16/9/09

Ελλάς-ΝΑΤΟ-Αφγανιστάν και παγκόσμια οικονομία

Χρήματα δεν υπάρχουν για τους συνταξιούχους, αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

του Κώστα Μπετινάκη

http://www.styx.gr

Στη ζούγκλα που μας έχουν τοποθετήσει να ζούμε, κάποιοι πειραματίζονται άγρια επάνω μας. Και πρώτοι απ’ όλους οι «οικονομικοί εγκέφαλοι», που έχουν αποφασίσει πως η Ελεύθερη αγορά θα πρέπει να λειτουργεί ασύδοτα. Ύστερα οι στρατοκράτες που χειρίζονται το οικονομικά συμφέροντα της πολεμικής βιομηχανίας.

Το ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο, την παγκόσμια ειρήνη την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την παγκόσμια τάξη, μπορεί να εγγυηθούν θεσμοί μόνον όπως ο ΟΗΕ. (Που ακόμα, κουτσά στραβά, όταν τους αφήσουν τα μεγάλα συμφέροντα, λειτουργούν). Το ΝΑΤΟ δεν το χρειάζεται ο κόσμος, πλην των Αμερικανών. Ας το καταλάβουμε όλοι πια.

Η Γουόλ Στρήτ δείχνει απροθυμία να πάρει μαθήματα από την οικονομική κρίση και ο 60χρονος επικεφαλής του Διεθνούς νομισματικού Ταμείου Dominique Strauss-Kahn σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «der Spiegel» υποστηρίζει πως «είναι επικίνδυνο να θεωρήσουμε πως έχουμε αφήσει πίσω μας την οικονομική κρίση».
SPIEGEL: Την επομένη της χρεωκοπίας της επενδυτικής Τράπεζας Lehman Brothers, η αμερικανική κρίση του real estate προκάλεσε σεισμό που ταρακούνησε ολόκληρο τον κόσμο. Εκείνοι οι άνθρωποι που προκάλεσαν την κρίση πήραν το μάθημά τους από τα γεγονότα του περασμένου Σεπτεμβρίου;
Dominique Strauss-Kahn: «Λίγους μήνες πριν την χρεωκοπία της Lehman Brothers, ο τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Hank Paulson, οργάνωσε δείπνο για κυβερνητικούς αξιωματούχους και ορισμένους σπουδαίους Αμερικανούς τραπεζίτες και μας είχε πει: «Κοιτάξτε, νομίζω ότι είμαστε πολύ αδηφάγοι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να περιορίσουμε την λαιμαργία μας με καλύτερους όρους».
SPIEGEL: Στο ΔΣ της Goldman Sachs ειπώθηκε μετά την κρίση πως ήταν μια «καταιγίδα» και δεν ήταν δυνατόν να προφυλαχθούμε από μία τέτοια καταιγίδα».
Strauss-Kahn: Πρόκειται για μια ατυχή παρομοίωση. Η οικονομική κρίση ήταν ένα καταστροφικό φαινόμενο που προκλήθηκε από ανθρώπινα χέρια. Το μάθημα που θα πρέπει να πάρουμε είναι πως η οικονομία της ελεύθερης αγοράς χρειάζεται κάποιους κανονισμούς ρύθμισης, αλλιώς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η θεωρία ότι κάθε απορρύθμιση είναι καλό να αφήνεις την αγορά μόνη της να την ρυθμίζει, είναι καλή για τα χαρτιά αλλά δεν γίνεται στην πραγματικότητα».
Την ώρα που το τοπίο είναι θολό στον τομέα της οικονομίας, και η κυβέρνηση που θα προκύψει –αν προκύψει- από τις εκλογές θα έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο, μέσα στις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει είναι, αν θα «στείλει ενισχύσεις για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν», όπως ζήτησε ο νέος γγ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Η παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ξένες χώρες, είναι από τα θέματα ταμπού, που δεν συζητήθηκαν στα παράθυρα των υποψηφίων κάθε μεγέθους.
Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως στην προεκλογική εκστρατεία της Γερμανίας, όπου η αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα δέκα σημείων για την αποχώρηση των Γερμανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα», παραδέχονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο. Κι άλλοι που είδαν το δισέλιδο σχέδιο, υποστηρίζουν πως η αποχώρηση των 4.200 Γερμανών στρατιωτών, θα ολοκληρωθεί το 2013.
Στο «ντημπέιτ» της Κυριακής ανάμεσα στην Χριστιανοδημοκράτη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, ο δεύτερος είπε πως το 2013 το βλέπει ως αφετηρία της αποχώρησης…
Οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 1979 και αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν μπροστά στις βαρειές απώλειες και την «παγκόσμια κατακραυγή» (βλέπε Δύσης) δέκα χρόνια αργότερα.
Όποιος κοιτάξει στην «Γουικιπήντια» το λήμμα «Δημοκρατία του Αφγανιστάν», θα πληροφορηθεί όλες τις λεπτομέρειες για τη σοβιετική εισβολή, αλλά κουβέντα για το τι γίνεται τώρα εκεί.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ διαβάζω: «Ο κύριος ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, είναι να βοηθήσει την αφγανική κυβέρνηση να εξασκήσει και να επεκτείνει την εξουσία της σ’ ολόκληρη τη χώρα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανασυγκρότηση και αποτελεσματική διακυβέρνηση».
Στην ιστοσελίδα διαβάζω ακόμα πως «το ΝΑΤΟ ανέλαβε την διοίκηση της ISAF (διεθνούς δύναμης Αφγανιστάν) το 2003» –δεν λέει από ποιους- «και σταδιακά εξάπλωσε την αποστολή της , που αρχικά περιοριζόταν στην Καμπούλ για να καλύψει ολόκληρη την επικράτεια». Κι άλλο ψέμα.
Δημοσιογράφοι που έχουν πάει πολύ πρόσφατα στο Αφγανιστάν, ως «παρακοιμώμενοι» των Αμερικανικών δυνάμεων, κυκλοφορούσαν με αλεξίσφαιρα γιλέκα, και πάντα μέσα σε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Την κυβέρνηση της Καμπούλ, έχει διορίσει η Ουάσιγκτον και στις πρόσφατες εκλογές, (τα επίσημα αποτελέσματα ακόμα μαγειρεύονται) έγιναν σημεία και τέρατα.
Το ΝΑΤΟ που αρχικά έλεγε πως είχε στείλει μόλις 5.000 στρατιώτες τώρα παραδέχεται πως διαθέτει εκεί «γύρω στις 50.000 που προέρχονται από 42 χώρες, και από τις 28 χώρες-μέλη του NATO.
Το ΝΑΤΟ, με τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, έχει καταστεί πλέον το φόβητρο των λαών και ο στυγνός εκτελεστής των συμφερόντων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Σε μια στιγμή που πάρα πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί αμφισβητούν ανοικτά το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούν ότι με το ΝΑΤΟ μπορούν να επιβάλουν την παγκόσμια Ειρήνη, όπως εκείνοι της βλέπουν. Pax Americana.
Στην πολυδιάστατη συμμαχία, συμμετέχουν τα περισσότερα μέλη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αλβανία-ανατολικό μπλοκ γενικώς) καθώς και πρώην δημοκρατίες της κάποτε ΕΣΣΔ (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Ουκρανία και ετοιμάζουν τη Γεωργία). Γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα ενώ, ανά πάσα στιγμή έτοιμο είναι να ενταχθεί το Ισραήλ.
Σήμερα, από 12, τα κράτη μέλη έχουν αυξηθεί σε 28 και πάνε να τα φτάσουν40. Οπότε θα πρέπει να τρέμουν τα υπόλοιπα μέλη του ΟΗΕ που μένουν απέξω.

Μετά την επιστροφή και της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος τους ΝΑΤΟ, ας μας πει κάποιος από τους πολιτικούς μας, πώς ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ή του Καναδά και αν είχε άδικο ο ντε Γκώλ. Είναι αναμφίβολο πως Ευρώπη πρώτ’ απ’ όλα, έχει να ζημιωθεί από την αναβίωση ενός ψυχρού πολέμου με την Ρωσία και κατόπιν με την Κίνα.
Οι επιπτώσεις της νέας αμερικανικής πολιτικής θίγουν ασφαλώς τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα τις οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία.
Αλλά για το ρόλο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις με το έτερο μέλος της συμμαχίας, την Τουρκία, παίζουν όλοι το γνωστό παιχνίδι «βλέπε, άκου σώπα», όπως το έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές.

1 σχόλιο:

  1. κυριε χατζαρα

    διαβαστε εδω παρακαλω να φριξετε:


    Τουρκεσσα μέλος του.. πρακτορικου Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι υποψηφια της..πατριωτικης δεξιας στη ξανθη!

    http://blogathinaios.blogspot.com/2009/09/blog-post_4965.html



    Οι αλβανοι μας ..απειλουν και εκβιαζουν με κοσοβο μεσα στην πατριδα μας!αρχισαν τα οργανα.οι ΗΠΑ χρησιμοποιουν τους εποικους που μας επεβαλλαν να εισβαλλουν στη χωρα οπως αναμεναμε να χρησιμοποιησουν.ο στρατος κατοχης ενεργοποιειται.


    http://blogathinaios.blogspot.com/2009/09/blog-post_4039.html


    Ο γκριζος λυκος ελληνοφαγος-γκιαουροφαγος πρακτορας και μεσαζων των απαιτησεων της Τουρκιας και αγγελιαφορος στην ελληνικη πλευρα στη θρακη ΝΤΕΝΤΕ διαμηνυει τις ΕΝΤΟΛΕΣ της Τουρκιας
    σε ελληνες πολιτικους και το ΥΠΕΞ με την μορφη ...συμβουλου!

    http://piazzadelpopolo.blogspot.com/2009/09/blog-post_1830.html



    Η κατασταση ειναι εφιαλτικη.

    ο ελληνισμος κινδυνευει με μια νεα αλωση.ενα νεο 1453.

    ο εισαγωμενος σχεδιασμενος εποικισμος με τη συμβολη των νεο δοσιλογικων ελιτ της πεμπτης φαλλαγας και του ενοχου κρατους οδηγει στη δημιουργια ενος νεου στρατου κατοχης κατα το προηγουμενο του 1940-44.
    Κατοχη αφανης και ανεπαισθητη,χωρις εμφανες προσωπειο για αυτο θανασιμης ισχυος.

    Η ολοκληρωση του εγκληματος της εθνοκτονιας του ελληνισμου σκοπει να ειναι η ελληνοποιηση της πεμπτης φαλαγγας του πολυπληθους στρατου κατοχης που ντε φακτο δημιουργει ο σκοπουμενος εποικισμος..

    το επομενο βημα θα ειναι η πολιτειακη βοσνιοποιηση της χωρας και τα φαινομενα λιβανοποιησης των εμφυλιοπολεμικων εθνικων και θρησκευτικων ομαδων στη χωρα.

    τελικα θα εχουμε αναιρεση ολων οσων πετυχε ο αγωνας του 1821 και θα υπαρξει μεταμοντερνα επιστροφη στην οσμανοκρατια.ηδη σε ιδεολογικο επιπεδο εχει ξεκινησει απο τους δωσιλογους εθνομηδενιστες η αποδομηση και απαξιωση στο ιδεολογικο πεδιο της επαναστασης του 1821.
    ωστε να προετοιμασει την αποδοχη αμαχητι των τετελεσμενων ολικης ανατροπης των κεκτημενων της για τον ελληνισμο.
    χρειαζεται ενας νεος αγωνας για απελευθερωση .πριν ειναι αργα.ενα νεο 21,ενα νεο 1909.οι εχθροι ειναι μεσα στα τειχη.εχουν στα χερια τους το τιμονι του πλοιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή