9/1/09

Έλληνες Θρακιώτες στην πΓΔΜ/ (BJRM). Πέχτσεβο.(Пехчево).




Το 1923, και μετά τη μικρασιατική καταστροφή, οι ελληνικές οικογένειες, από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης, ξεκίνησαν για να έρθουν πρόσφυγες στην Ελλάδα, με την ανταλλαγή.
Έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά τελικά κατευθύνθηκαν βόρεια, προς την τότε Σερβία, προκειμένου να εργαστούν στα ορυχεία της οροσειράς Malesevski. Εγκαταστάθηκαν στο χωριό Πέχτσεβο ( Пехчево), (πάνω στον παλιό δρόμο για τη Βουλγαρία) το οποίο σήμερα αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου, στο ανατολικότερο σημείο της ΠΓΔΜ.
Φιλήσυχοι και εργατικοί, ποτέ δεν είχαν πρόβλημα με τους Σλάβους γείτονες οι οποίοι όμως τους αποκαλούσαν (υποτιμητικά;) «γκρεκουλίτσι»,και όχι «γκρίτσι» (όπως είναι το σωστό).
Tο Πέχτσεβο έχει 5.517 κατοίκους (απογραφή 2002), με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, να έχουν ελληνική καταγωγή, από την Καλλίπολη της ανατολικής Θράκης.
Οι κάτοικοι έχουν απόλυτη γνώση της ελληνικής καταγωγής τους και μάλιστα το 2003 συνέστησαν και πολιτιστικό σύλλογο, με την επωνυμία «Σύλλογος Ελλήνων – Καλλίπολη – Πέχτσεβο»,που αριθμεί σήμερα 450 μέλη.
Όλο και περισσότεροι κάτοικοι, μιλούν πλέον την ελληνική, αφού ο σύλλογος λειτουργεί και τμήμα Ενηλίκων, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Ελληνίδα δασκάλα από τα Σκόπια επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα την μικρή πόλη και διδάσκει ελληνικά σε μικρούς και μεγάλους, ελληνικής καταγωγής και όχι μόνο.

Στην απογραφή του 2002, ελάχιστοι κάτοικοι κατάφεραν να πολιτογραφηθούν ως Έλληνες. Οι «μεθοδεύσεις», είχαν ως αποτέλεσμα να καταχωρηθούν ως «Μακεδόνες» οι περισσότεροι και άλλοι ως Τούρκοι. (Συγκεκριμένα : «Mακεδόνες» 4.737. Ρομά 390. Τούρκοι 357 και άλλοι 33).
Ο δήμος είναι απομονωμένες και οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ φημίζονται για το πρόβειο τυρί που παράγουν. Δεν θα ήταν υπερβολή, να θεωρηθεί πως πρόκειται, για ένα καθαρό ελληνικό χωριό, στην καρδιά, της ΠΓΔΜ.
Αγαπητε κ.Σαμαρά.Το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει τώρα που το αναλάβατε, να ενδιφερθεί για την οικοδόμηση ,ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, στο Πέχτσεβο, (Пехчево) και όλοι οι θρακιώτικοι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα σχολεία, θα πρέπει να ενισχυθούν για να πάνε εκδρομές εκεί.Κάθε βδομάδα και ένα ελληνικό συγκρότημα.
Δελτίο των 11.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου