Τώρα και με τον ΣΕΒ.
Παράξενα πράγματα. Ο εκπρόσωπος του Πασοκ, κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις προτάσεις του ΙΟΒΕ. Δηλαδή του ΣΕΒ.
(Δηλώσεις Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους πολιτικούς συντάκτες 03.10.2008. http://www.pasok.gr/portal/gr/3/67408/7/7/1/showdoc.html)
««Το σοβαρό ζήτημα είναι ότι, η ελληνική κοινωνία έχει άλλα θέματα, με τα οποία θα ήθελε η κυβέρνησή της να ασχοληθεί. Η ελληνική κοινωνία έχει άλλα προβλήματα, και η Νέα Δημοκρατία περί άλλων τυρβάζει. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η κυβέρνηση να ανοίξει και να διαβάσει τη σημερινή έκθεση του ΙΟΒΕ, έκθεση οικονομικής συγκυρίας.
Ο ΙΟΒΕ λέει: «Σε όλους τους τομείς της οικονομίας καταγράφεται επιδείνωση. Στη βιομηχανία διατυπώνονται οι δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τον όγκο των παραγγελιών, στις υπηρεσίες η τρέχουσα ζήτηση είναι υποτονική, στο λιανικό εμπόριο εξασθενούν οι πωλήσεις, στις κατασκευές και ιδιαιτέρως στα δημόσια έργα διευρύνεται η δυσαρέσκεια από το επίπεδο των εργασιών. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Σεπτέμβριο υποχωρεί σημαντικά, σημειώνοντας νέο χαμηλό ιστορικό, με δυσμενείς προβλέψεις για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού».
Αυτά είναι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Με αυτά, μπορεί να ασχοληθεί η κυβέρνηση; »»
Επομένως, συμπεραίνω ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του «επιχειρηματικού κόσμου» , διότι έχει «κοινωνική πολιτική» και πάσχει από «σοσιαλμανία» , ή επειδή φοβάται το κοινωνικό κόστος, και ο κ. εκπρόσωπος την καλεί να αναλάβει τις ευθύνες της
- Μπορεί όμως και να συμβαίνει το αντίθετο.
Επικεφαλής του ΙΟΒΕ ανέλαβε πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας, που ήταν ΠΑΣΟΚ, ως οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, ( Σημίτης), αλλά και ως διοικητής της Εμπορικής, του οποίου το έργο συνέχισε ο κ. Αλογοσκούφης .
Επομένως, εάν ο κ. Στουρνάρας, παραμένει στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, τότε οι προτάσεις του ΙΟΒΕ δεν απηχούν τις «απαιτήσεις του κεφαλαίου» αλλά του ΠΑΣΟΚ, οπότε δικαίως τις επικαλείται ο κύριος Εκπρόσωπος.
-Πρόκειται προφανώς για νίκη της εργατικής τάξης. Ο σοσιαλιστής κ. Στουρνάρας κατέλαβε το στρατηγείο του ΣΕΒ, και το ιδεολογικό όργανο της άρχουσας τάξης το μετέτρεψε σε THINK TANK του «κινήματος λαού». Θρίαμβος !!
Ας δούμε όμως τι άλλες «σοσιαλιστικές ιδέες» περιέχει η έκθεση του ΙΟΒΕ:
-«Τα μέτρα που λαμβάνονται, αν κριθούν μεμονωμένα θα μπορούσαν να θεωρηθούν αναγκαία ή αναπόφευκτα, δεν εντάσσονται όμως σε μια γενικότερη αντίληψη που προωθεί συντονισμένα μια νέα προοπτική ανάπτυξης» .
-Οι εφημερίδες που κατάλαβαν διαφορετικά την «σοσιαλιστική» έκθεση του ινστιτούτου του ΣΕΒ, την πρόβαλαν με τίτλο με τίτλο, «Αντιμετώπιση στρεβλώσεων ζητεί το ΙΟΒΕ», αφού άλλωστε επισημαίνει ότι, «πολλά επαγγέλματα διατηρούνται κλειστά».
-«Η σημαντικότερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι η αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών όπως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, οι υστερήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, η πολυνομία και η πολυπλοκότητα των νόμων, η εσωστρέφεια. Η παρούσα κρίση επιτάσσει την στροφή της οικονομικής πολιτικής στην αποφασιστική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος θωράκισης της ελληνικής οικονομίας έναντι των διαταραχών στη διεθνή σκηνή» .
Το «ινστιτούτο του ΣΕΒ» λέει ότι,
«Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική προσαρμογή » , και ότι από την πλευρά των τρεχουσών δαπανών, απαιτείται αξιολόγηση, προτεραιότητες και επιλογές προτεραιοτήτων σε μέσο-μακροπρόθεσμη βάση, καθώς και επαναξιολόγηση ειδικών δαπανών, όπως οι αμυντικές» , σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Και επαναλαμβάνει το «παραμύθι» των καρτέλ, των κερδοσκόπων, και του κ. Φώλια ότι,
«στον πυρήνα του κύκλου των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων, βρίσκεται η άνοδος του κόστους της ενέργειας και των καυσίμων, λόγω της αλματώδους ανόδου των τιμών του αργού πετρελαίου, η οποία επηρεάζει μέσω αλυσιδωτών ανατιμήσεων τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες». Όμως,
- Το 2006 1 βαρέλι πετρέλαιο κόστιζε 72 ευρώ. Στις 3 Οκτωβρίου 2008 κόστιζε 64.5 ευρώ. Που είδαν τον καλπασμό, οι επιστήμονες του ινστιτούτου; Το πετρέλαιο κοστίζει τον Οκτώβριο όσο κόστιζε και τον Φεβρουάριο του 2008.
Οι «επιστήμονες» του ΙΟΒΕ επαναλαμβάνουν και την γνωστή « πατάτα» του «ΙΕΑ των Παρισίων» ότι, «Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα υπολείπεται της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης», για την οποία Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι, « η τιμή των 140 και 150 δολαρίων το βαρέλι πετρελαίου ήταν καθαρά μια κίνηση σπέκουλας. Αυτή η ιλιγγιώδης αύξηση δεν υπήρχε κανείς πραγματικός λόγος να γίνει».
Το ΙΟΒΕ προσθέτει ότι η αγορά «αντιμετωπίζει σαφείς δυσκολίες προσαρμογής, που οφείλονται στα αυξημένα κόστη των αναγκαίων εκτεταμένων επενδύσεων σε εξόρυξη και μεταφορά, καθώς και σε γεωπολιτικούς και τεχνολογικούς περιορισμούς».
-Είναι μακρύς ο δρόμος από την πετρελαιοπηγή μέχρι το βενζινάδικο δηλαδή, όπως είπε και ο γνωστός υπουργός. Οι «Γεωπολιτικοί» περιορισμοί φυσικά, αναφέρονται στην προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να ελέγξουν τα πετρέλαια της Κασπίας, Και τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και αερίου.
-Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι, η Ελλάδα ανέβηκε στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στην 96η θέση, επειδή «μειώνεται σταδιακά μια μονάδα τον χρόνο από 25%, στο 20% την πενταετία 2010 -2014 ο συντελεστής φορολόγησης των ανωνύμων εταιρειών, Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, συνεταιρισμών, δημοσίων, δημοτικών επιχειρήσεων και αλλοδαπών επιχειρήσεων. Η μείωση των συντελεστών είναι αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη με πιθανές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Όμως, η σταδιακή εφαρμογή της μείωσης αποδυναμώνει το μήνυμα που θα έπρεπε να είναι σαφέστερο και άμεσο για να επηρεάσει θετικά το επενδυτικό κλίμα»
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, στη Θεσσαλονίκη είπε ότι είναι ιδεοληψία να χαρίζεις φόρους για να γίνουν επενδύσεις.
Το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι η Ελλάδα ανέβηκε 10 θέσεις στην κατάταξη, σύμφωνα με το κριτήριο «απολύσεις προσωπικού», και ότι «στα εργασιακά θέματα, η Ελλάδα σημειώνει ιδιαίτερα χαμηλή επίδοση στο κριτήριο που μετρά την ευελιξία του ωραρίου, ενώ υπολείπεται από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ και στους δείκτες που εκτιμούν τη δυσκολία των απολύσεων και τη δυσκαμψία γενικά της αγοράς εργασίας. Έτσι, παρά τη βελτίωση σε αυτόν τον τομέα κατά 10 θέσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο πεδίο αυτό κρίνονται απαραίτητες».
-Το ΙΟΒΕ επισημαίνει επίσης ότι στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, (WORLD BANK) , «Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Σιγκαπούρη, και η Νέα Ζηλανδία , ενώ σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το Αζερμπαϊτζάν και η Αλβανία είναι οι χώρες με τις περισσότερες και πιο επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της επιχειρηματικότητας την προηγούμενη χρονιά».
-Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, στη Θεσσαλονίκη είπε ότι η Ελλάδα δεν θα ανταγωνιστή την Κίνα και τη Βουλγαρία στο μεροκάματο.
Επομένως:
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ψώνισε αλά κάρτ, η του σερβίρισαν όλο το μενού;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι με το ΙΟΒΕ;
Μήπως θέλουν και τον σκύλο και την πίτα;
Η μήπως πρόκειται για κεκτημένη ταχύτητα των παλιών στελεχών της ΟΝΕΔ που συνεχίζουν να παίρνουν γραμμή από το ΙΟΒΕ ακόμα και σήμερα ;
Οι πολλές γλώσσες στην πολιτική δεν κάνουν καλό, ούτε και τα πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου