19/10/08

ΝΑΤΟ-ΣΙΑ-ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Το μυστικό «κόλπο» των Αμερικανών για την Μακεδονία

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τά Σκόπια. Αυτό είναι γνωστό. Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αντίθετη με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Και αυτό είναι γνωστό. Η πολιτική και οι χειρισμοί του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών στο «Μακεδονικό», όπως εκφράζονται από την κυρία Μπακογιάννη, επίσης δεν εξυπηρετούν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Και αυτό είναι γνωστό.
Η άποψη της για συμβιβασμό «χωρίς νικητές και ηττημένους», σημαίνει ότι ηττημένη θα είναι η Ελλάδα. Το ίδιο προβληματική και απαράδεκτη είναι η θέση της για τον διαμοιρασμό της «Μακεδονίας» που υιοθετεί την προπαγάνδα της κομμουνιστικής διεθνούς για την «ενιαία Μακεδονία» που ουδέποτε υπήρξε.

Το παρασκήνιο, οι συμφωνίες πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού, η «ομάδα» υποστήριξης της αμερικανικής λύσης αποκαλύφθηκαν με την δημοσίευση των προτάσεων της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια κας. Μιλοβάνοβιτς.

Όλο το παιχνίδι είναι στημένο. Οι συναντήσεις γίνονται για να διευκολυνθούν ο κ. Γκρούεφσκι και η κυρία Μπακογιάννη να περάσουν στο εσωτερικό των χωρών τους και στην κοινή τους γνώμη το αμερικανικό σχέδιο.

Το περιεχόμενο των αμερικανικών εισηγήσεων, που αποτέλεσαν τον κορμό της πρότασης Νίμιτς, που παρουσιάστηκε τελικά τον Σεπτέμβριο, διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις που είχε στα Σκόπια η Αμερικανίδα πρεσβευτής Μιλοβάνοβιτς, παρουσία και του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Κ. Χιλ, με τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Τσερβενκόφσκι στις 25 και 27 Ιουλίου.

Τα κρίσιμα και αποκαλυπτικά αποσπάσματα, του απόρρητου τηλεγραφήματος.
της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, που υπογράφεται από την πρέσβειρα κ. Μιλοβάνοβιτς και έχει παραλήπτες το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας NSC, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ και το αμερικανικό Γενικό Επιτελείο αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής».

«Θέμα: Μακεδονία/ Ελλάδα: Τι χρειάζονται οι Μακεδόνες για να επιλυθεί η διαφορά της ονομασίας»

«Στοιχεία μιας συμφωνίας»

«Ταξινόμηση-χαρακτηρισμός (Classified): Τόμας Νάβρατιλ»

«Η Πρεσβεία των Σκοπίων θεωρεί ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα «καθαρίσει» τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η μακεδονική κυβέρνηση θα μπορούσε τελικά να αποδεχθεί τους κάτωθι όρους:

ΟΝΟΜΑ: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» - «Republic of Northern Μacedonia» (Or Republic of North Macedonia)

ΕΥΡΟΣ: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στις διμερείς σχέσεις με κάθε χώρα που δεν επιθυμεί να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα. (Αν και δεν το έχουμε συζητήσει ρητά, πιθανώς οι διεθνείς συμφωνίες -international agreements - θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο, με τις πολυμερείς να χρησιμοποιούν το νέο όνομα και τις διμερείς να έχουν την ευχέρεια επιλογής).

Η Μακεδονία θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομά της όταν αναφέρεται στην ίδια, στα διαβατήρια, στις ετικέτες παραγωγής (product labels), στα Μίντια κλπ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian) αλλά αυτό θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση. Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι "Βορειομακεδονική"».

Ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι θα εκφράσει αντιρρήσεις σε πτυχές αυτού του πακέτου.

Θέλει τον επιθετικό προσδιορισμό να μπει σε παρένθεση.

Θέλει η αναγνώριση της Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας να είναι ρητή, παρά σιωπηρή.

Θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ.

Για τη διμερή χρήση θα ήθελε τα Ηνωμένα Εθνη απλώς να επικυρώσουν, παρά να ενθαρρύνουν ή να συστήσουν τη χρήση του νέου ονόματος. Ομοίως θα επιζητούσε τον περιορισμό της χρήσης του νέου ονόματος και στις διεθνείς συμφωνίες.

Ωστόσο προβλέπουμε ότι στο τέλος θα αποφάσιζε να υποχωρήσει σε αυτά τα θέματα, εάν έτσι εξασφαλίσει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση έχει θέσει στο προεκλογικό πρόγραμμά του τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και θα επιμείνει στην εκπλήρωση αυτής της σημαίνουσας δημόσιας δέσμευσης. Μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο θα επέτρεπε να βρεθεί χρόνος για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την έγκριση ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ πριν από τη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC/NATO) τον Δεκέμβριο.

25 Ιουλίου. Πρεσβευτής Μιλοβάνοβιτς - πρωθυπουργός Γκρούεφσκι.

...Ο Γκρούεφσκι παρενέβη ρωτώντας εάν μπορούμε εμείς να λύσουμε το θέμα της ονομασίας.

Η πρεσβευτής απάντησε ότι είμαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσουμε τη Μακεδονία στο θέμα αυτό και προτρέπουμε οι συνομιλίες να επικεντρωθούν μόνο στα σημεία-κλειδιά (key areas), της ονομασίας και της χρήσης, χωρίς συνυπολογισμό των άλλων διμερών ζητημάτων.

Ο Γκρούεφσκι εξέφρασε την άποψή του ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη λύσει το πρόβλημα και επομένως αποφάσισε να ανοίξει και αλλά θέματα (π.χ. εθνικά μακεδόνες στην Ελλάδα).

Ο Γκρούεφσκι καλωσόρισε τον νέο κύκλο συνομιλιών με τον Νίμιτς στα μέσα Αυγούστου και είναι προετοιμασμένος να αποδεχθεί την πρόταση του Νίμιτς για συνάντηση μεταξύ του Γκρούεφσκι, του Καραμανλή και της ΥΠΕΞ κ. Ράις εάν οι συνομιλίες του Αυγούστου προχωρήσουν καλά.

Εκλογική... πρόβλεψη
Ο Γκρούεφσκι κατέστησε γνωστή την εκτίμησή του ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει πρόθεση να λύσει το πρόβλημα.

Επεσήμανε ότι αναμένει εκλογές στην Ελλάδα [πρόωρες βουλευτικές στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου (η πρεσβεία της Αθήνας θεωρεί απίθανες τις πρόωρες εκλογές) τοπικές εκλογές τον Απρίλιο και ευρωεκλογές τον Ιούνιο] και παρέθεσε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ως απόδειξη για την έλλειψη πρόθεσης για λύση.

Ο Γκρούεφσκι επισήμανε ότι η στάση του Καραμανλή σκλήρυνε από πέρυσι τον Οκτώβριο. Δεν αναζητεί πλέον την εξεύρεση μιας ονομασίας για να αντικαταστήσει το FYROM, ο Καραμανλής τώρα αναζητεί να διευρύνει το εύρος για όλες τις χρήσεις και να περιορίσει τη μακεδονική ταυτότητα, ιστορία και τη χρήση τοπωνυμίων.

Ο Γκρούεφσκι έκανε μνεία σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που είχε παραγγείλει το VMRO όπου έδειξε ότι μόνο το 13% των μακεδόνων θα μπορούσαν να δεχθούν το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ωστόσο εάν υπήρχε μια πρόταση, για χρήση ενός ονόματος σαν αυτού, με το νέο συνθετικό να είναι εντός παρένθεσης για να χρησιμοποιηθεί όπου ισχύει τώρα το FYROM και αναγνωρισθεί ότι η εθνικότητα και η γλώσσα θα αποκαλούνται Μακεδονικές, ο Γκρούεφσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κοινή γνώμη θα υποστήριζε αυτή (την πρόταση) σε ένα δημοψήφισμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου