκος Δημ. 33. Μπέμπης Γεωργ. 34. Ντέντες Παν. 35. Πιερράκος Στυλ. 36. Ρουμάνος Γεωργ. 37. Ρουμάνος Δημ. 38. Χριστακάκος Δημ. 39. Φουργιέζου Παν/τσα.


1944. Εξαπολύθηκε η τελευταία επίθεση του Χίτλερ, στο Δυτικό Μέτωπο.
Η Επιχείρηση «Βοριάς», (Nordwind), εξαπολύθηκε από το Σάαρ και το Κολμάρ, σε ένα μέτωπο 110 χιλιόμετρων, κατά των συμμαχικών δυνάμεων στα Βόσγια, για να βρεθούν οι Γερμανοί στα νώτα των αμερικανών στο Στρασβούργο. Τις γερμανικές δυνάμεις διοικούσαν ο στρατηγός Γιοχάνες Μπλάσκοβιτς και ο Χάινριχ Χίμλερ. Η Λουφτβάφε προσέφερε 1000 αεροπλάνα. Σε ομιλία του προς τους διοικητές των μονάδων ο Αδόλφος Χίτλερ στις 28 Δεκεμβρίου 1944, είχε τονίσει: «Αυτή η επίθεση έχει ενα πολύ σαφή στόχο .Την καταστροφή και εξολόθρευση των δυνάμεων του εχθρού, όπου μπορούμε να τις βρούμε».
Στην η Ουγγαρία η κυβέρνηση του Μπάλα Μίκλος κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία.
Κατά τα Δεκεμβριανά, η 3η Ορεινή ταξιαρχία μέχρι το τελευταίο φως της 31ης Δεκεμβρίου Ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των Ανατολικών Συνοικιών. (Καισαριανή- Παγκράτι-Ν.Ελβατία-Βύρωνα) και συνδέθηκε με την 28η Βρετανική..
Η ΚΕ του ΕΑΜ απηύθυνε υπόμνημα προς τις «συμμαχικές κυβερνήσεις» της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ, ζητώντας την αποστολή στην Ελλάδα διασυμμαχικής επιτροπής, τον τερματισμό των συγκρούσεων και το σεβασμό της θέλησης του ελληνικού λαού. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ ανήγγελλε το νικηφόρο τερματισμό των 8ήμερων επιχειρήσεων κατά του ΕΔΕΣ.


1945.
 Ο Ζαχαριάδης ζήτησε να μπέι το ΕΑΜ στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε τους Αυτονομιστές
«κινούμενα της αντίδρασης». Στο Βελιγράδι δόθηκε στην κυκλοφορία η σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σάβα.

1946. Στις 31 Δεκεμβρίου η Υπάτη της Φθιώτιδας κατελήφθη προσωρινά από τους Κομμουνιστές. Οι απώλειες του 1946 για την πλευρά των Κομμουνιστών ήταν 836 νεκροί. Ακόμα 208 αιχμαλωτίστηκαν και 100 παραδόθηκαν. Ο Εθνικός Στρατός είχε 126 νεκρούς (13 αξιωματικοί και 113 οπλίτες), και 194 αγνοούμενους.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν διακηρύσσει επισήμως το τέλος των εχθροπραξιών του β ' Παγκοσμίου Πολέμου σε ότι αφορούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες.


1947.
 Το ξημέρωμα της 31ης Δεκεμβρίου οι  κομμουνιστές  εξαπέλυσαν την τελική επίθεση για την κατάληψη της Κόνιτσας με όλες τις δυνάμεις τους σε όλο το μέτωπο της πόλης. Η κύρια δύναμη είχε συγκεντρωθεί στο ύψωμα Προφήτη Ηλία και την Τραπεζίτσα. 
Οι δυνάμεις του ΔΣΕ δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την άμυνα του ΕΣ .Τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου η πολιορκημένη Κόνιτσα δοκιμάστηκε πάλι από σκληρή επίθεση. Οι συμμορίτες έφτασαν κοντά στους στρατιώτες και έγιναν μάχες σώμα προς σώμα με λόγχες και χειροβομβίδες. Παράλληλα μια Διλοχία του 527ΤΠ υπό τον Λυγεράκη και το 24ο Τάγμα Χωροφυλακής του βουλευτού Αλέκου Παπαδόπουλου στις 22.00 ακριβώς βρίσκονταν στη γέφυρα του Αώου και στις 22.00 και 10' μπήκαν στη Κάτω Κόνιτσα. Η Κόνιτσα πανηγύριζε.

1949.Στη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο της αυτοδιαχείρισης εκλέχτηκε το πρώτο συμβούλιο των εργαζομένων στο εργοστάσιο τσιμέντου του Σπλιτ.

1951. Έπαψε η ισχύς του σχεδίου Μάρσαλ που χρηματοδότησε με 12.000.000.000 δολ. την ανοικοδόμηση της Ευρώπης.

1954. Στην Πράγα έληξε η τριήμερη Σύνοδος των κοινοβουλίων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας , με την απόφαση για την από κοινού προστασία του απαραβίαστου των συνόρων των τριών κρατών.


1956 . 
Στην Κύπρο, έπεσε μαχόμενος με «προδότες πράκτορες των Άγγλων και Τούρκους επικουρικούς». στο γεφύρι της Ζωοπηγής, ο μαχητής της ΕΟΚΑ Μάκης Γιωργάλλας 21 ετών από το Μαραθόβουνο. Ήταν μέλος της ομάδας υπό τον Γρηγόρη Αυξέντιου με το ψευδώνυμο «Λιάκος». Μετά το θανάσιμο τραυματισμό του, απευθυνόμενος προς τον Αυξεντίου, είπε «Μάστρε πεθαίνω…Ζήτω η Ελλάς».
Άρχισε να μεταδίδει πρόγραμμα η τηλεόραση της Ρουμανίας (TVR) με κάλυψη στο Βουκουρέστι.

1957 . Εντοπίστηκε στη Πύλο ο τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου, Νέστορα. 

1958. Στην Κουβά  ο δικτάτορας Μπατίστα εγκατέλειψε την Αβάνα ενώ οι  μπαρμπούδος του Φιντέλ Κάστρο βρίσκονταν ante portas.


1963. Διαλύθηκε η Κεντροαφρικανική Ομοσπονδία, από την οποία προέκυψαν η Ζάμπια, το Μαλάουι και η Ροδεσία. Στην Αθήνα ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου.

1964. Έληξε η τριήμερη απογραφή στη Λαοκρατική Γερμανία. Ο πληθυσμός ήταν 17.003.632 άτομα. Το 1950, ήταν 18.388.172 άτομα.

1965. Το πραξικόπημα του στρατηγού Ζαν-Μπεντέλ Μποκάσα, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

1967. Υπογράφηκε η σύμβαση της Δ.Ε.Η. με τη γερμανική AEG, για την κατασκευή του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στη Μεγαλόπολη.


1968.
 Η πρώτη πτήση επιβατικού υπερηχητικού αεροπλάνου του Τούπολεφ 144.


1977.Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ συναντήθηκε με τον Σάχη του Ιράν στην Τεχεράνη.

1984. Ο Ρατζίβ Γκάντι έγινε πρωθυπουργός , διαδεχόμενος τη μητέρα του Ιντίρα που δολοφονήθηκε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από την UNESCO.

1985. Η Μεγάλη Βρετανία αποσύρθηκε και αυτή από την UNESCO.
Στο Πακιστάν, ήρθη ο στρατιωτικός νόμος ο οποίος ήταν σε ισχύ για 8,5 χρόνια.

1987. Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε έγινε Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.

1991. Στο Σαλβαδόρ η κυβέρνηση και το FMLN υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης μετά από 12 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Διαλύθηκε επισήμως η Σοβιετική Ένωση.

1992. Το βελούδινο διαζύγιο Η Τσεχική και Σλοβακική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία διαλύθηκε και προέκυψε η Τσεχική Δημοκρατία με πρωτεύουσα την Πράγα και η Σλοβακία με πρωτεύουσα τη Μπρατισλάβα.


1999
 .Ο Μπορίς Γιέλτσιν, παρέδωσε την εξουσία στον Βλάντιμιρ Πούτιν. 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν την Ζώνη του Παναμά στον Παναμά.

2004. Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραιτήθηκε από τη θέση του ως πρωθυπουργού της Ουκρανίας.

2005.Έκλεισε η Ελληνική υπηρεσία του BBC.

2010. Η Εσθονία έγινε το 17ο μέλος της ζώνης του ευρώ.

2013. Η Λετονία έγινε το 18ο κράτος μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που υιοθέτησε το ευρώ.

2014. Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με  το οποίο προκηρύχθηκαν  οι εκλογές στην Ελλάδα για  στις 25 Ιανουαρίου.

 2015. Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζώρτζιο Ναπολιτάνο ανακοίνωσε  την παραίτησή του, «λόγω γήρατος».


2018.
 Η έκρηξη σε δεκαώροφη πολυκατοικίας στο Νο 164 της λεωφόρου Καρλ Μαρξ στο Μαγκνιτογκόρσκ της Ρωσίας. Τριάντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν. 

2019. Σε απάντηση  στις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά της Χεζμπολάχ η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών  δέχθηκε επίθεση «αγανακτισμένων». Δεν υπήρξαν θύματα. Η Κίνα ανακοίνωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι εντόπισε ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού.


2021. Τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.Μίλησαν για 50 λεπτά. Δηλαδή για 12 λεπτά ο καθένας, συν οι μεταφραστές. Ο Μπιντές είπε στον Πρόεδρο Πούτιν ότι εάν συνεχιστεί η κλιμάκωση στα σύνορα της Ουκρανίας, οι δυτικές χώρες θα αναπτύξουν «μεγάλης κλίμακας κυρώσεις», συμπεριλαμβανομένων μέτρων στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επεσήμανε στον συνάδελφό ότι « αυτό θα ήταν σοβαρό λάθος», διότι «σε περίπτωση εισαγωγής νέων», «άνευ προηγουμένου κυρώσεων» θα επέλθει πλήρης ρήξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών».
2023.Μια τραγωδία αποκαλύφτηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς που ξέσπασε σε διώροφη κατοικία στην περιοχή της Ελευσίνας. Οι πυροσβέστες εντόπισαν σε εξωτερικό χώρο τη σορό ενός άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., έβαλε φωτιά στο σπίτι του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.