Συνεχίζοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες των τελευταίων ημερών, παρά τα άδεια ταμεία του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση έσπευσε χθες να δώσει στη δημοσιότητα τις αποφάσεις με τις οποίες προβλέπεται η παροχή δανείων από τις τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες- σε κάθε κλάδο και ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη μορφή της επιχείρησης - για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει λάβει την έγκριση των Βρυξελλών από τον Ιούνιο, αλλά τώρα σπεύδει να το εφαρμόσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να το αξιοποιήσει ψηφοθηρικά στο παιχνίδι των εκλογών.
Οι σχετικές αποφάσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την παροχή εγγύησης σε ποσοστό 70% σε δάνεια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις μέχρι τις 31/12/2010 για κεφάλαια κίνησης, επενδύσεις, καθώς και για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους για τα επόμενα δύο χρόνια από την εκταμίευση.
Με άλλες αποφάσεις που έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα, τις οποίες ανακοίνωσε επίσης χθες το υπουργείο Οικονομικών, παρέχονται κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις (βιοτεχνίες, βιομηχανίες, μεταλλευτικές, ξενοδοχειακές και κτηνοτροφικές) από διάφορους νομούς της χώρας, ώστε να λάβουν δάνειο για να εξοφλήσουν οφειλές που είχαν έως και τις 30 Ιουνίου 2009. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι με εγγυημένα δάνεια του Δημοσίου (σε ποσοστό 80%) θα μπορούν να καλύψουν μέρος των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις και καταστήματα από τα επεισόδια τον Δεκέμβριο του 2008 και από παρόμοια επεισόδια που έγιναν έως τις 20 Απριλίου 2009.
Ο κ. Παπαθανασίου, όσον αφορά τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι θα είναι διαρθρωτικά με έμφαση κυρίως στον περιορισμό των δαπανών. Σχετικά με το αν η κυβέρνηση υποβάλλει αίτημα στις Βρυξέλλες για διετή παράταση στη μείωση του ελλείμματος, είπε ότι πρώτα πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται και τότε «και τη συμπαράσταση και την υποστήριξη και την παράταση θα έχουμε». Αμέσως μετά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν την παράταση γιατί η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για τη μείωση του ελλείμματος το 2012, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Γιώργος Κανελλόπουλος
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4530062
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου