23/8/09

Εκλογές παρωδία στο Αφγανιστάν

Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει πλέον, πως «ο πόλεμος δεν αξίζει τον κόπο»

του Κώστα Μπετινάκη

Μετά από πολλές αναβολές, διεξάγονται τελικά οι εκλογές παρωδία, σήμερα στο Αφγανιστάν, ενώ μαίνονται οι μάχες με τους ανυπότακτους Ταλιμπάν και οι πολέμαρχοι ζητούν να φύγουν τα ξένα στρατεύματα από τη χώρα τους.
Μόλις 17 εκατομμύρια από τα τριάντα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του Αφγανιστάν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, μια και το καθεστώς της Καμπούλ μόλις και μετά βίας ελέγχει το 30% του εδάφους της χώρας.
Είναι ξεκάθαρο πλέον, πως η πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπουν τώρα πως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, δεν αξίζει να συνεχιστεί, (ενώ μόλις το ένα τέταρτο απ΄όσους ερωτήθηκαν υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποσταλούν και άλλα αμερικανικά στρατεύματα εκεί.
Το αποτέλεσμα νέας δημοσκόπησης που έγινε από την Washington Post και το ABC News έδειξε πως λίγοι είναι εκείνοι όμως που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα προκύψει μετά τις σημερινές εκλογές. Τις οποίες όχι μόνο μποϋκοτάρουν οι Ταλιμπάν, αλλά και έχουν απειλήσει να σκοτώνουν όποιον βλέπουν με μουτζουρωμένο δάκτυλο –απόδειξη ότι ψήφισε.
Όταν φτάνουν στο κρίσιμο ερώτημα, το 42% των Αμερικανών υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν τον πόλεμο, ενώ το 36% πως χάνουν. Η νέα δημοσκόπηση έγινε καθώς ο Αμερικανός στρατηγός Stanley A. McChrystal, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής στο Αφγανιστάν, ετοιμάζεται να ζητήσει την αποστολή εκεί και άλλων στρατευμάτων σε μια προσπάθεια να απωθήσουν τους Ταλιμπάν από τα αφγανικά χωριά και τις πόλεις. Τον Ιανουάριο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων με άλλες 17.000 άνδρες, δεν είχε συναντήσει ανάλογη αντίδραση από τους πολίτες των ΗΠΑ. Στη νέα δημοσκόπηση, το 51% των ενηλίκων υποστήριξε πως δεν αξίζει τον κόπο ο πόλεμος στο Αφγανιστάν 10% περισσότεροι από το Μάρτιο, και 6% από τον περασμένο μήνα. Εκείνοι που είναι εντελώς αντίθετοι με την συνέχιση του πολέμου φτάνουν το 41%...
Η αντίθεση για τον πόλεμο στο Ιράκ, είχε φτάσει σε παρόμοια επίπεδα το καλοκαίρι του 2004 ενώ η αντίδραση αυξανόταν συνεχώς ως το 2006 για να καταστεί το κύριο θέμα σε πολλές «μάχες στο Κογκρέσο» το 2007, οπότε η αντίδραση στου χειρισμούς του προέδρου Μπους, είχε ξεπεράσει το 55% σε αντίθεση με την έγκριση που δινόταν στον τρόπο αντιμετώπισης του Ομπάμα για το ζήτημα του Αφγανιστάν.
Οι προχτεσινές φονικές εκρήξεις στη Βαγδάτη (πλέον των 100 οι νεκροί) δεν αναμένεται να φέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα για την εξωτερική πολιτική Ομπάμα, που ήδη δοκιμάζεται με το Αφγανιστάν.
Οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σε 7.000 εκλογικά τμήματα στο Αφγανιστάν, είχαν διαφημιστεί από τους αμερικανούς αξιωματούχους ως «ευκαιρία για να νομιμοποιηθεί η αφγανική κυβέρνηση». Όπως επισημαίνει όμως και το BBC, ο εγκάθετος από τους Αμερικανούς πρόεδρος Καρζάι με όσους από τους πανίσχυρους πολέμαρχους τον στηρίζουν, έχουν σχεδιάσει μεγάλης κλίμακας νοθεία που αναμένεται να προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ήδη δύο δημοσκοπήσεις που παραγγέλθηκαν από τους Αμερικανούς και δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν πως ο Καρζάι, βρίσκεται στο 36%, απέχοντας πολύ από το απαιτούμενο 51%.
Ο πανίσχυρος Αφγανός πολέμαρχος και πρώην πρωθυπουργός Gulbuddin Hekmatyar, δήλωσε, πως δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πριν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα. Ο ηγέτης των Hezb-e Islami οι οποίοι είναι σύμμαχοι με τους Ταλιμπάν δήλωσε στο BBC πως απαιτείται να σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση καινα διεξαχθούν ελεύθερες και τίμιες εκλογές. Ο Χεκματιάρ στις δηλώσεις του που έγιναν την προηγουμένη των εκλογών, αρνείται κατηγορηματικά πως η ομάδα του έχει σκοτώσει πολίτες, και υποστηρίζει πως για το 95% των φόνων αμάχων φταίνε τα ξένα στρατεύματα.
Η ομάδα των μουτζαχεντίν του Χεκματιάρ, Hezb-e Islami, ήταν από εκείνες που είχαν βοηθήσει τα σοβιετικά στρατεύματα όταν είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν.
Μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών και στην εμφύλια αναταραχή που ξέσπασε τη δεκαετία του ’90 η ομάδα του Χεκματιάρ, (που διετέλεσε πρωθυπουργός δύο φορές εκείνη την περίοδο), μαζί με τους Σουνίτες μουσουλμάνους Παστούν συγκρούστηκαν βίαια με άλλες ομάδες μουτζαχεντίν για τον έλεγχο της Καμπούλ, ώστε οι Αφγανοί πολίτες να δουν με καλό μάτι τους Ταλιμπάν και Χεκματιάρ με τους ενόπλους του να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα το 1996.
Μετά την αμερικανική εισβολή και την εγκατάσταση φιλοδυτικής κυβέρνησης ο Χεκματιάρ συνεργάστηκε μαζί της, αλλά όταν κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε πραξικόπημα, συμμάχησε και πάλι με τους Ταλιμπάν.
Η νοθεία
Οι εκλογικές κάρτες (κάτι σαν εκλογικά βιβλιάρια) πωλούνται ανοικτά και οι υποψήφιοι πληρώνουν αδρά γι’ αυτές. Αφγανός που εργάζεται για το BBC πήγε στην Καμπούλ για να ερευνήσει όσα λέγονται για τις εκλογικές κάρτες και του προσφέρθηκαν 1.000 κάρτες προς ένα δολάριο η μία.
«Έτσι είναι αδύνατον να υπολογίσει κάποιος πόσες εκλογικές κάρτες έχουν πουληθεί» είπε ο Ίαν Πάνελ του Μπι Μπι Σι από την Καμπούλ. Που πρόσθεσε, πως υπήρξε ένας αριθμός συλλήψεων γι’ αυτό.
Πολέμαρχος στο Βορρά, είπε πως του προσφέθηκαν χιλιάδες δολάρια, φτάνει να εξασφαλίσει ότι οι ψηφοφόροι της περιοχής του θα ψηφίσουν τον δεδομένα υποψήφιο.
Δυτικοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι θα γίνουν «παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία, αλλά πρόσθεταν πως «καλύτερα εκλογές με παρατυπίες, παρά διόλου εκλογές».
Ο εκλεκτός των ΗΠΑ πρόεδρος Hamid Karzai έχει να αντιμετωπίσει περισσότερους από τριάντα αντιπάλους και υποχρεώθηκε σε τηλεοπτική αναμέτρηση με τον περιβόητο πολέμαρχο Abdul Rashid Dostum. Όλοι οι υποψήφιοι στις εξαγγελίες τους εξέφρασαν την πρόθεσή τους να αρχίσουν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.
Αυτές είναι οι τρίτες εκλογές που γίνονται στο Αφγανιστάν από το 2001, οπότε άρχισε ο πόλεμος των Αμερικανών για την ανατροπή των Ταλιμπάν.
Βέβαια τότε, ο πόλεμος ονομαζόταν εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Ο αφγανικός λαός, μετά την κομμουνιστική κατάκτηση, την οποία τόσο έντονα είχε καταγγείλει η Δύση, δοκιμάζει και την καπιταλιστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου