Οι οδηγίες της παγκόσμιας διακυβέρνησης για τις συντάξεις και την αγορά εργασίας
Οι μυαλοπώληδες των «περιούσιων» μας φορτώνουν τα δικά τους αδιέξοδα
του Σπύρου Χατζάρα
Εκρηκτική αύξηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, καθώς και διετή ύφεση προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία,και συνιστά περικοπές , και λιτότητα
Παράλλαλα έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Επιτροπής, που συντάχθηκε για την Ελλάδα, από τους αναλυτές της Επιτροπής Γιώργο Μοσχόβη και Ματέο Κάπο Σερβέρα, αναφέρεται πως ο καθαρός δανεισμός στο σύνολο της οικονομίας, αν αφαιρεθούν οι αποταμιεύσεις, ήταν 12% του ΑΕΠ το 2007 και 11%. το 2008.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,7% και κατά 0,4% το 2010, με την ανεργία να εκτινάσσεται πάνω από το 10%. Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει αργά από το 2011 και μετά, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα υπολείπεται σημαντικά από τα προ της κρίσης επίπεδα, «λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας».
(Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,9% για την ελληνική οικονομία και το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει για φέτος μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης) .
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το έλλειμμα όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται ξεπερνώντας φέτος το 6% του ΑΕΠ και φτάνοντας στο 7,5% το 2010. Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 109% και στο 116% του ΑΕΠ.Εάν, μάλιστα, δεν ληφθούν δραστικά μέτρα συγκράτησης του ελλείμματος, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ το 2011.
Προκειμένου «να αποτραπεί η δημοσιονομική κατάρρευση, το ΔΝΤ προτείνει τη λήψη μόνιμων μέτρων 1,5% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια».
Επίσης, προτείνει "τολμηρές" αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα μακροπρόθεσμα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών στον επόμενο προϋπολογισμό που να μειώνουν το έλλειμμα κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε σε τρία - τέσσερα χρόνια να υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ.
Η μακροπρόθεσμη απειλεί για τα δημόσια οικονομικά ειναι για τους ειδικούς του ΔΝΤ,το ασφαλιστικό σύστημα,και θεωρούν ότι οι "αλλαγές που αποφασίστηκαν το 2008, κυρίως οι συγχωνεύσεις ασφαλιστικών Ταμείων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ανεπαρκείς".
(η "σωστή κατεύθυνση" ειναι η αύξηση των λειτουργικών δαπανών και η χρεωκοπία)
Στο σχέδιο των συμπερασμάτων του κλιμακίου του ΔΝΤ που αξιολόγησε την ελληνική οικονομία τον Μάιο, αναφέρςεται: «οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις εισφορές, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων στις επόμενες γενεές. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν θα πρέπει να αναβληθεί, δεδομένου ότι η υλοποίησή της πρέπει να γίνει σταδιακά».
Το ΔΝΤ ζητάει ,αύξηση των πραγματικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές όλου του εργασιακού βίου και όχι της τελευταίας 5ετίας και κατάργηση δώρων και επιδομάτων αδείας για τους συνταξιούχους. Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας προτείνουν τη σύναψη τριμερούς κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ εργοδοτών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και κράτους, για την επίτευξη μεγαλύτερης συναίνεσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, προκειμένου να συγκρατηθούν οι μισθοί με αντάλλαγμα επενδύσεις και ενίσχυση της απασχόλησης και να διευκολυνθεί η μερική απασχόληση, προκειμένου να ενισχυθεί η συμμετοχή των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα σύμφωνα με τους ερευνητές της Επιτροπής , η διόγκωση των ελλειμμάτων τα χρόνια που προηγήθηκαν (στο 5% του ΑΕΠ το 2008) σε συνδυασμό με τις «κάτω από το τραπέζι» αυξήσεις του χρέους (αφανές έλλειμμα, όπως δαπάνες για εξοπλισμούς, ΔΕΚΟ, ταμεία κ.λπ.) συνέβαλαν στη συσσώρευση του δημόσιου χρέους, το οποίο το 2008 έφτασε στο 97,7% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε.
Στον ιδιωτικό τομέα, η επιδείνωση της δανειακής θέσης της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ της αποταμίευσης και των επενδύσεων.
«Η επιλογή να επενδύουν αντί να αποταμιεύουν αντανακλά τη διάθεση του νεοέλληνα να κυνηγά το κέρδος με κάθε ρίσκο και δεν εμπνέει προφανώς εμπιστοσύνη στους ξένους δανειστές της χώρας».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «ο ρυθμός συσσώρευσης του εξωτερικού χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμος σε μακροπρόθεσμη βάση και πρέπει το πρόβλημα να διορθωθεί με κατάλληλες μακροοικονομικές και διαρθρωτικές παρεμβάσεις».
Σύμφωνα με την έκθεση, στην παρούσα συγκυρία, απαιτείται το κατάλληλο μείγμα μακροοικονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των παραγόντων που ενισχύουν τις εξωτερικές ανισορροπίες στην Ελλάδα.
Οι συντάκτες της Έκθεσης προτείνουν:
- ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας σε σχέση με το κόστος εργασίας, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστική θέση της χώρας που επιδεινώθηκε κατά 13% από το 1997 μέχρι σήμερα. Αντιμετώπιση των δυσκαμψιών στην αγορά προϊόντων και εργασίας και στην προώθηση της καινοτομίας με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας
( Αυτό ακριβώς προσπαθούν να κάνουν οι τραπεζίτες και ο ΣΕΒ με την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Πρόκειται για μεγάλη ηλιθιότητα. Η παραγωγικότητα εξαρτάται κυρίως από το κόστος του χρήματος και όχι από το κόστος εργασίας. Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τα επιτόκια που απολαμβάνουν οι ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων προκαλούν τη μείωση της ανταγωνιστικότητας. Σε ό,τι αφορά δε την εργασία οι μελετητές δεν υπολογίζουν την υπεραξία της εργασίας των λαθρομεταναστών που αμείβονται με το 1/3 του μισθού του Έλληνα και δεν έχουν ασφαλιστικές εισφορές)
- «συνετή δημοσιονομική πολιτική» με σκοπό να εξασφαλιστεί ο μηδενισμός του ελλείμματος επιδεινώθηκε κατά 13% από το 1997 μέχρι σήμερα σε συνδυασμό με μέτρα για τον έλεγχο των τρεχουσών και πρωτογενών δαπανών (π.χ. μισθοί, λειτουργικά έξοδα) και την πρόληψη μιας... σπάταλης σε σχέση με την παρούσα συγκυρία συμπεριφοράς του δημόσιου τομέα.
( 1.Το κράτος δεν είναι επιχείρηση. Ο «μηδενισμός του ελλείμματος» είναι απολύτως απαράδεκτη πολιτική. Το κράτος παράγει χρήμα. Το χρήμα, στις δημοκρατίες, ανήκει στο λαό, και όχι στους τραπεζίτες. Το έλλειμμα μέχρι το 3% του ΑΕΠ, όπως έχει συμφωνηθεί στη συνθήκη της νομισματικής ένωσης, πρέπει να χρηματοδοτείται άτοκα από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα.
2. Όπως έδειξε το παράδειγμα της αύξησης των δαπανών για την καθαριότητα των νοσοκομείων η οποία « ιδιωτικοποιήθηκε» για να μειωθεί το κόστος, η αύξηση των δαπανών οφείλεται στην « ιδιωτικοποίηση» κρατικών λειτουργιών.
3. Οι «μελετητές» δεν ασχολούνται με τα τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού που διαμορφώνουν οι εταιρείες αξιολόγησης)
- βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των φόρων και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης που θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, διοχετεύοντας το περίσσευμα προς επενδύσεις στη γνώση, στο ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο. ( οι «μηχανισμοί είσπραξης» δεν περιλαμβάνουν την Ρηγίλλης που αποτελεί το κέντρο της φοροδιαφυγής. Η δεσπόζουσα θέση της μαφίας και τον καρτέλ εξηγεί περισσότερο την φοροδιαφυγή. Η αύξηση του ΦΠΑ για την αύξηση των εσόδων, προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης, και επομένως μείωση των εσόδων).
«Οι παρεμβάσεις αυτές θα αυξήσουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, και την ελκυστικότητα για άμεσες παραγωγικές επενδύσεις σε μακροπρόθεσμη βάση, οι οποίες τώρα αποστρέφονται την Ελλάδα (περιορίστηκαν μόνο στο 1,25% του ΑΕΠ το 2008)» λένε οι μελετητές.
( και η πρόταση αυτή είναι εσφαλμένη. Η Ελλάδα θα βρει τους πόρους για ανάπτυξη αυξάνοντας το έλλειμμα)
Περισσότερο διαφωτιστικά ειναι τα στοιχεία της BIS που εξηγούν και την αύξηση του δημοσίου χρέους και την αύξηση των επιτοκίων.
Νέα υποχώρηση κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο του 2009, ο διεθνής τραπεζικός δανεισμός κατά περισσότερο από 6 τρισ. δολάρια, σε ετήσια βάση, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση περιορίζει τις χορηγήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Η συστολή του δανεισμού στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανήλθε στα 1,5 τρισ. δολάρια, με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης έχει παρουσιάσει επιβράδυνση από τα υψηλά επίπεδα που είχε φτάσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με το μεγαλύτερο μέρος της κάμψης να οφείλεται σε συναλλαγματικές διακυμάνσεις.
Τα στατιστικά στοιχεία της BIS, που θεωρείται η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών, είναι τα μόνο που αναφέρονται στους διακρατικούς δανεισμούς σε όλο τον κόσμο, και δείχνουν ότι οι τράπεζες έχουν περιορίσει τις χορηγήσεις σε εταιρείες και άλλους δανειζόμενους, παρά τις έντονες προσπάθειες κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών να «ξεμπλοκάρουν» τις πιστωτικές αγορές.
Ο συνολικός διακρατικός δανεισμός στο τέλος Μαρτίου είχε υποχωρήσει σε ετήσια βάση στα 29,4 τρισ. δολάρια από 35,8 τρισ. δολάρια, με επιπτώσεις από την άνοδο του δολαρίου.
Επομένως τα υψηλά κέρδη των αμερικανικών τραπεζών προήλθαν από τον δανεισμό κρατών με υψηλά επιτόκια.Με λιγότερα δάνεια είχαν περισσότερα κέρδη.
Δηλαδή:
EKANAN THN ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!!!
Σχόλιο:Αφού οι άνθρωποι το έχουν στο DNA τους το χρηματοπιστωτικοοικονομικό τι ψάχνουμε εμείς οι βλάκες αγράμματοι αντιδραστικοί φασίστες να βρούμε.Οι άνθρωποι είναι περιούσιοι έχουν το χάρισμα από τον ίδιο το θεό τους (που άμα θυμώσει, κρύψου) εμείς είμαστε κατακάθια,πλέμπα κωπηλάτες σε γαλέρα,σκάσε και τράβα κουπί στο ρυθμό που χτυπάει ο περιούσιος λαός,τελεία και παύλα,ακούς εκεί θράσος που το έχουμε κάποιοι κωλοέλληνες.
Χρήστος Παναγιωτόπουλος
Αφού οι άνθρωποι το έχουν στο DNA τους το χρηματοπιστωτικοοικονομικό τι ψάχνουμε εμείς οι βλάκες αγράμματοι αντιδραστικοί φασίστες να βρούμε.Οι άνθρωποι είναι περιούσιοι έχουν το χάρισμα από τον ίδιο το θεό τους (που άμα θυμώσει, κρύψου) εμείς είμαστε κατακάθια,πλέμπα κωπηλάτες σε γαλέρα,σκάσε και τράβα κουπί στο ρυθμό που χτυπάει ο περιούσιος λαός,τελεία και παύλα,ακούς εκεί θράσος που το έχουμε κάποιοι κωλοέλληνες.Χρήστος Παναγιωτόπουλος
ΑπάντησηΔιαγραφή