Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
▼
23/1/09
ΕΚΤ : «Φτάνουν οι Παροχές» και εντολή για «Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» .
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά από τις χώρες της Ευρωζώνης «ιδιαίτερη σύνεση στα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετούν για την τόνωση της οικονομίας». την στιγμή πού ο κ.Καραμανλής πολιορκείται με αιτήματα αύξησης των δημοσίων δαπανών υπέρ διαφόρων κοινωνικών ομάδων και ήδη ενέδωσε στην πίεση των τρακτέρ, ανακοινώνοντας ενισχύσεις 500 εκατ. ευρώ για τους αγρότες.
Οπως αναφέρει η ΕΚΤ στο μηνιαίο της οικονομικό δελτίο, «τα πρόσθετα μέτρα που έχουν αποφασισθεί μέχρι στιγμής επιβαρύνουν σημαντικά τα δημόσια οικονομικά σε μεγάλο αριθμό χωρών της Ζώνης του Ευρώ. Εάν η κατάσταση αυτή δεν αντιστραφεί εν ευθέτω χρόνω, θα επηρεάσει αρνητικά κυρίως τις νεότερες και τις μελλοντικές γενιές».
Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η Ζώνη του Ευρώ θα αποκομίσει σταδιακά τα οφέλη από τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Επιπλέον, καθησυχάζει ότι η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων θα στηρίξει προσεχώς το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, και προβλέπει περαιτέρω μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τονίζει ότι προκειμένου να είναι διατηρήσιμη η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί, «είναι υψίστης σημασίας» για τα κράτη-μέλη να επιμείνουν στην πειθαρχία και τη μεσοπρόθεσμη προοπτική κατά τη χάραξη της δημοσιονομικής τους πολιτικής, ενώ τα προτρέπει να ακολουθήσουν «μία βιώσιμη προσέγγιση με στόχο τη σταθερότητα».
Οι προτροπές της ΕΚΤ απευθύνονται προς όλες τις χώρες της Ε.Ε., ωστόσο είναι σαφές ότι αφορούν ιδιαίτερα τις χώρες με υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος - πόσω μάλλον όταν αυτό συνδυάζεται με χαμηλή ανταγωνιστικότητα λόγω επίμονων διαρθρωτικών προβλημάτων όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.
Οπως σημειώνει η εταιρεία στρατηγικών μελετών Stratfor σε μία ανάλυση του πιστωτικού κινδύνου, «δυστυχώς για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποβάθμιση ( των αμερικανικών εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης) , η υποβάθμιση επιτείνει τον φαύλο κύκλο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του χρέους σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση, ενδεχομένως οδηγώντας ακόμη χαμηλότερα την πιστοληπτική τους ικανότητα».
Η Stratfor προβλέπει ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί κατά τη διάρκεια του έτους, και εκτιμά ότι «μόνο μία επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας και της ροής δανεισμού θα οδηγήσει χαμηλότερα το κόστος χρηματοδότησης του χρέους».
-Άλμα στο 13,9% έκανε το ήδη υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το τέταρτο τρίμηνο του 2008, με τον αριθμό των ανέργων να αυξάνεται στα 3,2 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 1,3 εκ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007.
Η Ισπανική κυβέρνηση εκτιμά ,ότι η ανεργία θα «ανέλθει» στο 15,9%, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει ακόμη χειρότερες προβλέψεις, θεωρώντας ότι μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 19%.
Η ανεργία επιδεινώθηκε ιδιαίτερα από την κατάρρευση του κάποτε ανθηρού κτηματομεσιτικού κλάδου που επίσης ήταν η κύρια αιτία πρόκλησης της ύφεση της ισπανικής οικονομίας, καθώς και από την κάμψη των κλάδων του τουρισμού και των υπηρεσιών.
Αρνητική συμβολή στην απασχόληση έχουν και οι ξένες/διεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες που λειτουργούν στην Ισπανία, οι οποίες προβαίνουν σε μείωση της παραγωγής και σε περικοπές θέσεων εργασίας.
Του τελευταίους τρεις μήνες του 2008, το συνολικό εργατικό δυναμικό της χώρας μειώθηκε κατά 400.000, ενώ ήδη είχαν χαθεί 70.000 θέσεις στο τρίτο τρίμηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου