O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στην αποψινή του ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ,αναφερόμενος στα αίτια της παγκόσμιας κρίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ειπε πως η «βασική αιτία της κρίσης είναι η τεράστια συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων» και επέκρινε τέσσερεις πολιτικές των κυβερνήσεων Μπούς: Την μείωση των βασικών μισθών και την αγοραστική δύναμη των χαμηλοτέρων και μεσαίων εισοδημάτων, την υπονόμευση του δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές διαπραγματεύσεις, το «μπλοκάρισμα» των προτάσεων για διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το σκάνδαλο της Enron και την άμεση αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων μέσω του φορολογικού συστήματος.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «επί Μπους οι πλούσιοι έγιναν πολύ πλουσιότεροι και οι φτωχοί και η μεσαία τάξη πολύ φτωχότεροι» προσθέτοντας, «αναφέρω τις πολιτικές Μπους που όμως δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνες που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ -όπως και άλλες νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ήταν η ανεξέλεγκτη επέκταση μη εποπτευόμενων επενδυτικών υπηρεσιών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η επιδίωξη γρήγορου και μεγάλου κέρδους κάτω από το πέπλο «τοξικών ομολόγων» και με την ανοχή αν όχι την συνέργεια εταιρειών που είχαν την υποχρέωση να αξιολογούν τον κίνδυνο και να λειτουργούν, υποτίθεται, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».
«Η ύφεση είναι ήδη γεγονός και ουδείς ξέρει το βάθος και την έκταση του προβλήματος» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ξέσπασμα της κρίσης φέρνει στο προσκήνιο θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα για την λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής επεξεργάζεται σε δύο επιτροπές απαντήσεις στις πολιτικές προτεραιότητες της εποχής.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λύσεις μόνο εθνικές, αλλά απαιτούνται νέοι διεθνείς κανόνες και θεσμοί συνεργασίας» και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε σε ένα πολυπολικό κόσμο, όμως αν ο κάθε πόλος ακολουθήσει τον δρόμο της επιβολής, της μονομέρειας στις αποφάσεις και τον ανταγωνισμό για την παγκόσμια κυριαρχία, οι πολλοί πόλοι μπορούν να εξελιχθούν σε καταστροφή».
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κρίση» και ζήτησε δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των περιφερειών στους νέους παγκόσμιους θεσμούς διακυβέρνησης, υποστήριξη των ασφαλιστικών συστημάτων και συστημάτων πρόνοιας και «πράσινη» ανάπτυξη, τονίζοντας πως «σήμερα ο εκδημοκρατισμός της παγκοσμιοποίησης είναι επιτακτικό αίτημα» και υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις των διεθνών οργανισμών -ΟΗΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα- ώστε να διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση και αποτελεσματικότητα, και ενίσχυση της διεθνούς εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την δημιουργία ενός Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, αντίστοιχου με τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου».
Σε ότι αφορά την Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «πρέπει να παίξει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο και να προστατεύσει τους πολίτες της από την επερχόμενη κρίση» τονίζοντας ότι πρέπει να «επανακαθοριστεί η οικονομική πολιτική της ΕΕ με δημόσιες επενδύσεις ακόμα και αν δεν εμπίπτουν στις αυστηρές ερμηνείες του Μάαστριχτ».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτή η «χαλάρωση» (των κριτηρίων του Μάαστριχτ) δεν πρέπει να «αναλωθεί σε μπαλώματα, άσκοπες σπατάλες του κράτους και προεκλογικά δωράκια.
Στις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται η εξαίρεση από την μέτρηση του επιτρεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος οι δημόσιες επενδύσεις και υποδομές για την Παιδεία και την Έρευνα, για την ανεργία, για την πράσινη ανάπτυξη και οι αμυντικές δαπάνες «που είναι σημαντικές για χώρες σαν την Ελλάδα».
Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενισχύσει τον εποπτικό της ρόλο προωθώντας επιπλέον την ανάπτυξη και την απασχόληση και ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία καθώς και ένα «Σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας» από ευρωπαϊκούς, εθνικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επιπλέον στην αναγκαιότητα συντονισμένων ευρωπαϊκών πολιτικών για την στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς και στην αναγκαιότητα μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την στήριξη της οικονομίας των Βαλκανίων με «ένα μίγμα πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την European Bank for Reconstruction and Development και το ΔΝΤ, που θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό για κάθε χώρα αναλόγως με το επίπεδο σχέσεών της με την ΕΕ ή θα μπορούσε να είναι «ενιαίο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου