27/11/08

Αποδεκτό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο του Μπαν Κι Μουν για το Κόσοβο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, στη Νέα Υόρκη(26-11-2008), την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, για την αναδιάρθρωση της UNMIK.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε και τις προτάσεις του Γ.Γ για το Κόσοβο, μέσω δήλωσης του προέδρου του, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η αναδιοργάνωση της UNMIK και η ανάπτυξη της EULEX, της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαιρέτισε την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, λέγοντας ότι το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει- μεταξύ άλλων- τον ουδέτερο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η EULEX.
«Η σαφής γλώσσα που χρησιμοποιείται στην έκθεση επιβεβαιώνει το καθεστώς ουδετερότητας της EULEX, γεγονός που αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα υπάρχει εφαρμογή του σχεδίου Αχτισάαρι (σ.σ. το σχέδιο αυτό προβλέπει την υπό διεθνή επιτήρηση ανεξαρτησία του Κοσόβου)», τόνισε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.
«Αυτό που ήταν πάντα κρίσιμης σημασίας για να αποδεχθούμε την αναδιοργάνωση (της UNMIK) είναι μια σαφής δέσμευση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι η EULEX θα έχει πλήρως ουδέτερο καθεστώς και θα συνδέει την παρουσία της στο Κόσοβο με τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή, σε πλήρη συμφωνία με το Ψήφισμα 1244», ανέφερε ο κ. Γέρεμιτς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτά τα αιτήματα έχουν γίνει αποδεκτά.
«Αυτό που έχει σημασία, ωστόσο, είναι η υλοποίηση των έξι σημείων (του σχεδίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ) και η ανάπτυξη της EULEX, που, σύμφωνα με την έκθεση θα σέβεται πλήρως το Ψήφισμα 1244 και θα λειτουργεί υπό την αρχή και εντός του ουδέτερου πλαισίου λειτουργίας των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.
Ο ίδιος κάλεσε τις αρχές στην Πρίστινα «να μην εναντιωθούν στη βούληση της διεθνούς κοινότητας, αλλά ούτε και στη δεσμευτική αυτή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Επανέλαβε δε ότι το Βελιγράδι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και υπογράμμισε ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου είναι η κοινότητα που κινδυνεύει περισσότερο στην Ευρώπη.
«Για πολλούς Σέρβους στο Κόσοβο, η μοίρα τους συνεχίζει να εξαρτάται από το πώς αισθάνονται ότι μπορούν να επιβιώσουν παρά την τεράστια εχθρότητα του άμεσου περιβάλλοντός τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γέρεμιτς.
Στον αντίποδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Σκεντέρ Χισένι, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, εξέφρασε την αντίθεση της Πρίστινα στο σχέδιο του Μπαν Κι-Μουν, λέγοντας ότι είναι «απαράδεκτο και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα του Κοσόβου».
Η Πρίστινα, είπε ο κ. Χισένι, στηρίζει την ανάπτυξη της EULEX, αλλά όχι ως μια αποστολή που θα έχει ουδέτερο καθεστώς, όπως προβλέπεται από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
«Το Κόσοβο- πρόσθεσε- στηρίζει την άμεση ανάπτυξη της EULEX στο πλαίσιο της εντολής που της δίνει η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας (του Κοσόβου), το σχέδιο Αχτισάαρι, το Σύνταγμα του Κοσόβου, το σχέδιο δράσης και η πρόσκληση των θεσμών του Κοσόβου για την ανάπτυξή της».
Ο κ. Χισένι επανάλαβε την ετοιμότητα των αρχών του Κοσόβου να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου