Δεν έχει ξαναγίνει. Ο νέο-πατριώτης Καραμανλής, κουρασμένος αμετανόητος και αδιόρθωτος, διάβασε τις «συστάσεις» του ΔΝΤ, για προεκλογικό πρόγραμμα. Και το real estate ακροατήριο χειροκροτούσε χλιαρά. Για αυτούς, «η κρίση είναι ευκαιρία».
Τις εκλογές ,τις επέβαλε στον Καραμανλή, η «παγκόσμια διακυβέρνηση», και όχι,
« οι εργολάβοι», που απλά μετέφεραν το «μήνυμα».Το ίδιο έκαναν και οι «επαναστατικοί συνεργάτες»,του ΔΝΤ με τη βόμβα στο χρηματιστήριο.
Μετά το πάρτυ που κράτησε 5 χρόνια , τώρα, «στόχος είναι ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και το νοικοκύρεμα του κράτους», όπως είπε ο κ.Καραμανλής, που «υποσχέθηκε» στο ΔΝΤ :
-Πάγωμα των προσλήψεων το 2010 και αυστηρό περιορισμό των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία, ώστε να αναλογεί μια πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις».(Το ίδιο έλεγε και ο Παλαιοκρασάς το 1990).
-Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο Τομέα το 2010. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της Χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης.
-Κανένα νέο επίδομα και καμιά αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για δύο χρόνια.
-Περικοπή, για μια διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών. Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της Κυβέρνησης, των Νομαρχών και Δημάρχων για μια διετία
-Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο Υπουργείο, όποια Υπηρεσία κι αν εργάζονται.(Το ίδιο υπόσχεται και ο κ. Καρατζαφέρης). .
-Κατάρτιση τριετών προϋπολογισμών.
-Πόλεμο κατά της( γαλάζιας) φοροδιαφυγής.
- Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
- Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης.
-Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
- Μείωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για τους νέους ασφαλιζόμενους.
- αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου,(Βατοπέδιο Νο2)
- συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, με άμεση προτεραιότητα: Καζίνο Πάρνηθας, Ελληνικές Αλυκές, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ. Ερευνώνται επίσης εναλλακτικές προτάσεις για τη ΔΕΠΑ, η οποία παράλληλα πωλεί τη συμμετοχή της στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.
Οι εκλογές επομένως γίνονται για να βγει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που θα επιβάλει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, σαν «φιλολαϊκή» και «πράσινη» πολιτική.
Πράσινη λιτότητα και πράσινη πείνα.
Το ζητούμενο για τη χρηματιστηριακή αγορά, είναι η εξασφάλιση αυτοδυναμίας.
Ήδη, η Citigroup ψήφισε αυτοδυναμία και επόμενος τα γκάλοπ των εργολάβων την προσφέρουν απλόχερα στον κ. Γιώργο.
Η Citigroup, που ελέγχει την Εθνική τονίζει πως η αγορά θα εκλάβει αρνητικά μια αλλαγή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. (Επομένως κάτω τα χέρια από τον Αράπογλου).Στην περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ αναμένονται αλλαγές στις διοικήσεις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ίσως και στον ΟΤΕ διατάσσει η Citigroup.(Επομένως όχι στα ΕΛΠΕ).
Η Citigroup πάντως μας ενημέρωσε ότι οι οικονομικές πολιτικές των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι πολύ διαφορετικές .
Και όπως πολύ σωστά ειπε ο κ. Καραμανλής ,οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν απλώς τον (ηθοποιό) Πρωθυπουργό.
Σπύρος Χατζάρας
Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ από 5,7% έως 6,7%, δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά την αναγγελία των πρόωρων εκλογών.
Με βάση τα ευρήματα των μετρήσεων, η κατάκτηση της αυτοδυναμίας είναι εφικτή. Προβλέπεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σκληρή μάχη για να μπει στη Βουλή, ενώ με τα σημερινά δεδομένα οι Οικολόγοι Πράσινοι μένουν εκτός.
-Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα», το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 30,8% των προτιμήσεων , και προηγείται με 6,7% της Νέας Δημοκρατίας που την επιλέγει το 24,1% .Το ΚΚΕ έχει 7,1%, ο ΛΑΟΣ 4,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,2%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, φτάνει στο 26,1%.
- Στο 6,5% είναι η διαφορά, σύμφωνα με τη μέτρηση της Marc για το "Έθνος". Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34,4%, η Ν.Δ. 27,9%, το ΚΚΕ το 7,5%, ο ΛΑΟΣ το 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 3,1% και οι Πράσινοι το 2,5%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2,5%, άκυρο ή λευκό το 4,7%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται σε 11,7%.
-Μπροστά με 6,3% βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ στη δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύει το "Πρώτο Θέμα", με 34,2%, αντί 27,9% για τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7,1%, ο ΛΑΟΣ με 5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2%. Κάποιο άλλο κόμμα προτιμά το 1,5%, άκυρο ή λευκό το 2,2%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 13,1% του δείγματος, ενώ το 3,8% θα απέχει. Εάν γίνει αναγωγή σε αυτά τα ποσοστά, το ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνει αυτοδυναμία, με 40,5-41% και 153 έδρες, η Ν.Δ. λαμβάνει 99 με 102 έδρες, ενώ στη Βουλή μπαίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με 9 - 10 έδρες.
- Έξι μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ σε δημοσκόπηση της MRB για τη "Real News". Πρόθεση να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ εκφράζει το 33,3% του δείγματος, τη Ν.Δ. το 27,3%, ΚΚΕ το 6,9%, τον ΛΑΟΣ το 6,2%, τον ΣΥΡΙΖΑ το 3%, τους Πράσινους το 2,1%, κάποιο άλλο οικολογικό κόμμα το 0,9% και κάποιο άλλο κόμμα το 2,6%. Λευκό ή άκυρο προτίθενται να ρίξει το 2,2%, αναποφάσιστο ή απρόθυμο ν΄απαντήσει είναι το 12,1%. Την αποχή προτιμά το 3,4%.
-Η διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. διαμορφώνεται στο 5,7%, στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Rass για το "Παρόν".
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 35,2%, ακολουθούν η Ν.Δ. με 29,5%, το ΚΚΕ με 7,1%, ο ΛΑΟΣ με 6,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,3%. Είσοδο στη Βουλή διεκδικούν, σύμφωνα με αυτή τη μέτρηση οι Οικολόγοι Πράσινοι, συγκεντρώνοντας 3,9% στην πρόθεση ψήφου. Αρνητική στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού είναι η συντριπτική πλειοψηφία (62,6%).
Βραχύβιες κυβερνήσεις στην Ελλάδα "βλέπει" ο Economist
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ενδεχόμενο η κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να αποδειχθεί βραχύβια αναφέρεται άρθρο του Economist. Η προγραμματισμένη για τον Μάρτιο εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή ενδεχομένως να οδηγήσει τη χώρα και πάλι στις κάλπες εκτιμάται στο δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να οδεύει σε περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας.
"Η προαναγγελία πρόωρων εκλογών τον επόμενο μήνα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στους γνωρίζοντες", αναφέρει το άρθρο του Economist. Ωστόσο, εξόργισε ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπως σχολιάζει το περιοδικό. Το δημοσίευμα μεταφέρει δηλώσεις βουλευτή της Ν.Δ.: "Τι θα πω στους ψηφοφόρους μου; Ότι απλά παραδίδουμε την εξουσία;", ενώ αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά έξι μονάδες.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, με μικρή αυτοδυναμία δύο εδρών στο κοινοβούλιο, το κόμμα της Ν.Δ. "προσπαθούσε να διατηρηθεί στην εξουσία με αναξιοπρεπή τρόπο". Μετά από πεντέμισι χρόνια στην εξουσία, σημειώνει το περιοδικό, ο κ. Καραμανλής φαίνεται κουρασμένος. Μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς (με ένα να αφορά τη μεταβίβαση εκκλησιαστικής περιουσίας και να εμπλέκει στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού) έχει υπονομεύσει την εξουσία του πρωθυπουργού.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, το δημοσίευμα αναφέρεται στις προβλέψεις για συρρίκνωση του ΑΕΠ αυτό το έτος, καθώς και στις εκτιμήσεις για πτώση των τουριστικών εσόδων κατά 15 με 20%. "Η παγκόσμια ύφεση πλήττει την ελληνική ναυτιλία. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να φτάσει το 6% με 7% του ΑΕΠ αυτό το έτος".
Το άρθρο αναφέρεται και στις ταραχές του περασμένου Δεκεμβρίου στην Αθήνα που οδήγησαν, όπως σημειώνεται, στην εμφάνιση νέων ακραίων ομάδων. "Αυτή την εβδομάδα, μια βόμβα τοποθετημένη σε αυτοκίνητο προκάλεσε ζημιές στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στη Θεσσαλονίκη, άλλη βόμβα εξερράγη έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι τελευταίες πυρκαγιές ενίσχυσαν την αίσθηση της διάλυσης. Οι τοπικές αρχές έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ολιγωρία".
Ωστόσο, συνεχίζει το άρθρο, παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια, "οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να μην καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι νεότεροι ψηφοφόροι ενδεχομένως να προτιμήσουν τους Πράσινους (που κέρδισαν μια θέση στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου) ή τον ΣΥΡΙΖΑ".
"Η κυβέρνηση που θα αναλάβει μετά τις εκλογές ενδεχομένως να αποδειχθεί βραχύβια", καταλήγει το άρθρο. "Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον επόμενο Μάρτιο, και το ΠΑΣΟΚ είναι απίθανο να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων που χρειάζεται. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα χρειαστούν και νέες εκλογές. Η Ελλάδα μπορεί να οδεύει σε περίοδο οικονομικής και πολιτικής αστάθειας".
Πηγή www.capital.gr
Μια από τις διαστάσεις που κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έδωσε πάντα σε σχέση με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι οι ένοπλες δυνάμεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι εάν εκλεγεί θα σταματήσουν όλες οι προσλήψεις για να διορθωθούν τα οικονομικά του κράτους.
Και αναρωτιώμαστε: δεν είναι ο ίδιος που ενέκρινε τη μείωση της θητείας στους εννιά μήνες, ανακοινώνοντας την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες;
Δηλαδή, ο πρωθυπουργός θα δεχθεί τη συνέχιση της κατάστασης, στρατόπεδα – σχηματισμοί να έχουν επάνδρωση της τάξεως του 30%; Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε φαντάρος αντί για τετράωρη σκοπιά θα πρέπει να μένει σκοπός για 12 ώρες! Και να σκεφτεί κανείς ότι οι σκοπιές έχουν μειωθεί στις απολύτως απαραίτητες λόγω της λειψανδρίας!
Θα αυξήσει ξανά τη θητεία; Δε νομίζουμε, αν και πλέον ο κ. Καραμανλής πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι αυτό το πολιτικό πυροτέχνημα απέτυχε να του εξασφαλίσει τη δημοφιλία της κυβέρνησής του και τα… ψηφαλάκια που προσδοκούσαν!
Με την ίδια λογική, για πόσο θα ανεχτούμε, για παράδειγμα, ένα νοσοκομείο σαν το ΚΑΤ, να έχει 750 νοσηλευτές αντί για 1.500; Μέχρι πότε οι γιατροί θα αντέχουν να κάνουν εφημερίες κάθε δεύτερη ημέρα;
Μέχρι πότε δεν θα υπάρχουν οδηγοί για τα ασθενοφόρα και θα πεθαίνει ο κοσμάκης ενώ θα μπορούσε εύκολα να σωθεί;
Μήπως, επειδή κάηκε η Αττική- και παρά το ότι αναγνωρίστηκαν οι ελλείψεις σε δασοπυροσβέστες- να μην προχωρήσουμε και σε αυτές τις προσλήψεις;
Εάν ισχύσουν όλα τα ανωτέρω, τότε απλά θα έχει διαλυθεί και η υπόλοιπη ραχοκοκκαλιά του κράτους και ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τρομακτικός.