Για το κόστος της δωρεάν περίθαλψης των λαθρομεταναστών δεν είπαν λέξη
Μέτρα για την «περιστολή της σπατάλης στα νοσοκομεία», τους δήμους και στα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία, αποφασίστηκε η επέκταση της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και η υποχρεωτική σύνταξη ισολογισμών.Μέχρι το τέλος του 2009, αναμένεται το σύνολο των νοσοκομείων να έχουν υιοθετήσει αυτές τις αλλαγές, δηλαδή τα ΔΛΠ και την κατάρτιση ισολογισμών και να τεθεί τέλος στην αδιαφάνεια των προμηθειών, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. Εκτιμάται ότι «μέχρι σήμερα περίπου 40.000 άνθρωποι, στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, ζουν από την παραοικονομία της Υγείας», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας. Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους φτάνουν σε 5,5 δισ. ευρώ από την 1-1-2005 και εκκρεμεί ακόμα η ρύθμισή τους. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε ρύθμιση για τη σταδιακή καταβολή στα νοσοκομεία των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, που ανέρχονται σε περίπου 2,3-2,5 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το διπλογραφικό σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί σε 490 δήμους από τους 515 που είναι υποχρεωμένοι, βάσει της νομοθεσίας. Μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να υποβάλλουν οι δήμοι τον απολογισμό του 2008 και στη συνέχεια να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το 2010. Πάντως, η εξοικονόμηση πόρων από την εφαρμογή του προγράμματος «Σύζευξις» σε περίπου 4.500 φορείς του Δημοσίου, υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής.
Άνθρωπος του Σόρος αναλαμβάνει τα Ελληνοτουρκικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι «θαυμαστής» της Τουρκίας
Από τον πολυπράγμονα Ματ Μπράιζα, που γινόταν δεκτός στ' ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια στην Αθήνα και στη Λευκωσία, η «σκυτάλη» για τα ελληνοτουρκικά και την Κασπία στη Διεύθυνση Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περνάει σ' έναν «θαυμαστή» της Τουρκίας, τον Σπένσερ Μπόγιερ.
Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Μπόγιερ του Κέντρου για Αμερικανική Πρόοδο (Center For American Progress - CAP) λέγεται πως, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι ο επικρατέστερος -και σε απόσταση μάλιστα των υποψηφίων για τη θέση του κ. Μπράιζα- για αναπληρωτής βοηθός υπουργού για τα ευρωπαϊκά δηλαδή συνεργάτης του Φιλ Γκόρντον.
Ο κ. Μπόγιερ είναι ο συγγραφέας της έκθεσης του CAP, στην οποία με έκσταση μιλάει για τη γεωπολιτική κρισιμότητα της Τουρκίας και γράφει εκτενώς για την ανάγκη αναβίωσης της αμερικανοτουρκικής συμμαχίας, κατά τρόπο λες και αυτή να 'χε ατονήσει, όπως παρατήρησε ανώτατο στέλεχος του Κογκρέσου.
Με τίτλο «Η παραμελημένη Συμμαχία» ο κ. Μπόγιερ προτείνει την «Αναζωογόνηση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα», με συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους του τότε νεοεκλεγέντος (σ.σ. η έκθεση κυκλοφόρησε τέλη Δεκεμβρίου του '08) Αμερικανού προέδρου Ομπάμα.
Ητοι, μεταξύ άλλων, ο κ. Ομπάμα:
Να βάλει την Τουρκία σ' έναν από τους πρώτους σταθμούς της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του, για συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο.
Να χρησιμοποιήσει διπλωματία για να «πείσει» τους Ευρωπαίους συμμάχους, ιδιαίτερα τη Γαλλία και τη Γερμανία, να κρατήσουν ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και να «εγκαταλείψουν τη ρητορεία τους που δίνει την εντύπωση πως η Τουρκία δεν έχει τη δέουσα πολιτιστική ή θρησκευτική καταλληλόγητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Να «ενθαρρύνει» την Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία του 2002 του Βερολίνου (Berlin Plus), που επιτρέπει στην Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού αμυντικού πλαισίου.
Να εργαστεί με τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και τους Τούρκους και Κύπριους ηγέτες για την προώθηση των συνομιλιών και επίλυση του προβλήματος.
Παρατηρείται πως ο Μπόγιερ χρησιμοποιεί διακριτική γλώσσα για την Τουρκία, ήτοι συνιστά «ενθάρρυνση» της Τουρκίας, αλλά τουναντίον είναι πιο... «αυστηρός» με τη Γαλλία και τη Γερμανία, για τις οποίες λέει πως θα πρέπει να «πειστούν» για αλλαγή της στάσης τους.
Σημασία, βεβαίως, δεν έχει τόσο η τοποθέτηση αφ' εαυτή του κ. Μπόγιερ, όσο το γεγονός ότι αυτός είναι «στρατιώτης» του CAP, του Κέντρου του Τζορτζ Σόρος, το οποίο διευθύνει ο Τζον Ποντέντα, που έχει βασική φιλοσοφία του θα γίνει η Τουρκία «σημαία» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής - μιας πολιτικής πλήρως ενσωματωμένης στο σκεπτικό του νέου επιτελείου Ομπάμα («Ε», 17/7/09).
Το CAP ιδρύθηκε από τον Σόρος με τη βαθύτερη προοπτική να στηρίξει τις πολιτικές και προεδρικές φιλοδοξίες της Χ. Κλίντον, απ' ό,τι λέγεται εγκύρως.
Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Μπράιζα, φαίνεται πως τελικά οδεύει προς Αζερμπαϊτζάν, μετά το «μπάχαλο» που έκανε στη Γεωργία (σ.σ. που ήταν και η πρώτη του επιλογή), που οδήγησε στη ρωσογεωργιανή σύρραξη.
dpdimas@hotmail.com