22/11/08

O Μπαράκ Σόρος-Ομπάμα φέρνει αστάθεια καταστολή και πόλεμο.

Άσχημα τα Νέα.

Ήταν να μην του συμβεί, του καλού και χαμογελαστού ανθρώπου. Τον έκαναν πρόεδρο, για να άρει τις αμαρτίες των άλλων. Η Έκθεση που παρέδωσε στη νέα διακυβέρνηση του Ομπάμα το National Intelligence Council (Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών-(NIC)) των ΗΠΑ, που είναι η «ομπρέλα» των 16 υπηρεσιών συλλογής πληροφοριών, και η οποία εν πολλοίς προετοιμάστηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών,( Center for Strategic and International Studies –CSIS.) του Zbigniew Brzezinski, θέτει το νέο πρόεδρο προ των ευθυνών του, για να αντιμετωπίσει την αμφισβήτηση της αμερικανικής ηγεμονίας.
Η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνει, ότι η οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πιθανόν να καμφθεί , ενώ Κίνα, Ινδία και Ρωσία θα θέτουν όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση την αμερικανική επιρροή. Οι ΗΠΑ θα γίνουν «λιγότερο κυρίαρχες» στον κόσμο. Το διεθνές σύστημα, που οικοδομήθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, θα αλλάξει δραματικά, καθώς οι «νέοι παίκτες» Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, και Κίνα θα αλλάξουν ριζικά τους «κανόνες του παιχνιδιού».Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πια η μόνη υπερδύναμη, αλλά «πρώτη μεταξύ ίσων».

Επομένως το καθήκον του νέου προέδρου είναι να εξασφαλίσει ότι θα αντιστραφεί στην φορά των πραγμάτων, και ότι οι Ηνωμένες πολιτείες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα νέα κέντρα εξουσίας, (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία), ώστε να διατηρηθεί η αμερικανική ισχύς, και να παραμείνει πρώτη μεταξύ ίσων.

Ωστόσο λόγω της «πολύ-πολικότητας» , ο κόσμος θα είναι λιγότερο σταθερός και θα υπάρχουν περισσότερες εστίες συγκρούσεων, που θα οδηγήσουν σε , κούρσα εξοπλισμών και οικονομικούς και στρατιωτικούς ανταγωνισμούς .

Η μεταφορά πλούτου από την Δύση στην Ανατολή θα συνεχιστεί, το δολάριο δεν θα είναι πια το σημαντικότερο νόμισμα στον κόσμο και η αναπτυσσόμενη Ανατολή, μαζί με την αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι το 2025 κατά 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους, θα αυξήσουν την πίεση για πρώτες ύλες, ενεργεία, νερό ,και τρόφιμα και επομένως οι ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα και πρώτες ύλες δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν με τη σειρά τους θα ταραχές και συγκρούσεις αλλά και συρράξεις ανά την υφήλιο. Η χρήση των πυρηνικών όπλων θα αυξηθεί πιθανότατα, καθώς κράτη-παρίες και τρομοκρατικές οργανώσεις θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη πρόσβαση σε τέτοιου είδους όπλα.

Το μήνυμα, για την νέα διακυβέρνηση της «Αλλαγής» είναι απολύτως σαφές. Η τρέχουσα κρίση της Γουόλ Στριτ δεν είναι τίποτα άλλο από την αρχή μιας παγκόσμιας επανεξισορρόπησης Γι' αυτό ο αγώνας για τον έλεγχο των πρώτων υλών, της ενέργειας, των τροφίμων και του νερού καθίσταται απολύτως αναγκαίος. Επομένως μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες. Περισσότερη πολιτική κανονιοφόρων. Περισσότερη ένταση, αστάθεια, και πιθανώς πόλεμοι. Αυτό δεν είναι βέβαιο, θα εξαρτηθεί από την παρέμβαση των πολιτικών. Δηλαδή του καλού, Ομπάμα. Ο πόλεμος άλλωστε είναι το τελευταίο καταφύγιο της διπλωματίας.

Η πιθανότητα ενός πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (Ιράν;) θα αυξηθεί όπως επισημαίνει η έκθεση.
Η πολιτική του «νέου πατριωτισμού» και της αντι-τρομοκρατίας θα συνεχισθεί και θα ενταθεί. «Το δυτικό μοντέλο του οικονομικού φιλελευθερισμού, της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, θα χάσει πιθανόν τη λάμψη του», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Για την Ευρώπη, η έκθεση προβλέπει ότι «θα μειώνεται η επιρροή της» έως το 2025. Το «δημοκρατικό χάσμα» ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τους ψηφοφόρους θα μετατρέψει τη Γηραιά Ήπειρο σε έναν «κουτσό γίγαντα», ανίκανο να μεταφράσει την οικονομική της δύναμη σε παγκόσμια επιρροή.
Σε μεγάλες δυνάμεις, δεύτερης ταχύτητας, θα εξελιχθούν το Ιράν, η Τουρκία και η Ινδονησία.
Ειδικά για την Τουρκία, που μας ενδιαφέρει λόγω γειτονίας, εκτιμάται ότι «θα αναλάβει μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο διεθνώς αλλά ότι θα στραφεί περισσότερο στον εθνικισμό και τον Ισλαμισμό, και ότι αυτό το μοντέλο θα επηρεάσει της ταχέως εκσυγχρονιζόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής.
« Μια ισλαμική Τουρκία, που θα στραφεί περισσότερο προς την Μέση Ανατολή είναι υποψήφια για πιο σημαντικούς ρόλους», επισημαίνει η έκθεση, δίνοντας ένα νέο προσανατολισμό προς την Τουρκία, και αποδεχόμενη ότι η ευρωπαϊκή της πορεία δεν θα είναι εύκολη. « Τα ερωτήματα για την τελική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα καθυστερήσουν την εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζει η έκθεση.

Τα προβλήματα με αριθμούς.
Η ζήτηση για τρόφιμα θα αυξηθεί κατά Σ 50% έως το 2025 εξαιτίας της πληθυσμιακής έκρηξης. Ο παγκόσμιος πληθυσμός έως το 2025 θα φτάσει,τα 8 δισεκατομμύρια. Μόνο το 16% του πληθυσμού θα ζει στη Δύση ενώ το 1980 ο πληθυσμός Ευρώπης –ΗΠΑ-Καναδά, αντιστοιχούσε στο 24% του παγκόσμιου πληθυσμού . Το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στη φτώχεια. Οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι. Το 39% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου θα προέρχεται από έξι χώρες: τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία .


Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου