5/12/08

Λίγα Ψίχουλα αλλά και πολλά ψέματα, υπέρ των πολλών και των πτωχών.

Η εικόνα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και στη σημερινή συζήτηση της Βουλής. ήταν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ήταν απογοητευτική . Έδινε την εντύπωση του θυμωμένου με όλους και με όλα.
Ανακοίνωσε την χορήγηση δύο «έκτακτων κουτσό- επιδομάτων», υπέρ των φτωχών, του επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής και του επιδόματος Στεγαστικού Δανείου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Τα επιδόματα αυτά, που ελάχιστη μόνο ανακούφιση θα δώσουν στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες που πλήττονται από την κρίση, θαααα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής με 300 εκατ. ευρώ.
Το επίδομα Κοινωνικής Συνοχής είναι ουσιαστικά το επίδομα θέρμανσης, αλλά ελαφρώς «ψαλιδισμένο» λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. Θα ανέρχεται σε 100, 150 ή 200 ευρώ, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή (ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή) στην οποία διαμένει ο δικαιούχος. Εκτός από τα γεωγραφικά κριτήρια θα τεθούν και εισοδηματικά, ώστε τελικά να λάβουν το επίδομα κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΓΑ και μακροχρόνια άνεργοι. Το έκτακτο επίδομα θα δοθεί εφάπαξ τον Ιανουάριο. Το επίδομα Στεγαστικού Δανείου θα δοθεί επίσης μόνο σε επιδοτούμενους άνεργους του ΟΑΕΔ και σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ΕΚΑΣ, εφόσον έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο πριν την 1-1-2009. Θα είναι 500 ευρώ και θα δοθεί σε δύο δόσεις, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της δόσης του δανείου τους. Είναι προφανές όμως ότι η ετήσια επιβάρυνση από την άνοδο των επιτοκίων, ανάλογα με την πορεία του euribor, υπολογίζεται να ανέλθει σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω και από τα 1000 ευρώ.
Λάθος μέτρα. Σε λάθος χρόνο και λάθος στόχευση. Τα επιτόκια ( διεθνώς) πήραν την κατηφόρα.
Την ίδια στιγμή όμως, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως μέτρο προστασίας των δανειοληπτών και την απαγόρευση της κατάσχεσης κατοικίας για οφειλές προς τις τράπεζες, κάτω τών 20000 ευρώ, το οποίο αποδείχθηκε ανεφάρμοστο στην πράξη!, όπως ήθελε, δηλαδή ο νομοθέτης και το καρτέλ των τραπεζών.
Ο κύριος Καραμανλής επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει σταδιακά και άλλα μέτρα. Δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να εξαντλήσει τις ( επικοινωνιακές;) «εφεδρείες» της νωρίς, καθώς είναι άγνωστες, η ένταση και η διάρκεια που τελικώς θα έχει η κρίση.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης δεν επιφυλάχθηκε . Συνέχισε να λέει ανεπιφύλακτα τα ίδια χοντρά ψέματα.
παρέλαβε το δημόσιο χρέος στα 201 δις ευρώ και το πήγε στα 273 «. Έχουμε μειώσει το δημόσιο χρέος περίπου 10% από το 2004 που αναλάβαμε την διακυβέρνηση και μειώσαμε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,5% του ΑΕΠ το 2004 σε κάτω από το 3% φέτος» δήλωσε.
.«Η κρίση είναι σοβαρή, πρωτοφανής για την μεταπολεμική περίοδο, αλλά δεν αποτελεί την συντέλεια του κόσμου. Δεν πρέπει να προωθείται αυτό το κλίμα» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας , ότι «δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας, λόγω της κρίσης» .Η βουταρία των λυμεώνων στον εθνικό πλούτο δεν θα ανακοπεί.

«. Η κυβέρνηση δίνει απαντήσεις, λύνει προβλήματα. Όπως φάνηκε από την πρωθυπουργική ομιλία, δίνει απαντήσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, τους ανέργους, τους πιεζόμενους από την αύξηση των στεγαστικών δανείων» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, χειροκροτώντας την ομιλία του πρωθυπουργού που ο ίδιος έγραψε.
«Η ελληνική οικονομία είναι εξοπλισμένη σε μεγάλο βαθμό για να αντιμετωπίσει την κρίση - τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης - και έχει επιδείξει μεγαλύτερες αντοχές ως σήμερα, σε σύγκριση με όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της Ε.Ε.. Ήδη, ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε περίοδο ταχείας αποκλιμάκωσης.
Ο πληθωρισμός θα είχε πέσει πολύ πριν αν δεν λειτουργούσε απρόσκοπτα το καρτέλ των τραπεζών και του πετρελαίου, και η διεθνής αποκλιμάκωση οφείλεται στον απόπληθωρισμό λόγω της κρίσης. Αυτά δεν είναι ούτε επιτεύγματα της κυβέρνησης ούτε του κ. Αλογοσκούφη, αλλά της 5ης διεθνούς των τοκογλύφων.
Προχωρούν τα έργα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έργα αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στο 2009.
Κάτι ψίχουλα δηλαδή και για την ανάπτυξη πού θα πάνε όμως στις τσέπες των εργολάβων. Έχουν εγκριθεί και επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας πάνω από 10 δις. Έχουν εγκριθεί. Δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται ούτε ένα επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για να καταβληθεί η εθνική συμμετοχή
«Βεβαίως οι εξελίξεις έχουν συντελέσει στην επιβάρυνση του ισοζυγίου πληρωμών τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ, μόνο από τις πρόσθετες δαπάνες για εισαγωγές καυσίμων εξαιτίας της αύξησης της τιμής τους. Μας επηρεάζει επίσης η εξασθένηση της διεθνούς οικονομίας σε κλάδους εξωστρεφείς, όπως είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός. Μοιραία, η προσπάθεια μηδενισμού των ελλειμμάτων έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
«Ο στόχος αυτός, πρέπει να αναβληθεί - εκ των πραγμάτων θα αναβληθεί. Νέες προσπάθειες μείωσης του δημοσίου χρέους, θα γίνουν μετά την ανάκαμψη. Επιστροφή ωστόσο, στην εποχή του κρατισμού, πρέπει να αποκλειστεί» ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης. «Δεν θα γυρίσουμε πίσω στον κρατισμό. Το κράτος χρειάζεται - ο κρατισμός δημιουργεί τα προβλήματα, η λογική ότι το κράτος θα λύσει τα πάντα και μάλιστα χωρίς λεφτά. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, λόγω της κρίσης» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου