27/2/09

ΠΑΣΟΚ: Ως θεατής, χωρίς σχέδιο, ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο.Επικρίσεις από όλα τα κόμματα.


Ο κ. Κώστας Καραμανλής προσέρχεται στη σύνοδο χωρίς θέσεις και είναι απών από τη διαδικασία,δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,και πρόσθεσε πως ίσως αυτό συμβαίνει «γιατί η Ελλάδα δεν έχει εθνικό σχέδιο ανάκαμψης».

«Γι’ αυτό το λόγο, φαίνεται ο πρωθυπουργός πηγαίνει εκεί ως θεατής, χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις. Ίσως με την προσφιλή του τακτική να μη θέσει πήχη, ώστε να μην περάσει από κάτω» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση της χώρας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παρακολουθούν άφωνοι, ως τρίτοι ουδέτεροι παρατηρητές τις διαδικασίες που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα και τις συνόδους κορυφής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ εν όψει της έκτακτης συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Κυριακή και τονίζει ότι, «η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε μια στρατηγική επανακρατικοποίησης με νέους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με πρώτο βήμα την κρατικοποίηση της Εθνικής και την ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) και την Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ)».

Ο Συνασπισμός, αναφέρει ότι η «Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πιο αδύνατων χωρών της ευρωζώνης, όπως η χώρα μας, και ένα πλαίσιο θεσμικών αλλαγών για μια ριζική προοδευτική στροφή στην πορεία της Ε.Ε.», και προτείνει :

-Τη θεσμοθέτηση ενός νέου πλαισίου ευνοϊκής χρηματοδότησης των κρατών-μελών της Ε.Ε. , είτε με την έκδοση ευρωομολόγων, είτε με τη δανειοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

-Την έκτακτη αύξηση και τον αναπροσανατολισμό του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
-Την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και αντικατάστασή του από ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

-Να υπάρξει πολιτικός έλεγχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επαναπροσανατολισμός της νομισματικής πολιτικής με κατεύθυνση την ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση.

Και ακόμα:
Επαναφορά του ελέγχου στην κίνηση των κεφαλαίων, ιδιαίτερα όσων δεν έχουν σχέση με άμεσες επενδύσεις και το εμπόριο. Επανεξέταση και αναθεώρηση της απελευθέρωσης των αγορών σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς και πρώτα απ΄ όλα στον χρηματοπιστωτικό τομέα.


Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την οικονομία εξέφρασε, και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, με αφορμή την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την κρίση.

«Ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής για να πείσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο για την οικονομική κρίση. Εμείς αναρωτιόμαστε: Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι διαθέτει σχέδιο, θα πείσει τους Ευρωπαίους;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλο.
«Μάλλον τους θεωρεί αφελείς. Του επισημαίνουμε: δεν είναι» τόνισε.


Τη θέση πως τίποτα καλό για τους λαούς δεν μπορεί να προκύψει από την επικείμενη σύνοδο κορυφής και γενικότερα από την Ε.Ε. επαναλαμβάνει το ΚΚΕ καλώντας τον ελληνικό λαό να μην πιστέψει τίποτα από τα λεγόμενα της κυβέρνησης «και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου».
Στη σχετική του ανακοίνωση προσθέτει ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστάτησε και καθοδήγησε τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα και συνέβαλε στην εμφάνιση της κρίσης. Υποστηρίξει δε πως στόχος της είναι να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης στους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου