9/2/09

Σε εφαρμογή το δόγμα «να μετατρέψουμε την κρίση ευκαιρία», με, Ασφαλιστικό, πάγωμα μισθών, άνοιγμα αγορών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.


Η Τράπεζα της Ελλάδας,
με την έκθεση της ,
«Νομισματική Πολιτική 2008 -2009»,
δίνει τις «βασικές κατευθυντήριες γραμμές»
ενός σχεδίου «εκτάκτου ευκαιρίας»
για να "βγει η ελληνική οικονομία από το τέλμα".
Η Τράπεζα της Ελλάδας, που είναι η Φωνή της Φρανκφούρτης , εκτιμά ότι είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, το άνοιγμα αγορών, αλλά και τα επώδυνα μέτρα για τους μισθωτούς όπως ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και οριακές αυξήσεις σε μισθούς.
Η Φρανκφούρτη προειδοποιεί μέσω Προβόπουλου ότι οι αγορές θα μας «τιμωρούν» με υπέρογκα επιτόκια δανεισμού,εάν δεν υπακούσουμε.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι εντός του τρέχοντος έτους το κοντέρ της ανάπτυξης θα... μηδενίσει απότομα, με τον ρυθμό μεγέθυνσης να οριοθετείται λίγο πάνω από το μηδέν, και προειδοποιεί πως αν οι αγορές δεν πειστούν ότι είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσουν να μας «τιμωρούν» με υπέρογκα επιτόκια δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας, αν τον Οκτώβριο η ενδιάμεση έκθεση περιέγραφε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τώρα οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο απαισιόδοξες.
Η επιδείνωση των δεδομένων όπως αυτά αποτυπώνονται στην έκθεση αποδεικνύει ότι μέχρι στιγμής οι σπασμωδικές κινήσεις του οικονομικού επιτελείου δεν έχουν πείσει τους επιτελείς της ΤτΕ.
Επίσης στην έκθεση γίνεται αναφορά στο θέμα των παροχών και τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια για γενικευμένα μέτρα που θα έβγαζαν τον προϋπολογισμό εκτός δημοσιονομικής τροχιάς. Συστήνονται μόνο στοχευμένες παρεμβάσεις για τις ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες.
Η Φρανκφούρτη προτείνει:
«Ουσιαστική παρέμβαση στο Ασφαλιστικό που αποτελεί δημοσιονομική... βόμβα». Δραστικές περικοπές στον δημόσιο τομέα . Προτείνεται να τεθούν συγκεκριμένα όρια στις πρωτογενείς δαπάνες και ο έλεγχος των προϋπολογισμών των δημόσιων οργανισμών να γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές. Οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να καταρτίζονται με ορίζοντα τριετίας. Τόνωση των επενδύσεων και της ανταγωνιστικότητας με άνοιγμα αγορών και απελευθέρωση επαγγελμάτων. Καθήλωση των μισθολογικών αυξήσεων με παράλληλη συγκράτηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων υπό το πρίσμα ότι η τιμολογιακή πολιτική επιχειρήσεων και οι μισθολογικές προσαρμογές πρέπει να είναι συμβατές με τη σταθερότητα των τιμών.Ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.Σταθερή προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να δοθεί μήνυμα στις αγορές και να καταστεί ευκολότερος αλλά και «φθηνότερος» ο δανεισμός του ελληνικού ΔημοσίουΕπίσης επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με τη δημιουργία αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού.
Στην ΤτΕ δεν συμμερίζονται την αισιόδοξη πρόβλεψη του βασικού σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ρυθμό μεγέθυνσης 1,1% του ΑΕΠ.Πιο ρεαλιστική θεωρούν ότι είναι η εκτίμηση της Κομισιόν, η οποία στις τελευταίες προβλέψεις της τον κατεβάζει απότομα στο 0,2% από 3% πέρυσι. Εκτιμήσεις για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης έχουν διατυπωθεί και από τη UBS (-0,1%) και την Deutsche Bank (-0,8).
Δελτιο των 11.
Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Κώστας Τσαχάκη στο http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου