20/5/09

Η Μάχη της Κρήτης

''ΧΙΤΛΕΡ, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΥΧΗΘΕΙΣ ΠΩΣ ΠΑΤΗΣΕΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.ΞΑΡΜΑΤΩΤΗ ΤΗΝ ΗΥΡΗΚΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΠΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΣΗΣ. Η 5η Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ, ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ'' στα ξένα πολεμούσανε, πάνω στην Αλβανία,
μα πάλι πολεμήσανε ». (Ριζίτικο)

Η Μάχη της Κρήτης ( Luftlandeschlacht um Kreta) άρχισε το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεροπορική έφοδος των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) και έληξε την 1 Ιουνίου 1941 . Η επιχείρηση των επίλεκτων αλεξιπτωτιστών κόστισε τόσο πολύ σε αίμα ώστε το γερμανικό επιτελείο δεν αποφάσισε ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά την διάρκεια του πόλεμου.Η μάχη της Κρήτης ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιδρομή.
Το πρωί της 20ης Μαΐου του 1941 ο ξάστερος ανοιξιάτικος ουρανός της Κρήτης γέμισε από εκατοντάδες γερμανικά αεροπλάνα . Η γερμανική επίθεση ξεκίνησε με ανελέητο βομβαρδισμό των πόλεων και των χωριών. Η γη σείεται από τους βομβαρδισμούς και αμέσως τα πρώτα κύματα των επίλεκτων γερμανικών τμημάτων αρχίζουν να πέφτουν κατά χιλιάδες, από τα αμέτρητα μεταγωγικά αεροπλάνα και ανεμόπτερα.Πεδίο μάχης και τα χωριά και οι πόλεις. Ο άμαχος κρητικός λαός κτυπιέται ανελέητα. Η μάχη διεξάγεται σώμα με σώμα. Άμυνα παλλαϊκή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα. Ωστόσο οι γέροι, οι γυναίκες και τα παιδιά δημιουργούν έπος! Οι απώλειες των Γερμανών αλεξιπτωτιστών κατά την πρώτη ημέρα είναι απρόσμενα γι αυτούς μεγάλες. Αυτοί όμως συνεχίζουν απτόητοι τις ρίψεις. Πολλοί σκοτώνονται στον αέρα, αλλά και αυτοί που φτάνουν στο έδαφος αποδεκατίζονται από ένα άοπλο και αδάμαστο λαό, που με την ψυχή γεμάτη Ελλάδα ορμάει με τα μαυρομάνικα, τις τσουγκράνες και τα τσαπιά, πετσοκόβοντας τους σιδερόφρακτους και πάνοπλους εισβολείς.Η άμυνα κρατάει γερά. Αλλά προς το βράδυ της πρώτης ημέρας, οι Γερμανοί πατούν πόδι στο αεροδρόμιο του Μάλεμε και το κρατούν, παρά τις επιθέσεις των υπερασπιστών του νησιού. Απόπειρα των χιτλερικών να στείλουν ενισχύσεις από τη θάλασσα συντρίβεται από τον Αγγλικό στόλο, με φοβερές απώλειες για τους Γερμανούς, αλλά και τους Άγγλους που χάνουν βαριά πολεμικά σκάφη. Την επόμενη ημέρα οι ρίψεις Γερμανών αλεξιπτωτιστών συνεχίζονται με μεγαλύτερη πυκνότητα, αλλά και περισσότερες απώλειες για τους εισβολείς. Παρά τις εκατόμβες των νεκρών με τις συνεχείς ενισχύσεις που φτάνουν ακατάπαυστα, οι Γερμανοί κατορθώνουν να δημιουργήσουν και άλλα προγεφυρώματα τα οποία ενώνονται μεταξύ τους και ετοιμάζονται για γενική επίθεση. Η κατάσταση για τους αμυνόμενους είναι πλέον απελπιστική και την εβδόμη μέρα αποφασίζεται η εκκένωση της Κρήτης από το συμμαχικό στρατό.

Τον Μάιο του 1941, η άμυνα αποτελούνταν από περίπου 9.000 Έλληνες : τρία τάγματα του Ελληνικού Στρατού, την Κρητική Χωροφυλακή (μια δύναμη με μέγεθος τάγματος), τη Φρουρά Ηρακλείου (τάγμα άμυνας που αποτελούνταν κυρίως από προσωπικό για μεταφορικές και διοικητική μέριμνα) και υπολείμματα του 12ου και του 20ου συντάγματος ( που είχαν καταφύγει στην Κρήτη και είχαν οργανωθεί υπό βρεταννική διοίκηση). Υπήρχαν, ακόμη, μαθητές της Ακαδημίας της Χωροφυλακής και νεοσύλλεκτοι από τα κέντρα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στην Πελοπόννησο.Το στρατιωτικό απόσπασμα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας αποτελούνταν από την αρχική βρετανική φρουρά και 25.000 ακόμα στρατιώτες που είχαν μεταφερθεί από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι μονάδες-κλειδιά ήταν το 2ο Σύνταγμα Νέας Ζηλανδίας), η αυστραλιανή 19η ταξιαρχία και η βρετανική 14η ταξιαρχία πεζικού. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν στη διάθεση τους 16 άρματα μάχης τύπου Cruiser Mk I. Υπήρχαν ακόμα περίπου 85 πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων. Πολλά από αυτά ήταν ιταλικά που είχαν περιέλθει σε ελληνικά χέρια και δεν διέθεταν στόχαστρα βομβαρδισμού.

Στις 30 Απριλίου, ο Νεοζηλανδός, στρατηγός Μπερναντ Φρέυμπεργκ διορίστηκε διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Κρήτη.

1 σχόλιο:

  1. Η Κρήτη το 1941 τελούσε υπό Αγγλική κατοχή,η βρετανική αυτοκρατορία κατέκτησε την Κρήτη ως όφειλε και την χρησιμοποίησε ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου και στο τέλος την παρέδωσε στους Γερμανούς.Η Κρήτη χρησιμοποιήθηκε ως δόλωμα,ως παγίδα στην οποία έπεσαν οι Γερμανοί.Εάν την άμυνά της είχαν ως όφειλαν οι Έλληνες το νησί δεν θα έπεφτε ποτέ στα χέρια των Γερμανών.Θα θέσω μερικά ερωτήματα για προβληματισμό.Γιατί με το σπάσιμο του μετώπου στη βόρεια Ελλάδα δεν μεταφέρθηκαν δυνάμεις από την ηπειρωτική Ελλάδα στην Κρήτη (μαζί και η κρητική μεραρχία) για να συνεχιστεί ο αγώνας με σημαντικά πλεονεκτήματα αφού το νησί θα το υπερασπίζονταν πλέον εμπειροπόλεμοι στρατιώτες; Γιατί οι "σύμμαχοί" μας αρνήθηκαν με την πτώση της Κρήτης να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να μεταβεί στη Κύπρο και να συνεχιστεί ο αγώνας από εκεί; Γιατί δεν στρατολόγησαν επισήμως τους κατοίκους του νησιού ως πολιτοφύλακες πράξη που αναγνωρίζει ως στρατιώτες τους πολίτες (κάτι που έκαναν οι Γερμανοί με την περίφημη Volksturm) και θα αποφεύγονταν έτσι οι εκτελέσεις; Και γιατί δεν εξόπλισαν τον κόσμο αλλά τους άφησαν να πολεμήσουν με σκαπτικά εργαλεία και πέτρες ενώ οι αποθήκες ήταν γεμάτες με όπλα; Γιατί σε διάστημα έξι μηνών αλλάχτηκαν επτά διοικητές Άγγλοι στην νήσο; Γιατί ενώ ήξεραν ότι θα γίνει αεραπόβαση έλεγαν ότι περιμένουν επίθεση από τη θάλασσα; Γιατί έφτιαξαν το αεροδρόμιο στο Μάλεμε και γιατί το άφησαν (ουσιαστικά) αφύλακτο; Γιατί κατέκτησαν το νησί και δεν άφησαν εμάς να το υπερασπιστούμε; Αυτά είναι μερικά απλά ερωτήματα για προβληματισμό,οι απαντήσεις υπάρχουν και είναι απλές απλά πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα χωρίς φόβο,εθνικές υστερίες και εγωισμό.Μόνο τότε θα γίνουμε καλύτεροι.Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή