29/11/08

Σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις 1996-2008. από τον κ.MIG

Βγενόπουλος: Δεν θα γίνω Μπερλουσκόνι
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζήτησε, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος του ομίλου MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, καλώντας όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να συνάψουν «εκεχειρία» και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ώστε με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση να χαράξουν εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης του Money Show, o κ.Βγενόπουλος υπογράμμισε ότι, μεσούσης της κρίσης, η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών είναι αναγκαία, γιατί τα πάντα σήμερα εξαρτώνται από την κρατική παρέμβαση.
«Οι πολιτικοί έχουν γίνει τα μεγάλα αστέρια παγκοσμίως και οι εξελίξεις κρίνονται από τη δική τους επάρκεια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι, παγκοσμίως, δεν υπάρχει συντονισμός δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και ο καθένας κάνει «ό,τι θέλει», σε μια περίοδο μάλιστα που η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται εύγλωττα σε αριθμούς: μέσα σε λίγους μήνες, η κρίση έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ περί τα 4,6 τρισ. δολ., περισσότερο από ό,τι ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και οι πόλεμοι του Βιετνάμ και του Ιράκ.
«Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πιο αδύναμη από ποτέ. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχουν γίνει εγκληματικά λάθη και, ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία κρέμεται σήμερα από μια κλωστή. Το κράτος των Αθηνών εδώ και 12 χρόνια δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα και μας έχει παραδώσει ανοχύρωτους στην κρίση», υπογράμμισε.
Σχετικά με το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε την απόφασή του περί μη ένταξης σε αυτό. Όπως είπε, αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, τότε, μετά την εφαρμογή του «πακέτου σωτηρίας», το χρέος τους θα έχει φτάσει στο 35% του ΑΕΠ, έναντι 20% σήμερα.
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι τράπεζες που θα πάρουν τα κρατικά λεφτά θα υποστούν ένα είδος μερικής κρατικοποίησης», ενώ πρόσθεσε ότι η δική του τράπεζα δεν έχει ανάγκη τα κονδύλια του πακέτου, αφού «οι μέτοχοί της είναι γνήσιοι καπιταλιστές και όχι καπιταλιστές γιαλαντζί, που όταν δουν τα δύσκολα φωνάζουν τους φορολογούμενους να τους σώσουν».
Ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι οι διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν την Ελλάδα κοντά στα τριτοκοσμικά κράτη, αφού στα λεγόμενα credit default swaps, η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στις 208 μονάδες βάσης, έναντι π.χ, 36 μονάδων για τη Γερμανία.
Κατά τον αντιπρόεδρο του ομίλου MIG, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα εκρηκτικό μίγμα παραγόντων, που έχουν να κάνουν με τις υστερήσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το υψηλό χρέος και έλλειμμα και τη μειωμένη δημοσιονομική ευελιξία.
Απαντώντας σε ερώτηση του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, σχετικά με το γιατί κάνει διαρκώς δημόσιες τοποθετήσεις, ο κ. Βγενόπουλος απάντησε: «Μιλάω γιατί δεν είμαι πολιτικός και δεν θα γίνω ποτέ ανταγωνιστής των πολιτικών. Δεν μπορώ να ακούω κάθε φορά ότι πάω να φτιάξω κόμμα ή να γίνω Μπερλουσκόνι».
Κατά τον ίδιο, πρόκειται για την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, ενώπιον ακροατηρίου όπως το σημερινό. Ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε, εξάλλου, ότι «στην Ελλάδα δεν είσαι τίποτα αν δεν έχεις ένα διακλαδωμένο επώνυμο» και ότι «αυτός που παίρνει τις αποφάσεις αυτή τη στιγμή, αγνοεί τους πάντες και τα πάντα και κάνει ό,τι θέλει».
Ανακοίνωσε, τέλος, ότι η Marfin ετοιμάζει νέο πρόγραμμα- έκπληξη, με το σύνθημα «Να κάνουμε τη ζωή λίγο καλύτερη», προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις επιπτώσεις της κρίσης

ΜIG: Αύξηση κερδών προ φόρων 59,3%
Η Marfin Investment Group (MIG) ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2008. Ο όμιλος εμφανίζει σημαντική κερδοφορία κατά την περίοδο αυτή καθώς τα ενοποιημένα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 190 εκατ. ευρώ έναντι 127,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50%.
Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBIΤDA) ανήλθαν σε 298,7 εκατ. ευρώ έναντι 187,5 εκατ. ευρώ (pro-forma) το 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 59,3%. Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 4,8 δις ευρώ και η ρευστότητα σε 1,578 δις ευρώ που αντιστοιχεί στο 20% του ενεργητικού του ομίλου.
Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες των αγορών, η εσωτερική αξία της εταιρείας στις 30/9/2008 ήταν 5,79 ευρώ και συνυπολογίζοντας την επιστροφή κεφαλαίου, 0,38 ευρώ ανά μετοχή, ανέρχεται σε 6,17 ευρώ, σε σχέση με 6,21 ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν σ' ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το οποίο επηρεάζει ακόμα τις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group (MIG) Ανδρέας Βγενόπουλος, σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι «το σημερινό περιβάλλον δημιουργεί ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες είμαστε προετοιμασμένοι να αξιοποιήσουμε.
Στην σημερινή αγορά η πρόσβαση σε κεφάλαια θεωρείται ιδιαίτερη σημασίας για την επιτυχημένη εκμετάλλευση ευκαιριών. Αισθανόμαστε ότι η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί σημαντική στρατηγική κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή».
Και προσθέτει: «Η οικονομική ευελιξία της MIG σε συνδυασμό με την ετοιμότητά της να αξιοποιήσει διάφορες ευκαιρίες που αναδεικνύονται από τις συνθήκες τις αγοράς μας επιτρέπουν να επαναλάβουμε τις θετικές εκτιμήσεις μας για το οικονομικό έτος 2008».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου