«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νοτίου Κύπρου θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η επίτευξη μιας ουσιαστικής και μόνιμης ειρήνης στο νησί είναι εφικτή μόνο με τις διαπραγματεύσεις, που θα συνεχιστούν με καλή πρόθεση μεταξύ των δύο πλευρών και με πίστη στις παραμέτρους της λύσης, που έχουν υποδείξει τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, στην Άγκυρα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες της κοινής διακήρυξης, που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσία, στις 19 Νοεμβρίου, ο Μπ. Οζουγκεργκίν παρατήρησε ότι «στην εν λόγω διακήρυξη δεν γίνεται αναφορά στις δηλώσεις των δύο ηγετών στις 23 Μαΐου 2008, στις οποίες προσδιορίζεται ότι η ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο θα αποτελείται από δύο ιδρυτικά κράτη» και πρόσθεσε ότι «ούτε οι συμφωνίες του 1977-79, ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, (στις οποίες αναφέρεται η κοινή διακήρυξη) προβλέπουν πως θα μετατραπεί η ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία, που πλέον δεν υφίσταται, σε ομοσπονδιακό κράτος».
Αυτό αποτελεί «ένδειξη των προσπαθειών της ελληνοκυπριακής διοίκησης να αλλάξει την αμοιβαία συμφωνία, που επήλθε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο νησί», υποστήριξε ο Τούρκος εκπρόσωπος.
Σχολίασε επίσης τις αναφορές περί συμφωνίας στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας του 1996, μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πληροφορίες περί διάθεσης μεγάλου κονδυλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αγορά όπλων.
«Οι προσπάθειες εξοπλισμού δημιουργούν ανησυχία στους Τουρκοκύπριους και οδήγησαν στο παρελθόν σε σοβαρές κρίσεις. Δεν συμβιβάζονται με τις προσπάθειες λύσης», υποστήριξε ο Τούρκος εκπρόσωπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου