6/12/08

Κτίζοντας την Ελλάδα του 2058





Λίγα μεν τα Ψίχουλα ,αλλά πολλά τα επικοινωνιακά ψέματα, πάντα υπέρ των πολλών και των πτωχών .

Σπύρος Χατζάρας

Τα ψίχουλα, από το τραπέζι, ήταν κάποτε για τους διακονιάρηδες και τα σκυλιά. Το ίδιο και τώρα. Στο τραπέζι, κάθονται οι «μουστερήδες» μας, οι τραπεζίτες, και θα φάνε, «περισσότερο από 11 δισ. ευρώ, μόνο για τόκους, δηλαδή το 5% του ΑΕΠ», όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Αφορολόγητα όμως, γιατί έτσι είναι πιο νόστιμα.
Η «ανάπτυξη της πίτας», του ελληνικού Α.Ε.Π. ,θα είναι το 2009, για τον «αρχι-μάγειρα» Αλογοσκούφη 2,7%, για τον ΟΟΣΑ 1,9%,. και για την «τρομοκρατική» εταιρία Fitch μόλις 0,9%.Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζίτες, θα φάνε, για να χορτάσουν μέχρι το 5%, εκτός από την ανάπτυξη, και τις σάρκες μας. Το ίδιο έκαναν και φέτος και πέρυσι.
Ωστόσο, ο κ. Καραμανλής τα είπε όλα, με μια φράση, των επικοινωνιολόγων του, στην τριτολογία του.
«Να μεταβάλλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία » , είπε.
«Εθνικές ευκαιρίες» δηλαδή , όπως οι ανταλλαγές δημόσιας γης για το νερό της λίμνης του Βατοπεδίου, το κόψιμο του μεροκάματου στη μέση, που θέλει ο λαγο-μίχαλος, και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων τις Κυριακές, που υποστηρίζει ο κ.Φώλιας, οι οικολογικοί δρόμοι, των Σουφλιά-Μπόμπολ κλπ.κλπ.
Το σύνθημα των επικοινωνιολόγων του κ. Καραμανλή «Να μεταβάλλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία » είναι σίγουρα επαναστατικό. Παρέφρασαν τη θέση του Λένιν : «Η Ρωσική Επανάσταση του Φλεβάρη 1917 ήταν η απαρχή της μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο». (Λένιν, Απρίλης 1917, «Σχέδιο μιας Πλατφόρμας του Προλεταριακού Κόμματος».
Επομένως, η «συμπαγής επενδυτική συμμορία» των λυμεώνων, θέλει να μετατρέψει τη διεθνή κρίση, (ιμπεριαλιστικό πόλεμο), σε εθνική ευκαιρία, (εμφύλιο). «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, λόγω της κρίσης» υπογράμμισε στη δική του ομιλία, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης. Η «βουταρία» των λυμεώνων στον εθνικό πλούτο δεν θα ανακοπεί, τους διαβεβαίωσε. «Προχωρούν τα έργα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έργα αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στο 2009» , είπε ο κ. Αλογοσκούφης . Κάτι ψίχουλα δηλαδή και για την ανάπτυξη πού θα πάνε όμως στις τσέπες των εργολάβων. Έχουν εγκριθεί και επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας πάνω από 10 δις. Έχουν εγκριθεί. Δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται ούτε ένα, επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για να καταβληθεί η εθνική συμμετοχή.


«Δεν θα θυσιάσω συμφέροντα του τόπου, δεν θα θυσιάσω συμφέροντα των πολιτών για εφήμερες εντυπώσεις », τόνισε ο κ. Καραμανλής, που ασχολείται, πολλές ώρες καθημερινά, κλεισμένος στο γραφείο του, με την οικοδόμηση της Ελλάδας του 2058. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε την άνοιξη για να σώσει τα ταμεία ως το 2055, ήταν προϊόν αυτών των μελετών.
Το γεγονός ότι, τα Ταμεία δεν έχουν τώρα, να πληρώσουν για τα φάρμακα των ασφαλισμένων, και δεν έχουν καταβάλουν τα «εφάπαξ», οφείλεται στο ότι ο κ. πρωθυπουργός δεν ασχολείται με τα εφήμερα.
«Μέτρα δεν ακούσαμε, παρά μόνο γενικότητες και αντιφατικές αοριστίες», είπε ο πρωθυπουργός στη βουλή, αλλά και ο ίδιος δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος . Των τοκογλύφων που έτρωγαν, τρώνε, και θα τρώνε τις σάρκες του έθνους.
Περίμενα από τον επικεφαλής του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους, να μας προτείνει μια πολιτική λύση για το αδιέξοδο, γιατί δουλειά του πρωθυπουργού δεν είναι να λέει ειδήσεις . Δουλειά του πολιτικού, είναι να σκέπτεται και να προτείνει πολιτικές και όχι λογιστικές λύσεις.
Αλλά ούτε σαν δημοσιογράφους τα πήγε καλά ο κ. Καραμανλής, γιατί δεν είπε όλη την είδηση. Τα 900 εκατομμύρια, από τά 11 δις, όπως είχε πει στη Θεσσαλονίκη, μας τα φόρεσε «καπέλο», ο κ.Τρισέ, το καλοκαίρι, όταν ανέβασε το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 4,25%.
«Επιδιώξαμε, είπε, να γίνει αποδεκτή στο ευρωπαϊκό επίπεδο η ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας, ξέρουμε, ωστόσο, όλοι ότι τα περιθώρια για τη χώρα μας είναι περιορισμένα, διότι τα ελλείμματα, παρά τη δραστική μείωση τους, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και διότι η χώρα επιβαρύνεται από ένα τεράστιο δημόσιο χρέος» .Είναι, συνέχισε, μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από ανεύθυνες πολιτικές του παρελθόντος:«Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι μια πραγματικότητα που βαραίνει τα βήματα της χώρας» . Ο Ο κ. Καραμανλής δεν διευκρίνισε σε ποιο παρελθόν αναφέρεται διότι, από το 1945 μέχρι το 2003, συσσωρεύτηκαν μεν ελλείμματα 58 κρατικών προϋπολογισμών, που χρηματοδότησαν , το κόστος του εμφυλίου, το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών του πολέμου, την αποκατάσταση των ζημιών των σεισμών , το κοινωνικό κράτος του Ανδρέα, διορισμούς, συντάξεις, επιδοτήσεις, προμήθειες, προμηθευτές, μίζες, εξοπλισμούς, τα περίφημα ελλείμματα της Ολυμπιακής αλλά και ανάπτυξη, αφού οικοδομήσαμε την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ και , οδήγησαν το δημόσιο χρέος ,στα 175,5 δίς ευρώ.
Ο Καραμανλής και ο Αλογοσκούφης ,μέσα σε 5 χρόνια ,προσέθεσαν 98,117 δις ευρώ και πήγαν το δημόσιο χρέος στα 273,556 δισεκατομμύρια.
Ο πρωθυπουργός πάντως δεν διευκρίνισε, εάν περιελάμβανε στους ανεύθυνος του παρελθόντος, τον «αείμνηστο θείο του»,(1955-1963 ,1974-1980), και τον κ. Μητσοτάκη (1989-1993), που είχαν και αυτοί, ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.
Ο κ. Αλογοσκούφης στη δική του ομιλία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο δικό του ψέμα. «Έχουμε μειώσει το δημόσιο χρέος περίπου 10% από το 2004 που αναλάβαμε την διακυβέρνηση» είπε.Επικοινωνιακά μαθηματικά Αλογοσκούφη.
Τα 175,5 δίς, μειώθηκαν κατά 10% και έγιναν 273,556 δισεκατομμύρια, και όποιος δεν το πιστεύει, είναι ανεύθυνος και λαϊκιστής. «Ήδη, ο πληθωρισμός έχει εισέλθει σε περίοδο ταχείας αποκλιμάκωσης», είπε ο υπουργός Οικονομίας, αλλά ο πληθωρισμός. θα είχε πέσει πολύ πριν, αν δεν λειτουργούσαν απρόσκοπτα τα καρτέλ ,των τραπεζών του πετρελαίου, του γάλακτος κλπ. Η διεθνής αποκλιμάκωση του πληθωρισμού άλλωστε, οφείλεται στον αποπληθωρισμό λόγω της διεθνούς κρίσης. Και αυτό δεν είναι ούτε επιτεύγματα της κυβέρνησης, ούτε του κ. Αλογοσκούφη, αλλά της 5ης διεθνούς των τοκογλύφων.
«Η αύξηση των ονομαστικών μισθών στη χώρα μας την περασμένη χρονιά ήταν 7,2%.Ο μέσος πραγματικός μισθός την τελευταία τριετία αυξάνεται κατά 3% ετησίως, έναντι 0,3% στο σύνολο της Ευρωζώνης. Αυτή είναι η πραγματικότητα.», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατα 0,5% το 2008 και "έπεσε" στα 681 ευρώ, σύμφωνα με την Eurostat .Οι Έλληνες μισθωτοί ανήκουν στη «δεύτερη κατηγορία» των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ίδια κατηγορία είναι ακόμα οι μισθωτοί στην Πορτογαλία (497 ευρώ), την Σλοβενία (567 ευρώ),την Μάλτα (612 ευρώ) και την Ισπανία (700 ευρώ).
Σε ονομαστικούς όρους, η ετήσια αύξηση των μισθών στην Ελλάδα είναι 3,1%. Ωστόσο, ο πραγματικός (δηλαδή συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό) κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 0,5% ετησίως. Μείωση πραγματικών μισθών εμφανίζει ακόμα μόνο το Βέλγιο (-0,2% ετησίως). Αυτή είναι η πραγματική πραγματικότητα.
Η εικόνα του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και στη συζήτηση της Βουλής. ήταν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ήταν απογοητευτική . Δεν μιλούσε ο πρωθυπουργός αλλά οι και την επικοινωνολόγοι του, με τα γνωστά συνθήματα « υπεύθυνοι- ανεύθυνοι», «δεν θυσιάζω το μέλλον», και το καινούργιο το λενινιστικό, «Να μεταβάλλουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία».
Επειδή ο Σαρκοζί και ο Μπράουν μοίρασαν επιταγές, ανακοίνωσε και ο κ. Καραμανλής την χορήγηση δύο «έκτακτων κουτσό- επιδομάτων», υπέρ των φτωχών. Του επιδόματος Κοινωνικής Συνοχής (100, 150 ή 200 ευρώ, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή) και του επιδόματος Στεγαστικού Δανείου (500 ευρώ) , σε επιδοτούμενους άνεργους του ΟΑΕΔ και σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ΕΚΑΣ για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της δόσης του δανείου τους, από την άνοδο των επιτοκίων, εφόσον έχουν συνάψει στεγαστικό δάνειο πριν την 1-1-2009.
Λάθος μέτρα. Σε λάθος χρόνο και λάθος στόχευση. Τα επιτόκια ( διεθνώς) πήραν την κατηφόρα. Tο Euribor ενός έτους έπεσε στα 3.7%. Επομένως αντί να διασφαλίσει προσαρμογή των επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών, χρηματοδοτεί τα τοκογλυφικά επιτόκια. Αντί να διασφαλίσει την προσαρμογή της τιμής των καυσίμων, χρηματοδοτεί την κερδοσκοπία των καρτέλ. Αντί να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, για να επωφεληθούν όλοι, στηρίζει τους κερδοσκόπους της αγοράς.
Την ίδια στιγμή όμως, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως μέτρο προστασίας των δανειοληπτών και την απαγόρευση της κατάσχεσης κατοικίας για οφειλές προς τις τράπεζες, κάτω τών 20000 ευρώ, το οποίο αποδείχθηκε ανεφάρμοστο στην πράξη!, όπως ήθελε, δηλαδή ο νομοθέτης και το καρτέλ. «Δεν θα γυρίσουμε πίσω στον κρατισμό. «Δεν θα γυρίσουμε πίσω στον κρατισμό. «Δεν θα γυρίσουμε πίσω στον κρατισμό.» φώναζε στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης. «Ο κρατισμός δημιουργεί τα προβλήματα, η λογική ότι το κράτος θα λύσει τα πάντα και μάλιστα χωρίς λεφτά».
Ενώ λεφτά βρίσκονται στις «αγορές», που μας δανείζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου