23/3/09

Our master’s voice.


Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρόεδρος του Eurogroup:. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα μπήκε σε επιτήρηση δύο φορές μέσα σε πέντε χρόνια δείχνει ξεκάθαρα ότι χρειάζονται κι άλλες ενέργειες για την εξυγίανση των οικονομικών της».
«Νομίζω ότι είναι καθήκον της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. Δεν είναι πλέον δυνατό να συνεχίσουν να εξελίσσονται τα πράγματα στην Ελλάδα όπως μέχρι τώρα. Για να μπορέσετε να προστατεύσετε τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών, πρέπει να διορθώσετε τα δημόσια οικονομικά σας. Καλούμε την Ελλάδα να πάρει μέτρα».

Σε ερώτηση για το σχέδιο διάσωσης σε περίπτωση που η Ελλάδα και η Ιρλανδία κηρύξουν πτώχευση, ο κ. Γιούνκερ απάντησε τα εξής: «Είναι θεωρητική απάντηση σε θεωρητική ερώτηση, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Σε περίπτωση, όμως, που συμβεί, θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει τεράστια προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι δεν θα φθάσει στην πτώχευση. Ομως, τα μέτρα που θα εφαρμόσει πρέπει να είναι πολύ σκληρά».
Προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2010, προκειμένου να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εισήγηση του Χοακίν Αλμούνια θα υιοθετηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Κομισιόν στο Στρασβούργο. Μαζί με την Ελλάδα, σε καθεστώς επιτήρησης θα τεθούν επίσης , η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία. Η επόμενη αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας της Επιτροπής θα εκδοθεί στις 24 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα συζητηθεί στο άτυπο ΕCOFIN στις 3 και 4 Απριλίου στην Πράγα.Οι τυπικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 6 Απριλίου, από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Στην έδρα της Κομισιόν υπενθυμίζουν το επόμενο ραντεβού, που είναι στις 24 Οκτωβρίου, όπου θα αξιολογήσει την απόδοση των μέτρων της κυβέρνησης. Είναι προφανές ότι εάν διαπιστώσει ότι οι στόχοι δεν τηρούνται, θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της επόμενης φάσης του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θα θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς στενής εποπτείας με τον έλεγχο των δημοσιονομικών επιδόσεων ανά τρίμηνο.
Η Επιτροπή ζήτησε τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντός του 2009, διότι προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος δεν θα ξεπεράσει το 0,2% και του χρόνου το 0,7%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ το 2009 της τάξης του 1,1% και του χρόνου 1,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου