27/11/08

ΠΑΣΟΚ: ΟΧΙ ΕΠΑΡΚΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ.

1. Οι χθεσινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της απειλής της ύφεσης, αποτελούν μία θετική πρωτοβουλία, αλλά υπολείπονται των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπολείπονται και των πρωτοβουλιών και των προτάσεων που έχουν καταθέσει οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, και προσωπικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Λείπει από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν το νέο θεσμικό πλαίσιο που χρειάζεται η Ευρώπη σε μία μεγάλη κρίση, όπως είναι η σημερινή.
2. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και καιρό καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να περάσουμε από την Ευρώπη των τραπεζών και των αγορών, στην Ευρώπη των πολιτών. Συγκεκριμένα:

-Για να αντιμετωπιστεί η απειλή της ύφεσης, πρέπει να υπάρξουν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις και ευρωπαϊκές επενδύσεις στις χώρες, πέρα από τα αυστηρά κριτήρια του Μάαστριχτ. Να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς του Μάαστριχτ, οι δημόσιες επενδύσεις και υποδομές για την παιδεία, για την έρευνα, για την ανεργία, για την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και οι αμυντικές δαπάνες, που είναι σημαντικές για χώρες όπως η Ελλάδα. Όχι χαλάρωση γενικά, αλλά συγκεκριμένες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το 1%, που σήμερα προτείνει η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δεύτερον προτείνουμε τη μετεξέλιξη του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα Σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας και τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου, που θα στηρίξει την πραγματική οικονομία.
Συντονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές, για να στηρίχθουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που πλήττονται και να προστατευτούν ιδιαίτερα αδύναμες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι συνταξιούχοι και οι μετανάστες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επενδύσει αυτή την εποχή στα Βαλκάνια, να στηρίξει τις οικονομίες των γειτονικών χωρών.
Στην Ευρώπη κάτι φαίνεται να κινείται. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει επιλέξει την πλήρη ακινησία. Αφού έβαλε την υπογραφή την στην εγχώρια κρίση, παρακολουθεί άβουλη και αμήχανη τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία. Οι πρωτοβουλίες της, ήταν το αδιαφανές σχέδιο στήριξης των τραπεζών. Αυτή την απραξία και την έλλειψη πρωτοβουλιών ο κ. Καραμανλής την βαφτίζει υπευθυνότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών, για να διασφαλίσουν ότι η μείωση στα επιτόκια αναφοράς περνάει στους δανειολήπτες. Αυτή ακριβώς ήταν και είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Πρόταση που συζητήθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο και απορρίφθηκε από τη Ν.Δ. Πρόταση που λέει ότι στα δάνεια, στις συμβάσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, πρέπει η μείωση του κεντρικού επιτοκίου αναφοράς να περνάει και στον δανειολήπτη, να περνάει στη μικρή επιχείρηση, να περνάει στην οικογένεια. Αυτό είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να κινηθούν στην κατεύθυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, για να βοηθήσουν την απασχόληση. Είναι ακριβώς το πρώτο σημείο της πρότασης νόμου, που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ για την απασχόληση και την ανεργία. Θα μας πουν και εδώ ότι λαϊκίζουμε; Τρίτο, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Τα κράτη -μέλη να διασφαλίσουν ότι δημόσιοι φορείς πληρώνουν τους προμηθευτές τους και ειδικά τους μικρομεσαίους, σε ένα μήνα». Αν το είχε κάνει αυτό η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα είχαμε σήμερα Νοσοκομεία χωρίς γάζες. Δεν θα είχαμε σήμερα ασφαλισμένους, οι οποίοι πληρώνουν απ’ την τσέπη τους για να πάνε στο γιατρό. Και αυτό, είναι ένα μέτρο το οποίο έπρεπε προ πολλού να είχε πάρει η σημερινή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου