23/7/09

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ

Τη στιγμή πού οι Δικαστικές αποφάσεις που κέρδισαν οι Ενώσεις Καταναλωτών παραμένουν ανεφάρμοστες καί ανέγγιχτο μένει από πλευράς πολιτείας το «αμαρτωλό» θέμα των «καταχρηστικών όρων», καθώς αρκετές τράπεζες συνεχίζουν να χρεώνουν τους πελάτες τους με τέλη τα οποία τόσο με υπουργικές όσο και με τίς παραπάνω δικαστικές αποφάσεις έχουν κριθεί παράνομα,

Καί καθώς τόσο ο νύν υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης όσο καί ο προκάτοχός του Χ.Φώλιας αρνήθηκαν πεισματικά στήν Ενωση θυμάτων καρτέλ STOPCARTEL νά αιτήσουν γιά λόγους δημόσιου συμφέροντος τή λήψη Ασφαλιστικών μέτρων κατά τής Ενωσης Ελληνικών Τράπεζών γιά παραβάσεις τού Αντιμονοπωλιακού νόμου ,'οσον αφορά τίς αυθαίρετες καί εναρμονισμένες αυξήσεις τών επιτοκίων χορηγήσεων σέ βάρος τών καταναλωτών-επιχειρήσεων,η κυβέρνηση πλέον ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής υποκρισίας.

Συνεχίζοντας τίς πρακτικές απροκάλυπτης προστασίας πού παρέχει στίς μεγάλες επιχειρήσεις καί στίς τράπεζες η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθές τρείς παρεμβάσεις ,οι οποίες ωστόσο αποτελούν μέτρα εξασφάλισης τής συνέχισης της προκλητικής αισχρο-κερδοφορίας τους σέ βάρος τού Ελληνα πολίτη.

Οι τρεις παρεμβάσεις στην τραπεζική αγορά όπως τίς ανακοίνωσε χθες ο Κ.Χατζηδάκης είναι :

1. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων με δική του τηλεφωνική γραμμή:

Η δομή αυτή θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΓΓΚ και ενδεικτικά θα περιλαμβάνει:

Τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή ερωτήσεων, παραπόνων και καταγγελιών για θέματα της χρηματοπιστωτικής αγοράς (μηχανισμός άμυνας τών τραπεζών μέ έξοδα τών φορολογουμένων)

Χαρτογράφηση των προσφερόμενων τραπεζικών προϊόντων.(Διαφημιστικό γραφείο τών τραπεζών μέ έξοδα τών φορολογουμένων )

Συμβουλευτική υποστήριξη του καταναλωτή για την καλύτερη δυνατή επιλογή δανείου ή άλλου τραπεζικού προϊόντος. (Υπηρεσία μάρκετιγκ τραπεζικών προιόντων μέ έξοδα τών φορολογουμένων)

Νομική υποστήριξη σε αρχικό στάδιο για την απεμπλοκή από διάφορα προβλήματα.(μηχανισμός επείγουσας νομικής προστασίας τών τραπεζών μέ έξοδα τών φορολογουμένων)

Ενημέρωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.(Η μοναδική,προσχηματική υπηρεσία υπερ τών συμφερόντων τών καταναλωτών)

2. Ανοίγουν τα σύνορα σε κάρτες και καταναλωτικά δάνεια: Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για την Καταναλωτική Πίστη.

Με την οδηγία αυτή η τραπεζική αγορά, όπως τη γνωρίζουμε έως σήμερα, αλλάζει. Και αλλάζει προς όφελος του καταναλωτή.

Με την ενσωμάτωση της οδηγίας όλοι οι καταναλωτές στην ΕΕ θα λαμβάνουν μέσω του εντύπου των «τυποποιημένων ευρωπαϊκών πληροφοριών καταναλωτικής πίστης» τις ίδιες πληροφορίες, ούτως ώστε εύκολα να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα τραπεζική υπηρεσία ή προϊόν, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλο κράτος-μέλος, καθώς και να επωφελούνται από τραπεζικά προϊόντα που δεν διατίθενται στη χώρα τους.

Εύκολη πρόσβαση
Οι Ελληνες καταναλωτές θεωρητικά θα έχουν τη δυνατότητα για εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα καταναλωτικής πίστης (δάνεια, κάρτες, κ.ά.) από χώρες της ΕΕ με επιτόκια ενδεχομένως πιο προνομιακά από αυτά που υπάρχουν στην ελληνική αγορά.

Η ενσωμάτωση θα γίνει με νομοθετική πράξη στην ελληνική Βουλή μέσα στο επόμενο τρίμηνο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) και από τις αρχές του 2010 θα αποτελεί νόμο του κράτους.

Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, που θα επιτρέπει τη χορήγηση δανείων και πιστωτικών καρτών σε ιδιώτες στο πλαίσιο της λιανικής τραπεζικής, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της καταναλωτικής πίστης θεωρητικά θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες, από τον εξωτερικό ανταγωνισμό.

Οικονομολόγος,στέλεχος τού STOPCARTEL επισημαίνει:

Στήν πράξη 'ολα αυτά είναι ακυρωμένα λόγω τών συνθηκων πού υπάρχουν. Τα δάνεια που θα μπορούν να χορηγούνται προς ιδιώτες απευθείας από τράπεζες εγκατεστημένες στο εξωτερικό, είναι τα πολύ μικρά προσωπικά ή καταναλωτικά δάνεια ή καταναλωτικά δάνεια με παραστατικά και πιστωτικές κάρτες.

Συγκεκριμένα, παρατηρεί οτι το πρόβλημα στις χορηγήσεις δανείων είναι η αξιόπιστη και αντικειμενική αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του πελάτη. Η απόσταση από την έδρα του πελάτη δυσχεραίνει την αξιολόγησή του.Οι ξένες τράπεζες, όπως και οι ελληνικές, δεν δίνουν δάνεια στις χώρες τους. Πώς θα αρχίσουν να χορηγούν δάνεια και κάρτες στην Ελλάδα ; Στην παρούσα φάση οι τράπεζες έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στον περιορισμό των κινδύνων που αναλαμβάνουν.

«Θεωρητικά σωστό, πρακτικά χωρίς αντίκρυσμα» αναφέρει εκπρόπωπος Οργάνωσης Καταναλωτών συμφωνώντας επί της ουσίας με τις παραπάνω παρατηρήσεις.

3. Πρόσκληση για επίσπευση εφαρμογής αποφάσεων για όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί αλλά όχι με αμετάκλητη δικαστική απόφαση: Οι όροι αυτοί αφορούν σχεδόν κάθε πελάτη της τράπεζας, και με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη νομικό υπόβαθρο για την απόσυρσή τους, θα πρέπει οι τράπεζες να υιοθετήσουν άμεσα το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων και να προχωρήσουν από τώρα στην κατάργηση αυτών των χρεώσεων.

Η καθυστέρηση εκ μέρους τους στην εφαρμογή αποφάσεων που είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα αποκτήσουν αμετάκλητο χαρακτήρα και θα έχουν καθολική εφαρμογή δεν είναι προς όφελος κανενός. Συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία κίνηση η οποία εκτός από τους καταναλωτές θα ωφελήσει και τη δική τους εικόνα.

Εδώ ο κ. Χατζηδάκης εκκλιπαρεί τίς τράπεζες νά εφαρμόσουν τίς δικαστικές αποφάσεις καί σάν γνήσιος νομικός τους σύμβουλος απαριθμεί τά υπέρ τών τραπεζών επιχειρήματα, κοπτόμενος ακόμα καί γιά τήν καλή τους εικόνα !

Πλήρης σύγχιση ρόλων καί απόλυτος πολιτικός διχασμός!


ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ...

ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ


Οι καταχρηστικοί όροι... είναι εδώ

Αν και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αριθμός φύλλου 1353) αναφέρεται ρητά ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να εισπράττουν έξοδα και προμήθειες σε στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, στην ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες και να μη χρεώνουν με έξοδα τις καταθέσεις, εντούτοις ο νόμος δεν τηρείται. Ειδικότερα απαγορεύεται:

Στα στεγαστικά δάνεια η είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης, προέγκρισης δανείου, εξέτασης αιτήματος δανείου, η επιβολή προμηθειών ή τα έξοδα φακέλου.

Στις πιστωτικές κάρτες απαγορεύεται η είσπραξη προμήθειας για ανάληψη μετρητών, η μονομερής τροποποίηση των όρων της σύμβασης, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου χωρίς προκαθορισμένα κριτήρια, η αύξηση της ετήσιας συνδρομής χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του κατόχου.

Στους λογαριασμούς καταθέσεων απαγορεύεται η επιβολή εξόδων κίνησης.

Ομως, στην πράξη ισχύουν τα εξής:

Λογαριασμοί καταθέσεων

Η κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου χρεώνεται από 0,30 ευρώ μέχρι και 1,5 ευρώ. Η μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό όταν ο δικαιούχος είναι διαφορετικό πρόσωπο χρεώνεται από 0,30 ευρώ μέχρι 1,5 ευρώ. Υπάρχουν τράπεζες που χρεώνουν με 1 ευρώ την κάθε επιπλέον κίνηση στο γκισέ (αν ο δικαιούχος υπερβεί το όριο που θέτει η κάθε τράπεζα, συνήθως 4 συναλλαγές τον μήνα). Η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ με χρέωση του αποταμιευτικού λογαριασμού επίσης χρεώνεται αν γίνει από δίκτυο άλλης τράπεζας από 1 μέχρι 3,5 ευρώ.
Η ερώτηση υπολοίπου (μέσω ΑΤΜ άλλων τραπεζών) χρεώνεται συνήθως από 0,15 μέχρι 0,5 ευρώ.

Στις πιστωτικές κάρτες

Υπάρχουν τράπεζες που εισπράττουν προμήθεια για την ανάληψη μετρητών (cash advance) από ATM. Το ύψος της προμήθειας φτάνει και τα 25 ευρώ (αυξάνεται ανάλογα με το ποσό ανάληψης).

Στα στεγαστικά δάνεια

Εξοδα για την εξέταση και έγκριση της αίτησης επιβάλλονται από όλες τις τράπεζες.
Εξοδα τεχνικού ελέγχου. Εξοδα εισπράττονται και για τον νομικό έλεγχο τίτλων.

Στα καταναλωτικά δάνεια

Οι τράπεζες χρεώνουν έξοδα εξέτασης και έγκρισης του αιτήματος

STOP CARTEL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου