Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
▼
21/1/09
Γενικευμένη η κρίση και η δυσπιστία προς όλους.
Είμαστε μια χώρα σε κατάσταση της απελπισίας. 9 στους 10 Έλληνες δήλωσαν , στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο ότι ειναι απογοητευμένοι από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας , ενώ το 66% «βλέπει» περαιτέρω επιδείνωση για το επόμενο δωδεκάμηνο. Οι απογοητευμένοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» ήταν 69%.
Η έρευνα διεξήχθη στα 27 κράτη της Ε.Ε και στις τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες (Κροατία, Τουρκία και ΠΓΔΜ) ,το διάστημα μεταξύ της 6ης Οκτωβρίου και 6ης Νοεμβρίου 2008.
Επομένως οι απογοητευμένοι είχαν υπόψη τους τη δήλωση του πρωθυπουργού 06/10/08 : «Οι συνέπειες της διεθνούς οικον. κρίσης επηρεάζουν και τη χώρα μας, ωστόσο η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη από τις μεταρρυθμίσεις.
Οι επιπτώσεις της κρίσης με την άνοδο των τιμών των πετρελαιοειδών καθώς και των τροφίμων επηρεάζουν την ακρίβεια καθώς επίσης τα έσοδα και τα έξοδα του δημοσίου, είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες στη χώρα μας. Η ελληνική οικονομία διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης ενώ η ανεργία έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα, εδώ και πολλά χρόνια, το τραπεζικό σύστημα δείχνει ανθεκτικότητα. Υπάρχουν αδυναμίες, είπε ο κ.Καραμανλής, τις οποίες όμως μπορούμε να καλύψουμε.
Είμαστε σε δύσκολη εποχή, ανέφερε ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου.Η έκρηξη των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του πληθωρισμού, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης, προβληματίζουν την ευρωζώνη, οι κραδασμοί έρχονται και στη χώρα μας.» Ο κ.Καραμανλής επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες ότι οι αυξήσεις αυτές των διεθνών τιμών δεν μας αφορούν, ότι για όλα φταίει η ελληνική κυβέρνηση.
Επτά στους δέκα Έλληνες θεωρούν ότι η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση, ενώ σημαντικό (42%) είναι και το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι ούτε και η Ε.Ε. κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.
Οι Έλληνες πολίτες εκφράζουν απαισιοδοξία και σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια οικονομία, αφού το 89% θεωρεί ότι βρίσκεται σε δεινή κατάσταση (έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 71%).
Το 75% θεωρεί ότι σε δυσχερή θέση βρίσκεται και η ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ ακόμα πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται μόνο οι Πορτογάλοι (82%) και οι Ιταλοί (75%).
Το 92% των Ελλήνων είναι απογοητευμένοι από την εικόνα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, την οποία χαρακτηρίζουν ως «κακή». Πρόκειται για το τρίτο υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας μετά την Πορτογαλία (95%) και την Ουγγαρία (93%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στο 69%.
Έξι στους δέκα Έλληνες(64%), διαπιστώνουν ότι η αγοραστική τους δύναμη έχει μειωθεί συγκριτικά με αυτή που ήταν προ πέντε ετών και δυσκολεύονται (63%) , να πληρώσουν όλους τους λογαριασμός που επιβαρύνουν σε μηνιαία βάση το νοικοκυριό τους . Σημειώνεται ότι το ελληνικό ποσοστό που διαπιστώνει επιδείνωση της αγοραστικής του δύναμης είναι από τα υψηλότερα της έρευνας (Κύπρος: 78%, Βέλγιο 65%, Γαλλία: 65%, Γερμανία: 65%, Πορτογαλία: 64%, Ελλάδα: 64%). Μέσος όρος των 27, που διαπιστώνει επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης την τελευταία πενταετία, 51%) .Το 46% στην ΕΕ δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του . Το 37% των Ελλήνων και το 51% των ευρωπαίων πολιτών φαίνονται να μην αντιμετωπίζουν σχετικές δυσκολίες.
. Το 83% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η ζωή αυτών που είναι στη παιδική ηλικία σήμερα θα είναι δυσκολότερη από αυτή που έχουν οι ίδιοι, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. (Ε.Ε.27: 62%).
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά το κόστος διαβίωσης (σε ποσοστό 91%), την κατάσταση της απασχόλησης και της οικονομίας (88%), την παροχή συντάξεων (91%), επιδομάτων ανεργίας (89%) και υγειονομικής περίθαλψης (78%), την κατάσταση του περιβάλλοντος (67%) και την ποιότητα ζωής (61%).
Αρνητικά διάκεινται οι Έλληνες απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, καθώς τρεις στους τέσσερις πιστεύουν ότι αποτελεί απειλή για την απασχόληση και τις εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ το 60% εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν προστατεύει τους πολίτες από τις αρνητικές συνέπειές της.
Για άλλη μια φορά το «Ευρωβαρόμετρο» αποτυπώνει την έντονη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι στην κυβέρνηση και τους άλλους «βασικούς» θεσμούς (πολιτικά κόμματα, τοπικές αρχές, δικαιοσύνη κ.λπ.). Το 77% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση (έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 61%), ποσοστό που είναι το τρίτο υψηλότερο μετά από αυτά της Λετονίας και της Τσεχίας.
Το 86% ρίχνει «μαύρη ψήφο» στα κόμματα, το 68% δηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη Βουλή, ενώ το 56% δεν εμπιστεύεται το νομικό σύστημα της χώρας. Δυσπιστία εκφράζεται για τις περιφερειακές ή δημόσιες περιφερειακές αρχές (66%)
- Αρνητική πρωτιά για το ΝΑΤΟ (74%) και τα Ηνωμένα Εθνη (63%), καθώς οι Έλληνες συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά δυσπιστίας του συνολικού δείγματος της έρευνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου