15/1/09

Έκτακτη σύνοδο για το αέριο, το Σάββατο, προτείνει η Μόσχα .


Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρότεινε σήμερα, μια έκτακτη σύνοδο για την κρίση του φυσικού αερίου, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων πλευρών το Σάββατο στη Μόσχα . Η Ουκρανία απάντησε θετικά, αλλά ζήτησε αλλαγή τόπου, προτείνοντας είτε τις Βρυξέλλες είτε την Πράγα.
Η ρωσική πρωτοβουλία προέκυψε μετά τη νέα χθεσινή ανακοίνωση του Κιέβου ότι η ροή φυσικού αερίου «τράνζιτ» προς την Ευρώπη «δεν θα επαναληφθεί» , παρά τις σχετικές συμφωνίες με την Gazprom και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ρωσία επιμένει ότι η ουκρανική κυβέρνηση κωλυσιεργεί για πολιτικούς λόγους: και «φωτογραφίζει» μάλιστα ξένο «δάκτυλο»,δηλαδή τις ΗΠΑ και ορισμένες «φιλοατλαντικές» ευρωπαϊκές χώρες, ως υπεύθυνες για την κρίση και το «ξεπάγιασμα» της μισής Ευρώπης..
O Ρώσος πρόεδρος τόνισε χθες ότι από 1ης Ιανουαρίου η Gazprom έχει απώλειες ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, και κάλεσε την εταιρεία να διεκδικήσει δικαστικά τα διαφυγόντα έσοδα από την Ουκρανία. Ο κ. Μεντβέντεφ επανέλαβε ότι το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει «σε τιμές της αγοράς» το αέριο που θα καταναλώσει το 2009. «Δεν θα υπάρξουν δώρα από εμάς» τόνισε. Ο πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ κατηγόρησε χθες το Κίεβο ότι εκβιάζει παρασκηνιακά τη Ρωσία απαιτώντας δωρεάν αέριο αξίας 700 εκατ. δολαρίων.
Η «φιλορωσική» ουκρανική αντιπολίτευση κάλεσε την κυρία Τιμοσένκο, η οποία εσχάτως ρίχνει όλο και συχνότερα «γέφυρες» επικοινωνίας προς τη ρωσική πλευρά, να παραιτηθεί, ώστε να καταρρεύσει η κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο και να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτρέψει τις ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου να μηνύσουν τις ενεργειακές εταιρείες τόσο της Ρωσίας και της Ουκρανίας αν η τροφοδοσία του φυσικού αερίου δεν αποκατασταθεί άμεσα, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αλλά μόνον κατά της Ουκρανίας, εξετάζει πλέον και το Βελιγράδι καθώς θεωρεί το Κίεβο τον βασικό υπαίτιο της διακοπής της διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία. Σε παρόμοια κίνηση προέβη ήδη η ουγγρική εταιρεία φυσικού αερίου Εmfesz, η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κινήθηκε δικαστικά εναντίον της ουκρανικής Νaftogaz, μετά την πλήρη διακοπή της ροής και διαφυγόντα κέρδη ύψους 30 εκατ. δολαρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου