17/7/09

Και πάλι τουρκικά F-16 πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Αγαθονησίου

Έπειτα από τρεις ημέρες «απραξίας», τα τουρκικά μαχητικά επανέλαβαν την πρακτική της τουρκικής κυβέρνησης να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας επί κατοικημένων νησιών του Αιγαίου.
Στις 12.27 το μεσημέρι της Παρασκευής, τέσσερα, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος, τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 πέταξαν χαμηλά --μόλις 800 πόδια-- πάνω από το Αγαθονήσι.
Τα τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν στο FIR Αθηνών στις 11.58 από την εναέρια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και βγήκαν από το FIR Αθηνών στις 12.30.


Το νέο στοιχείο είναι,όπως αποκαλύψαμε χθές στο δελτίο των 11, ότι τα τουρκικά αεροπλάνα αναχαιτίζουν τώρα τα ελληνικά, όταν αυτά σπεύδουν στην περιοχή,υποδηλώνοντας έτσι ότι ο εναέριος χώρος του Φαρμακονησίου και του Αγαθονησίου ανήκει κυριαρχικά στην Τουρκία.

Οι κάτοικοι του Αγαθονησίου θα πρέπει πλέον να στραφούν δικαστικά κατά της ελληνικής κυβέρνησης διότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το σύνταγμα της Χώρας.

Παράλληλα η Άγκυρα επανέρχεται στο «σενάριο των ερευνών αλά Χόρα» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην εφημερίδα της κυβερνήσεων της Τουρκίας δημοσιεύτηκε απόφαση για πραγματοποίηση γεωφυσικών ερευνών νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Το νεαρό φερέφωνο της Ντόρας δήλωσε αμήχανα πως, «αυτό αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο» και πως, «σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα». Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα» και να «προβαίνει σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες» κλπ κλπ μλπα,μπλά.

Στον κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού που θα δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή της πορεία και θα συμβάλει στην προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εστίασε η κ.Ντόρα στις δηλώσεις της για την 35η επέτειο της τουρκικής εισβολής.
«Πιστεύουμε στη δυνατότητα ειρηνικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού», υπογράμμισε η υπουργός και σημείωσε ότι «ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος. Θετική ανταπόκρισή της θα συντελέσει στην επίτευξη λύσης που θα δώσει νέα ώθηση στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και ασφαλώς θα συμβάλει στην προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «στόχος της Ελλάδας ήταν και παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής, στο πλαίσιο μιας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης λειτουργικής που θα είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και συμπλήρωσε: «στηρίζουμε σθεναρά την επίμονη πρωτοβουλία και την ακάματη προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια για την εξεύρεση «κυπριακής» λύσης του προβλήματος».
«Η Τουρκία συνεχίζει να κρατάει το κλειδί της λύσης. Πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να γυρίσει σελίδα, ότι έχει την ικανότητα να αφομοιώσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Δελτιο11.Οραματιζόμαστε δηλαδή το κοινό ευρωπαικό μας μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου