Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τή δημιουργία ρυπογόνου μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στήν Ελευσίνα από τήν υπόδικη γιά συμετοχή στό καρτέλ χάλυβα ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ καί τήν κρατική ΔΕΗ.Σκανδαλώδης η απόφαση, ενταφιάζει τό Θριάσσιο καί την Αττική. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τή δημιουργία ρυπογόνου μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στήν Ελευσίνα από τήν υπόδικη γιά συμετοχή στό καρτέλ χάλυβα ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ καί τήν κρατική ΔΕΗ.
Σκανδαλώδης η απόφαση, ενταφιάζει τό Θριάσσιο καί την Αττική.
Σέ έγκριση τής σύμπραξης-συγκέντρωσης της ΔΕΗ με τη Χαλυβουργική Α.Ε., για τη δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 880 MW, με καύση φυσικού αερίου, εντός των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η σύμπραξη-συγκέντρωση αυτή που όπως είχε καταγγέλθεί από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προωθήθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς διαγωνισμό για την επιλογή από τη ΔΕΗ της πλέον συμφέρουσας πρότασης συνεργασίας, προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστής ανώνυμης εταιρίας που θα αναλάβει το έργο της δημιουργίας της νέας μονάδας.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας η Χαλυβουργική θα κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%, γεγονός που επίσης καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ αποκτά μειοψηφικό πακέτο σε ένα έργο που μόνο η ίδια έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να υλοποιήσει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στή σύμπραξη που εγκρίθηκε πέραν της δημιουργίας της μονάδας προβλέπεται η μετατροπή για καύση φυσικού αερίου δύο υφιστάμενων μονάδων στον χώρο της Χαλυβουργικής συνολικής ισχύος 100MVA, για κάλυψη των αναγκών του καλοκαιριού. Σημειώνεται πάντως ότι οι συγκεκριμένη μονάδα που είναι παλαιάς τεχνολογίας έχει να λειτουργήσει από τις αρχές της δεκαετίας του '70.
Ένα ακομη εγκλημα κατά της κοινωνίας
Στη Δ. Αττική, όπου έχει συγκεντρωθεί το 40% της βαριάς βιομηχανίας εγκρίθηκε μέ τήν απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εγκατασταθεί <<εξαγωγική>>Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής (ΔΕΗ - Χαλυβουργικής) για την οποια εγειρονται σοβαρα ζητηματα παραβασεων της Αντιμονοπωλιακης Νομοθεσιας επί τών οποίων θά επανέλθουμε.
Από την Μοναδα της Χαλυβουργικης θα προκληθεί ημερήσια ρύπανση, που αντιστοιχεί σε έκεινη 1,8 εκατομμυρίων οχημάτων ημερησίως, προκειμένου το ρεύμα να πωληθεί στην Ιταλία , όπως τωρα λεγεται και για την οποία Νομαρχία και Δήμος Ελευσίνας έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
Η Μονάδα Χαλυβουργικής - ΔΕΗ θα κατασκευαστεί σε έκταση 500 επιχωματωμένων στρεμμάτων θάλασσας, για τα οποία η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Με βάση τα στοιχεία της ιδιας της εταιρείας Χαλυβουργικη , θα καίγεται 900 εκ. κυβικά μέτρα το χρόνο φυσικό αέριο, χωρίς να αποκλείεται και η καύση ντίζελ. Θα απελευθερωνονται 4,5 εκ. κυβικών μέτρων καυσαερίων την ώρα πάνω από το Θριάσιο, ποσότητα 2,5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των 27 καμινάδων και των δύο διυλιστηρίων της περιοχής.
Ειδικά τα οξείδια του αζώτου (2.000 τόνοι ετησίως) θα οδηγήσουν σε υπέρβαση των ορίων τόσο των οξειδίων αυτών, όσο και του όζοντος στο Θριάσιο και στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας με ολεθριες συνεπειες στην υγεια των κατοικων .
Το περιβαντολογικο και οικονομικο αυτό εγκλημα, στρεφετει ευθεως κατά των 5 εκ. κατοικων της Αττικης ως προς τις επιπτωσεις στην υγεια, κατά του συνολου των Ελληνων πολιτων ως προς τις οικονομικες συνεπειες και ζημιες και κατά των κατοικων της περιοχης ως προς την απαξιωση περιουσιων κλπ.
Την ιδια στιγμη δινεται αυθαιρετα και προνομιακα η ευκαιρια στη Χαλυβουργικη, να αυξησει τα υπερκερδη της σε βαρος του κοινωνικου συνολου.
Η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θά έπρεπε νά αποτελεί έναν κυματοθραύστη υπέρ τών συμφερόντων τού συνόλου τών πολιτών , έδωσε τήν έγκρισή της σέ μία υπόδικη γιά συμμετοχή στο καρτέλ τού χάλυβα εταιρεία, τη στιγμή μάλιστα πού υποτίθεται ότι την ελέγχει , ώστε νά αποτελέσει προνομιακό συνεταίρο πλειοψηφίας μέ την κρατική ΔΕΗ καί νά σπείρει τον θάνατο στήν Αττική.
ΤΟ φανερό σκάνδαλο της απόλυτης διαπλοκής εκτυλίσεται ξεδιάντροπα μπροστά στά μάτια μας !
Ποιός πλέον θά τούς σταματήσει;
H AΠΟΦΑΣΗ
Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με τη συγκέντρωση των εταιρειών Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε και Χαλυβουργική Α.Ε για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 5 του ν.703/1977 Αθήνα, 02 Ιουνίου 2009Στις 29 Μαΐου 2009 η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την αριθμ. 446/V/2009 Απόφαση της, επέτρεψε, με την επιφύλαξη εφαρμογής των διατάξεων των ν. 2773/1999 (Α΄ 286), ν. 3175/2003 (Α΄ 207) και ν. 3426/2005 (Α΄ 309) που αφορούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) για την τήρηση στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας σε όλους τους τομείς της, την κατ΄ άρθρο 4β του ν. 703/1977 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην δημιουργία λειτουργικά αυτόνομης κοινής επιχείρησης κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 5 του ν. 703/1977, για τη δημιουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις εταιρείες 1) «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» (με ποσοστό μετοχών 51%) και 2) «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ» (ΔΕΗ) (με ποσοστό μετοχών 49%), σύμφωνα με το υποβληθέν Συμφωνητικό Μετόχων και το συνταγέν Σχέδιο Καταστατικού, υπό τους όρους ότι: α) Η ΔΕΗ και οι θυγατρικές της δεν επιτρέπεται να αποκτήσουν, αμέσως ή εμμέσως (όπως, π.χ. με την εφαρμογή της ρήτρας ??προτιμήσεως?? του άνω συμφωνητικού μετόχων) μερίδιο άνω του 49% στην κοινή εταιρεία,β) Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποτελείται από επτά μέλη. Τα τέσσερα (4) θα προτείνονται από τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΉ ΑΕ και τρία (3) μέλη από τη ΔΕΗ ΑΕ που δε θα επιτρέπεται να έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες. Η επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου θα γίνεται μεταξύ των μελών που προτείνονται από τη Χαλυβουργική ΑΕ και,γ) Η κοινή εταιρεία οφείλει να ενημερώνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για κάθε τροποποίηση στη μετοχική της σύνθεση.
STOPCARTEL
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου