5/12/08

Τρομοκρατούν και τους Ιταλούς οι «Μπερλουσκόνηδες», με την απειλή οτι η χρεοκοπία θα πρέπει να θεωρείται ρεαλιστική εκδοχή για την Ιταλία

Η απειλή της χρεοκοπίας θα πρέπει να θεωρείται μια ρεαλιστική εκδοχή για την Ιταλία, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Μαουρίτζιο Σακόνι. Το σενάριο είναι αναμφίβολα εφιαλτικό, υπογράμμισε ο στενός συνεργάτης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτική εκπομπή, προειδοποιώντας πως οι αρνητικοί δείκτες και η κακή κατάσταση στην αγορά ομόλογων μπορεί να οδηγήσουν σύντομα σε αδυναμία του κράτους να καταβάλει τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων -κι αυτό, όπως εξήγησε, «θα επιβάλλει τη λήψη αποφάσεων ανάλογων με την Αργεντινή?».Λίγο αργότερα,όμως σε άλλη εκπομπή, ο υπουργός Οικονομίας, Τζούλιο Τρεμόντι, έσπευσε να καθησυχάσει, λέγοντας ότι, παρά τα προβλήματα, η Ιταλία δεν είναι Αργεντινή και η οικονομία της στηρίζεται σε πολύ πιο σταθερές βάσεις. Ωστόσο, ο Τρεμόντι παραδέχθηκε ότι είναι απολύτως αναγκαία η εφαρμογή ενός νέου και ακόμη πιο τολμηρού πακέτου μέτρων, από τις αρχές του 2009.
Αυτό, όπως είπε, πρέπει να επικεντρωθεί στη στήριξη των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας, η οποία, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των ιταλικών συνδικάτων, αναμένεται να οδηγήσει εκτός παραγωγής περίπου 900.000 εργαζόμενους ως τα τέλη του 2009!


Τι έγινε στην Αργεντινη.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής της Κριστίνα Κίρχνερ αποφάσισε την κρατικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας για τη στήριξη του βιοτικού επίπεδου των συνταξιούχων και των εργαζομένων. Η Κάτω Βουλή της χώρας και η Γερουσία ενέκριναν κονδύλι 24 δισ. δολαρίων για την εξαγορά τους.
Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν ότι με την εξαγορά θα επέλθει σταθερότητα στις αγορές που κλυδωνίζονται λόγω της παγκόσμιας κρίσης ενώ διασώζονται τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Μετά το 1994, οι εργαζόμενοι στην Αργεντινή έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν οι υποχρεωτικές εισφορές τους θα κατευθύνονται στα ιδιωτικά ή στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχει μία υποχώρηση 20% στα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων, που αφήνει τους εργαζομένους εκτεθειμένους στην παγκόσμια κρίση. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η κοινή γνώμη είχε ταχθεί με ευρύτατη πλειοψηφία υπέρ της εθνικοποίησης του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αυτή της Αργεντινής, πρέπει την επόμενη χρονιά να καταβάλει 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τοκοχρεολύσια, ενώ μόνο 8 δισ. από αυτά προβλέπονται στον κυβερνητικό προϋπολογισμό.
Αυστηρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση επιμένοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη ρευστότητά της χρησιμοποιώντας περίπου 4 δισεκατομμύρια από τις ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που ισχυρίζονται ότι θα επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη θέση της οικονομίας της χώρας.
Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις, η Κριστίνα Κίρχνερ συμφώνησε να δημιουργηθεί μία επιτροπή με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης για να επιβλέπει πώς επενδύονται τα χρήματα.Η εθνικοποίηση των συντάξεων θα οδηγήσει το κράτος να γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής στην Αργεντινή καθώς θα έχει μετοχές σε ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρίες της χώρας, προοπτική που έχει προκαλέσει οργή στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου