5/2/10

Σκόπια: Έβγαλαν μαχαίρια Αλβανοί μαθητές


Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι σχέσεις των Σλάβων της πΓΔΜ και της αλβανικής μειονότητας της χώρας.
Ξυλοδαρμοί, γρονθοκοπήματα, και πραγματικές μάχες γίνονται ανάμεσα σε αλβανούς μαθητές και φοιτητές και σλαβομακεδόνες στο Τέτοβο.

Οι δύο μεγαλύτερες εθνότητες που απαρτίζουν το κρατίδιο της πΓΔΜ βρίσκονται στην μεγαλύτερη ένταση μετά τη συμφωνία της Οχρίδας το 2001.

Σλάβοι πανεπιστημιακοί βγαίνουν στη τηλεόραση και ομιλούν για τα δραματικά επεισόδια στην νεολαία της χώρας ως αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των Πολιτικών στα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση Γκρουέφσκι.

Η εισαγωγή της σλαβικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση των αλβανικών σχολείων της χώρας διέγειρε στα εθνικά αισθήματα του αλβανικού στοιχείου της πΓΔΜ που υπερβαίνει το 20% του πληθυσμού της.

Οι πολιτικοί, γράφει η σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ» συμφωνούν ότι αν δεν ληφθούν επειγόντως έκτακτα μέτρα η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία.

Αλβανικές οργανώσεις των Σκοπίων ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για να προλάβουν κοινωνικές εκρήξεις με φαινόμενα εξτρεμισμού. Ο αναλυτής Αλπέρτ Μούσλιου εκτιμά ότι τα προβλήματα είναι επιφορτισμένα με την τακτική που ακολουθεί το κράτος και όχι τόσο οι αντιθέσεις μεταξύ των πολιτών.
«Τους τελευταίους πέντε ή έξι μήνες", σημειώνει ο Μούσλιου, «οι δι-εθνοτικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί με προκλήσεις όπως η έκδοση της λεγόμενης «μακεδονικής εγκυκλοπαίδειας», την απόφαση να μάθουν οι αλβανοί την σλαβομακεδονική γλώσσα, καθώς και η πολιτική διάσταση των ζητημάτων αυτών όπου το αλβανικό κόμμα DUI (που συμμετέχει στην κυβέρνηση) δεν στιγματίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Τα παιδιά έχουν το δικό τους ρυθμό και τη δική τους αίσθηση και αγωνίζονται εναντίον της υποβάθμισης των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων και της κυβέρνησης. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνουν οι πολιτικοί για τα παιδιά και όχι το αντίστροφο»...
Η Μαρίγια Ρίστερσκα από το Κέντρο Έρευνας και Πολιτικής πιστεύει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθείται σε μια βαθειά πολιτικοποιημένη και διαιρεμένη κοινωνία, όπως αυτή της πΓΔΜ.Η πρόχειρη εκπαιδευτική πολιτική, με μονόπλευρες αποφάσεις, χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση, χωρίς καν να μελετηθούν οι επιδράσεις που πιθανόν θα παρουσιαστούν, έχουν αποτέλεσμα την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των διεθνικών μελών της κοινωνίας
.Η Ρίστεκα επισημαίνει στη πως η πολιτική εξουσία ενεργεί χωρίς το στοιχειώδη επαγγελματισμό και υπευθυνότητα.
Οι συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη Τέτοβο μεταξύ των μαθητών για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης Γκρουέφσκι κυριαρχούν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.
Μερικά μάλιστα μιλούν για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης λόγω των αποφάσεων της Κυβέρνησης για την ονομασία της χώρας.

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Διαφαίνεται άραγε και μία "στατιστική αλήθεια" στο υπόψη άρθο ;

    Ότι, εκεί όπου η αλβανική μειονότητα ανέρχεται στο 20 % του πληθυσμού, ξεκινάνε βίαιες εξελίξεις.

    Ας ετοιμαστεί ο Έλληνας ψηφοφόρος, να γευτεί αυτό που τραβούσε η ψυχούλα του...

    Διότι αυτό που τραβούσε η τσεπούλα του, το "απολαμβάνει" ήδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή