Οι προβλέψεις των «καφετζούδων» της Επιτροπής. Βαθιά ύφεση στην Ευρώπη.
Ελλάδα: 0,2% ανάπτυξη, 80.000 νέοι άνεργοι, έλλειμμα άνω του 3%
Κατάμαυρες είναι οι προβλέψεις της Επιτροπής της ΕΕ για τις οικονομίες των 27 κρατών-μελών. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση φέτος, με 18 από τα 27 κράτη-μέλη να εμφανίζουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Το ΑΕΠ της ΕΕ ,εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,8% και κατά 1,9% το ΑΕΠ των 16 της Ευρωζώνης. Η ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 9,3%. Η ύφεση θα έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών. 9 από τα 16 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα υπερβούν το όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα. Για την Ελλάδα, η Κομισιόν προβλέπει απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,2%, περίπου 80.000 νέους ανέργους και έλλειμμα πάνω από το 3% του ΑΕΠ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Ο επίτροπος Αλμούνια ,ομολόγησε ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν σε έξι μήνες από σήμερα η κατάσταση θα βαίνει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Σημείωσε, ότι κατά την άποψή του, η ευρωπαϊκή οικονομία ήδη βρίσκεται στον «πάτο» του οικονομικού κύκλου. Το πόσο θα παραμείνει σε αυτό το σημείο δεν είναι βέβαιο και αν τα πράγματα βελτιωθούν είναι δεδομένο ότι θα πρόκειται αρχικά περισσότερο για υπόσχεση παρά για πραγματική αλλαγή μιας εικόνας που σήμερα παραμένει ζοφερή.
Ο κ. Αλμούνια , δήλωσε ότι είναι δεδομένη η άκρως ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, και όπως ειπε, αυτή η ελαστικότητα, αφορά το βάρος της ποινής, που θα επιβληθεί και όχι την τήρηση των ίδιων των διαδικασιών, δηλαδή ,τη διαπίστωση του υπερβολικού ελλείμματος και την κίνηση της αντίστοιχης διαδικασίας.
«Η εκτίναξη του χρέους, είπε, κρύβει και μια υπόσχεση, καθώς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μέτρα στήριξης των τραπεζών και της οικονομίας γενικότερα που σπεύδουν να λάβουν οι κυβερνήσεις».
Η επιτυχία των μέτρων αυτών είναι που θα κρίνει και τις οικονομικές εξελίξεις στο επόμενο διάστημα, επεσήμανε ο κ. Αλμούνια. Ετσι, αν τα μέτρα αποδώσουν καρπούς δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να αποδειχθεί υψηλότερη του προβλεπόμενου, αν μεταξύ άλλων ο εξαγγελθείς πακτωλός βελτιώσει την εμπιστοσύνη επιχειρηματικών και καταναλωτών και κατά συνέπεια την επενδυτική και καταναλωτική, αντιστοίχως, συμπεριφορά τους.
Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε τις νέες προβλέψεις για την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά της και ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη πριν από τα μέσα του 2010. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης (-0,6%) για την Ευρωζώνη το 2009, έναντι ανάπτυξης 1% το 2008. Το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 1,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η οικονομία της Ευρωζώνης εισήλθε στην ύφεση από τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για την πρώτη ύφεση που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη από το 1999. Επίσης, ο ΟΟΣΑ στις 12 Ιανουαρίου προέβλεψε βαθύτερη ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη το προσεχές εξάμηνο, ενώ αναμένεται επιβράδυνση σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.
Greek Debt (ελληνικό χρέος)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριοδικό Time
Δευτέρα 1- 02-1926
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής αποστολής χρηματοδότησης του χρέους και της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ επιτροπής διακόπηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ενώ οι Έλληνες τηλεγράφησαν την Αθήνα για οδηγίες. Η αρχική τους προσφορά απορρίφθηκε και θέλησαν να ξέρουν ποια κίνηση να κάνουν μετέπειτα. Προσέφεραν να ξεπληρώσουν το ελληνικό χρέος (το κύριο χρέος ήταν $15.500.000) εάν οι ΗΠΑ τους δάνειζαν προσθέτοντας στο υπόλοιπο πίστωσης $32.500.000 στην αρχική επέκταση . Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ επιτροπή ευγενικά αλλά σταθερά παρουσίασε , σαν μη δυνατό να δανείσουν την Ελλάδα , με άλλα χρήματα ακόμη και να ξεπληρώσουν το αρχικό χρέος. Ως εκ τούτου με καθυστέρηση η Αθήνα ρωτήθηκε ποια θα ήταν η επόμενη ελληνική κίνηση. Μερικές ημέρες αργότερα αναγγέλθηκε ότι Μ. Κοφινάς επικεφαλής της ελληνικής αποστολής, θα έπρεπε να πάει στη χώρα του να συσκεφτεί με την κυβέρνησή του, αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν προς το παρόν μέσω του ελληνικού υπουργείου .
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,786594,00.html
η συνέχεια στο καταπληκτικό άρθρο για αυτούς που ψάχνονται με τα οικονομικά απο το blog του Επίκουρου
http://epicurus2day.blogspot.com/2008/10/blog-post_16.html
http://axinosp.blogspot.com/2009/01/blog-post_20.html