Μέσα από το ημίψηλο καπέλο, αντί για λαγός βγήκε ο Καρζάι
Του Κώστα Μπετινάκη
Είναι μερικά από τα μαγικά κόλπα, που μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί κατορθώνουν. Διορίζουν κάποιον εκλεκτό σε μια χώρα κυβερνήτη, ύστερα τον αμφισβητούν και κατόπιν τον επαναδιορίζουν, «νομιμοποιώντας» τον με διαδικασίες εντελώς δικές τους.
Φαεινό παράδειγμα το Αφγανιστάν. Πεδίο δόξης λαμπρό για τη Δύση να αποδείξει στους οπισθοδρομικούς ανατολίτες πως ακριβώς είναι τα δημοκρατικά ιδεώδη. Αποκορύφωμα των δημοκρατικών διαδικασιών οι εκλογές.
Το Αφγανιστάν, πεδίο πολλαπλών δοκιμών, τις γνώρισε κι αυτές. Και όλοι, ακόμα και οι Αμερικανοί, αποφάνθηκαν πως ήταν παρωδία. Και πίεσαν στην κατεύθυνση της επανάληψής τους. Ταυτόχρονα πίεζαν φυσικά και τον δεύτερο διεκδικητή της προεδρίας να αποσυρθεί. Όπερ και εγένετο. Έτσι οι δυτικές κυβερνήσεις, κατέστησαν τον πρωταρχικό εκλεκτό (διορισμένο από την Ουάσιγκτον) Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, απο αμφισβητούμενο υποψήφιο σε νόμιμο νικητή εκλογών – που δεν έγιναν.
Ο ουσιαστικός παράγοντας ήταν να πα΄ρει απόφαση ο κύριος αντίπαλός τουνα αποσυρθεί από την διαεξαγωγή της επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας και να μην την μποϋκοτάρει. Μικρά μαγικά κόλπα.
Και οι συγχαρητήριες εκλογές πλημμύρισαν τα προεδρικά ανάκτορα της Καμπούλ για τον Καρζάι. Οι ίδιοι που κατηγορούσαν πριν μερικές βδομάδες για εκλογική βία και νοθεία τον επιβράβευσαν. Αυτά είναι μαθήματα απλής δημοκρατίας που διδάσκει η Δύση στους οπισθοδρομικούς λαούς.
Έχουμε και λέμε. Πρώτα βομβαρδισμός. Μετά διορισμός κυβερνήτση –ντόπιου αλλά καλά εκπαιδευμένο στα γνωστά σχολεία των ΗΠΑ.΄Υστερα στρατεύματα κατοχής για να «εκπαιδεύσουν» τις ημέτερες δυνάμεις για την καταστολή οποιασδήποτε αντίδρασης. Και οπωσδήποτε εκλογές για να αποδειχθεί η γενική αποδοχή της όλης κατάστασης. Όλα καλά μαγειρευμένα με καρικεύματα που ζηλεύουν οι ανατολίτες.
Όπως μετέδωσε το εγκυρότερο για παρόμοιες περιπτώσεις BBC, «οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας, θεωρούν το εκλογικό αποτέλεσμα στο Αφγανιστάν (σημείωση στυξ: οι εκλογές έγιναν τον Αυγουστο και τα τελικά αποτελέσματα ουδέποτε ανακοινώθηκαν) νόμιμο και συνταγματικό και ότι αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση». Τελεία και παύλα.
Ο νομπελίστας ειρηνοποιός πρόεδρος Ομπάμα, κάλεσε τον Αφγανό ηγέτη Καρζάι, να «γράψει ένα καινούργιο κεφάλαιο» στη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν (ποια διακυβέρνηση, κι από ποιον ακριβώς;) μετά το αμφισβητηθέν εκλογικό αποτέλσμα. Και φυσικά τον συνεχάρη για την προφανή νίκη του.
Βέβαια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παραδέχτηκε πως οι εκλογές ήταν «θολές». Αλλά τόνισε πως το τελικό αποτέλεσμα ήταν σύμφωνο με τον αφγανικό νόμο (ναι, υπάρχει και τοιούτος).
Για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκίμπς, διακήρυξε: « Ο πρόεδρος Καρζάι ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών στο Αφγανιστάν. Έτσι προφανώς, είναι ο νόμιμος ηγέτης της χώρας».
Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος της «αφανικής ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής»» Αζιζουλάχ Λοντίν, είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Καρζάι «ο μόνος υποψήφιος για το δεύτερο γύρο, εκλέχτηκε πρόεδρος του Αφγανιστάν για άλλα πέντε χρόνια». Και πρόσθεσε πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών, που επρόκειτο να γίνει στις 7 Νοεμβρίου, ματαιώθηκε «για να εξοικονομηθούν τα χρήματα αλλά και για λόγους ασφαλείας.
Οι Ταλιμπάν, που είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις σε πολλές περιοχές της χώρας στην διάρκεια του πρώτου γύρου των εκλογών, είχαν ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα και στο δεύτερο γύρο, που επρόκειτο να γίνει κανονικά, το Σάββατο.
Το παράδοξο της υπόθεσης, ήταν πως ένας αριθμός διεθνών προσωπικοτήτων στουςοποίους συμπεριλαμβάνονταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρυ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον αλλά και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν «είχαν καταβάλει προσπάθειες» για να πεισθεί ο Καρζάι να δεχθεί να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος στις εκλογές - παρωδία που είχαν διεξαχθεί. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, που βρίσκεται στην Καμπούλ, γι’ αυτό το λόγο, συνεχάρη επίσης τον Καρζάι, που ακόμα νομίζω, πως δεν έχει καταλάβει πως βρέθηκε πρόεδρος για δεύτερη φορά μετά από τόσο θόρυβο που είχε προκληθεί.
Δυτικοί σχολιαστές, αναρωτιούνται πάντως, κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη η νέα διακυβέρνηση Καρζάι, όσο και πόσο αποτελεσματική.
Αυτό ιδιαίτερα απασχολεί τον κάτοχο Νόμπελ Ειρήνης πρόεδρο Ομπάμα, σε μια στιγμή που σχεδιάζει την αποστολή άλλων 40.000 Αμερικανών στρατιωτών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
Έξι Επαρχίες σε αντάλλαγμα με οκτώ βάσεις
Και κάτι που φυλάσσεται ως εφτασφράγιστο μυστικό: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν.
Όπως αποκαλύφθηκε χτες, από «IslamOnline.net» οι Ταλιμπάν απέρριψαν την αμερικανική προσφορά, για να μοιραστούν την εξουσία στο Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.
Όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές στην Καμπούλ
Οι αμερικανοί διπαραγματευτές πρόσφεραν στην ηγεσία των Ταλιμπάν, μέσω του Μουλά Γουακίλ Αχμέντ Μουταγουάκι, (πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν), ότι στην περίπτωση που αποδεχτούν την παρουσία των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, θα τους δοθεί η διακυβέρνηση έξι επαρχιών στο Νότο και στα Βορειοδυτικά.
Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται μετά από πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας σε διαφορετικές τοποθεσίες του Αφγανιστάν.
Ουσιαστικά με την προσφορά τους στους Ταλιμπάν, οι Αμερικανοί επιδιώκουν να «νομιμοποιηθεί», από τη μια η κατοχή της Καμπούλ και των γύρω περιοχών από το ΝΑΤΟ, σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση της κυριαρχίας που ήδη έχουν οι Ταλιμπάν, στις «προσφερόμενες» περιοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου