23/10/09

Οι περιούσιιοι τράπεζες δεν δανείζουν επαρκώς

Αλλά δεν πρέπει να φορολογηθούν κατά τον ΟΟΣΑ
Κανείς δεν ελέγχει τον Μπερνάκε και τους Ροκφέλερ


Οι τράπεζες δεν δανείζουν επαρκώς, ώστε να ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα, ενώ επενδύουν και σε αμφίβολης ποιότητας οικονομικά προϊόντα, βεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του 30μελούς Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), κ. Ανχελ Γκουρία.

Χάρη στην πολλαπλή κρατική βοήθεια διαρκούσης της οικονομικής κρίσης, διεθνώς, «δεν χρεοκοπούν οι τράπεζες κι αυτή είναι βέβαια η καλή είδηση, όμως από την άλλη πλευρά δεν δανείζουν, αρκετά», τόνισε ο κ. Γκουρία».«Επωφελούμενες από τα πολύ χαμηλά επιτόκια, προς το παρόν, οι τράπεζες επενδύουν πλέον-όμως με τα χρήματα των καταθετών τους...σε πολύ αμφίβολης ποιότητας (οικονομικής) προϊόντα», πρόσθεσε αμέσως.

«Αυτή είναι μία τραπεζική κουλτούρα ανάμικτη, ασφαλώς παρόμοια με την γενεσιουργή της μεγάλης κρίσης», επισήμανε ο ίδιος στη συνέχεια, δικαιολογώντας ταυτοχρόνως τις κυβερνήσεις για την οικονομική συνδρομή τους στις τράπεζες, πριν και κατά το κορύφωμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

-Αντιστρόφως, ο κ. Ανχελ Γκουρία τάχθηκε εναντίον της τυχόν φορολόγησης των τραπεζών, τώρα που η κρίση με τρόπο δειλό εξομαλύνεται, αποδεχόμενος συνάμα πως «ορισμένοι φόροι βοηθούν την ανάπτυξη, τελικά» ενώ, τέλος, πρότεινε σθεναρά τα χρήματα των καταθετών «να χρησιμοποιούνται, στο μέλλον, από τους τραπεζίτες με έναν τρόπο πολύ πιο ορθολογικό» τόσο του σημερινού όσο και του πρόσφατου.
Με στοιχεία από
http://www.banksnews.gr/portal/useful/347-2009-10-22-22-12-02

Ποιος κοιτάζει τα βιβλία της FED;

Δύο γερουσιαστές, ο Δημοκρατικός Τζεφ Μέρκλεϊ από το Όρεγκον και ο Ρεπουμπλικανός Μπομπ Κόρκερ από το Τενεσί, πρότειναν νόμο ο οποίος παρέχει στην Υπηρεσία Ελέγχου του Κογκρέσου αρμοδιότητες ελέγχου ορισμένων από τα προγράμματα δανεισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά νομοσχέδια μάλιστα που ζητούν ουσιαστικότερο έλεγχο της FED και έχουν ευρύτατη υποστήριξη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Η επέκταση μιας τέτοιας εποπτείας θα έπρεπε να ήταν από καιρό γεγονός.
Μετά τη χρηματοπιστωτική αναταραχή του περασμένου χρόνου, έγινε σαφές ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τη FED για χρηματοοικονομικά στοιχεία υψηλής ακρίβειας και πως σε ό,τι αφορά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τα πάντα πρέπει να διέπονται από τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ούτε για το ένα ούτε για το άλλο αν η FED δεν υπόκειται σε ενδελεχή έλεγχο των αριθμών της. Έχοντας εργαστεί για 30 χρόνια στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, γνωρίζω ότι χωρίς ενδελεχείς ελέγχους και διπλές διασταυρώσεις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας απρόσφορης και ολισθηρής λογιστικής.

Ας δούμε, για παράδειγμα, τα στοιχεία που έδωσε πέρσι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα για τα αποθεματικά της. Τα αποθεματικά της FED είναι τα συνολικά αποθεματικά της μείον τα χρήματα που έχουν δανειστεί οι τράπεζες και κρατά σαν αποθεματικά. Σε κάθε περίπτωση τα δανεισμένα χρήματα δεν είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα συνολικά αποθεματικά της FED, επομένως τα αποθεματικά της δεν μπορεί να είναι αρνητικά. Κι όμως, πέρσι για κάποιους μήνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εμφάνιζε ως αποθεματικά της κάποια δισεκατομμύρια δολάρια υπό του μηδενός, δηλαδή ένα αρνητικό ποσό. Αυτό οφείλονταν στο ότι στους υπολογισμούς για τα αποθεματικά της, η FED είχε συμπεριλάβει στα αποθεματικά των τραπεζών κάποιους νέους τύπους τραπεζικού δανεισμού των οποίων δεν κρατούσε αποθεματικά. Αυτή η προβληματική λογιστική θα ξεπερνιούνταν με ενδελεχείς και πλήρως ενημερωμένους ελέγχους.


Οι πληροφορίες για τις καταθέσεις των τραπεζών που δίνει στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πάσχουν από τις ίδιες μεροληψίες κι έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυσης για τα στοιχεία που αφορούν την προσφορά χρήματος και, άρα, τη ρευστότητα που υπάρχει στην οικονομία και που παράγεται από την πολιτική της FED. Πολλές τράπεζες, προκειμένου να αποφύγουν τις ρυθμίσεις για τα ελάχιστα απαιτούμενα αποθεματικά, οι οποίες προβλέπουν ότι ένα συγκεκριμένο μερίδιο των καταθέσεών τους παραμένει στην τράπεζα ως αποθεματικό και δεν δανείζεται, μεταβιβάζουν μεγάλο μέρος των καταθέσεων των πελατών τους σε σκιώδεις λογαριασμούς προτού αναφέρουν τις καταθέσεις αυτές στη FED.


Από τη στιγμή που οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί δεν υπόκεινται στις ρυθμίσεις για τα ελάχιστα αιτούμενα αποθεματικά, οι τράπεζες μειώνουν το σύνολο των αιτούμενων αποθεματικών τους. Αλλά η πραγματική ρευστότητα της οικονομίας παράγεται από τις καταθέσεις των πελατών πριν τη ρύθμιση αυτή, και όχι από τα αναφερόμενα ποσά μετά τη μεταβίβαση των καταθέσεων στους σκιώδεις λογαριασμούς.


Γιατί λοιπόν η FED δεν ζητάει από τις τράπεζες να δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των πραγματικών τους καταθέσεων; Κι αν θεωρεί ότι το γεγονός πως οι τράπεζες αποφεύγουν τις ρυθμίσεις για τα ελάχιστα αιτούμενα αποθεματικά, γιατί δεν τις καταργεί; Αυτού του τύπου οι διαφυγές θα περιοριστούν πάντως πολύ σε περίπτωση ενδελεχών ελέγχων από την Υπηρεσία Ελέγχου του Κογκρέσου.

Αλλά ενώ ο ουσιαστικός έλεγχος της FED είναι απαραίτητος, ίσως είναι προτιμότερη η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου που θα παρακολουθεί τα νομισματικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και όχι η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Ελέγχου. Ένα ανεξάρτητο Ινστιτούτο μπορεί να διαθέτει όλη την απαιτούμενη υψηλή εξειδίκευση για να παράγει οικονομικά στοιχεία για τη FED. Και προφανώς ούτε η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου, ούτε η ενδεχόμενη επέκταση των αρμοδιοτήτων ελέγχου του Κογκρέσου θα περιορίσουν τις δυνατότητες της FED να ενεργεί προς το καλύτερο συμφέρον της Αμερικής. Απλά θα διασφαλίσουν ότι η Αμερική θα ξέρει τι κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της και γιατί.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-----fed-2009102216003


1 σχόλιο:

  1. http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=22036#22036


    Το χαλύβδινο χέρι του προβοκατόρικου θεάματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή